Tuesday, May 1, 2012

Δεύτερη Ανάγνωση - Οικονομία


Το ελάχιστο μέγεθος των συντεχνιών

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που συζητείται στην επιτροπή εργασίας της βουλής αυξάνεται ο ελάχιστος αριθμός μελών για την εγγραφή συντεχνίας από 20 σε 100. Αυτή η σημαντική τροποποίηση σαφέστατα ευνοεί τις μεγάλες κλαδικές συντεχνίες και κατ' επέκταση τις ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες συντεχνιών στις οποίες υπάγονται και δυσκολεύει σημαντικά τις πιο μικρές επαγγελματικές συντεχνίες και τις ανεξάρτητες συντεχνίες σε επίπεδο επιχείρησης. Με αυτό το νόμο κάποιες συντεχνίες εντός δυο χρόνων από την ψήφιση του νόμου θα αναγκαστούν να συγχωνεφθούν ή να υπαχθούν σε άλλες μεγαλύτερες έτσι ώστε να διατηρήσουν την εγγραφή τους στον κατάλογο του εφόρου συντεχνιών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας Ανδρέα Φακοντή, η προτίμηση των μεγάλων συντεχνιών γίνεται επειδή διαχρονικά έδειξαν “οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα με υπευθυνότητα και σωφροσύνη γι’ αυτό και η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τις λιγότερες χαμένες ώρες από απεργίες”. Οι δυο λόγοι που αναφέρονται για την αύξηση του ορίου μελών είναι να αποφεύγεται ή να δυσκολεύεται η δημιουργία εργοδοτικών “κίτρινων” συντεχνιών και η δημιουργία “ευκαιριακών” συντεχνιών που αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά κάποια στενά επαγγελματικά συμφέροντα.

Παρά το ότι και οι δυο λόγοι που αναφέρονται είναι βάσιμοι δεν είναι βέβαιο ότι τα φαινόμενα των κίτρινων συντεχνιών και των συντεχνιών αποκλειστικών συμφερόντων μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτόν τον τρόπο. Ήδη υπάρχει επιφύλαξη και κατάθεση τροπολογίας από τον ΠΟΑΣ για κάποιες εξαιρέσεις ενώ σε σχέση με τα ζητήματα των εργοδοτικών συντεχνιών και των ειδικών επαγγελματικών συντεχνιών οι σημερινοί και αυριανοί συσχετισμοί δύναμης ενδέχεται να προκαλέσουν συνέπειες που θα καταργούν το πνεύμα αν όχι και το ίδιο το γράμμα του νόμου όπως γίνεται ήδη με μια σειρά από άλλους εργατικούς νόμους. Η πιο άμεση συνέπεια αυτής της τροποποίησης πιθανότατα θα είναι η απώθηση ή και η καθυστέρηση της εμφάνισης και θεσμοθέτησης καινούργιων συντεχνιών, ανεξάρτητων από τις υφιστάμενες ομοσπονδίες.

Η τροποποίηση αυτή συνοδεύει τις άλλες τροποποιήσεις που δημοσιοποιήθηκαν πριν ένα περίπου μήνα που αυξάνουν τις εξουσίες του εφόρου (απευθείας διάταγμα αναγνώρισης συντεχνιών όταν 50% είναι μέλη συντεχνιών και μετά από απλή πλειοψηφία σε μυστική ψηφοφορία που θεωρείται έγκυρη με την συμμετοχή του 40% του συνόλου) και που δίνουν το δικαίωμα στα συνδικάτα για προσφυγή στα δικαστήρια όταν παραβιάζονται οι συλλογικές συμβάσεις.

