Friday, September 14, 2012

Δέφτερη Ανάγνωση - ταξικά νέα


Εγκληματική εργοδοτική αμέλεια στοίχισε την ζωή σε νεαρό εργάτη οικοδομών από τη Ρουμανία, την περασμένη Δευτέρα. Μετά το τραγικό ατύχημα, έχει εκδοθεί απαγορευτικό για την συγκεκριμένη οικοδομή, όπου υπήρχε παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Η Συντεχνία Οικοδόμων της ΠΕΟ εκφράζει την αγωνία της, για τις διαστάσεις που λαμβάνει, πλέον, το φαινόμενο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, τα οποία συνδέει με την παράνομη εργοδότηση και την έλλειψη συνδικαλιστικής προστασίας και ζητά διεξαγωγή συχνότερων και εντατικότερων ελέγχων με αυστηρότερες ποινές, περιλαμβανομένης και της αφαίρεσης αδειών Εργολήπτη. Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους, να διακόπτουν κάθε εργασία, όταν δεν εξασφαλίζονται απόλυτα οι συνθήκες ασφάλειας και υγείας.
Ενάντια σε σενάρια ιδιωτικοποιήσεων τάσσονται οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ και ζητούν μεταξύ άλλων απαλλαγή του οργανισμού από τον κομματικό παρεμβατισμό, διασφάλιση της αξιοκρατίας και εφαρμογή του `Πόθεν έσχες` στα μέλη των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά και στα ανώτατα και άλλα στελέχη που ενέχονται και στη διαχείριση σημαντικών κεφαλαίων. "Βιώνουμε", συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ, "πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπου η πολιτική ηγεσία λαμβάνει αποφάσεις για στήριξη των τραπεζών, οι οποίες, ενεργώντας σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσα από τους τραγικούς χειρισμούς τους, την ανοχή ή την ανικανότητα τους, οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα να ξεφύγει από το βασικό έργο χρηματοδότησης της παραγωγής και της οικονομίας του τόπου και να στραφεί στην κερδοσκοπία και στο εύκολο κέρδος". "Απώλεσαν δισεκατομμύρια", σύμφωνα με την ανακοίνωση, "αφού τα στελέχη τους φρόντισαν πρώτα απ` όλα τις περιουσίες και τις υπέρ-αμοιβές τους". "Προειδοποιούμε, λοιπόν, τους αρμοδίους", δηλώνουν οι εργαζόμενοι, "ότι θα μας βρουν απέναντί τους" και "σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα και όλοι οι εργαζόμενοι θα σταθούμε εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής αποκρατικοποιήσεων σε κερδοφόρους οργανισμούς δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι η ΑΤΗΚ.
Απλήρωτοι μένουν εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία της Λευκωσίας και της Λεμεσού, παρά το ότι έχουν φουλ πληρότητες , καθώς ο ξενοδοχειακός τομέας είναι ίσως ο μόνος που δεν κτυπήθηκε από την κρίση στην Κύπρο σήμερα. Στο Holiday Inn οι εργαζόμενοι απλήρωτοι για δυο μήνες προχώρησαν σε επ' αόριστον απεργία και κατάφεραν την Δευτέρα μετά από 5 μέρες απεργίας να πάρουν τελικά τα δεδουλευμένα τους. Εν τω μεταξύ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής των εργαζομένων στο ξενοδοχείο Poseidonia στη Λεμεσό, ξεκίνησε, από την Δευτέρα, απεργία διαρκείας. Και εδώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αφού δεν έχουν πληρωθεί τους μισθούς τους του προηγούμενου μήνα. Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται την Παρασκευή και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία Λεμεσού, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΟ και ΣΕΚ εκφράζουν τη λύπη τους προς το επιβατικό κοινό, που για τρίτη φορά φέτος υποχρεώνονται να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, αφού η εταιρεία αφήνει για άλλη μια φορά εκτεθειμένους τους υπαλλήλους της, στερώντας τους το εισόδημα τους.
Ενάντια στη πρόταση εθελούσιας αφυπηρέτησης υπαλλήλων στην Λαϊκή Τράπεζα τάσσεται η ΕΤΥΚ. Η ό,ποια πρόταση θα πρέπει να είναι επαρκώς μελετημένη και το σχέδιο να καταρτιστεί μετά από διαβούλευση με το συνδικάτο, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν αποδεκτοί εκβιασμοί – αν επιχειρηθούν θα υπάρξει αντίδραση, σημείωσε η ΕΤΥΚ.
Οι Τουρκοκύπριοι υπόκεινται περισσότερο τις συνέπειες του Κυπριακού προβλήματος, παρόλο που είναι πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει όλους τους Κύπριους, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους τα τ/κ συνδικάτα εργαζομένων στην εκπαίδευση KTÖS, KTOEÖS και DAÜ-SEN.
...Αγωνιζόμαστε για την αποτροπή του αφανισμού μας ως κοινότητα συνεπεία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής καταπίεσης στο βόρειο κομμάτι του νησιού μας. Οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών μας, οι οποίες ιδρύθηκαν το 1968 και είναι εγγεγραμμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν ανεξάρτητες μαζικές οργανώσεις. Είμαστε άκρως αντίθετοι στις προσπάθειες ποδηγέτησης ή και παρεμπόδισης των δράσεών μας από το κράτος. Οι συντεχνίες των Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών πρωτοστατούν στον κοινωνικό αγώνα και διαδραματίζουν ενεργό ρόλο, σε όλες τις κινητοποιήσεις για την επίτευξη ειρήνης και επανένωσης του νησιού μας, μέσα στα πλαίσια μιας ομοσπονδιακής λύσης στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ συμβαίνουν αυτά, αντιμετωπίζουμε τα ρατσιστικά και σοβινιστικά συνθήματα και πράξεις μιας ομάδας της ελληνοκυπριακής ελίτ, η οποία νέμεται από το 1964 την Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθώντας την πολιτική της άρνησης.
Τα τ/κ συνδικάτα αναφέρονται σε ομάδα της ε/κ ελίτ που σφετεριζόμενη τα αξιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρεμποδίζει όλες τις διεθνείς εκδηλώσεις στο βόρειο μέρος του νησιού (που είναι ευρωπαϊκό έδαφος) υπηρετώντας έτσι την διχοτόμηση και το διαχωρισμό. Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηρίζουν την απόπειρα να εμποδιστεί το διεθνές συνέδριο της ETUCE (Ευρωπαϊκό συνδικάτο εκπαιδευτικών) στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Βία στην Εκπαίδευση» στο βορρά και το κυνήγι μαγισσών σε σχέση με την πρόσληψη τ/κ στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως δείγματα ρατσισμού.
...Η προσπάθεια του πολιτικού κατεστημένου στο βορρά να παρεμποδίσει κάθε πρωτοβουλία των οργανώσεων μας, που πρωτοστατούν στον αγώνα για την επανένωση του νησιού και η παράλληλη προσπάθεια, αυτών που κατέχουν από το 1964 τα αξιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του συνεδρίου αποδεικνύει την αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ των κατεστημένων του διαχωρισμού των δυο πλευρών του νησιού μας...”

No comments: