Tuesday, April 3, 2012

Αναβολές, ιδιωτικά συμφέροντα και εργατικές αντιστάσεις

Δεύτερη Ανάγνωση


Δεν ολοκληρώθηκε τελικά η πρωτοβουλία ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο 64ο αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν πρόκειται απλά για τακτική αναβολή ή για δεύτερες σκέψεις λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν. Την περασμένη Πέμπτη η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ διοργάνωσε έκτακτο παγκύπριο συνέδριο για το ζήτημα που κατέληξε σε διαμαρτυρία έξω από τη βουλή απορρίπτοντας τόσο το περιεχόμενο όσο και τη μέθοδο αλλά και τις προεκτάσεις της πρωτοβουλίας Αβέρωφ-Κουλία-Παπαδόπουλου. Πάντως ήδη γίνεται λόγος για μερίδα ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων που στηρίζει την πρωτοβουλία ενάντια στη θέση της ΠΑΣΥΔΥ. Και πέραν από τις πολιτικές απόψεις, τα οικονομικά συμφέροντα και τις ιδεολογίες που άπτονται του θέματος φαίνεται ότι υπάρχει και η πιο πεζή και ωμή πτυχή – πολιτικές σκοπιμότητες σε σχέση με την παράταση της θητείας διευθυντικών στελεχών που αφυπηρετούν φέτος έτσι ώστε οι αντικαταστάτες τους να διοριστούν από την νέα κυβέρνηση.
Σε αυθόρμητη απεργία προχώρησαν την Πέμπτη το βράδυ οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ αντιδρώντας στην απόφαση της βουλής να μην εγκρίνει τον προϋπολογισμό του ημικρατικού οργανισμού με αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι. Αυτή τη βδομάδα αποφάσισαν να συνεχίσουν τα μέτρα με 2 δεκάλεπτες συμβολικές στάσεις την μέρα μέχρις ότου πληρωθούν τους μισθούς τους. Πέραν από τα πολιτικά παιχνίδια για τον έλεγχο του ΡΙΚ και την γενικότερη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να βάλει εμπόδια στην κυβέρνηση υπάρχει και πάλι η πιο πεζή και ωμή πτυχή – η προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων των καναλαρχών που ανταγωνίζονται την δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Ο νέος τραπεζίτης Υπουργός Οικονομικών κ Σιαρλής δήλωσε σήμερα στη βουλή ότι σε περίπτωση που δεν μειωθεί το έλλειμμα στο 2.7% θα παρθούν και άλλα μέτρα (λιτότητας) ίσως και κάποιες φορολογίες αλλά ότι δεν θεωρεί την φορολόγηση λύση στα προβλήματα της οικονομίας. Θα καταθέσει επίσης σύντομα νομοσχέδιο για υποχρεωτική ισοσκέλιση του κρατικού προϋπολογισμού με την Κύπρο να είναι ίσως η πρώτη χώρα της ΕΕ που προχωρεί στην υλοποίηση της σχετικής συνεννόησης, κάτι που χαιρέτισε ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών κ Παπαδόπουλος. Ο υπουργός είπε επίσης ότι θα διαβουλευτεί με όλους τους ενδιαφερόμενους για τα ζητήματα της οικονομίας και ξεκινά άμεσα τον διάλογο για την τροποποίηση της ΑΤΑ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το τ/κ κοινοβούλιο ψήφισε τελικά, σε μια συνεδρία που εξελίχτηκε σε ολονύκτια, τον περίφημο νόμο που ανοίγει τον δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις σε δημόσιες υπηρεσίες στο κυπριακό βορρά. Διευκολύνεται έτσι ακόμα περισσότερο η κάθοδος του τουρκικού κεφαλαίου στη βόρεια Κύπρο και ενισχύεται η ήδη αποπνικτική επικυριαρχία του.
Φικρής

No comments: