Tuesday, March 27, 2012

Ρευστές ισορροπίες, πόλεμοι κινήσεων και χαρακωμάτων

 Δεύτερη Ανάγνωση

Την εβδομάδα που πέρασε το πρώτο θέμα στο ταξικό πεδίο ήταν οι αντιδράσεις στην πρόταση του δίδυμου της ΟΕΒ, Αβέρωφ-Παπαδόπουλου εκ μέρους των κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το ζήτημα αυτό και κυρίως ο τρόπος που τίθεται αλλά και οι προεκτάσεις του και στον ιδιωτικό τομέα (ήδη από τις οικονομικές στήλες των αστικών εφημερίδων οι αρθρογράφοι του κεφαλαίου κάνουν λόγω για συνταξιοδότηση στο 67ο σε στυλ "όχι επειδή θέλουμε αλλά επειδή πρέπει") το καθιστούν πιο σημαντικό από ότι φαίνεται στην πρώτη ανάγνωση. Δεν είναι δηλαδή απλά άλλη μια επίθεση στην νεολαία ούτε απλά το προοίμιο μιας πιο γενικευμένης επίθεση στα συνταξιοδοτικά - είναι κυρίως η συνέχεια της προσπάθειας περιθωριοποίησης και κατάργησης του συνδικαλισμού ως μέσο στην εν εξελίξει διαδικασία υποβάθμισης και απαξίωσης της εργασίας συνολικά. 
Στο ένα χαράκωμα οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, στο άλλο ΑΚΕΛ, κυβέρνηση, φοιτητικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Βέβαια το συνδικαλιστικό κίνημα είναι μεν συμπαγές στην απόρριψη κάθε απόπειρας αυταρχικής επιβολής του μέτρου από την βουλή χωρίς να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος αλλά ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά στη θέση της ΕΔΕΚ παρά του ΑΚΕΛ καθώς περιμένουν να ακούσουν τα εκατέρωθεν επιχειρήματα για να πειστούν για το θέμα. Οι νεολαίες όμως του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά στη θέση του ΑΚΕΛ που απορρίπτει κάθετα την πρόταση.

Η λήξη της απεργίας στο Βασιλικό δεν συνοδεύτηκε τελικά και από υπογραφή της κατ' αρχήν προφορικής συμφωνίας που συνομολογήθηκε την περασμένη Δευτέρα με το ζήτημα να παραμένει κάπως μετέωρο. Αιτία η ανακοίνωση της ΟΕΒ που υπεραμύνεται του δικαιώματος της εταιρείας να συνάπτει προσωπικά συμβόλαια με τους εργαζόμενους της ανεξάρτητα από τη συλλογική σύμβαση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση υπέρ της έμμεσης παραβίασης της συλλογικής σύμβασης μέσα από ένα λεκτικό παιχνίδι και ασάφειες που αντανακλούν τους υφιστάμενους συσχετισμούς. Λήξη της απεργίας είχαμε και στη Τοφάρκο επίσης με μια δήλωση από εργοδοτικής πλευράς ότι θα εφαρμόσει την συλλογική σύμβαση. Αναμένεται και εδώ να φανεί αν η εργοδοτική πλευρά θα καταβάλει την προβλεπόμενη από την συλλογική σύμβαση εισφορά της στα Ταμεία Προνοίας λόγος για τον οποίο έγινε η απεργία.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προωθείται από την Κομίσιον σχέδιο πλήρους φιλελευθεροποίησης των μεταφορών με πιθανές συνέπειες την περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις και την εξωτερική ανάθεση εργασιών. Στις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ευρώπης θα μετέχει και η ΠΕΟ.

Στον κυπριακό βορρά συνεχίζονται με ένταση οι διαμαρτυρίες ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση Κουτσιουκ με το συνδικαλιστικό κίνημα και την αριστερά να κάνουν λόγω για ξεπούλημα των τ/κ δημόσιων εταιρειών στο τουρκικό κεφάλαιο. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε και συνδικαλιστική "εισβολή" στο υπουργείο οικονομικών όταν ο υπουργός οικονομικών αρνήθηκε να δει συνδικαλιστική αντιπροσωπεία και έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις. Αναμένονται απεργίες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

No comments: