Thursday, July 5, 2012

Δεύτερη Ανάγνωση - Ταξικά νέα

24ωρη απεργία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη σε 20 ξενοδοχεία της εταιρείας Τσόκκος, η οποία επεκτάθηκε και την Παρασκευή με συμμετοχή και εργαζομένων που δεν εργοδούνται στη βάση των συλλογικών συμβάσεων, κυρίως κοινοτικών. Η απεργία ήταν προειδοποιητική και “ένεκα του γεγονότος ότι οι εργοδότες, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να συνεννοηθούν με κανένα προχώρησαν και έκαναν περικοπές στους μισθούς και στα ωφελήματα των εργαζομένων, όπως τα Ταμεία Προνοίας, τις αργίες, τις Κυριακές και άλλα”. Ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι με την εταιρεία αυτή, δήλωσαν οι συνδικαλιστές που αρνήθηκαν να συνομιλήσουν, πριν ο εργοδότης δεσμευτεί γραπτώς ότι θα αποσύρει τα μονομερή μέτρα, κάτι που έπραξε την Παρασκευή, οδηγώντας σε αναστολή τα απεργιακά μέτρα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι υπήρξαν έντονες απειλές από την εργοδοσία ότι οι απεργοί θα απολυθούν, παρουσία μπράβων, ενώ η κυρία Τσόκκου φέρετε να χειροδίκησε και σε συνδικαλιστή.


Στο 11,1% του εργατικού δυναμικού (48.166 άτομα) ανερχόταν το ποσοστό ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού με το ποσοστό ανεργίας των ανδρών στο 12,2% ή 27.892 άτομα, ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό ήταν 9,8% ή 20.275. Το 4ο τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των ανέργων ήταν 38.785 άτομα ή 8,9% (άνδρες 9,8% και γυναίκες 8,0%) και το αντίστοιχο ποσοστό για το 1ο τρίμηνο του 2011 ήταν 7,5% ή 32.336 άτομα (άνδρες 7,4% και γυναίκες 7,6%). Ανάλυση των ανέργων του 2012 κατά ηλικία δείχνει, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ότι το ποσοστό ανεργίας είναι ψηλότερο για τους νέους 15-24 ετών , όπου έφθανε στο 26,7% του εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών (άνδρες 28,0% και γυναίκες 25,1%). Η μερική απασχόληση αποτελούσε το 11,0% της συνολικής απασχόλησης ή 42.405 άτομα (άνδρες 8,3% και γυναίκες 13,9%). Από τους απασχολούμενους, το 82,7% ή 319.173 ήταν υπάλληλοι (μισθωτοί), από τους οποίους το 13,4% είχε προσωρινή εργασία. Ο μέσος όρος των κανονικών ωρών εργασίας τη βδομάδα στην κύρια εργασία για τους υπαλλήλους με πλήρη απασχόληση ήταν 41,1 ώρες (άνδρες 41,6 και γυναίκες 40,6 ώρες), ενώ για τους υπαλλήλους με μερική απασχόληση ήταν 20,3 ώρες (άνδρες 20,5 και γυναίκες 20,2 ώρες). Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι οι επίσημοι αυτοί αριθμοί, πέραν από τα ζητήματα του στατιστικού υπολογισμού, εξ’ ορισμού υποτιμούν την πραγματική ανεργία, εξαιρούν την αδήλωτη, καθώς και μεγάλο μέρος της επισφαλούς εργασίας.

