Monday, February 20, 2012

Δεύτερη Ανάγνωση - 3 ειδήσεις


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οικονομική ύφεση, εργοδοτικές αυθαιρεσίες και ταξικές αντιστάσεις

Οι απολύσεις και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες συνεχίζονται καθώς η ύφεση όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά φαίνεται να βαθαίνει. Παγώματα μισθών, αποκοπές ωφελημάτων ακόμα και μειώσεις μισθών παρατηρούνται σε διάφορους κλάδους του ιδιωτικού τομέα ειδικότερα στο λιανικό εμπόριο όπου η συνδικαλιστική δύναμη είναι σχετικά μικρή. Οι διαμαρτυρίες των συνδικάτων όπου υπάρχουν δεν επαρκούν για να ανακοπεί η τάση που φαίνεται να γενικεύεται - για τους εργοδότες η κρίση αποτελεί ευκαιρία καθώς το κλίμα και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα φαίνεται να τους επιτρέπει να αποκόπτουν κάτι ή να παίρνουν κάτι. Στο κολλέγιο τουρισμού η μη καταβολή 13ου μισθού και η 30% μονομερής μείωση του μισθού του Γενάρη προκάλεσε όμως ολοήμερη στάση εργασίας την Πέμπτη.
http://paratiritirioergasias.blogspot.com/2012/02/blog-post_17.html. Τώρα ΟΕΒ-ΚΕΒΕ με πρόσχημα την κρίση προωθούν άλλη μια πάγια θέση τους για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων περιλαμβανομένης της Τετάρτης και της Κυριακής ολόχρονα και άρα την επέκταση του συστήματος βάρδιας.

Η πιο σημαντική εξέλιξη της εβδομάδας ήταν όμως η πετυχημένη 24ωρη παγκύπρια απεργία των οικοδόμων. Τα μεγάλα εργοτάξια έκλεισαν ενώ οι οικοδόμοι μέλη των συνδικάτων κατάφεραν να κλείσουν και εργοτάξια στα οποία οι εργαζόμενοι δεν είναι μέλη συνδικάτων παραλύοντας σε μεγάλο βαθμό την βιομηχανία. Πραγματοποιήθηκαν μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στις πόλεις ενώ στην Λευκωσία έγινε και πορεία. Τα ψηφίσματα προς εργοδότες και κυβέρνηση εδώ http://paratiritirioergasias.blogspot.com/2012/02/blog-post_7318.html
Το πιο σημαντικό είναι η εκστρατεία που ξεκίνησαν ενάντια στην παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων από υπεργολάβους με την οποία καταγράφουν όλους τους υπεργολάβους που δεν τηρούν τις συμβάσεις για το προσωπικό τους. Το Υπουργείο ξεκίνησε εκ νέου την προσπάθεια να φέρει τις δυο πλευρές στον διάλογο. Τα συνδικάτα έχουν ήδη αποδεχτεί το πάγωμα των μισθών αλλά θεωρούν την ΑΤΑ αδιαπραγμάτευτη. Οι εργοδότες κάνουν λόγο για αναπροσαρμογές στις συμβάσεις ακόμα και για μειώσεις μισθών. Το πάγιο και ουσιαστικό ζήτημα στην βιομηχανία είναι βέβαια οι υπεργολαβίες και η χρήση των κοινοτικών εργαζομένων από τους εργοδότες ως φτηνή εργατική δύναμη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα συνδικάτα φαίνεται να αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της συμμαχίας και κοινής δράσης μεταξύ των Κύπριων και ξένων εργαζομένων και ανέργων. Η απεργία ήταν βέβαια κυρίως συμβολική στέλλοντας μηνύματα και υπενθυμίζοντας κάποια αυτονόητα - ότι οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη και ότι η συλλογική αντίσταση είναι τελικά ο μόνη επιλογή για την αποτροπή του επερχόμενου εργασιακού μεσαίωνα. Στην εποχή μας όμως και τα αυτονόητα πρέπει να αρθρώνονται.
................................
Η ACTA στην Κύπρο
Σύμφωνα με αναφορά στον τύπο, η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ήταν μια από τις λίγες κυβερνήσεις της Ε.Ε. η οποία δεν έχει ακόμα εγκρίνει την ACTA, την έχει περάσει από το υπουργικό συμβούλιο. Με δεδομένο ότι η Κύπρος δεν είναι παραγωγός αλλά μάλλον καταναλωτής προϊόντων με copyright, φαίνεται ότι η νομοθεσία περνά λόγω ευρύτερων πιέσεων. Η αντίσταση στην νομοθεσία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως έγινε και με την SOPΑ στις ΗΠΑ, δείχνει, ωστόσο, ότι υπάρχει χώρος για να δημιουργηθούν δυναμικές που θα οδηγήσουν, στην καθυστέρηση και τελικά στην ακύρωση της νομοθεσίας – όταν μαζευτεί αρκετή κινητικότητα σε συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι το θέμα δεν είναι μόνο τοπικό – η ιδιαίτερα τοπικό. Κάθε τοπική αντίσταση ενισχύει την ευρωπαϊκή τάση για αμφισβήτηση του νόμου – διότι τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις θα είναι σε εκείνο το επίπεδο πια. Πρόκειται για διεθνή συνθήκη και σε αυτήν διαπλέκονται πολλά συμφέροντα.

Θα φορολογηθεί και η περιουσια του Βατικανού – της εκκλησίας Κύπρου;
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην φορολόγηση ακινήτων και εμπορικών επιχειρήσεων της καθολικής εκκλησίας τα οποία βρίσκονται στην ιταλική επικράτεια. Η απόφαση αποτελεί βέβαια αποτέλεσμα των πιέσεων λόγω της κρίσης, αλλά αποτελεί και ένα ενδιαφέρον δείγμα αμφισβήτησης του Βατικανού – το οποίο αντιμετωπίζεται με σεβασμό από μια μερίδα των ιταλών, αλλά και από βαθιά καχυποψία από την μια άλλη μερίδα η οποία εκπροσωπεί την κοσμική και αντί-κληρικοί ιταλική παράδοση.
Στην Κύπρο η Αυτοκέφαλη κυπριακή εκκλησία έχει ανάλογη προνομιακή θέση με το Βατικανό. Ο αρχιεπίσκοπος κάθε φορά που προκύπτει πρόβλημα, υπόσχεται να βοηθήσει και η εκκλησία – ανάλογα έπραξε λ.χ. το 2004 με την πασίγνωστη και αθετημένη υπόσχεση του να στηρίξει τους πρόσφυγες αν ψήφιζαν «όχι», όπως και με την πρόσφατη δήλωση του, ότι η εκκλησία θα βοηθήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Βασικά μέχρι στιγμής ο αρχιεπίσκοπος αρνείται να πληρώσει φόρους με την δικαιολογία ότι έγινε ανταλλαγή περιουσίας που βρίσκεται στην β. Κύπρο. Μια συμφωνία ωστόσο η οποία αμφισβητήθηκε και έκτοτε ο αρχιεπίσκοπος καλύπτεται πίσω από θέσεις του είδους «δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση της περιουσίας» από το αρμόδιο τμήμα. Και δήλωσε και ευθαρσώς ότι ακόμα και αν αποφασίσει δικαστήριο να πληρώσει φόρους η εκκλησία, δεν θα πληρώσει.
Είναι και πάνω από το Βατικανό, η αρχιεπισκοπή;
Το ότι ο αρχιεπίσκοπος εμπλέκεται στην πολιτική θεωρείται και τρόπος για να διασφαλίζει το να παραμένει η εκκλησία χωρίς να πληρώνει ισομερείς φόρους. Προς το παρόν οι δυο πολιτικές δυνάμεις οι οποίες αμφισβητούν το προνομιακό καθεστώς της εκκλησίας, η αριστερά και οι φιλελεύθεροι, δεν φαίνονται να μπορούν να συντονιστούν. Στην τελευταία απόπειρα για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ο αρχιεπίσκοπος βρήκε και βρίσκει αρκετούς σύμμαχους στην βουλή, αλλά και σε τμήματα της κρατικής γραφειοκρατίας, για να αναβάλει την συζήτηση του θέματος.
Ίσως να είναι και θέμα διεκδίκησης από μια άλλη πολιτική από τα κάτω.



No comments: