Sunday, March 11, 2012

Αυταρχισμού και απεργιών συνέχειας

Δεύτερη Ανάγνωση

Η κυριότερη εξέλιξη την βδομάδα που πέρασε στα ταξικά ζητήματα ήταν το νομοσχέδιο που ενέκρινε η βουλή την Πέμπτη με το οποίο περιορίζεται σημαντικά το δικαίωμα απεργίας των εργαζομένων στο σύνολο των "υπηρεσιών διαχείρισης της ροής της εναέριας κυκλοφορίας" απαγορεύοντας και καθιστώντας "αξιόποινη πράξη" την άρνηση παροχής υπηρεσιών με την επίκληση του δικαιώματος απεργίας αν αυτές οδηγήσουν σε παραβίαση του ελάχιστου ορίου υπηρεσίας που ορίστηκε στο 75%. Επίσημα κυβέρνηση και βουλή αναφέρθηκαν σε Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις καθώς και στην νησιώτικη ιδιαιτερότητα της Κύπρου ενώ ανεπίσημα προηγουμένως είχαν επικαλεστεί ρητορικά και λόγους εθνικής ασφαλείας ίσως επειδή ο νόμος αυτός ενδέχεται να είναι αντισυνταγματικός. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο νομικού αγώνα ενώ στην γενική συνέλευση τους αυτή τη βδομάδα θα συζητήσουν τα επόμενα τους βήματα. Φαίνεται ότι και μόνο η συνέχιση της αποχής τους από υπερωριακή απασχόληση θα συνεχίσει να είναι ενοχλητική και να αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα του κλάδου. Εκτενέστερη ενημέρωση και ανάλυση για το ζήτημα στο κείμενο "Για τον περιορισμό του δικαιώματος απεργίας των εργαζομένων στην πολιτική αεροπορία, το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε και τις συνέπειες του" εδώ
http://paratiritirioergasias.blogspot.com/2012/03/blog-post_11.html

Η απεργία στο ιδιωτικό μονοπώλειο της κυπριακής τσιμεντοποιείας μπαίνει στη 10η μέρα με ορατή την πιθανότητα παράλυσης ολόκληρης της οικοδομικής βιομηχανίας αυτή τη βδομάδα. Σημειώνουμε ότι η ίδια η οικοδομική βιομηχανία στο σύνολο της παραμένει το βασικό πεδίο μάχης μεταξύ εργοδοσίας και συνδικάτων καθοριστικό όχι μόνο για τους όρους εργασίας του κλάδου αλλά και για το μέλλον της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων γενικότερα και κατ' επέκταση του ίδιου του συνδικαλισμού. Την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην τσιμεντοποιεία πραγματοποίησαν και μαζική διαδήλωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας με συμμετοχή και εργαζομένων στο έτοιμο σκυρόδεμα τους οποίους η εργοδοσία προσπάθησε σε στρέψει ενάντια στην απεργία. Η ΠΕΟ σε ανακοίνωση της καλεί την εταιρεία να εγκαταλείψει την αλαζονική της στάση και να αποδεχτεί την μεσολαβητική πρόταση του υπουργείου και αναφέρει ότι "στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τον αγώνα τον οποίον, αν συνεχιστεί, θα τον μετατρέψει σε υπόθεση όλης της εργατικής τάξης". Σε κοινή ανακοίνωση τους ΠΕΟ και ΣΕΚ αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι "είναι έτοιμοι να διακόψουν τα απεργιακά μέτρα, εφόσον η Εταιρεία δηλώσει ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει την Συλλογική Σύμβαση και να σεβαστεί την συμφωνία κορυφής μεταξύ ΟΕΒ και Συντεχνιών, ΠΕΟ και ΣΕΚ". Σε αντίθετη περίπτωση αναφέρουν ο αγώνας "καθίσταται μακροχρόνιος". 

Απεργία πραγματοποιείται επίσης στην οικοδομική εταιρεία Τοφάρκο για τις μονομερείς αποκοπές της εργοδοσίας από τα Ταμεία Πρόνοιας των εργαζομένων ενώ σήμερα ξεκινά επ' αόριστον απεργία και στο σφαγείο Κοφίνου όπου οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν ούτε τον 13ο ούτε τα δεδουλευμένα του τελευταίου 15μέρου.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και όπου οι εργαζόμενοι δεν τολμούν καν να διανοηθούν οργάνωση τους σε συνδικάτα φοβούμενοι εργοδοτική αντίδραση, πόσον μάλλον να προβούν σε επώνυμες καταγγελίες, σημειώνονται α) μονομερείς δραματικές μειώσεις της εργοδοτικής συνεισφοράς σε Ταμεία Προνοίας, β) επέκταση και ποσοστιαία αύξηση του ποσοστού του μισθού που πληρώνεται σε κουπόνια για αγορά προιόντων αποκλειστικά από τις εταιρείες της εργοδοσίας γ) πίεση των εργαζομένων να αποδεκτούν τη μη καταβολή του 13ου για το 2012.

No comments: