Thursday, July 3, 2008

Ένα ενημερωτικό σχόλιο για την απεργία στο Jumbo

Οι κινητοποιήσεις άρχισαν με την απόλυση ενός διευθυντή που σήμανε συναγερμό ανάμεσα στα στα μεσαία στελέχη της εταιρείας, καθώς φοβήθηκαν ότι θα μπορούσαν να έχουν την ίδια τύχη. Έτσι ήρθαν σε επαφή με τις συντεχνίες. Κλήθηκε γενική συνέλευση με συμμετοχή 40 ατόμων και αποφάσισαν να ζητήσουν συλλογική σύμβαση. Η διεύθυνση της εταιρείας όμως κάλεσε τα μεσαία στελέχη και τους διαβεβαίωσε ότι δεν κινδύνευαν και υποσχέθηκε Ταμείο Προνοίας για όλους τους υπαλλήλους. Εν τω μεταξύ οι συντεχνίες άρχισαν να εγγράφουν μέλη και ζήτησαν τη μεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας που κήρυξε αδιέξοδο. Η διεύθυνση της εταιρείας για να σπάσει το αδιέξοδο και να αποφύγει την απεργία κάλεσε τους εργαζόμενους σε διάλογο χωρίς όμως να τους αναγνωρίζει το δικαίωμα εγγραφής σε συντεχνίες. Έτσι οι συντεχνίες προχώρησαν σε απεργιακά μέτρα τα οποία, όμως, στήριξε τελικά μόνο η μειοψηφία του προσωπικού. Τα μεσαία στελέχη της εταιρείας, που εκτελούν χρέη προϊσταμένων με μια εξαίρεση αρνήθηκαν να συμμετέχουν καθώς αποδέκτηκαν τις διαβεβαιώσεις της διεύθυνσης για την ατομική τους κατοχύρωση. Η προσχώρηση των μεσαίων στελεχών στο εργοδοτικό στρατόπεδο είχε ως αντίκτυπο τον επηρεασμό πολλών εργαζομένων που δίστασαν να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα. Οι κοινοτικοί, ανατολικο-Ευρωπαίοι εργάτες, που τους παρέχεται διαμονή από τον εργοδότη τους, και οι ταμίες αποφάσισαν να μείνουν όλοι μέσα και να εργαστούν.

Στην εταιρεία εργοδοτούνται 110 άτομα, 70 στη Λευκωσία και 40 στη Λεμεσό όλοι με προσωπικά συμβόλαια που προνοούν μόνο ασφαλιστικές εισφορές και εργασιακό χρόνο: 40ωρη εβδομαδιαία εργασία για τους μόνιμους Κύπριους, 36ωρη για τους εποχιακούς (που αποτελούν περίπου το1/3 του προσωπικού) και 48ωρη για τους κοινοτικούς που τους παρέχεται και διαμονή. Για τους πλείστους υπαλλήλους η μισθοδοσία κυμαίνεται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, 700-800 ευρώ το μήνα. Τα μεσαία στελέχη αμείβονται με ένα σύστημα προμήθειας και υπάρχουν περιπτώσεις που ξεπερνούν τα 1500 ευρώ το μήνα σύμφωνα με τη διεύθυνση λόγω της αυξημένης κίνησης του καταστήματος. Οι υπερωρίες πληρώνονται διπλά στις αργίες και μονά στις καθημερινές όταν γράφονται αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια (Χριστούγεννα, Πάσχα και Αύγουστο). Συνήθως οι εργαζόμενοι δουλεύουν καθημερινά μια επιπλέον ώρα χωρίς πληρωμή. Δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ΑΤΑ και Ταμείο Προνοίας, παίρνουν όμως σύμφωνα με την διεύθυνση μισθολογικές αυξήσεις δυο φορές το χρόνο.

Η διεύθυνση αρνείται να συνομολογήσει συλλογική σύμβαση που θα κατοχυρώσει τις θέσεις εργασίας και θεωρεί ότι τα προσωπικά συμβόλαια εκπληρώνουν αυτή τη λειτουργία. Οι συντεχνίες διαφωνούν με την αρχή της ατομικής κατοχύρωσης των προσωπικών συμβολαίων και απαιτούν συλλογική συμφωνία για όλο το προσωπικό που θα αυξήσει τα κατώτερα όρια πρόσληψης και θα εισάγει κλίμακες μισθοδοσίας. Αν η διεύθυνση θέλει να ανταμείβει κάποιους πέραν της σύμβασης οι συντεχνίες δεν φέρουν ένσταση. Θεωρούν όμως τη συλλογική σύμβαση αναγκαίο δίχτυ ασφάλειας για τους πολλούς χαμηλόμισθους.

Η απεργία βρίσκεται στην 13η μέρα. Το κατάστημα υπολειτουργεί. Οι 22 απεργοί είναι κυρίως νεαρές Κύπριες γυναίκες. Ενημερώνουν τους πελάτες του καταστήματος για την απεργία και τα αιτήματα τους και τους εμποδίζουν από το να μπουν στο κατάστημα. Πολλοί πελάτες αποχωρούν και τους εύχονται καλή συνέχεια. Αρκετοί όμως επιμένουν να ψωνίσουν οπόταν οι απεργοί τους αφήνουν να περάσουν. Ένας διευθυντής της εταιρείας χτύπησε με το αυτοκίνητο του μια απεργό και το γεγονός καταγγέλθηκε στην αστυνομία. Το ηθικό των απεργών φαίνεται ανυψωμένο. Φωνάζουν συνθήματα ποδοσφαιρικά και αντικαθιστούν την λέξη “πρωτάθλημα” με την λέξη “δικαίωμα”. Προχθές οι συναδέλφοι τους που παραβιάζουν την απεργία βγήκαν έξω και φωτογραφήθηκαν με πλακάρτ εναντίον των συντεχνιών και υπέρ της εργοδοσίας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ίσως λόγω των διαφημιστικών τους συμφερόντων πρόβαλαν την αντι-απεργιακή κινητοποίηση και τηρούν γενικότερα φιλο-εργοδοτική στάση. Οι απεργοσπάστες είναι κυρίως στελέχη, μαθητές και φοιτητές, μεσήλικες και ανατολικοΕυρωπαίοι. Οι απεργοί έχουν χάσει την ελπίδα να φέρουν τους συναδέλφους τους μαζί τους. Τώρα η ελπίδα τους επικεντρώνεται στους λιμενεργάτες που από την πέμπτη μέρα της απεργίας αρνούνται να ξεφορτώσουν τα εμπορευματοκιβώτια της εταιρείας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς.

17 comments:

annie's animal said...

γεια χαρα απο αθηνα...
η απεργια συνεχιζεται δηλαδη?
τι γινεται ακριβως?

gregoris said...

η απεργία συνεχίζεται και οι λιμενεργάτες συνεχίζουν να μην ξεφορτώνουν τα εμπορευματοκιβώτια της εταιρείας. οι απεργοί εμποδίζουν τους πελάτες από το να μπαίνουν στο κατάστημα και κάνουν διαφώτιση. σήμερα πέρασε και ο Τσίπρας και δήλωσε την υποστήριξη του και την πρόθεση του να ενημερώσει τους υπαλλήλους του jumbo στην Ελλάδα για την απεργία των Κύπριων συναδέλφων τους.

annie's animal said...

ok ευχαριστω...
καποιος απο την πρωτοβουλία "του ρεπό" από αθηνα...
αναρτησαμε και στο μπλογκ μας τη δημοσιευση σου...
αν παρακολουθεις απο κοντα την κινητοποιηση στειλε εμαιλ (θα το βρεις στο μπλογκ μας) για ενημερωση

gregoris said...

σήμερα δέχτηκα τηλεφώνημα από την διεύθυνση της εταιρείας που θέλει α. να διαψεύσει ότι ο διευθυντής της εταιρείας χτύπησε απεργό και
β. να αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία εργοδοτεί γύρω στα 180 άτομα και όχι 110 όπως αναφέρω στο κείμενο.

Aceras Anthropophorum said...

Αγαπητέ Γρηγόρη, μπορείς να βάλεις ένα σύνδεσμο για την συλλογή υπογραφών;

gregoris said...

δεν ξέρω πως

gregoris said...

ok. done

Anonymous said...

εχουμε κανένα νέο για την απεργία;;;

a片成人網站 said...

愛暴露
視訊情人網
成人貼圖
台灣線上遊戲
a片貼圖區
通博運彩分析
線上輪盤
免費內衣清涼秀
情趣女王

免費a片下載 said...

線上骰子
九州娛樂城
網路主播影音視訊秀
最高獎金
試玩龍與虎
女人要真愛男人要做愛
新新人類影音視訊網
線上玩遊戲
色aio交友愛情館

網路少女露點自拍 said...

免費視訊交友聊天室
免費手機鈴聲下載
女友交換區
本土免費自拍影片
試玩骰寶
線上賭場
免費e代影音交友
色a片情報站
玩美女人

情色網站 said...

成人交友聊天室
免費手遊
線上麻將
台灣美女寫真集圖片館
賭博大獎
免費18免費成人影城 戲
尋夢園聊天室
色文約炮
視訊交友配對網

銀行汽車貸款0800772999 said...

聊天室
娛樂城代理賺什麼
色情
a漫卡通
嘟嘟成人網站
戴子郎百家樂
九州娛樂評價
a片
通博現金板

銀行汽車貸款0800772999 said...

信用板
報牌
通博評價
體育分析
六合彩
大發網
娛樂城賺錢
色情影片
博弈

av無碼性愛 said...

馬上賭博
免費0204視訊交友首頁
色a片色情自拍影片庫
堅挺正妹高清偷拍
情色貼圖
免費美女自拍
電影亞洲無碼一夜情
85cc免費影城
孤男寡女主聊天室

a片卡通版免費 said...

免費網友自拍
色avdvd
交友留言板
激情影音妹妹
骰寶鬥地主
視訊網愛聊天
龍虎總獎金
視訊聊天交友網
黃片下載

成人卡通 said...

台灣kiss情 色文學區
精品射出站
成人文章
嘟嘟成人網
a片免費試看
免費男女交友聊天室
免費0204視訊交友首頁
美女辣妹
成人a片Live秀