Tuesday, October 16, 2012

δέφτερη ανάγνωση ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ –ΤΑΞΙΚΑ ΝΕΑ


Ταξικά νέα

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγούνται οι προσπάθειες διαλόγου αναφορικά με την ΑΤΑ. ΟΕΒ και ΚΕΒΕ επιμένουν σε παγοποίηση του θεσμού για όσο καιρό διαρκεί το μνημόνιο, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Συγκεκριμένα, τόσο η ΠΕΟ ,όσο και η ΣΕΚ δήλωσαν πως είναι αποφασισμένες να στηρίξουν το θεσμό της ΑΤΑ καταγγέλοντας πως η αναλγησία των ΟΕΒ και ΚΕΒΕ θα οδηγήσουν το διάλογο σε αδιέξοδο.
ΠΕΟ και ΣΕΚ αποδέκτηκαν την συμβιβαστική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ, η οποία προνοεί υπολογισμό του τιμαριθμικού επιδόματος σε ετήσια βάση και καταβολή του την πρώτη Ιανουαρίου κάθε έτους. Προνοεί, επίσης, τη μη καταβολή της ΑΤΑ σε περίπτωση που το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους παρατηρηθεί αρνητική ανάπτυξη.
Αρνητικές αντιδράσεις για το ενδεχόμενο κατάργησης της ΑΤΑ, καθώς και της αποκοπής μισθών, προκλήθηκαν και στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Με κοινή τους ανακοίνωση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ  αναφέρουν πως τα προτεινόμενα από την Τρόικα μέτρα για την Ξενοδοχειακή Βιομηχανία στόχο έχουν, την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και όχι την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την έντονη διαφωνία του με τις προτάσεις της κυβέρνησης για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και προτείνει μια ολική φορολογική μεταρρύθμιση στο τομέα της ακίνητης περιουσίας, η οποία θα προνοεί ένα φόρο στην απόκτηση, ένα στην κατοχή και ένα στην διάθεση της ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τον ΚΣΙΑ, η αύξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας θα πλήξει τις τιμές των ακινήτων και της γης, με αρνητικά αποτελέσματα για τους κατόχους τους και την αγορά.
Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Εργασίας Αντρέα Φακοντή, εισάγεται στην Κύπρο με βάση ευρωπαϊκη οδηγία, ο θεσμός του «ενοικιαζόμενου εργαζόμενου». Η συγκεκριμένη οδηγία προνοεί,  όπως παρέχεται η δυνατότητα σύστασης επιχειρήσεων προσωρινής απασχόλησης, που θα έχουν το δικαίωμα υπενοικίασης των εργαζομένων σε έμμεσους εργοδότες για περίοδο μάξιμουμ δεκαοκτώ μηνών. Είπε επίσης, πως υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις από την κυπριακή κυβέρνηση για την συγκεκριμένη οδηγία και πως η προθεσμία εναρμόνησης της Κύπρου με αυτήν, λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.
Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βάσο Σιαρλή, εκφράζει την έντονη αντίθεση του στις προτάσεις της κυβέρνησης για αύξηση του εταιρικού φόρου κατά 1%. Σύμφωνα με τον ΠΔΣ, τα οποιαδήποτε μέτρα συμφωνηθούν θα πρέπει να μην αφορούν καθόλου των κύκλο της εργασίας των εταιριών. Όπως αναφέρουν την επιστολή τους «Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμα μια φορά και καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να αφήσει έξω από τους σχεδιασμούς του τις εταιρίες και ουσιαστικά τις ξένες επενδύσεις, διότι μακροπρόθεσμα δεν θα έχει οφέλη, αλλά αντίθετα θα συντελέσει στην περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας»
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων εκφράζουν την αντίθεση τους με την πρόταση της κυβέρνησης για φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας. Καλούν την κυβέρνηση, όπως αντιμετωπίσει τις ξενοδοχειακές μονάδες ως εργαλεία παραγωγικής διαδικασίας και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Αναφέρουν, πως η Τρόικα στην Έκθεσή της, κάνει ειδική αναφορά στον τουρισμό και επιβεβαιώνει ότι ο τομέας του τουρισμού μπορεί να φέρει ανάπτυξη με τα μέτρα που εισηγείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Νέα συναντήση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είχε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τις οποίες χαρακτήρισε δημιουργικές και εποικοδομητικές. Στη συνάντηση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέθεσαν τις απόψεις/ενστάσεις και τις προτάσεις τους, ως προς τα προτεινόμενα μέτρα που παρέδωσε η κυβέρνηση. Η κυβερνητική πλευρά ανανέωσε το ραντεβού της σε μια δεύτερη συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων τους.

Πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο για τη Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό, Εθνικό Δίκτυο ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ποσοστό της φτώχειας έχει ανέλθει στο 23,6% το 2010 καθώς και αύξηση ως προς το ποσοστό του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων που ζουν υπό συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης στο 9,8% το 2010. Επίσης, το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται στο 5% για το 2010.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, το οποίο επικαλείται  Ευρωπαίους Ανώτερους Αξιωματούχους, το κυπριακό μνημόνιο ενδέχεται να τοποθετηθεί σε κοινό πακετο με τις δανειακές συμβάσεις Ελλάδας και Ισπανίας μέχρι και την συνεδρία του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου 2012.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, καθώς και η κυπριακή κυβέρνηση, φαίνεται πως διαφωνούν με τη μεθοδολογία που ακολουθεί η Τρόικα ως προς τον συντελεστή του υπολογισμού ύφεσης της κυπριακής οικονομίας. Σύμφωνα με την Τρόικα, η ύφεση θα ανέλθει στο 3.5% τα προσεχή χρόνια, ενώ η κυπριακή πλευρά κάνει λόγο για ποσοστό ύφεσης  5.5% - 6%, ποσοστό που εκτιμάται ως καταστροφικό για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

No comments: