Tuesday, June 5, 2012

Δέφτερη Ανάγνωση - ταξικά νέα


- Σε δίωρη στάση εργασίας κατήλθαν 800 ε/κ και τ/κ εργαζόμενοι στις Βρετανικές Βάσεις στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας, Ακρωτηρίου, Επισκοπής και Αγίου Νικολάου την περασμένη Τρίτη διαμαρτυρόμενοι για την μη καταβολή της ΑΤΑ και των μισθολογικών αυξήσεων που προνοούνται από τις συλλογικές συμβάσεις τους, εξέλιξη που επηρεάζει και τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα. Οι Βρετανικές αρχές αρχικά επικαλέστηκαν την οδηγία της ΟΕΒ του Γενάρη αλλά μετά την συμφωνία ΟΕΒ-συνδικάτων άρχισαν να επικαλούνται την Κυπριακή Δημοκρατία και το πάγωμα στις απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τον Δεκέμβρη.

- Ώρα μηδέν για την ΑΤΑ με την ΟΕΒ να υλοποιεί την συνηθισμένη πλέον επιθετική της στρατηγική, τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών (τους μανδαρίνους του κράτους όπως ανέφερε ο Πρόεδρος) να ευθυγραμμίζονται και τα συνδικάτα να εκφράζουν ανησυχία και να μην συναινούν προς το παρόν. Σύμφωνα με τις διαρροές στον Φιλελεύθερο ο Σιαρλή κινείται σε 3 άξονες: ετήσια καταβολή της ΑΤΑ αντί εξάμηνη, εισαγωγή οροφής εισοδήματος που θα σημαίνει την πλήρη καταβολή του τιμαρίθμου γύρω στις 20-25 000 ετήσιες απολαβές και κλιμακωτή μείωση προς τα πάνω. Φαίνεται ότι ο πρόεδρος απέρριψε τα σενάρια για διασύνδεση της ΑΤΑ με την παραγωγικότητα όπως και της αφαίρεσης από τον τιμαριθμικό δείκτη του ΦΠΑ που επιβάλλεται στα καπνικά είδη και στο αλκοόλ, που αρχικά είχαν τεθεί από τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών. Η ΔΕΟΚ πάντως ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ότι «οι εργοδότες ζητούν πλέον απροσχημάτιστα την πλήρη κατάργηση του θεσμού», αποδεικνύοντας τις προθέσεις και τις στοχεύσεις του δήθεν διαλόγου που προγραμματίζεται για την ΑΤΑ.

- Η ΠΟΑΣ, η άλλη μικρή συντεχνία που δεν καλείται στον κοινωνικό διάλογο δήλωσε ότι μελετά μέτρα αντίδρασης για τον αποκλεισμό της.

- Το είδαμε και αυτό - διαδήλωση εργοδοτών της οικοδομικής βιομηχανίας ενάντια στην τελευταία νομοθεσία για το ΦΠΑ που μείωσε τον χρόνο που μεσολαβούσε από την είσπραξη μέχρι την καταβολή του  ΦΠΑ.

- Ψηφίστηκε νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα επιβολής πλαφόν σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Τα συνδικάτα χαιρέτισαν την εξέλιξη, η επιτροπή ανταγωνισμού εξέφρασε τις επιφυλάξεις της.

- Η καθυστέρηση εξαγγελίας των μέτρων προκάλεσε την αντίδραση ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ που έμμεσα ζήτησαν την παραίτηση του Σιαρλή. Τον ανάλογο θόρυβο έκαναν ως συνήθως και ΕΥΡΟΚΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ενώ η ΕΔΕΚ ήταν πιο συγκρατημένη. Μετά και την συνέντευξη του Προέδρου που είπε ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλο οι εργαζόμενοι θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα είναι αυτά τα μέτρα αφού δεν φάνηκε ούτε το ενδεχόμενο συνεισφοράς του πλούτου, πέραν από αυτά ποίοι ήδη χρωστά ως φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και δεν το κράτος δεν καταφέρνει να μαζέψει.

No comments: