Tuesday, July 31, 2012

Ούτε δάνειο, ούτε Τρόικα, ούτε μνημόνιο. Άμεση ουσιαστική συνεισφορά των κατόχων του πλούτου. Ταμείο κοινωνικής δικαιοσύνης – δημόσιος έλεγχος των τραπεζών.


Ούτε δάνειο, ούτε Τρόικα, ούτε μνημόνιο.
Άμεση ουσιαστική συνεισφορά των κατόχων του πλούτου.
Ταμείο κοινωνικής δικαιοσύνης – δημόσιος έλεγχος των τραπεζών.

Η κυπριακή κοινωνία ευρίσκεται κυριολεκτικά μπροστά στον κίνδυνο της φτωχοποίησης. Η ανευθυνότητα του τραπεζιτικού συστήματος προκάλεσε οικονομική ζημιά ισοδύναμη ενός πολέμου και έσπρωξε την χώρα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η Τρόικα διαπραγματεύεται τους όρους δανειοδότησης της Κύπρου με την κυβέρνηση και επεμβαίνει κυριολεκτικά στο έργο της προδιαγράφοντας την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει. Με άλλα λόγια οι τραπεζίτες οδήγησαν την χώρα στην υποτέλεια.

Ως ΕΡΑΣ σημειώνουμε ότι δεν πρέπει να συγκαλύπτεται ο ρόλος της Τρόικας ως εργαλείου επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας εναντίον των εργαζομένων ούτε να συγκαλύπτεται ο νεοαποικιακός της χαρακτήρας που περιορίζει την λαϊκή βούληση και κυριαρχία.

Τονίζουμε επίσης με έμφαση ότι δεν πρέπει να υποβαθμίζεται το μέγεθος του προβλήματος. Οι αριθμοί που κυκλοφορούν είναι δυστυχώς ήδη τρομαχτικοί σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν όμως οι τραπεζικές ζημιές είναι ακόμα μεγαλύτερες και θα φανούν στους επόμενους μήνες όταν συναθροιστούν τα επισφαλή δάνεια που δεν πρόκειται να επιστραφούν. Αντίθετα το μνημόνιο που θα προτείνει η τρόικα θα επιδεινώσει την ύφεση και θα αυξήσει την επισφάλεια των δανείων.

Σημειώνουμε επίσης ότι εδώ και χρόνια οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι (βασικά μέλη των οποίων είναι και οι τράπεζες) και η αντιπολίτευση λίγο ως πολύ σύσσωμη πιέζουν για λιτότητα και ότι η κυβέρνηση ήδη εφάρμοσε τρία πακέτα μέτρων λιτότητας που στόχευσαν τους μισθωτούς και ιδιαίτερα τους δημοσίους υπαλλήλους υποσχόμενη ότι δεν θα προχωρήσει σε άλλες περικοπές. Επί πλέον το μέγεθος των ζημιών είναι τόσο μεγάλο που είναι αστείο να περιμένει κανείς ότι θα αντιμετωπισθεί με περικοπές μισθών και ωφελημάτων. Αντίθετα αυτή η πολιτική θα μας σπρώξει στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και τα έσοδα του κράτους θα λιγοστεύουν και θα το σπρώχνουν σε συνεχή δανεισμό από τις χώρες που έχουν συσσωρευμένα κεφάλαια.

Είναι η ώρα με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα να προτείνουμε νέες λύσεις οι οποίες να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ρίζα του και με αποτελεσματικότητα.

Ο τραπεζικός τομέας απέδειξε από καιρό στην φούσκα του χρηματιστηρίου, στην φούσκα των ακινήτων, στην επένδυση στα ελληνικά ομόλογα, στην κομπίνα με τα αξιόγραφα, στην αποφυγή παραγωγικών επενδύσεων, στα ψηλά επιτόκια, τον επισφαλή δανεισμό, στην υπερχρέωση των πιστωτικών καρτών ότι είναι ένας τομέας παντελώς διεφθαρμένος και επικίνδυνος για την κοινωνία. Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο οικονομικός είναι και άμεσα πολιτικός. Όλα αυτά έγιναν κατορθωτά διότι οι τράπεζες καθόρισαν επίσης και την πολιτική ατζέντα μέσω των πολιτικών που ελέγχουν και διαμορφώνουν το νομοθετικό πλαίσιο. Επίσης σημαντική φαίνεται να είναι η επιρροή των τραπεζών στα ΜΜΕ που σε μεγάλο βαθμό συγκάλυψαν και συγκαλύπτουν όσο μπορούν το σκάνδαλο.

Η έρευνα που θα πρέπει να γίνει θα πρέπει να περιλαμβάνει και την οικονομική λειτουργία των τραπεζών και την εποπτεία τους αλλά και την διαπλοκή τους με εξαρτώμενους πολιτικούς. Η πραγματική απάντηση στο ζήτημα των τραπεζών είναι ο δημόσιος διαφανής δημοκρατικός έλεγχος τους μέσω της κρατικοποίησης τους. Τα παθήματα θα πρέπει να γίνονται μαθήματα για την κοινωνία και να μην επαναλαμβάνονται.

Ο μοναδικός τρόπος για να εξευρεθούν τα αναγκαία λεφτά που θα στηρίξουν μια νέα ανάπτυξη χωρίς να καταφύγουμε στα γρανάζια του διεθνούς δανεισμού που λειτουργεί πλέον ως μια νέα τρομαχτική μορφή τοκογλυφίας είναι να καταφύγουμε στον συσσωρευμένο ιδιωτικό και εκκλησιαστικό πλούτο της χώρας. Η κυβέρνηση είχε ζητήσει ανεπιτυχώς από την Βουλή αύξηση του εταιρικού φόρου και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο εκτός του ότι είναι ηθικά σωστό και δίκαιο ο πλούτος να πληρώσει την κρίση του, αυτή είναι και με οικονομικούς όρους η πιο ορθολογική λύση σε ότι αφορά την κρίση χρέους. Ο συσσωρευμένος πλούτος από την Ανεξαρτησία και κυρίως από το 74 και μετά υπερβαίνει πολλές φορές τα λεφτά που χρειαζόμαστε από την τρόικα. Το μεγαλύτερο μέρος του συσσωρευμένου πλούτου ανήκει σε μια πολύ μικρή μερίδα του πληθυσμού μεγαλοϊδιοκτητών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Ουσιαστικά πρόκειται για μερικές χιλιάδες οικογένειες παλαιών και νέων μεγαλοαστών που πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι τους εργαζομένους και το κράτος μέσα στις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι προς σημείωση ότι ο εταιρικός φόρος όλα αυτά τα χρόνια ήταν και παραμένει με διαφορά ο χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας ουσιαστικά την Κύπρο ένα φορολογικό παράδεισο για το κεφάλαιο. Η ΕΡΑΣ προτείνει την δημιουργία ενός Ταμείου Κοινωνικής Δικαιοσύνης στο οποίο να συνεισφέρουν οι κάτοχοι του πλούτου ανάλογα με το ύψος των περιουσιών και των εισοδημάτων τους με διάφορους τρόπους είτε με φορολόγηση, είτε με εθελοντική εισφορά, είτε με κατάσχεση.

Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντισταθούν με κάθε μέσο. Η Τρόικα είναι μια άλλη ΟΕΒ και η τελευταία δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της από την παρουσία της πρώτης. Για να διασώσουμε την ΑΤΑ, τους μισθούς μας, τον δέκατο τρίτο μισθό, για να επιβάλουμε προγράμματα μείωσης της ανεργίας, πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα, δυναμικότητα, αλληλεγγύη και ενότητα. Πρέπει να κατέβουμε και μεις στους δρόμους μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης που πλήττονται από την ίδια λαίλαπα. Μαζί τους θα αντισταθούμε και μαζί τους θα πορευτούμε προς ένα καλύτερο μέλλον.

4 comments:

Anonymous said...

Ειστε υπερ της αυξησης του εταιρικου φορου; Αν ναι, πως απαντατε στην φυγη εταιριων που θα προκαλεσει; Αποδεχεστε οτι υπαρχει μια καμπανοειδης καμπυλη κρατικων εσοδων προς φορους; Αν ναι, τοτε με ποια μελετη δικη σας δειχνει οτι η αυξηση του φορου θα αυξησει την μεγιστοποιηση των κερδων;

Κατα τα αλλα συμφωνω πανω κατω. Ψηφισα την τεταρτη επιλογη στο "poll" που εφτιαξες, καθοτι το μονο που θα μπορει να ριξει την τροικα και να ερθει μια διαφορετικη πολιτικη ειναι η υπαρξη κοινωνικης πλειοψηφιας του προοδευτικου χωρου. Αν δεν υπαρχει, που για την ωρα δεν υπαρχει, καθε αλλη δραση θα ειναι ματαιη.

Ενας τροπος θα ηταν το ΕΡΑΣ ή κατι αλλο, να κατεβαινε στις εκλογες. Δεν ξερω αν ειστε ετοιμοι, αλλα ελπιζω να ξερετε πως δεν υπαρχει πολυτελεια του χρονου.

Κανονικα πρεπει να συγκροτηθειτε σε πολιτικο κομμα οσο πιο γρηγορα γινεται και να ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

Τελος, ειναι σημαντικο το οτι η επιθεση κατα χριστοφια να μην ειναι προσωπικη, αλλα να ειναι επι της βασης πως η σοσσιαλδημοκρατια ειναι βουτηρο στο ψωμι των δυτικων, αφου δεν αναδιαρθωνει ουσιαστικα και σοσσιαλιστικα την κοινωνια.

Βεβαια οι συνηθισμενες κωλυσιεργιες της Αριστερας, οι πολλαπλες διαδικασιες και τα λοιπα και τα λοιπα, δεν με αφηνει αισιοδοξο, οχι οτι θα γινουν αυτα που λεω, αλλα οτι θα γινει ο,τι. Η λογικη του baby steps σε μια κυπρο που δεχετε επιθεση αναλογη του πραξικοποιηματος και Εισβολης το 74, ξερω συναισθηματικα ισως πειτε οτι τα παραλεω, ομως ο δρομος του ΔΝΤ θα μας κανει υποσαχαρια αφρικη, η λογικη αυτη λοιπον δεν αφηνει να δημιουργηθει ενα ζωντανο, vivid κινημα.

