Tuesday, June 19, 2012

Δέφτερη ανάγνωση - Ταξικά Νέα και αναγνώσεις


Πλήρη συναντίληψη με τον Πρόεδρο εξέφρασαν ΠΑΣΥΔΥ, ΕΤΥΚ και τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών μετά από την κοινή τους συνάντηση. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ανέφεραν ότι το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας δεν είναι οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές αλλά το τραπεζικό σύστημα. Αν η Κύπρος μπει τελικά στον μηχανισμό στήριξης θα μπει λόγω της έκθεσης των τραπεζών στην Ελλάδα και όχι για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Καταγγέλλουν τη συντονισμένη προσπάθεια εκπροσώπων των Εργοδοτικών Οργανώσεων, μερίδας Βουλευτών και μερίδας των ΜΜΕ «να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά αίτια της σημερινής κατάστασης της οικονομίας, ενώ αναφέρουν πως η πολιτική της αυστηρής λιτότητας, που εφαρμόστηκε, έχει αποτύχει παταγωδώς και ότι παρά τη λήψη των οδυνηρών αντεργατικών μέτρων με δραστική μείωση των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είχε προωθήσει ο τέως Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας και τα εύσημα από τον Ολι Ρεν, ακολούθησαν οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις των κυπριακών τραπεζών και της κυπριακής οικονομίας. Στην κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων αυτών ανεφέρεται τέλος ότι "οι σαφέστατες θέσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι προς την ορθή κατεύθυνση".
Η κυβέρνηση μιλά για στοχευμένο πακέτο νέων μέτρων που δεν θα αφορούν πρωτίστως τους εργαζόμενους. Την περασμένη Δευτέρα το ΡΙΚ επικαλούμενο πληροφορίες, μετέδωσε ότι στο νέο πακέτο περιλαμβάνονται: Φορολόγηση των αυτοκινήτων πολυτελείας πάνω από 30 ίππους, των οικιών άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων αλλά και του συσσωρευμένου πλούτου, όπως είναι η μεγάλης έκτασης αδρανούσα ακίνητη ιδιοκτησία, μείωση της φοροδιαφυγής, μείωση των κρατικών λειτουργικών εξόδων και φορολόγηση των στριφτών τσιγάρων.
Η ΣΕΚ θεωρεί την ανεργία στην Κύπρο εφιαλτική και καλεί  την κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για υλοποίηση αναπτυξιακών έργων του Δημοσίου, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας” και, “χωρίς άλλη καθυστέρηση, να απλοποιήσει πολεοδομικές, γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες του δημόσιου τομέα, προκειμένου να βοηθηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να προχωρήσει στην ανάπτυξη”.
Καλεί επίσης, τη Κυβέρνηση “να πολλαπλασιάσει τις επιθεωρήσεις για πάταξη της αδήλωτης και παράνομης απασχόλησης και να προχωρήσει σε αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, έτσι ώστε οι κοινοτικοί εργαζόμενοι να παύσουν να χρησιμοποιούνται ως φθηνή εργατική δύναμη”. Η ΣΕΚ ζητεί όπως η Κυβέρνηση “εκπονήσει και εφαρμόσει πολιτικές μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, η αύξηση των οποίων τορπιλίζει κάθε είδους ανάπτυξη” και όπως “επανεξετάσει τη θέση της ΣΕΚ για αύξηση της περιόδου παροχής του ανεργιακού επιδόματος από τους έξι στους εννέα μήνες, λαμβάνοντας υπ` όψη το γεγονός ότι, έχουμε πλέον μακροχρόνια ανεργία”. “Πέραν της εγγεγραμμένης ανεργίας”, συνεχίζει η ΣΕΚ, “τα τελευταία έτη παρατηρείται σοβαρή αύξηση και της μακροχρόνιας ανεργίας”.
Ενάντια στην λιτότητα τάχτηκε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου που δήλωσε ότι στην Ευρώπη αποδείχθηκε περίτρανα ότι η συνταγή μονόπλευρης λιτότητας προς τους εργαζόμενους έθεσε οικονομίες χωρών σε ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά αδιέξοδα. Ταυτόχρονα επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής, υποστηρίζοντας ότι με ένα απλό πάτημα του κουμπιού μπορεί να διαπιστωθεί ποιος δεν έχει φορολογικό φάκελο, δεν πληρώνει ΦΠΑ και δεν καταβάλλει εισφορές στο ΤΚΑ και υποστήριξε την ίδια στιγμή ότι τα κυβερνητικά νομοσχέδια που απέρριψε η αντιπολίτευση στη βουλή ήταν αναποτελεσματικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέστρεψε τα πυρά υπενθυμίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ και άλλα κόμματα είχαν απορρίψει τα κυβερνητικά νομοσχέδια για φορολόγηση του πλούτου και τους επέκρινε επίσης ότι αφαίρεσαν την καρδιά των νομοθετημάτων για πάταξη της φοροδιαφυγής, και κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ ότι εξυπηρετεί το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου.
Η διαφοροποίηση των όρων προσφορών και των όρων παραχώρησης του λιμανιού της Λάρνακας σε ιδιώτη επενδυτή, ήταν η αφορμή για την προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας στην οποία κατήλθαν την περασμένη Τετάρτη οι υπάλληλοι της Αρχής Λιμένων, ενώ έχει ήδη εξαγγελθεί 24ωρη απεργία για αύριο, 20 Ιουνίου. ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων Μιχάλης Σπύρου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι επιπτώσεις από την μη τήρηση των όρων αναβάθμισης του Λιμανιού, όπως είχαν συμφωνηθεί, θα στερήσουν από το κράτος και την πόλη της Λάρνακας από σημαντικά έσοδα τα οποία τώρα θα καρπωθεί ο ιδιώτης, ενώ θα είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους». Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία που είχε υπογραφεί για το λιμάνι Λάρνακας προνοούσε να ήταν το κύριο επιβατικό λιμάνι ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στ` αυτιά της Αρχής Λιμένων, αυτό δεν ισχύει πλέον. Ο επενδυτής δηλαδή, σύμφωνα με την πληροφόρηση της Αρχής, θα έχει το δικαίωμα να εκτελεί φορτοεκφορτώσεις πλοίων καθορίζοντας ο ίδιος τιμές, να υπενοικιάζει τμήματα του Λιμανιού και να εισπράττει τα έσοδα, τα οποία φαίνεται να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, διότι το Λιμάνι Λεμεσού, δεν διαθέτει πλέον χώρο προς ενοικίαση».

Σιακόλεια Σολωμονιτζιή
Ο Νίκος Σιακόλας σε επιστολή του που κυκλοφορεί διαδικτυακά εκφράζει την ανησυχία του για την αυξητική τάση της ανεργίας και εισηγείται τρόπο για μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία 5 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Εισηγείται «την τροποποίηση της νομοθεσίας που θα επιτρέπει την επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την Κύπρο, καθημερινά και ολόχρονα, περιλαμβανομένων απογεύματος Τετάρτης και της Κυριακής». Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα των «άμεσων πρακτικών αποτελεσμάτων» της πλήρους «ελευθεροποίησης των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων». Με τη λογική της δημιουργίας νέων θέσεων μέσα από νέες βάρδιες ο Σιακόλας αναφέρει ότι «υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά σ’ ολόκληρη την Κύπρο περίπου 5 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Το Συγκρότημα Ermes του Ομίλου Σιακόλα δεσμεύεται ότι λίγες μέρες μετά την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα προσλάβει 800 με 1000 άτομα» και σημειώνει «Ιδού η πρόκληση για όλους μας. Η Κυβέρνηση, η Βουλή, η Πολιτεία στο σύνολό της, όλοι οι φορείς, οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να εργασθούμε ομαδικά, να κτυπήσουμε την ανεργία, να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας, να αυξήσουμε τα εισοδήματα, να αναζωογονήσουμε την οικονομία».
Ευτυχώς, ειπώθηκε! «..... να αυξήσουμε τα εισοδήματα..... ».
Να αυξήσουμε τα εισοδήματα ..... ποιών; Με ποιούς μισθούς θα προσληφθούν τα «800 με 1000 άτομα» από το συγκρότημα Ermes του Ομίλου Σιακόλα; Και για πόσες ώρες εργασίας; Και για πόσο διάστημα ανάπαυσης και άδειας; Και με ποιές διασφάλίσεις για τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων;

1 comment:

Anonymous said...

βαζε το λινκ προς την δεφτερη αναγνωση, που κατω που το κειμενο, καθε φορα που ανεβαζεις δημοσιευμα της...Να ξερει ακομη και ο τυχαιος που θα μπει στο μπλοκ σου που να παει.