Tuesday, October 27, 2009

Απεργιακό μέτωπο Cafe la mode. Αγώνας μέχρι τέλους. Η νίκη είναι εφικτή.

Το Σαββατοκυρίακο που πέρασε οι απεργοί έδειξαν την καλή τους θέληση για να ξεκινήσει ο διάλογος. Σταμάτησαν να ανεβαίνουν πάνω στο εστιατόριο όπου 2-3 απεργοσπάστες επιμένουν να σερβίρουν μερικούς εναπομείναντες πελάτες και έμειναν αποκλειστικά κάτω στο χώρο στάθμευσης. Η εργοδοσία προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση αναρτώντας ένα μεγάλο πανώ με την επιγραφή “Το Cafe la mode λειτουργεί κανονικά” προκαλώντας έτσι φανερά τους απεργούς. Χτες η ΠΕΟ ζήτησε απευθείας διάλογο με την εργοδοσία. Η εργοδοσία αποδέχτηκε κατ' αρχήν να συνομιλήσει με τους συνδικαλιστές της ΠΕΟ που εκπροσωπούν τους απεργούς όμως ζήτησε από τους απεργούς να σταματήσουν την απεργία τους και να πάρουν άδεια μετ' απολαβών όπως είχε αρχικά προτείνει την πρώτη μέρα της απεργίας. Κάτι που απορρίφθηκε από την ΠΕΟ.

14η μέρα της απεργίας. Ο απ' ευθείας διάλογος ξεκίνησε σήμερα μεταξύ του γενικού και του επαρχιακού γραμματέα του συνδικάτου των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των υπαλλήλων κέντρων αναψυχής από την μια και τους δικηγόρους της εργοδοσίας από την άλλη. Η εργοδοσία όμως εμμένει στην θέση της, παρά την οικονομική ζημιά που η ίδια παραδέχεται ότι υφίσταται (5000 ευρώ στο καφέ και 8000 ευρώ στο κατάστημα κάθε μέρα). Στην τελική είναι ζήτημα δύναμης. Και οι δυο πλευρές ξέρουν ότι ο συμβιβασμός είναι αναπόφευκτος. Όμως έχει σημασία το ποιος επιβάλλει και το πλαίσιο και τους όρους του συμβιβασμού.

Η συμπαράσταση του κόσμου στους απεργούς αποτελεί αξιοσημείωτο φαινόμενο. Παρά την συνομωσία της σιωπής από τα πλείστα μέσα μαζικής ενημέρωσης και παρά την αδιαφορία της ΣΕΚ που ούτε μια ανακοίνωση στήριξης των απεργών δεν εξέδωσε, πολλύς κόσμος έχει πληροφορηθεί για την απεργία. Το ότι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης παίζει αναμφίβολα ρόλο.

Το ηθικό των απεργών παραμένει ανεβασμένο. Οι φωνές και τα συνθήματα από τις ντουντούκες αντηχούν σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από τη λεωφόρο Ακροπόλεως. Πρόκειται για μια πολύ δεμένη ομάδα με υψηλό συναίσθημα αλληλεγγύης. Γνωρίζουν ότι η διεκδίκηση τους δεν αφορά μόνο τους ίδιους και ότι με τον αγώνα τους δίνουν το παράδειγμα στους άλλους εργαζόμενους. Μάταια περιμένει η εργοδοσία να λυγίσουν οι απεργοί. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Μέχρι τη νίκη!

11 comments:

gregoris said...

Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες!

15η μέρα απεργίας. Ο αγώνας των απεργών του Cafe la mode κλιμακώνεται. Οι απεργοί έκαναν σήμερα την πρώτη τους οργανωμένη παρέμβαση και στο υποκατάστημα της εταιρείας στη Μακαρίου. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από το Cafe la mode στη Μακαρίου και κάλεσαν ξανά τους συναδέλφους τους να βγουν έξω και να σταματήσουν να λειτουργούν ως απεργοσπάστες.
“Εμείς μπορούμε για αυτό και απεργούμε. Και εσείς μπορείτε μαζί μας να απεργείτε.”
Μαζί με τους απεργούς έδωσαν την παρουσία τους και αλληλέγγυοι πολίτες καθώς και μια μπάντα από νεαρούς Εδονίτες με τα ταμπούρλα τους. Οι λιγοστοί πελάτες αποχώρησαν. Ο διευθυντής του υποκαταστήματος κάλεσε την ιδιοκτήτρια της εταιρείας και την αστυνομία. Σε κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ένταση αλλά τελικά δεν προκλήθηκαν επεισόδια. Η αστυνομία δεν αποπειράθηκε να διώξει τους απεργούς όταν αυτοί αρνήθηκαν να μετακινηθούν αλλά η μπάντα αποχώρησε. Μαζί με την ιδιοκτήτρια ήρθαν και δυο τύποι που έκατσαν στο εστιατόριο προκλητικά σε απόσταση αναπνοής από τους απεργούς τους οποίους κοίταζαν επιθετικά και επίμονα. Επίδειξη δύναμης ή ένδειξη απόγνωσης; Ήταν ξεκάθαρο ότι οι τύποι ήταν βαλτοί. Αποφασίστηκε ότι από σήμερα θα υπάρχει καθημερινή παρουσία των απεργών με τα πίκετς τους και στη Μακαρίου.
Το διακύβευμα της απεργίας είναι τεράστιο και οι δυο πλευρές το συνειδητοποιούν. Ο κλάδος των εστιατορίων είναι κλάδος με πολύ χαμηλή συνδικαλιστική πυκνότητα (γύρω στο 10%) και αυτή η μάχη αν κερδιθεί είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως παράδειγμα ανοίγοντας τον δρόμο για την επέκταση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας γενικότερα στα εστιατόρια.
Η μάχη που διεξάγουν σήμερα οι απεργοί του Cafe la mode έρχεται ένα χρόνο μετά την μάχη στο Jumbo. Και σήμερα όπως και τότε πρόκειται για επισφαλώς εργαζόμενους, πρεκάριους που αρνούνται την συνθήκη της επισφάλειας και απαιτούν την ένταξη τους στο κόσμο των εργασιακών δικαιωμάτων και ωφελημάτων. Δεν θα ανεχτούμε αυτός ο αγώνας σήμερα να εκφυλιστεί σε ένα ατέρμονο διάλογο μέχρις ότου οι εργαζόμενοι να εξαναγκαστούν σε παραίτηση όπως συνέβηκε τελικά στο Jumbo. Η απεργία αυτή πρέπει να επιτύχει πάση θυσία. Ο αυταρχισμός που επιδεικνύει η εταιρεία Voici la mode θα πρέπει να ηττηθεί οριστικά και αμετάκλητα!

osr said...

πρέπει όλοι να συμπαρασταθούμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας στους εργαζόμενους που απεργούν για να διεκδικήσουν τα προ πολλού κεκτημένα δικαιώματα τους!!!

μέσω των blogs, στον δρόμο μαζί με τους απεργούς

ακόμη και μια βόλτα στο καφέ λα μοτ στην ακρόπολη είναι τεράστια συνεισφόρα στην ηθική στήριξη αυτών των ανθρώπων που επί 15 μέρες είναι στον δρόμο

Charis said...

Θαυμάστε την κα Αντωνιάδου (http://www.eawc.org/v2/?q=AAntoniadou), που εφαρμόζει πλέον το "διαίρει και βασίλευε" για να βγει μέσα από την κατάσταση που δημιούργησε. Έστησε τους απεργοσπάστες έξω από το Υπουργείο Εργασίας για να λένε ότι δε θέλουν την ΠΕΟ στα La Mode. Και φυσικά τα κανάλια έδωσαν το παρών τους...

gregoris said...

Σήμερα είχαμε 2 εξελίξεις. Μια συγκέντρωση 30 απεργοσπαστών έξω από το Υπουργείο Εργασίας με συνθήματα “Δεν θέλουμε συντεχνίες”, “Όχι στον ετσιθελισμό της ΠΕΟ” και “Να προστατέψουμε τις δουλειές μας σε περίοδο κρίσης”. Επίσης είχαμε την επανεμφάνιση στην Ακροπόλεως του γνωστού πλέον τραμπούκου με απειλητικές διαθέσεις, χωρίς όμως να κατορθώσει να προκαλέσει επεισόδια. Αύριο Παρασκευή στις 6.00 το απόγευμα θα γίνει μαζική συγκέντρωση-παρέμβαση έξω από το κατάστημα στην Μακαρίου. Όσοι μπορούμε να είμαστε εκεί.

gregoris said...

Η ΠΕΟ καταδικάζει την ''απαράδεκτη και αναχρονιστική ενέργεια της ιδιοκτήτριας εταιρείας να επιστρατεύσει υπαλλήλους της από διάφορους χώρους εργασίας και να τους χρησιμοποιήσει ως δήθεν διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές ενάντια στη νόμιμη και δίκαιη απεργιακή κινητοποίηση των υπαλλήλων του cafe La Mode'' και καλεί τους εργαζόμενους σε εκδήλωση αλληλεγγύης αύριο.

''Για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνουμε κατηγορηματικά ότι οι απεργοί ασκούν ένα νόμιμο, συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους και το μόνο που διεκδικούν είναι την αναγνώριση από την εταιρεία του δικαιώματος τους να οργανωθούν και να διαπραγματευτούν συλλογική σύμβαση, όπως προβλέπει ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων, ο οποίος ισχύει στην Κύπρο εδώ και πολλές δεκαετίες'', αναφέρει η ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ότι ''η στάση της εταιρείας στο θέμα της αποδοχής της οργάνωσης των εργαζομένων, αλλά και ειδικότερα η απαράδεκτη προσπάθεια επιστράτευσης απεργοσπαστών και λήψης αντιμέτρων απέναντι σε μια δίκαιη απεργιακή κινητοποίηση, είναι συμπεριφορά που μας παίρνει πίσω σε εποχές που όλοι θεωρούσαμε ότι είναι ξεπερασμένες''.

Η ΠΕΟ αναφέρει ότι ''η επιστράτευση αυτών των ανθρώπων παραβιάζει και τα δικά τους ανθρώπινα δικαιώματα'', προσθέτοντας ότι οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ''οφείλουν με καθαρότητα και σαφήνεια να υποδείξουν στην εταιρεία το απαράδεκτο της καταστρατήγησης των συλλογικών συμφωνιών και να ενεργήσουν ανάλογα ώστε αυτός εκτροχιασμός που επιχειρείται από την πλευρά της εταιρείας να σταματήσει''.

Επίσης, διαβεβαιώνει ότι θα στηρίξει τους απεργούς μέχρι το τέλος και καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα και ολόκληρη την κοινωνία να εκφράσουν έμπρακτα την ηθική και υλική τους συμπαράσταση και αλληλεγγύη σε αυτόν τον απεργιακό αγώνα.

Ως μέτρο έκφρασης αυτής της αλληλεγγύης, η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους σε εκδήλωση αλληλεγγύης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 18:00 στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία.

gregoris said...

Μετά από την σημερινή παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας είχαμε τις εξής εξελίξεις.
1.Οι απεργοί αποχώρησαν από τους χώρους εργασίας αφήνοντας το καφέ να λειτουργήσει κανονικά ως ένδειξη καλής θέλησης.
2.Η εργοδότρια δεσμεύτηκε ενώπιον της Υπουργού ότι α) θα σεβαστεί τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και β) δεν θα προβεί σε καμιά απόλυση απεργού.
3.Την Δευτέρα ξεκινά ο απευθείας διάλογος μεταξύ συνδικαλιστών και εργοδοσίας με σκοπό την συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης και την Τρίτη οι απεργοί αναμένεται να επιστρέψουν κανονικά στην εργασία τους.
4.Η παρέμβαση σήμερα στην Μακαρίου αναβάλλεται.
Η τακτική αυτή υποχώρηση των απεργών δεν συνιστά αδυναμία, αλλά επίδειξη ευελιξίας για να διαφανούν εκ νέου οι πραγματικές προθέσεις της εργοδοσίας στις διαπραγματεύσεις την Δευτέρα. Ο αγώνας συνεχίζεται. Η νίκη είναι κοντά.

gregoris said...

1. σήμερα συνδικαλιστές της ΠΕΟ ενημέρωσαν τους απεργούς για τις πρόνοιες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και μίλησαν για την ευρύτερη πολιτική σημασία της απεργίας ως παράδειγμα.
2. οι απεργοί επιστρέφουν αύριο στην δουλειά τους.
3. οι διαπραγματεύσεις για την συλλογική σύμβαση θα συνεχιστούν με στόχο να ολοκληρωθούν σε 3 βδομάδες
(οι απεργοί είπαν 10 μέρες, η εργοδοσία ήθελε να το αναβάλει για μετά τα χριστούγεννα).
4. τοποθετήθηκαν κάμερες παντού στο καφέ λα μοντ ακόμα και στην αίθουσα του προσωπικού. πλήρης επιτήρηση του προσωπικού για να αποφευχθούν κινήσεις επέκτασης του αγωνιστικού τμήματος των εργαζομένων.
5. ο αγώνας συνεχίζεται. τώρα θα πρέπει να υπάρξει προσοχή και ψυχραιμία από πλευράς των εργαζομένων έτσι ώστε να μην λυγίσει κανένας και να εξαναγκαστεί σε παραίτηση. και η ΠΕΟ πρέπει να σταθεί στο ύψος της και να επιβάλει στην εργοδοσία την συλλογική σύμβαση.

gregoris said...

Οι απεργοί επέστρεψαν στη δουλειά τους. Αρχικά η εργοδοσία προσπάθησε να διασκορπίσει τους απεργούς στα διάφορα καφέ έτσι ώστε να σπάσει στην ομάδα. Οι απεργοί διαμαρτυρήθηκαν, ενημέρωσαν την ΠΕΟ και μετά από την παρέμβαση της η εργοδοσία υποχώρησε και αποδέκτηκε να παραμείνουν μαζί 10 απεργοί στο καφέ της Ακρόπολης. Σε 14 μέρες θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης. Η εργοδοσία δεν δέχτηκε να συμμετέχει και η ΣΕΚ καθώς δεν έχει μέλη στην αλυσίδα των καφέ. Το ότι η εργοδοσία εξαναγκάστηκε να διαπραγματευτεί συλλογική σύμβαση με την ΠΕΟ αποτελεί επίτευγμα της απεργίας. Αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν τελικά σε σύμβαση, θα μπορούμε να μιλούμε για τεράστια εργατική επιτυχία που μας υποδεικνύει ότι όταν οι εργαζόμενοι τολμήσουν να διεκδικήσουν συλλογικά τότε κερδίζουν.

Anonymous said...

Απορία. Η ΣΕΚ τι ακριβώς ζήτησε αφού ούτε καν ανακοίνωση συμπαράστησης δεν έκδωσε. Πως δηλαδή προκύπτει ΣΕΚ?

gregoris said...

σωστός. όμως το εργατικό μέτωπο ενδεχομένως να ήταν πιο δυνατό αν έμπαινε και η ΣΕΚ στις διαπραγματεύσεις και στον εργασιακό χώρο με εγγραφή μερικών μελών.

Anonymous said...

8/12/2009 Oloi oi ergazomenoi edwsan paretish
BRAVO STIN PEO POU FANATISE TOUS ERGAZOMENOUS GIA NA XASOUN TI DOULIA TOUS
BRAVO STI PEO POU TO MONO POU I8ELE ITAN TIS ISFORES TON ERGAZOMENWN KAI TIPOTE ALLO
AUTH HNE H PEO TOU EKFOVISMOU, TIS PSEUTIAS
TIS ADIALLAXIAS KAI TIS KAKOI8IAS. BRAVO STOUS GKARAGKIOZIDES ROUFIANOUS TIS PEO. AGONAS MEXRI TELOUS GIA TOUS ROUFIANOUS TOU KOLOU!