Wednesday, October 3, 2012

ΕΡΑΣ: Να πυκνώσουν τις γραμμές της αντίστασης ενάντια στον εθνικισμό και τις δυνάμεις της διχοτόμησης που επιχειρούν να κλείσουν τις γραμμές επικοινωνίας των πολιτών.


Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων παρεμποδίζει τη διακίνηση των πολιτών

Οι πρόσφατες συλλήψεις ε/κ αστυνομικών από τις αρχές του παράνομου τ/κ κράτους υπογραμμίζουν και υπενθυμίζουν ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανοιχτό ζήτημα και ότι η κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στις δυο κοινότητες είναι ακόμα τεταμένη, παρά το κλίμα ύφεσης που επικρατεί την τελευταία δεκαετία. Ανά πάσα στιγμή, το ήπιο κλίμα στις σχέσεις των κοινοτήτων μπορεί να ανατραπεί και να οδηγήσει την κοινωνία σε συνθήκες ανάφλεξης. Το αδιέξοδο στις συνομιλίες ευνοεί την αύξηση της έντασης και πυροδοτεί το αρνητικό κλίμα που καλλιεργείται και στις δυο πλευρές του συρματοπλέγματος καλλιεργώντας έτσι τη λογική της σύγκρουσης και τη δυναμική της διχοτόμησης.

Το αίτημα για κλείσιμο των οδοφραγμάτων και επιστροφή στον απόλυτο διαχωρισμό των κοινοτήτων που επικρατούσε πριν το 2003 περιοριζόταν μέχρι πρόσφατα στους ακροδεξιούς κύκλους. Το τελευταίο διάστημα όμως, μετά και τις τοποθετήσεις Λιλλήκα, ηγεσίας ΕΔΕΚ και ηγεσίας Οικολόγων, μπορούμε να πούμε ότι πίσω από το αγωνιστικό προσωπείο του απορριπτικού στρατοπέδου αναδεικνύεται σε όλη της την μεγαλοπρέπεια η διχοτομική στόχευση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κανονισμός της πράσινης γραμμής που προνοεί ανοιχτά οδοφράγματα για τηνκυκλοφορία προσώπων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών διαμέσου της γραμμής αποτελεί ευρωπαϊκό κανονισμό τον οποίο προώθησε εκ μέρους της κυβέρνησης Παπαδόπουλου ο ίδιος ο κ. Λιλλήκας. Βέβαια η ουσία δεν έγκειται τόσο στον ευρωπαