Sunday, March 4, 2012

Ο αυταρχισμός προκαλεί απεργίες, η δαιμονοποίηση των απεργών κλίμα για ποινικοποίηση τους

Δεύτερη Ανάγνωση

Η ανένδοτη στάση της εργοδοσίας την τελευταία βδομάδα και η επιμονή της να επιβάλει ετσιθελικά τις θέσεις της προκάλεσε απεργίες σε δυο εστίες όπου τα ζητήματα παρέμεναν ανοιχτά εδώ και μήνες τώρα. Η πρώτη εστία είναι ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας, όπου το κράτος αφού λόγω της δικής του πολιτικής υποστελέχωσης του συγκεκριμένου τμήματος διόγκωσε την υπερωριακή απασχόληση επιχειρεί τώρα να μειώσει δραστικά την υπερωριακή αμοιβή των εργαζομένων. Ενώ υποτίθεται ότι διεξάγεται διάλογος το κράτος προσπαθεί να εξασφαλίσει εκ των προτέρων συμφωνία για το ελάχιστο όριο υπηρεσίας, ενώ το συνδικάτο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας (που έχει και την στήριξη του πανευρωπαικού συνδικάτου ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας) ζητά να συζητηθεί η ουσία του ζητήματος - δηλαδή συνολικά οι όροι απασχόλησης. Η ρητορική των δυο πλευρών παραμένει η ίδια - το κράτος επικαλείται την ανάγκη διάσωσης της οικονομίας μέσα από την μισθολογική λιτότητα και την υποχρέωση όλων να προσφέρουν [οι τράπεζες και ο πλούτος φυσικά όχι απλά εξαιρούνται αλλά επιδοτούνται μάλιστα καθότι δεν εντάσσονται στους "όλους" που είναι οι μισθωτοί] και το συνδικάτο επικαλείται την ανάγκη μη απώλειας των εσόδων από το κράτος από το υφιστάμενο τέλος υπερπτήσεων υπονοώντας εμμέσως ότι είναι οι αεροπορικές εταιρείες που κερδίζουν από την προτεινόμενη πολιτική του κράτους και όχι το δημόσιο. Η δεύτερη εστία είναι το τσιμεντοποιείο Βασιλικού όπου η εταιρεία συνεχίζει την αυθαιρεσία και την παραβίαση της συλλογικής σύμβασης παρά τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων, την απραξία του κράτους και την προειδοποιητική απεργία στις αρχές του Φεβράρη. Ετσι οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα τους προχώρησαν από την Πέμπτη σε απεργία διαρκείας που αναμένεται αν συνεχιστεί να επηρεάσει τουλάχιστον και όλα τα μεγάλα έργα στην οικοδομική βιομηχανία λόγω της πιθανής έλλειψης τσιμέντου από την αγορά.
http://paratiritirioergasias.blogspot.com/2012/03/blog-post_1344.html

Η ανεργία συνεχίζει την ανοδική της πορεία και στην Ευρώπη και στην Κύπρο με την ΣΕΚ να ζητά μεταξύ άλλων περιορισμούς στην απασχόληση ξένων και κοινοτικών εργαζομένων, εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης και επέκταση του ανεργιακού επιδόματος στους 9 μήνες ενώ ζητά πολιτικές μείωση των επιτοκίων δανεισμού για να βοηθηθεί η ανάπτυξη.

Η ΠΕΟ καταδικάζει καταδικάζει έντονα την πρόταση του Α. Νεοφύτου εκ μέρους του ΔΗΣΥ για περιορισμό των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες που αποτελεί προσπάθεια  "για ποινικοποίηση και υπόσκαψη του αναφαίρετου και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος για απεργία". Η ΠΕΟ φαίνεται να κατανοεί ότι η λάσπη και η δαιμονοποίηση των εργαζομένων με αφορμή την απεργία των ελεγκτών δημιουργεί κλίμα που μπορεί εύκολα να τύχει εκμετάλλευσης και σημειώνει ότι "Όσο λανθασμένη μπορεί να θεωρούν κάποιοι ότι είναι η συμπεριφορά κάποιων ομάδων εργαζομένων, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι η αλαζονική συμπεριφορά κάποιων πολιτικών δυνάμεων και εργοδοτικών συνδέσμων, οι οποίοι θεωρούν ότι η ευαισθησία για διατήρηση της εργασιακής ηρεμίας σε ευαίσθητους τομείς, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, είναι η ευκαιρία τους για να προωθήσουν τα απωθημένα τους ενάντια στα εργασιακά και Συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων." Βέβαια εδώ θα πρέπει να λεχτεί ότι στην δημόσια διαπόμπευση των απεργών δεν ήταν αμέτοχα και τα ΑΚΕΛικά μέσα ενημέρωσης...

4 comments:

Anonymous said...

Γρηγόρη, ενώ εν πολλά χρήσιμη η ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν τις ταξικές σχέσεις, ειδικά μες την παρούσα συγκυρία, που την άλλη εν καλά να εν ισοζυγισμένες οι προσεγγίσεις. Εννοώ ότι αν χρειάζεται τζαι λλίη κριτική στα Συνδικάτα ναν τζαι τούτη ισορροπημένη τζαι όι να εν ανάλογα με το πιο Συνδικάτο εμπλέκεται κατά περίπτωση.
Κάμνεις κριτική στο Κράτος για το θέμα των υπερωριών στο δημόσιο (απαράδεκτο μέτρο) αγνοώντας ότι είναι η βουλή που το επέβαλε τζαι δεν ήταν στα μέτρα που εκατάθεσε η Κυβέρνηση. Μάλιστα οι ελεγκτές γνωρίζουν ότι εν να λυθεί το θέμα (σήμερα το πρωί στο τρίτο του ΡΙΚ, ο υπουργός το επανέλαβε) αφού η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι όλων των Συνδικάτων ότι θα στείλει (ήδη πρέπει να το έκανε) στην βουλή το θέμα για διόρθωση. Αν φεύγει λοιπόν το θέμα των υπερωριών στο οποίο εστιάζεις τι μένει; Προφανώς η επιμονή να εξαιρεθούν από τα υπόλοιπα μέτρα. Λαλώ προφανώς γιατί η πληροφόρηση για την ουσία της διαφοράς, εν μονόπλευρή, με την έννοια ότι οι ελεγκτές αποφάσισαν να μην κάμνουν δηλώσεις. Εν θα ήταν χρήσιμο, με βάση τζαι την εκτίμηση που βάλλεις για δαιμονοποίηση (που εν σωστή) να δημοσιοποιούσαν την ουσία της διαφοράς;
Για το ελάχιστο όριο που λαλείς ότι επιμένει το κράτος, μα έπρεπε να καθοριστεί που τζαιρό. Εν βασική πρόνοια της συμφωνίας του 2004 που ρυθμίζει την διαδικασία απεργίας στις ουσιώδης υπηρεσίες.
Για το Βασιλικό εν καλά επίσης να προσδιοριστεί η απραξία του κράτους. Τι εννοείς; Το αρμόδιο υπουργείο έδωσε πρόταση που οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν τζαι καλεί την εταιρεία να σεβαστεί την Σύμβαση. X.

gregoris said...

αγαπητέ Χ.
1. ακριβώς είπα κράτος που δεν σημαίνει απλά τζιαι αποκλειστικά κυβέρνηση αλλά τζιαι βουλή τζιαι διευθύνσεις υπηρεσίων κλπ κλπ.
2. η πληροφόρηση έννεν απλά μονόπλευρη, εν απαράδεκτη η ομοβροντία που δέχεται τούτη η μερίδα εργαζομένων. (εγώ δεν είχα σκοπό ξανασχολιάσω το ζήτημα, αλλά πραγματικά ετεντώσαν τα νεύρα μου με το πογκρόμ στη δημόσια σφαίρα, τους τόνους λάσπης τζιαι τες φασίζουσες νοοτροπίες που εκφραστήκαν τζιαι εγίναν ανεχτές στη σημερινή αντεργατική περιρέουσα). απότι ξέρω υπήρχαν που πριν ζητήματα, στα οποία επροστεθήκαν τα γενικά μέτρα λιτότητας αλλά τζιαι τα ειδικά που αφορούν τους ελεγκτές. επίσης σε σχέση με τα γενικά μέτρα απότι ξέρω η διαφορά έσιει να κάμει με τον τρόπο εφαρμογής τους στον συγκεκριμένο κλάδο καθότι ήδη αποδεχτήκαν την επιβολή της γενικής οικονομικής συνεισφοράς (που επέβαλεν το κεφάλαιο μέσω του κράτους στους μισθωτούς του δημοσίου). το ότι κανένας που εργοδοτικής πλευράς δεν εδιέψευσεν την θέση των κυπράιων ελεγκτών αλλά τζιαι του ευρωπαικού συνδικάτου ελεγκτών για αρνητικό σπιράλ στα δημόσια εισοδήματα εμέναν λαλεί μου πολλά...
3. η απραξία σε σχέση με το Βασιλικό εννοώ την γενικότερη ανοχή του κράτους στην συστηματική παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων τζιαι της εργατικής νομοθεσίας που παρατηρείται συνέχεια όπως ξέρεις...τζιαι που το Βασιλικό εν απλά μια που τες πολλές περιπτώσεις.

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=NvB9D-GpK0o&feature=related

Πολυ ενδιαφέρον βίντεο τωρα που θα κληθουμε να πληρώσουμε τα σπασμένα των τραπεζων και τα εγκλήματα των golden boys και σία

Anonymous said...

http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=216995&-V=articles

kitate pos hirokrotoun esto tin pithanotita katargisis tou dikeomatos tis apergias...
epi Dimitri Christofia.