Φυσει απαισιοδοξος, θεωρω οτι οι φασιστες που ειναι μανουλες στον λαικισμο και στην αθλια προπαγανδα θα εκμεταλλευτουν πληρως τις συνθηκες και θα προσπαθησουν και θα καταφερουν να παρουσιαζονται ως αντισυστημικη δυναμη. Γιατι στην τζυπρο, τη χωρα οπου η φαιδρα πορτοκαλεα ανθει 12 φορες τον χρονο και ο Τομης αλλα Λεβεντοπαιδα, αντισυστημικοι ειναι!

μμ.

υγ-αυτο το ειδες; http://www.left.gr/article.php?id=5138 Για γελια ειναι η τροικανοι....

Anonymous said...

Πάντως, επειδή η κυβέρνηση στόχο έχει τη συνολική ευημερία, και την με όλους τους τρόπους επιβίωση του καπιταλιστικού συστήματος, ορθώς αντιλαμβάνεται πως * δεν* πρέπει να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος.

Η εργατική τάξη ας κάνει ότι νομίζει, εγώ αναμένω από την κυβέρνηση να προασπίσει τα συμφέροντα *όλων* των τάξεων, γιατί αυτή είναι η συνταγματική υποχρέωση της.

Αν κάποιοι επιμένουν πως πρέπει να αυτοκτονήσουμε πριν να μας σκοτώσουν, ε, δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει - ακόμα και η κυβέρνηση Χριστόφια.

matilta said...

Στροβολιώτη,
τι νομίζεις για τα ακόλουθα σχόλια που το stockwatch:

1.
"Μας έκαμαν πλύση εγκεφάλου ότι η Κύπρος είναι χώρα υπηρεσιών γι αυτό στις ενταξιακές θυσιάσαμε την βιομηχανία/γεωργία που δεν είχαν μέλλον.Οκτώ χρόνια μετά βλέπουμε ότι όσα κερδήθηκαν από τις υπηρεσίες,ενώ οι υπόλοιποι έχαναν,χάθηκαν λόγω της κρίσης.Άλλοι κέρδιζαν ,άλλοι έχασαν .Ως εκ θαύματος τώρα όλοι συνδέουν τον φορολογικό συντελεστή με την παραμονή και έλευση ξένων εταιρειών.Μας έλεγαν ότι είχαμε συγκριτικό πλεονέκτημα και πολλές φορές μου είπαν για την σκληρή δουλειά που γίνεται στις παρουσιάσεις της Κύπρου στο εξωτερικό.Βεβαίως ξένες εταιρείες έρχονται και για άλλους λόγους που δεν επηρεάζονται από τον συντελεστή.Είναι η ευκαιρία να γίνει μια μελέτη να δείξει το καθαρό αποτέλεσμα από τον φορολογικό συντελεστή διότι έγινε σλόγκαν από όλους χωρίς στοιχεία.Ποιοί κερδίζουν,πόσα και ποιοί χάνουν ?Διότι οι περισσότεροι που τάσσονται υπερ του χαμηλού συντελεστή απλώς ακολουθούν το ρεύμα και φαίνονται ευχάριστοι στις ομάδες πίεσης.Αν η Κύπρος χρειάζεται Χ λεφτά,κάποιοι πρέπει να τα δώσουν.Δεν μπορεί να αποκλείονται οι ξένες εταιρείες χωρίς να ξέρουμε τι επηρεασμός θα γίνει από τυχόν αλλαγή και να τα πληρώνουν οι υπόλοιποι χωρίς πλήρη εικόνα."

2.
"I doubt whether anyone of these people ever tried to calculate who benefits and who pays the cost of having these extreme tax regime in Cyprus. But given that the corporation tax is the main reason for the over expansion of our banks with the known consequences, and we should very well know by now who is paying the damages, I would have expected at least some politicians to start questioning how wise our so called red line policy is on this issue.

The lawyers and the accountants surely benefit. No doubt about that, and I dare say some of the better organised ones, in a very big way. Some people who find employment in these successful practices also benefit. But beyond that, why is it exactly that the economy benefits? Most of this money is short term and is not invested in the local economy.

By the way, a friend reminded me recently that most of our politicians are lawyers and accountants many of whom still maintain professional practices. I don’t know whether that has anything to do with it, but it sure seems that no politician dares to even question the agenda of these powerful and well organised pressure groups."

Anonymous said...

να προσφερει αμεσα το ακελ το οποιο εχει δις απο τις δεκαδες εταιρειες που εχει 1.γνωμη.2 χαραυγη 3 αστρα 4.ομιλος λαικου.χιλιαδες αλλοδαποι εργαζονται για το ακελ.να φυγουν ολοι αμεσα