Monday, March 19, 2012

Απεργία στο ιδιωτικό μονοπώλειο της τσιμεντοποιείας Κύπρου, νομοθετικές ρυθμίσεις στα εργασιακά και η προετοιμασία της νέας επίθεσης στους μισθωτούς του δημοσίου

Δεύτερη Ανάγνωση


Οι εργαζόμενοι στο τσιμεντοποιείο Βασιλικού συμπλήρωσαν την Δευτερα, 19 μέρες απεργιακού αγώνα χωρίς όμως να καταφέρουν να κάμψουν την εργοδοτική αδιαλλαξία και να αναγκάσουν την εταιρεία να τιμήσει την υπογραφή και τις υποχρεώσεις της και να συμμορφωθεί με την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων. Η απεργία αυτή διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή και για την οικονομία και για τις εργασιακές σχέσεις και αφορά πολύ περισσότερα από ότι τους όρους εργασίας των εργαζομένων στην συγκεκριμένη βιομηχανία. Αυτό το γνωρίζουν όλοι και για αυτό τόσο τα συνδικάτα όσο και οι εργοδότες επεμεναν στις "κόκκινες τους γραμμές" αντιμετωπίζοντας στρατηγικά τόσο την απεργία όσο και τις προεκτάσεις της. Υπενθυμίζουμε ότι σχεδόν ολόκληρη η οικοδομική βιομηχανία έχει ήδη παραλύσει λόγω έλλειψης τσιμέντου και ότι η προσπάθεια της εργοδοτικής πλευράς να στρέψει τους εργαζόμενους στο έτοιμο σκυρόδεμα ενάντια στους απεργούς της τσιμεντοποιείας δεν έφερε ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ούτε και η εισήγηση του ΚΕΒΕ για εισαγωγή τσιμέντου από το εξωτερικό φαίνεται να είναι εφικτή ή συμφέρουσα προς το παρόν. Πάντως και οι εργοδότες στο έτοιμο σκυρόδεμα συνασπίστηκαν μαζί τους εργοδότες στο τσιμεντοποιείο και τις οικοδομές (και την ΟΕΒ γενικότερα) μιλώντας για την αναγκαιότητα νέων συλλογικών συμβάσεων με υποδιαίστερους όρους εργασίας λόγω οικονομικής κρίσης έτσι ώστε να μετακυληστεί το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους. Εν τω μεταξύ η επ' αόριστον απεργία στην Τοφάρκο για τις μονομερείς εργοδοτικές αποκοπές στα Ταμεία Προνοίας συνεχίζεται με τους απεργούς να διαδηλώνουν έξω από τα γραφεία της εταιρείας.


Στην τσιμεντοποιεία ΠΕΟ και ΣΕΚ καλούσαν επίμονα την εργοδοτική πλευρά να σεβαστεί την μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας ενώ και η ΔΕΟΚ ενεργοποίησε το απεργιακό της ταμείο προς στήριξη των απεργών και των οικογενειών τους. Η απεργία βρέθηκε την Δευτερα σε κομβικό σημείο - είτε θα έληγε είτε θα επεκτεινόταν και σε άλλους κλάδους. Τελικά έληξε, μετά από την νέα παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας που κατέθεσε νέο περίγραμμα μεσολαβητικής πρότασης και κάποια προφορική συμφωνία με την οποία "η εταιρεία ανέφερε πως σέβεται τον κώδικα εργασιακών σχέσεων και τη συλλογική σύμβαση και από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αποδέχθηκαν την έκκλησή μου για αναστολή των απεργιακών μέτρων" όπως ανέφερε η κυρία Χαραλάμπους. Να σημειώσουμε εδώ ότι μια τέτοια γενικόλογη συμφωνία και μάλιστα γραπτώς είχε επιτεχυθεί και μεταξύ ΟΕΒ και συνδικάτων στο πρόσφατο παρελθόν ακυρώνοντας τις προγραμματισμένες τότε απεργίες στα λιμάνια και αλλού χωρίς όμως να λυθουν πολλα ζητηματα καθώς οι δυο πλευρές διαφωνούσαν στην ερμηνεία της συμφωνίας και κατηγορούσαν η μια την άλλη για παραβίαση της σε σχέση με την οικοδομική αλλά και την ξενοδοχειακή και άλλες βιομηχανίες.

Μετά από 6 χρόνια διαβουλεύσεων και καθυστέρησης άρχισε η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή εργασίας των δυο νομοσχεδίων που τροποποιούν τις εργασιακές σχέσεις με στόχο την ενίσχυση του δικαιώματος συλλογικής οργάνωσης και της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων. Συγκεκριμένα "προβλέπεται ότι σε περίπτωση που επιχείρηση εργοδοτεί τουλάχιστον 30 άτομα και ο εργοδότης αρνείται να αναγνωρίσει τη συντεχνία για σκοπούς διαπραγμάτευσης, τότε η συντεχνία έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση στον Εφορο Συντεχνιών (Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων) για έκδοση διατάγματος αναγνώρισης, υπό την προϋπόθεση ότι το 25% των εργαζομένων είναι ήδη μέλη της συντεχνίας. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα του Εφόρου να διεξάγει μυστική ψηφοφορία ώστε ελεύθερα οι εργαζόμενοι να αποφασίζουν κατά πόσον επιθυμούν να εκπροσωπηθούν από συντεχνία. Αν το αποτέλεσμα καταδείξει ότι πέραν του 50% των όσων έλαβαν μέρος (και αυτοί αποτελούν το 40% του συνόλου), τότε ο Εφορος εκδίδει Διάταγμα αναγνώρισης. Διάταγμα μπορεί παράλληλα, να εκδοθεί χωρίς τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας αν διαπιστωθεί ότι ποσοστό πέραν του 50% είναι ήδη μέλη της συντεχνίας." Προβλέπονται επίσης κυρώσεις και ποινές θέμα με το οποίο φέρεται να διαφωνεί η ΟΕΒ όπως επίσης και με τον κατώτατο αριθμό εργαζομένων και το ποσοστό των εργαζομένων μελών συντεχνίας που εξυπακούουν υποχρεωτική αναγνώριση τα οποία η ΟΕΒ θεωρεί πολύ χαμηλά. Όσον αφορά τις υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις τα συνδικάτα φαίνεται να αποκτούν το δικαίωμα για προσφυγή στα δικαστήρια όταν παραβιάζονται.


Το δίδυμο του κεφαλαίου στην βουλή Αβέρωφ-Παπαδόπουλος μαζί με τον Κουλία κατάθεσαν τώρα πρόταση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των μισθωτών του δημοσίου στα 64. Μια πρόταση που κτυπά για άλλη μια φορά την νεολαία και που μεταξύ άλλων αυξάνει περαιτέρω την ήδη ψηλή ανεργία. Η πρόταση αυτή αναμένεται επίσης να αυξήσει αντί να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και ενδέχεται να είναι αντισυνταγματική. Νομική Υπηρεσία, Υπουργείο Οικονομικών και Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων αντέδρασαν με την κυβερνητική πλευρά να εκφράζει την αντίθεση της. Από πλευράς των εργαζομένων ήδη ΠΑΣΥΔΥ και ΟΕΛΜΕΚ διαφώνησαν με την πρόταση όπως επίσης και όλες οι φοιτητικές παρατάξεις περιλαμβανομένων των παρατάξεων των κομμάτων ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ. Γιατί όμως Αβέρωφ-Παπαδόπουλος επιμένουν σε αυτή την πρόταση παρότι θα αυξήσει τα κρατικά εξοδα; Ακριβώς για να δημιουργήσουν πρόβλημα στους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς μπορεί να πει κάποιος. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση όμως μπορεί να προσθέσει - έτσι ώστε από τη μια να δημιουργήσουν κλίμα για τα επόμενα στάδια της επίθεσης ενάντια στη μισθωτή εργασία συνολικά αλλά και από την άλλη να προετοιμάσουν το έδαφος για την μεγάλη επίθεση που σχεδιάζουν στα συνταξιοδοτικά ταμεία των εργαζομένων.


Η ΠΑΣΥΔΥ πάντως με δήλωση του επανεκλεγέντα Γενικού της Γραμματέα αναφέρεται σε "συστηματική και μεθοδευμένη η προσπάθεια από εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, μερίδα βουλευτών και μερίδα δημοσιογράφων ενάντια στους μισθωτούς του δημοσίου". Κάνει ακόμη λόγο για «μεθοδευμένες προσπάθειες που καταβάλλονται για εξαίρεση του πλούτου από οποιαδήποτε συνεισφορά» και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή του νόμου για διακανονισμό φορολογικών οφειλών πολλών εκατομμυρίων και επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν βοηθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, αλλά αντίθετα την ενθαρρύνουν και τη γιγαντώνουν. 

Τέλος σύμφωνα με στοιχεία της eurostat που δημοσιεύει ο Φιλελεύθερος είναι χαμηλό το εργατικό κόστος στην Κύπρο και ψηλός ο μέσος όρος ηλικίας εξόδου από την εργασία σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης

http://paratiritirioergasias.blogspot.com/2012/03/blog-post_2604.html

No comments: