Friday, September 28, 2012

Δέφτερη Ανάγνωση - Ταξικά νέα


Η ΠΕΟ φαίνεται να αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο και για εργατικές κινητοποιήσεις. Βέβαια, μετά και από τη συνεδρία του Γενικού της Συμβουλίου αποδέχεται, επίσημα, ότι θα υπάρξουν και φέτος θυσίες από πλευράς των εργαζομένων αλλά ζητά οι περικοπές να είναι “δίκαιες και ισορροπημένες” και να μην πλήξουν “καίρια” το βιοτικό επίπεδο. Και δείχνει, πλήρως, συγκρατημένη, όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των οποίων ο συμβολικός χαρακτήρας προαναγγέλλεται. Ο στόχος είναι λέει ο Κυρίτσης βασικά “να δοθεί το μήνυμα πως οι εργαζόμενοι έχουν απαιτήσεις και δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μοιρολατρικά όσους και όποιους όρους θέλουν να τους επιβάλουν”. Να μην περάσει δηλαδή “μοιρολατρικά” το μνημόνιο. Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι «η τραγική κατάσταση της οικονομίας, η τραπεζική κρίση, το δημοσιονομικό αδιέξοδο και οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν σε κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις σπρώχνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό» και εκτιμά, παράλληλα, ότι «οι προτάσεις της τρόικας προοιωνίζουν ακόμα χειρότερες ημέρες για την απασχόληση εφόσον σ’ αυτές περιλαμβάνονται μέτρα λιτότητας που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη οικονομική ύφεση και συρρίκνωση της ανάπτυξης». Τα δεξιά συνδικάτα που έχουν και περισσότερα μέλη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα κτυπηθεί πρώτος, φαίνεται να διστάζουν προς το παρόν για κινητοποιήσεις και ζητούν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση. Παρόλο που συμφωνούν ότι τα μέτρα της τρόικας, θα επιδεινώσουν την κατάσταση συνολικά για τους εργαζόμενους. Η ΟΕΒ επαναλαμβάνει το τροπάρι της αναγκαιότητας θυσιών των εργαζομένων και επικαλούμενη την ανεργία απειλεί με νέες απολύσεις. Η ΠΑΣΥΔΥ τοποθετήθηκε χτες ρητά, ανοιχτά και επίσημα - “Η κυπριακή πολιτεία πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει το μνημόνιο της τρόικας”. Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο κ. Χατζηπέτρου δήλωσε ότι «πρέπει όλοι μας να κάνουμε το παν να αποφύγουμε το μνημόνιο, όπως πολύ σωστά πράττουν η Ισπανία και η Ιταλία». Θα ήταν άδικο να θυματοποιηθεί η Κύπρος εξαιτίας, όπως υποστηρίζει, «της μεγάλης και αλόγιστης έκθεσης των τραπεζών στην Ελλάδα σε ομόλογα και επισφαλή δάνεια».
ΠΕΟ και ΣΕΚ διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της ένταξης του Λιμανιού στο Βασιλικό στον νόμο Περί Λιμενεργατών και Αχθοφόρων όπως έχει συμφωνηθεί και με επιστολή τους στην κυβέρνηση προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Οι Κύπριοι Λιμενεργάτες και Σημειωτές - μέλη της ΠΕΟ συμμετείχαν στη Πανευρωπαϊκή στάση Εργασίας που διοργάνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC) στις 25.09.2012 από η ώρα 8,00 μέχρι τις 9,00π.μ. και στα δύο Λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας. Η Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν – ΠΕΟ αναφέρει ότι «με την Πανευρωπαϊκή στάση Εργασίας η συντεχνία μαζί με τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις μέλη του IDC θέλουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη και υποστήριξη τους, στον αγώνα που διεξάγουν οι λιμενεργάτες της Πορτογαλία ενάντια στο νέο νόμο για τα λιμάνια που προωθεί η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας, υπερασπίζοντας τους συμφωνημένους όρους και τις θέσεις εργασίας».
ΠΕΟ και ΣΕΚ προειδοποιούν με αυτόματα δυναμικά μέτρα στα λεωφορεία ,εάν με το τέλος κάθε μήνα δεν καταβάλλεται έγκαιρα ο μισθός σε όλους τους εργαζομένους, καθώς και οι εισφορές που αποκόπτεται για τα διάφορα ταμεία. Ταυτόχρονα, με επιστολή τους στις εταιρείες λεωφορείων τους καλούν να τερματίσουν άμεσα την εκμετάλλευση του προσωπικού, με την εξώθηση του σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να προωθηθούν τα συμφέροντα των εταιρειών.
Δίωρη, αυθόρμητη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι πολίτες εργαζόμενοι στις στρατιωτικές μονάδες Σ.Π.Τ.Χ και 691 ΑΒΠ στην Λεμεσό, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου. Αιτία, η απαράδεκτη συμπεριφορά του Ταξίαρχου, έναντι των Συνδικαλιστικών εκπροσώπων της ΠΕΟ και της ΣΕΚ, και κατ επέκταση των 120 πολιτών, εργαζομένων στα στρατόπεδα, ο οποίος αρνήθηκε να δεκτή την συνδικαλιστική αντιπροσωπεία, ανακοινώνοντας ότι ούτε αναγνωρίζει, ούτε συζητά με τις Συντεχνίες. Άμεση ήταν η αντίδραση του προσωπικού, το οποίο κατήλθε την ίδια ώρα σε δίωρη στάση εργασίας. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, έστειλαν επιστολή στον Γ.Δ του υπουργείου Άμυνας, με την οποία ζητούν όπως καθοριστεί συνάντηση στην παρουσία του Ταξίαρχου, για συζήτηση του θέματος. Σε αντίθετη περίπτωση, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί 24 απεργία.
Κλιμάκωση της ΑΤΑ - η αντιπρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα για την ΑΤΑ, που βασίζεται στη λογική της προηγούμενης πρότασης της Σωτηρούλας Χαραλάμπους για κλιμακωτή μείωση της ΑΤΑ στα εισοδήματα πέραν των 2400 μηνιαίων απολαβών που απορρίφθηκε, τότε από την ΟΕΒ και την Τρόικα που ζητούν την πλήρη κατάργηση της για όλα τα εισοδήματα. Βέβαια ,όσον αφορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους τραπεζικούς και πολλές εταιρείες, η ΑΤΑ είναι ήδη παγωμένη και πιθανότητα η περίοδος του παγώματος θα αυξηθεί λόγω της παρατεταμένης ύφεσης. Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος των ιδιωτικών υπαλλήλων που δεν υπάγονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δεν επωφελείται άμεσα από την ΑΤΑ. Όμως, αναμφίβολα, τυχόν επίσημη κατάργηση της θα έχει ευρύτερη συνέπειες από την μείωση των μισθών όσων την παίρνουν, καθότι θα οδηγήσει στην απόλυτη στασιμότητα όλων των μισθών εν μέσω της συνεχούς αύξησης των τιμών, με αποτέλεσμα την διάβρωση της αγοραστικής δύναμης όλων των μισθωτών.
Διαφωνίες με την τρόικα διατυπώνουν οι κυπριακές τράπεζες αναφορικά με την πρόταση να αυξηθούν τα ίδια κεφάλαια των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αλλά και για την πρότασή της να μειωθεί ο χρόνος εκποίησης των υποθηκευμένων ακινήτων. Ο κ. Κεραυνός είπε ότι η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων από 8% σε 10%, θα δημιουργήσει την ανάγκη εξεύρεσης πολλών εκατομμυρίων, ενώ είναι δύσκολη η προσέλκυση νέων κεφαλαίων σε περίοδο κρίσης και αν αυτά τα λεφτά έρθουν από το Μηχανισμό, τότε ολόκληρη η Κύπρος θα εισέλθει στον Μηχανισμό για πολλά χρόνια.

No comments: