Wednesday, January 27, 2010

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ Λευκωσία 30 του Γεννάρη ως 5 του Φεβράρη 2010

1984. Ο Τούρκος σκηνοθέτης Yilmaz Guney συμμετέχει στην Κινηματογραφική Συνάντηση Φιλίας, μια εκδήλωση της Κινηματογραφικής Λέσχης, που επεδίωκε την αλληλογνωριμία και την προσέγγιση μέσα από τον κινηματογράφο.

Το Φεστιβάλ της Πράσινης Γραμμής έχει τους ίδιους στόχους μέσα σε μιαν ατμόσφαιρα, που απέχει μεν 26 χρόνια από την εκδήλωση εκείνη, δε διαφέρει όμως και πολύ όσον αφορά τις πολιτικές παραμέτρους.

Καλούμε όσους πιστεύουν στη φιλία, την ειρήνη, τη συναδέλφωση, την ανοχή, να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν τις προβολές. Ελάτε στην πρεμιέρα μας το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ. στο Πάνθεον. Θα δείξουμε μια κωμωδία που έρχεται από τη Γερμανία με χρώματα τουρκοελληνικά: Τουρκογερμανός ο σκηνοθέτης, Ελληνογερμανός ο πρωταγωνιστής. Fatih Akin και Αδάμ Μπουσδούκος. Η ανθρωπιά κι η φιλία στο επίκεντρο. SOUL KITCHEN. Μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Βενετίας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
«Ένας σκηνοθέτης τουρκικής καταγωγής, (ο Φατίχ Ακίν), γράφει ο Δημήτρης Δανίκας στα αθηναϊκά ΝΕΑ, υπογράφει μια σουρεαλιστική, αγαπησιάρικη ιστορία δύο Ελλήνων αδελφών στο σημερινό Αμβούργο. Να τρίβεις τα μάτια σου. Με το όνομα Καζαντζάκης παρακαλώ. Ο πρώτος, ο Ζήνος Καζαντζάκης είναι νομοταγής (Αδάμ Μπουσδούκος). Ο δεύτερος , ο Ηλίας (Μόριτς Μπλάιμτρόι) μπαινοβγαίνει λόγω τζόγου στη φυλακή. Κι εδώ αρχίζει η μούρλια η ελληνική». Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Αδάμ Μπουσδούκος θα είναι μαζί μας στην προβολή της Κυριακής, που θα γίνει στον κινηματογράφο Πάνθεον. Πριν από την προβολή, στις 8:00 μμ, θα έχουμε ένα κοκτέιλ, προσφορά της γερμανικής πρεσβείας.

Στο SOUL KITCHEN βρίσκουμε μια «μεσογειακή» ιστορία στην καρδιά της Γερμανίας. Ο Ζήνος, νεαρός ιδιοκτήτης του εστιατόριου «Soul Kitchen», υφίσταται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Η φίλη του Ναντίν μετακομίζει στη Σαγκάη, οι πελάτες του μαγαζιού του σνομπάρουν τις γκουρμέ συνταγές του καινούριου σεφ και, σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, υποφέρει κι από λουμπάγκο. Τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται όταν η μοδάτη πελατεία αρχίζει να τιμά τη νέα γαστρονομική άποψη του μαγαζιού, όμως αυτό δε γιατρεύει την πληγωμένη καρδιά του Ζήνου. Αποφασίζει να πάει στην Κίνα για να βρει τη Ναντίν κι αφήνει το εστιατόριο στα χέρια του εντελώς αναξιόπιστου, πρόσφατα αποφυλακισμένου αδελφού του, Ηλία. Και οι δύο αυτές αποφάσεις καταλήγουν σε φιάσκο: ο Ηλίας χάνει το εστιατόριο από σ’ έναν ύποπτο μεσίτη και η Ναντίν έχει βρει καινούργιο εραστή! Παρ’ όλα αυτά, τα δύο αδέλφια ίσως έχουν μια τελευταία ευκαιρία να πάρουν πίσω το «Soul Kitchen». Πρέπει όμως να σταματήσουν να τσακώνονται και να δουλέψουν με ομαδικό πνεύμα.


Η ταινία αποτελεί την έναρξη του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ, που θα διαρκέσει ως τις 5 Φεβρουαρίου και στο οποίο θα προβληθούν άλλες 6 ταινίες. Οι επόμενες ταινίες του Φεστιβάλ, που θα προβάλλονται πάντα στις 8:00 μ.μ. στο Goethe και το Side Streets:

Κυρ. 31.01 Side Streets ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ, του Σταύρου
Ιωάννου
Δευ. 01.02 Goethe ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ,
της Deborah Hoffman και Frances Reid
Tρ. 02.02 Side Streets ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, του Πανίκκου
Χρυσάνθου
Τετ. 03.02 Goethe ΤΟΥΜΠΕΣ ΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ, του Dervis Zaim
Πεμ. 04.02 Side Streets ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ, της Yesim Ustaoglu
Παρ. 05.02 Goethe ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ,
του Μανου Ζαχαρία

7 comments:

Λεμέσια said...

Από τις καλύτερες κωμωδίες που είδα τελευταία, η ταινία Soul Kitchen του Φάτιχ Άκιν (όπως και όλες του...)

Οι δε Μπουσδούκος και Μπλάιμπτρόι είναι επίσης, απίστευτα ταλέντα...

Καλά να περάσετε!

Anonymous said...

οι προβολες στα αγραμματα το σαββατο θα γινουν?

gregoris said...

λαλούμεν να γίνουν 18.00 έτσι ώστε κάποιοι που θέλουν να παν στην πρεμιέρα του φεσταβάλ 20.00 να προλάβουν. λογικά εννά σταλεί ήμεηλ για αλλαγή της ώρας

Anonymous said...

ti en to goethe je to sidestreets?

gregoris said...

en oi horoi pou enna yinounte oi provoles. to goethe stin e/k plevra, sto odofragma tou ledra pallace tze to side streets stin t/k plevra, ipotheto pale konta stin prasini grammi

Anonymous said...

3eris pou akrivos en to goethe ?

gregoris said...

sto odofragma tou ledra pallace, amesos meta pou tous e/k batsous sta aristera