Friday, September 21, 2012

Δέφτερη ανάγνωση - Ταξικά νέα


ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΟΑΣ και ΕΔΕΚ εξέφρασαν ανοιχτά την διαφωνία τους με το προσχέδιο μέτρων που ζητά η Τρόικα όπως αυτό διέρρευσε. Η ΣΕΚ και η ΕΔΕΚ εκφράζουν, επίσης, την απαράσκεια τους για το ότι δεν άρχισε ακόμα ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και κοινωνικών εταίρων, η ΠΕΟ αναφέρεται σε νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία που προστατεύει τον πλούτο και φορτώνει την κρίση στον απλό λαό και η ΠΟΑΣ ζητά οι αντιδράσεις των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων να αποτελέσουν αντικείμενο ευρείας Πανσυνδικαλιστικής διάσκεψης το συντομότερο δυνατό. ΠΕΟ, ΠΟΑΣ και ΣΕΚ επισημαίνουν ότι τα μέτρα στρέφονται κατά της μισθωτής εργασίας και της καταναλωτικής δυνατότητας των νοικοκυριών, ενώ απουσιάζουν μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας και της συνεισφοράς του πλούτου για ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών. Προειδοποιούν ότι αυτή η λογική της σκληρής λιτότητας θα επιτείνει την ύφεση και ότι χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις, βασισμένες στις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι χρειαζόμαστε το δάνειο για βγούμε από την κρίση και όχι να μπούμε σε πιο βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση και ζητά ένα ισορροπημένο μνημόνιο.
Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει τις αντιπροτάσεις της στις προτάσεις της τρόικας που συνοψίζονται εδώ http://paratiritirioergasias.blogspot.com/2012/09/blog-post_4646.html
Αυτές κινούνται προς την αποδοχή μια σειρά μέτρων που προτείνει η τρόικα, όπως οι αποκοπές μισθών και η αύξηση των καταναλωτικών φόρων, αλλά και προς την απόρριψη άλλων όπως η αποκοπή του 13ου μισθού, η ολική κατάργηση της ΑΤΑ και οι οριζόντιες αποκοπές μισθών και συντάξεων. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία τουλάχιστον των πολύ χαμηλών μισθών και συντάξεων. Το κείμενο θα δοθεί αυτή τη βδομάδα στα κόμματα, στα οποία θα δοθεί χρόνος επτά ημερών για να το μελετήσουν και να καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις και προτάσεις.
Το ακριβές έλλειμα στα κεφάλαια των τραπεζών αναμένεται να προσδιοριστεί τον Δεκέμβριο του 2012, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ζήτησε να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των κρατών και των τραπεζών, ώστε να μη φορτώνονται στους ώμους των φορολογουμένων τρισεκατομμύρια ευρώ. Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπέδειξε αυτός ο φαύλος κύκλος έχει οδηγήσει στο να χρησιμοποιηθούν περισσότερα από τεσσεράμισυ τρισεκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων στην Ευρώπη για να διασωθούν οι τράπεζες. Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί από μόνη της, είπε ότι ένα τριετές πρόγραμμα, ίσως, δεν είναι αρκετό και δεν απέκλεισε να χρειαστούν τέσσερα ή πέντε χρόνια. Ο κύριος Δημητριάδης, εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχτεί συμφωνία με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, τον ερχόμενο μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της από τον Ιανουάριο του 2013.
Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αυξάνονται μέσα στην κρίση – κατά 9,4%, στους 2.160 ανθρώπους μόνο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Wealth X. η αξία της περιουσίας τους υπολογίζεται ότι αυξήθηκε κατά 760 δισ. δολάρια στα 6,2 τρισ. δολάρια. Σε αυτή την περίοδο, ο απόλυτος αριθμός των πλουσίων, δηλαδή των ατόμων με περιουσία μεγαλύτερη των 30 εκατ. δολαρίων, αυξήθηκε μόνο κατά 0,6%. Η υφήλιος «φιλοξενεί» 187.380 πολίτες, των οποίων κατά μέσο όρο η περιουσία ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια. Συνολικά, η περιουσία τους εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 1,8% στα 25,8 τρισ. Δολάρια. Στην Ασία, η αξία της περιουσίας των πλουσίων μειώθηκε κατά 6,8%. Στη Βόρεια Αμερική, όμως, αυξήθηκε κατά 2,8%, στα 8,88 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, έως το 2020, η Ασία θα έχει περισσότερους πλούσιους από ότι οι ΗΠΑ. Ειδικά για τη Γερμανία, κυβερνητική έκθεση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι το 53% των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα ανήκει στο 10% των πιο πλούσιων πολιτών. Λιγότερο από 1% ανήκει στο 50% των φτωχών. Παρά την παγκόσμια ύφεση, την οποία ακολούθησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, ο προσωπικός πλούτος στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ του 2007 και του 2012.
Σκηνικό σε επανάληψη είχαμε στις Βρυξέλλες σε σχέση με την Αριστερά και την φορολογία των κερδών των εταιρειών. Οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, καθώς και η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην οποία ανήκουν, υπερψήφισαν την περασμένη Τρίτη διάταξη έκθεσης της Ευρωβουλής, η οποία υποδεικνύει ότι «η Κομισιόν οφείλει να μεριμνήσει για την έγκαιρη θέσπιση ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας των εταιρειών». Το θέμα γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Κασουλίδης οδηγώντας τους δυο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ σε “διόρθωση ψήφου”. Έτσι, ανακουφίστηκε και η εφημερίδα Φιλελεύθερος, καθώς αποφεύχθηκε και η “οικονομική καταστροφή της Κύπρου” και προστατεύτηκε και το καθεστώς της Κύπρου, ως φορολογικού παραδείσου για το διεθνές κεφάλαιο (χαμηλότερος συντελεστής φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων (10%) σε όλη την Ε.Ε.)
Προς 600 απολύσεις κινείται η διεύθυνση της Λαϊκής Τράπεζας μέχρι το 2017, ενώ η ΕΤΥΚ με εγκύκλιο καλεί τα μέλη της να κωφεύσουν στις κινδυνολογίες και υπερβολές, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και απορρίπτοντας ως «αβάσιμους, λανθασμένους, επιπόλαιους και πρόχειρους τους υπολογισμούς για τις απολύσεις».
Η ΣΕΚ ανησυχεί για την πτώση της παραγωγικότητας στην Κύπρο και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και στους εργοδότες για την αδράνεια τους. Παράλληλα, αναφέρει ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν θα επέλθει μέσα από τη συρρίκνωση των μισθών και των ωφελημάτων που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, αλλά θα επέλθει μέσα από τη μείωση των επιτοκίων, μέσα από τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από τη χαλιναγώγηση της γραφειοκρατίας και κυρίως μέσα από την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία.
Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων Ημικρατικών τάσσεται η ΠΟΑΣ. “Οι Οργανισμοί αυτοί συνεισφέρουν ετήσια στο κράτος ουκ ολίγα εκατομμύρια. Αυτοί που ζητούν την ιδιωτικοποίηση τους έχουν ως στόχο τα εκατομμύρια αυτά να εισρέουν στα ταμεία των ιδιωτών. Προειδοποιούμε τα κόμματα που μεθοδεύουν την ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών ότι θα έχουν σοβαρό πολιτικό κόστος από τες επιλογές τους. Η ΠΟΑΣ μαζί με όλες τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις είναι έτοιμη να αντιδράσει με όλα τα νόμιμα μέσα για αποτροπή ενός τέτοιου απαράδεχτου ενδεχομένου.” 

1 comment:

Anonymous said...

" Σε αυτή την περίοδο, ο απόλυτος αριθμός των πλουσίων, δηλαδή των ατόμων με περιουσία μεγαλύτερη των 30 εκατ. δολαρίων, αυξήθηκε μόνο κατά 0,6%. "

Δλδ το οριο ειναι 30 εκ δολαρια για να θεωρειται κανεις πλουσιος, καταλαβες φιλε αναγνωστη ποσο φτωχος εισαι και ποια ειναι η ταξικη σου θεση;;;