Περικοπών και λιτότητας συνέχεια και οι εργατικοί αγώνες προσεχώς

Μετά την προσωρινή αποτυχία των εκπροσώπων του κεφαλαίου να ξεκινήσουν την διαδικασία για την αύξηση της ηλικίας στην οποία θα παίρνουν οι εργαζόμενοι την σύνταξη τους, στράφηκαν ξανά στο στόχο της μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων. Μετά τις περικοπές στους μισθωτούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ακολούθησαν οι περικοπές στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα – τώρα πέντε μήνες μετά ξεκινά ο νέος γύρος για περικοπές στους μισθωτούς του δημοσίου. Μετά την παρέλαση των διάφορων παραγόντων του κεφαλαίου στα ΜΜΕ που “εξηγούσαν” δήθεν τεχνοκρατικά και ουδέτερα την αναγκαιότητα να μειωθούν τα εισοδήματα, αφέθηκε να διαρρεύσει όταν οι 13οι μισθοί για το 2012 μπορεί και να μην δοθούν. Ο τραπεζίτης που ασκεί τα καθήκοντα του υπουργού οικονομικών δεν το διέψευσε – αλλά μετά από έντονες αντιδράσεις των συντεχνιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ακολούθησε το γνωστό πλέον τροπάρι στον αστικό τύπο – ότι το Υπουργείο Οικονομικών ξέρει, θέλει και μπορεί (να σώσει την οικονομία) αλλά το ξεροκέφαλο Προεδρικό δεν το αφήνει. Το ενδιαφέρον όμως σε σχέση με τους μισθοφόρους του κεφαλαίου, που αποστολή τους είναι να προλειάνουν το έδαφος στην δημόσια σφαίρα μέσα από τις “αποκλειστικές τους πληροφορίες” και τις σοβαροφανείς τους αναλύσεις είναι η εμφανής τους πλέον ανησυχία καθώς η τραπεζική κρίση κορυφώνεται προσεχώς. Η τελευταία θεωρία που πλασάρεται από τις οικονομικές στήλες των αστικών εφημερίδων, ενδεικτική της αμηχανίας τους αν όχι του πανικού τους ενόψει και της αναζήτησης των ευθυνών για την κρίση, είναι ότι η αριστερά θέλει να επιδεινώσει την κρίση για να την εκμεταλλευτεί προεκλογικά. Η ΣΕΚ όμως στην τελευταία της ανακοίνωση αναφέρεται σε έκθεση της εργατικής τάξης στην “χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσαν τα γεράκια του εύκολου πλουτισμού”...

Στο συσκευαστήριο πατατών στις Βρυσούλες ξεκίνησε την Δευτέρα επ' αόριστον απεργία των εργαζομένων των οποίων μειώθηκαν μονομερώς οι μισθοί κατά 22% ενώ σημειώθηκαν και μικρο-επεισόδια όταν φορτηγά επιχείρησαν να περάσουν μέσα από τις γραμμές των απεργών για να μεταφέρουν τις πατάτες σε άλλα ιδιωτικά συσκευαστήρια που εργοδοτούν κοινοτικούς εργάτες.

Τα συνδικάτα με αφορμή και την πρωτομαγιά επαναλαμβάνουν ότι δεν μπορεί να φορτώνεται το κόστος της οικονομικής κρίσης στους εργαζομένους που δεν ευθύνονται καθόλου για αυτήν και ότι θα αντιδράσουν σε επιβολή μονομερών μέτρων. ΠΕΟ και DEV-IS σε κοινή τους ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι το “κεφάλαιο και οι εκπρόσωποι του χρησιμοποιούν την κρίση ως πρόσχημα για να καταργήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις που κερδήθηκαν μέσα από σκληρούς και πολύχρονους αγώνες” και τονίζουν την αναγκαιότητα της συνδικαλιστικής οργάνωσης ως αντίσταση στις αντεργατικές πολιτικές και την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η ΣΕΚ τονίζει την ανάγκη προστασίας των μισθωτών νοικοκυριών και μεταξύ άλλων “προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει δυναμικά με πανεργατικές κινητοποιήσεις” αν επιβληθούν νέες φορολογίες στους μισθωτούς και ότι δεν θα ανεχθεί “πολιτικές που φτωχοποιούν το λαό και περιθωριοποιούν τη νέα γενιά”.

Οι εργαζόμενοι στο δημαρχείο της βόρειας Λευκωσίας, που ανέστειλαν την απεργία την οποία διεξήγαγαν για σχεδόν ένα μήνα, παρέμειναν τελικά και πάλι απλήρωτοι. Η απεργία που στηρίζεται από το αριστερό συνδικάτο δημοτικών υπαλλήλων της BES ξεκίνησε στις αρχές του Απρίλη όταν οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν λόγω οικονομικών δυσκολιών του τ/κ δήμου και το πρόβλημα δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να επικρατεί αναβρασμός καθότι δεν έχουν λάβει τους δυο τελευταίους μισθούς τους.


1 comment:

gregoris said...

ρε φασιστούι, να γυρευτείς αλλού. όπως σας εξαναείπα δεν θα ξαναεμφανιστεί σχόλιο σας δαμέ.