Στην έκθεση του Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) με τίτλο «Νέα εποχή, της κοινωνικής δικαιοσύνης» επισημαίνεται ότι ο κόσμος χρειάζεται μια νέα εποχή, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Προτάσσεται ότι το σύνολο των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών επιλογών και προτεραιοτήτων που επικράτησαν ως πολιτικές επιλογές τα τελευταία 30 χρόνια, πρέπει να αλλάξουν. Η Έκθεση επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη ένταση των ανισοτήτων στην κοινωνία και ανισομέρεια της ανάπτυξης δεν μπορούν να είναι παράγοντες σταθερότητας, ούτε κοινωνικής ούτε οικονομικής. Οι εισοδηματικές ανισότητες έχουν ενταθεί στις περισσότερες χώρες, με τα εισοδήματα που είναι πολύ ψηλά να ξεφεύγουν από τα μεσαία εισοδήματα. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η εισοδηματική ανισότητα έχει εξελιχτεί σε ανισότητα κατανομής πλούτου. Τέλος, συνάγεται ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των ανισοτήτων που υπάρχουν σε μια χώρα και της αστάθειας της οικονομίας τους. Η παρούσα παγκόσμια κρίση είχε ως συνέπεια την ένταση των ανισοτήτων, την στασιμότητα των διάμεσων μισθών κτλ. Μερικά από τα στοιχεία που αναφέρονται είναι ότι στις ΗΠΑ, μεταξύ 1976 και 2007 ο πλούτος που καταλήγει στο 0,1% του πληθυσμού εξαπλασιάστηκε, από 2,3% ανέβηκε στο 12,6%. Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει καμιά πρόσβαση σε βασική κοινωνική προστασία, ενώ παγκοσμίως, το χάσμα αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών δεν μειώνεται (ή μειώνεται ανεπαίσθητα). Με τις καλύτερες προβλέψεις, θα χρειαστούν τουλάχιστον 75 χρόνια για να εκμηδενιστεί το χάσμα. Στην Ε.Ε των 25, το 2009 μόνο όσοι δούλευαν με προσωρινό συμβόλαιο ξεπερνούν το 22%. Από αυτούς, το 72,5%, ηλικίας από 25-49, δουλεύει με αυτή την μορφή εργασίας, χωρίς την θέληση του. Την ίδια ώρα, η παραγωγικότητα της εργασίας στις ανεπτυγμένες χώρες, αυξήθηκε με διπλάσιο ρυθμό από την αύξηση στους μισθούς την δεκαετία που πέρασε. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στις 16 από τις 21 αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό σημαίνει συρρίκνωση του μεριδίου των μισθών στο συνολικό εισόδημα που παράγεται και μείωση της παγκόσμιας ζήτησης. Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις παγκοσμίως ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν μειωθεί περισσότερο από 2% τα τελευταία 10-15 χρόνια. Με άλλα λόγια, τα αυξανόμενα κέρδη δεν απόφεραν μεγαλύτερες επενδύσεις. Ολόκληρη η σχετική έκθεση εδώ: http://www.ilo.org/ilc/ILCSessions/100th...g--en/index.htm

Προειδοποίηση δέκα ημερών έχουν δώσει στην εταιρία SODEXO CYPRUS οι Συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, Ανεξάρτητη Συντεχνία Υπαλλήλων Γραφείων Εμπορίου και Βιομηχανίας και η τουρκοκυπριακή ΤΟΥΡΚΣΕΝ και αν πάλι δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικά μέτρα, προκειμένου να διαφυλάξουν τα δικαιώματά, αλλά και τα ωφελήματα των εργαζομένων που εκπροσωπούν. Σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάνει, ήδη, αρκετές φορές παραχωρήσεις, κατά την διάρκεια της προσπάθειας τους για λύση του προβλήματος λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό, αφού δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την εργοδοτική πλευρά.Στη βόρεια Λευκωσία ο Τουρκοκύπριος δήμαρχος Μπουλουτογλουλαρί προχώρησε στην απόλυση 123 εκτάκτων υπαλλήλων του δήμου, προκαλώντας θλίψη και οργή με τους απολυθέντες να σπάνε τα τζάμια του δημαρχείου και να πορεύονται προς την προεδρία κυβερνήσεως. Οι συντεχνιακοί εισήλθαν στο δημαρχείο και δήλωσαν ότι το θέτουν υπό τον έλεγχό τους, ενώ έως ότου παραιτηθεί ο δήμαρχος θα απέχουν των καθηκόντων τους. Εν τω μεταξύ, απλήρωτοι παραμένουν για 58 μέρες όλοι οι εργαζόμενοι στο δήμο που αντιμετωπίζουν πλέον και προβλήματα επιβίωσης.

 

http://www.defterianaynosi.com/article.php?id=205

No comments: