Thursday, August 12, 2010

"Επερνούσαμεν πολλά καλά με τους Τούρκους (πριν το 1974)"...

"ναι, αλλά είσιεν τρεις τρεις μέσα στα πηγάθκια"...
(να υποθέσουμεν εμπαίνναν μόνοι τους)

Σε πηγάδι του Παρισσινού Λευκωσίας η ΔΕΑ εντόπισε χθες ανθρώπινα κόκαλα

Βρέθηκαν τα πρώτα οστά

Οστά τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν σε αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αριθμό Τ/Κ δολοφονηθέντων της περιόδου 1963-64 έβγαλε στην επιφάνεια χθες κλιμάκιο της ΔΕΑ από τον πυθμένα πρώην πηγαδιού

Αριθμό ανθρώπινων οστών κατάφεραν να εντοπίσουν κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας οι ειδικοί της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, οι οποίοι από την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιούν εργασίες εκσκαφών στην περιοχή του Παρισσινού στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι ειδικοί αρχαιολόγοι της ΔΕΑ κατάφεραν να εντοπίσουν χθες τα πρώτα οστά με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως όσο προχωρούν οι περίπλοκες αυτές εργασίες, τόσο θα έρχονται στο φως της ημέρας κι άλλα ανθρώπινα οστά. Τα ανθρώπινα οστά βρέθηκαν στο πρώτο από τα τρία συνολικά πηγάδια στα οποία θα πραγματοποιήσει εργασίες ερευνών η ΔΕΑ στην περιοχή, εργασίες για τις οποίες έχει κλείσει και τμήμα της Λεωφόρου Λευκοθέου (κοντά στο ιδιωτικό νοσοκομείο Απολλώνειο).
Όπως έγραψε ο «Π», η ΔΕΑ πραγματοποιεί αυτές τις εργασίες στην περιοχή μετά από τρεις διαφορετικές μαρτυρίες που έχει συλλέξει βάσει των οποίων σε πηγάδια της περιοχής ρίχθηκαν τα πτώματα Τ/Κ δολοφονηθέντων της περιόδου 1963 - 1964.

Όχι ολόκληρο λείψανο
Όπως πληροφορούμαστε, ο χθεσινός εντοπισμός της ΔΕΑ αφορά διάφορα τεμάχια οστών κι όχι ολοκληρωμένο ανθρώπινο λείψανο, κάτι που κρίνεται ως λογικό, καθώς μετά τη ρίψη των πτωμάτων των Τ/Κ δολοφονηθέντων ενδεχομένως να ρίχθηκαν πέτρες αλλά και μπάζα κατά το μεταγενέστερο κλείσιμο των πηγαδιών. Εξάλλου, επειδή πρόκειται για πυθμένα πηγαδιού, το έδαφος είναι λογικό να έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια καθίζηση, με αποτέλεσμα οι σκελετοί να μην είναι πλέον ενιαίοι. Η εκτίμηση λοιπόν των ειδικών είναι ότι σήμερα ή και τις αμέσως επόμενες μέρες θα βρεθούν κι άλλα οστά.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να εξηγηθεί ότι η φύση των εργασιών που πραγματοποιούνται είναι αρκετά περίπλοκη. Κι αυτό γιατί οι ειδικοί της ΔΕΑ έχουν κατέβει με τη βοήθεια προσβάσεων (ράμπες) που έχουν διανοιχτεί σε μεγάλο βάθος και χρειάζεται να «κοσκινίζουν» (και μετά να τις απομακρύνουν) μεγάλες ποσότητες χώματος προκειμένου να εντοπίσουν οστά.
Ο εντοπισμός των οστών στο πρώτο από τα τρία πηγάδια δεν σημαίνει ότι οι ειδικοί δεν θα κάνουν ανάλογες έρευνες και στα άλλα δυο πηγάδια. Ενδεχομένως τα πτώματα των δολοφονηθέντων Τ/Κ να μην ρίχθηκαν στο ίδιο πηγάδι. Εξάλλου τα πηγάδια είναι σε απόσταση λίγων μέτρων το ένα από το άλλο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή του Παρισσινού (αποτελούνταν από καλλιεργήσιμες εκτάσεις εκείνη την εποχή και διέθετε πολλά πηγάδια) φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί για άλλες παρόμοιες ταφές (προ δυο ετών σε άλλο πηγάδι βρέθηκαν τα λείψανα πέντε Τ/Κ).
Τα οστά που θα εντοπιστούν θα μεταφερθούν σε πρώτη φάση στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ και μετά από τις πρώτες εξετάσεις θα σταλούν δείγματα γενετικού υλικού στο Ινστιτούτο Γενετικής για σκοπούς ταυτοποίησης.

Αξιόπιστες μαρτυρίες
Οι εργασίες της ΔΕΑ στην περιοχή βασίζονται σε τρεις μαρτυρίες που συλλέχθηκαν. Προ τριμήνου η ΔΕΑ εξετάζοντας μαρτυρία αυτόπτη μάλιστα μάρτυρα πραγματοποίησε εκσκαφές σε άλλα δυο πηγάδια, χωρίς ωστόσο να βρει σε αυτά λείψανα. Ο συγκεκριμένος αυτόπτης μάρτυρας υπέδειξε σημείο όπου είδε από απόσταση (παίζοντας στην περιοχή όντας παιδί τότε) να μεταφέρονται, να εκτελούνται και να θάβονται στη συνέχεια αριθμός Τ/Κ. Δεν αποκλείεται η μαρτυρία αυτή να «έπεσε» έξω λόγω της τοπογραφικής αλλοίωσης της περιοχής μετά από τόσα χρόνια.
Μια δεύτερη μαρτυρία άλλαζε ελαφρώς τον προσανατολισμό της ΔΕΑ στρέφοντας τις έρευνες της ελαφρώς δυτικότερα, ενώ μια τρίτη μαρτυρία που εξασφάλισε λίαν προσφάτως η ΔΕΑ εμπλέκει στην όλη υπόθεση της ρίψης δολοφονηθέντων Τ/Κ ένα πηγάδι που πλαισιωνόταν με συκιές το 1963, στοιχείο που ενδεχομένως βοήθησε στον εντοπισμό του σωστού πηγαδιού (στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες πρώην πηγάδια σε απόσταση 20 με 30 μέτρα το ένα από το άλλο).
Στόχος της ΔΕΑ είναι να ολοκληρώσει τις εργασίες εκσκαφών στην περιοχή περί τα τέλη του Αυγούστου, προκειμένου να παραδοθεί κανονικά στην τροχαία κυκλοφορία η λεωφόρος Λευκοθέου. Να σημειωθεί ότι τα κλιμάκια ειδικών της ΔΕΑ προθυμοποιήθηκαν εθελοντικά για την πραγματοποίηση των εργασιών αυτών κατά τη θερινή περίοδο, ενώ εργάζονται και κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Κωδικός άρθρου: 963357

ΠΟΛΙΤΗΣ - 12/08/2010, Σελίδα: 7

το πιο αισχρό όμως που δεν φκαίννει επαρκώς τζιαι ξεκάθαρα στην δημοσιότητα είναι ότι η ΔΕΑ πολλές φορές βρίσκει φρέσκο χώμα τζιαι απομεινάρκα οστών όταν σκάφκει μετά που πληροφορίες...
ακόμα τζιαι σήμερα κάποιοι ξιθάφκουν τζιαι ξαναθάφκουν αλλού τα κόκκαλα...

3 comments:

Ttallou said...

Είναι η απάντηση σε όσους εθελοτυφλούσαν, όταν ξέθαψαν τον Τάσσο, ότι "δεν είναι Ελληνοκύπριοι, εμείς είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, δεν κάνουμε τέτοια πράματα"...
Σάμπως να μην ρίχναν κι οι δικοί μας νεκρούς στα πηγάδια...

Aceras Anthropophorum said...

Η βρωμιά είναι ακόμα φρέσκα τζιαι τα τα νύσια των δολοφόνων μπορεί να έχουν ακόμα μέσα το DNA των θυμάτων. Για αυτόν ίσως φοούνται τζιαι παν τζιαι βάλλουν τα τεκμήρια αλλού.

ελληνοκυπριος πατριωτης said...

οι δολοφονοι σημερα εχουν αξιωματα.ειναι βουλευτες και επιχειρηματιες!αραγε γιατι ο χριστοφιας δεν δικαζει την εοκα β?υπαρχουν τοσα στοιχεια τοσοι μαρτυρες.υπαρχουν και μετανοημενοι της εοκα β!κανενα εθνικιστικο κομμα δεν λεει τιποτα για αυτους τους ανθρωπουςισως και να πουν αυτοι οι τουρκοι σκοτωθηκαν σε μαχη.ε καλα που το καιμακλι επηραν εγκωμη να τους θαψουν?γυρευετε πραξικοπηματιες?ψαξτε στο δησυ ελαμ κεα εδηκ ευρωκο.