Thursday, May 22, 2014

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΟΘΕΙΑ – εις βάρος Τουρκοκυπρίων

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλων διαστάσεων εκλογική νοθεία στις Ευρωεκλογές την Κυριακή στην Κύπρο. Όπως είναι γνωστό, οι Τουρκοκύπριοι που κατέχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαμένουν στον βορρά μπορούν, για πρώτη φορά, να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές. Νόμος που είχε ψηφιστεί στην βουλή πριν λίγο καιρό καθόριζε τα κριτήρια ως εξής: κατοχή Κυπριακής ταυτότητας με δηλωμένη διεύθυνση στον βορρά. Όσοι πληρούσαν αυτά τα κριτήρια θα έμπαιναν αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους. Το κράτος μετέπειτα ανακοίνωσε ότι 58 000 Τουρκοκύπριοι προστέθηκαν στον εκλογικό κατάλογο. Τις τελευταίες μέρες, διαπίστωσαν πολλοί Τουρκοκύπριοι (μεταξύ των οποίων και ο γιος του Σενέρ Λεβέντ και πάρα πολλοί συνδικαλιστές και στελέχη οργανώσεων) ότι το όνομα τους δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο παρόλο που διαθέτουν ταυτότητα και είχαν δηλώσει διεύθυνση.
Για το γεγονός αυτό προχώρησαν σήμερα σε καταγγελίες και επαφές Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι οι οποίοι με επιστολή τους και προς την Ευρωπαική Ένωση ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να διορθωθεί η κατάσταση αλλιώς να ακυρωθούν οι εκλογές με δικαστικά μέτρα. Διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν καταχωρήσει την διεύθυνση, είτε αυθαίρετα δεν θεώρησαν την δοσμένη διεύθυνση επαρκή για να πληρή τα κριτήρια κάποιος για να μπει στον κατάλογο. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι που είχαν δηλώσει  κανονικά την οδό και στο τέλος της οδού την τοποθεσία ”Μπέλλαπαις” χωρίς να γράψουν δίπλα ”Κερύνεια” δεν καταχωρήθηκαν γιατί (όπως ανέφερε ο έφορος εκλογών) οι υπάλληλοι θεώρησαν ότι θα μπορούσε να είναι τοποθεσία στον νότο!! (δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να είναι τόσο ηλίθιος ώστε ”αθώα” να εκλάβει μια τουρκοκυπριακή οδό μαζί με την τοποθεσία Μπέλλαπαις ως διεύθυνση στο νότο.).
Υπολογίζεται ότι περίπου 40 000 Τουρκοκύπριοι έχουν αδικαιολόγητα στερηθεί το νόμιμο δικαίωμα ψήφου μέσω τέτοιων ”αθώων” γραφειοκρατικών κολυμάτων και το μαθαίνουν μόλις τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Οι δε αρχές δεν φάνηκαν να νοιάζονται ιδιαίτερα για την κατάφωρη αυτή καταπίεση. Το γεγονός ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η υπηρεσία εκλογών, είναι ο έντιμος και καθόλου εθνικιστής κ. Χάσικος, και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού βρίσκεται υπό την διεύθυνση του ”έτερου ήμισυ” του κ.Χάσικου, της κ. Σιακαλλή, μπορεί να βάλει τον οποιοδήποτε σε πολλές υποψίες.
Δεδομένου ότι:
α) είτε εσκεμμένη ενέργεια αποκλεισμού είτε γραφειοκρατικό μπέρδεμα/παρεξήγηση, υπάρχουν τρεις μέρες πριν τις εκλογές οι οποίες επαρκούν για την πρόσθεση στον κατάλογο των Τουρκοκυπρίων που το δικαιούνται (είναι σχετικά εύκολο ζήτημα μιας και οι σχετικοί κατάλογοι αφορούν μόνο 7-8 κέντρα τα οποία στήθηκαν για τους Τουρκοκύπριους) και είναι αστήρικτη οποιαδήποτε διαιολογία του στυλ ”είναι αργά”
β) κατά πάσα πιθανότητα η συντριπτική πλειοψηφεία των Τ/κ που επιθυμούν να ψηφίσουν, θα ψηφίσουν κάτι μεταξύ ΑΚΕΛ, Δράσυ- Eylem, KSP (Σοσιαλιστικό Κομμα Κύπρου), Σενέρ Λεβέντ, δηλαδή όχι το κυβερνών ΔΗΣΥ, αλλά προς τον αριστερό χώρο, έναν συγκεκριμένο χώρο και όχι όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος
τότε η μη αποκατάσταση της καταπάτησης των εκλογικών δικαιωμάτων των συγκεκριμένων ανθρώπων μέχρι την Κυριακή, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί εσκεμμένη εκλογική νοθεία πολιτικής και ρατσιστικής σκοπιμότητας και οι Ευρωεκλογές 2014 στην Κύπρο θα καταγραφούν στην ιστορία σαν εκλογές νοθείας, ρατσιστικού-πολιτικού αποκλεισμού και ντροπής. Θα είναι ο εσκεμμένος αποκλεισμός από το δικαίωμα ψήφου ενός πολύ μεγάλου κομματιού του εκλογικού σώματος, που αντιστοιχεί σε χιλιάδες.
 από αγκάρρα

5 comments:

gregoris said...

Για ρεζίλι κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της σήμερα η Αφρίκα όσον αφορά τους εκλογικούς καταλόγους για τους Τ/κ ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής.

Σύμφωνα με το κύριο θέμα της εφημερίδας, μεγάλος αριθμός Τ/κ έχει μείνει εκτός του καταλόγου που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εκλογών της Δημοκρατίας, δημοσιεύοντας ένα πρώτο μέρος του σήμερα και σημειώνοντας ότι πολλοί Τ/κ που δεν βρήκαν τα ονόματά τους στον κατάλογο που δημοσιεύθηκε χθες από την Κυβέρνηση και την τ/κ ιστοσελίδα με το όνομα “360”, πήραν τηλέφωνο στην “Αφρίκα” διαμαρτυρόμενοι.

Μεταξύ των γνωστών ονομάτων που δεν περιλαμβάνονται στον εκλογικό κατάλογο είναι οι Σενέρ Ελτζίλ και Γκιουβέν Βάρογλου της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, ο Σαβάς Μποζάτ της συντεχνίας των “δημοτικών” υπαλλήλων, ο Ουμίτ Ινατζί, καθηγητής – ζωγράφος (είχε δώσει το κλειδί στον Μητροπολίτη Βασίλειο στη λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό την Μ. Παρασκευή), οι Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλερ, Κοράι Μπασντογρουλτματζί, Ζουμπείρ Αγάογλου, κ.ά. Σημειώνεται ότι στον κατάλογο δεν περιλαμβάνεται και ο γιος του Σενέρ Λεβέντ, υποψήφιου Ευρωβουλευτή.

Αναφέρει επίσης ότι ο κ. Λεβέντ για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με τον σφετερισμό – όπως γράφει – του εκλογικού δικαιώματος των συμπολιτών του θα ζητήσει γραπτώς, μέσω των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, όπως ακυρωθούν οι ευρωεκλογές. Το ίδιο αίτημα θα διαβιβάσει και στο Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας.

Στο άρθρο του στην “Αφρίκα” σήμερα, ο Σενέρ Λεβέντ υποστηρίζει ότι οι εκλογές πρέπει να ακυρωθούν και γράφει για σκάνδαλο και ρεζίλι. Για τον γιο του αναφέρει ότι γεννήθηκε στην (κατεχόμενη) Λευκωσία και ποτέ δεν άλλαξε την διεύθυνση διαμονής του, αλλά δεν είναι στη λίστα, όπως πολλοί άλλοι, σημειώνοντας ότι εκατοντάδες πήραν τηλέφωνο διαμαρτυρόμενοι στην εφημερίδα.

Τηλεφώνησε, είπε, για να ρωτήσει τον Βοηθό Έφορο Εκλογών, Δημήτρη Δημητρίου που του εξήγησε, όπως και παλιότερα – επεσήμανε – ότι αυτόματα πέρασαν στον κατάλογο οι Τ/κ που είχαν ταυτότητα, αλλά όσοι δεν δήλωσαν τη διεύθυνση διαμονής στα κατεχόμενα, έμειναν έξω.

Παρατηρεί δε ότι ο εκλογικός κατάλογος για τους Τ/κ δημοσιοποιήθηκε μόνο τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Ανακοινώνει τέλος ότι σκοπεύει σήμερα να μεταβεί ο ίδιος στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το ΥΠΕΣ και να ζητήσει την ακύρωση των ευρωεκλογών και γραπτώς. Αν ο γιος του όταν πήρε την ταυτότητα, πρόσθεσε, δεν φαινόταν ότι η διεύθυνσή του είναι στο “βορρά” ας του το αποδείξουν. Το ίδιο και για τους Μποζάτ, Φαϊζέ και τους άλλους.

http://ikypros.com/?p=17633

gregoris said...

Κοιτάτε ποιοι είμαστε στην πραγματικότητα. Τα μεγάλα κόμματα του τόπου, η κυβέρνηση και σεβαστό-πιστεύω- κομμάτι της κοινωνίας τάσσεται υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Στην πράξη όμως κάνουμε τα πάντα, για να αποκλείσουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα του τόπου σχεδόν από όλες τις δραστηριότητες. Φτιάξαμε ένα νόμο για τη συμμετοχή των ΤΚ στις εκλογές. Σωστό, λογικό, αυτονόητο θα ήταν οι άνθρωποι τους οποίους αφορά ο νόμος, να ενημερωθούν επακριβώς και έγκαιρα. Είμαστε ένας τόπος στον οποίο κατά καιρούς γίνονται διάφορες εκστρατείες και ξοδεύονται τεράστια ποσά με αμφίβολα αποτελέσματα. Ήταν πολύ δύσκολο να διαθέσουμε μια εβδομάδα, για παράδειγμα, κάνοντας σχετική ενημέρωση π,χ στα οδοφράγματα ή με διαφημίσεις στον τύπο ή στα κανάλια; Φυσικά και δεν ήταν δύσκολο, φτάνει να το θέλαμε πραγματικά. Σωστά ανάφερε ο Αλέξανδρος Λόρδος ότι αυτή η ιστορία θα μας γυρίσει σε μπούμεραγκ. Πως εξηγείται ο εκπρόσωπος ολόκληρης της Κύπρου στην ETUCE, ο ΤΚ συνδικαλιστής Σενέρ Ελτζίλ να μην είναι στη εν λόγω λίστα; Πώς γίνεται ο σύζυγος ΤΚ υποψήφιας να μην είναι στη λίστα ενώ η ίδια είναι; Μάλλον κάτι δεν κάναμε σωστά. Λέχθηκε ότι την ερχόμενη Κυριακή στα εκλογικά κέντρα που θα ψηφίσουν ΤΚ θα υπάρχουν Τουρκολόγοι. Τόσο δύσκολο ήταν να χρησιμοποιούνταν και για την ενημέρωση των ΤΚ ή κατά τη συμπλήρωση των σχετικών εγγράφων; Ο κατάλογος επίσης που δόθηκε στη δημοσιότητα για τα εκλογικά κέντρα των ΤΚ , είναι μόνο στα ελληνικά και χωρίς καμία επεξήγηση για το που ακριβώς βρίσκονται. Άρα πόσο ειλικρινείς είμαστε όταν λέμε πως δίνουμε στους ΤΚ το δικαίωμα της ψήφου; Ο κ. Δημητρίου ανέφερε σήμερα ότι έκανε ότι προέβλεπε ο νόμος. Και είναι σωστός. Άρα το εύλογο συμπέρασμα είναι ότι ο νόμος φτιάχτηκε όπως φτιάχτηκε από τους έντιμους βουλευτές μας, ακριβώς για να είναι απλά νομότυπος αλλά ανεπαρκής. Κ αυτό επειδή για πολλοστή φορά δεν είμαστε ειλικρινείς. Ως εκπαιδευτικός, που δούλεψα αρκετά χρόνια σε προγράμματα ενσωμάτωσης και συμπερίληψης παιδιών με ειδικές ανάγκες και μειονοτήτων στο ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα, γνωρίζω πολύ καλά πως όταν θέλεις πραγματικά να εντάξεις μία ομάδα σε ένα ενιαίο σύνολο και να δώσεις σωστά μηνύματα υπάρχουν και οι τρόποι και οι τεχνικές για να γίνει αυτό κατορθωτό. Για ακόμα μία φορά χειριστήκαμε το όλο θέμα υπεροπτικά και εγωιστικά. Κάναμε το μίνιμουμ απλά για να το κάνουμε , χωρίς να το εννοούμε και να το θέλουμε πραγματικά και χωρίς να διασφαλίσουμε την επιτυχία του εγχειρήματος. Και σαν κερασάκι στην τούρτα, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε σήμερα ανάμεσα σε χιλιάδες ΤΚ, τα δύο μεγάλα κόμματα δεν βρήκαν ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ να πουν για το όλο θέμα, ούτε καν να δικαιολογήσουν τη ψήφο τους προς ένα νόμο ανεπαρκή και ελλειπή που μόνο για γέλια είναι. Πιστεύετε ειλικρινά ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν σύντομα λύση και επανένωση του τόπου; Εγώ όχι! Πιστεύετε ότι υπάρχει έστω και ένας ΤΚ που μπορεί να τους εμπιστευτεί; Σίγουρα όχι!

elena hatzipetrou

gregoris said...

Ως κράτος, τα κάναμε μούσκεμα με την λεγόμενη "αυτόματη συμμετοχή" των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές.

του Αλέξανδρου Λόρδου

Δεκάδες χιλιάδες Τ/κ κάτοχοι πολιτικής ταυτότητας δεν είναι στον κατάλογο διότι οι υπάλληλοι που περνούσαν τα στοιχεία τους δεν μπόρεσαν να ... αναγνωρίσουν, την διεύθυνση στα κατεχόμενα την οποία ανέφεραν. Ουσιαστικά αποδείξαμε ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιοί Τ/κ διαμένουν στα κατεχόμενα, ώστε να τους δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές όπως προνοεί η νομοθεσία μας.
Τελικά αυτή η υπόθεση θα γυρίσει ως μπούμεραγκ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκοκυπριακή ηγεσία, που για την ώρα τηρεί κυνική απόσταση από όσους Τ/κ αγωνίζονται για να εξασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, θα χρησιμοποιήσει εκ των υστέρων το φιάσκο των εκλογικών καταλόγων για να επανέλθει στο αίτημα της για ξεχωριστούς Τ/κ παρατηρητές ή ακόμη και ξεχωριστούς ευρωβουλευτές.
Η λύση είναι μια, και πολύ απλή: Να προσέρχονται οι Τ/κ για να ψηφίσουν με επίδειξη ταυτότητας και σε περίπτωση που δεν είναι στον κατάλογο να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι διαμένουν σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την Δημοκρατία ώστε βάσει αυτής της δήλωσης να εγγράφονται στον κατάλογο εκείνη την ώρα και να ψηφίζουν.
Έχουμε μόνο 1-2 μέρες για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Αλλιώς θα έχουμε εκ των υστέρων όλη την άνεση του χρόνου για να αναλύσουμε πως ακριβώς τα κάναμε θάλασσα και ποιες ήταν οι αρνητικές για εμάς συνέπειες.

stelios papalangi said...

τελικά είμαστεν πολλά δυνατοί.
μάλλον εν εξυπνοβλακες που είμαστε.
Γιατί εν τζαι πράμα που ήταν να μείνει κρυφό....


Αν μεν το αλλάξουν ως τη κυριακή, εννά μας πάρει κανένας τουρκοκύπριος στο εδαδ, τζαι θα μας φταίει το εδαδ πάλε....

gregoris said...

There ıs a delıbarate actıon to exclude a bulk of Turkısh Cyprıots from votıng! Almost all of The Turkısh Cyprıot refugees rom the Free areas, have beene xcluded by falsıbly showıng theır bırth places as theır adress.All of these people have theır present day resıdentıal adresses in North Cyprus,clearly wrıtten on the application forms for getting their identity cards. This information is deliberately being ignored and they are excluded from the electorate list because they are living in the free areas and according to the law they need to obtain an electorate card!. This is a deliberate act on behalf of the RoC inorder to make sure that the T/cs do not obtaın a seat in the european parliament even under the republic. The Republic pushes the Turkısh Cyprıots to contınue lıvıng uder illegal condıtıons.Te leadershıps on both sıdes are ın favour of the status quo
.......
Under these condıtıons, every Turkısh Cyp must run to the ballot box.thıs wıll be a small uprısıng but a clear mesage for the supporters of the status quo that we wıll be comıng stronger in the near future.Like wise ı advice all Greek Cyps who can appreciate what is goıng on not to vote AKEL,DIKO,DISI and EDEK and vote any Turkısh Cyp candıdate to play theır role ın thıs publıc uprısıng agaınst the status quo!

Mehmet Birinci KSP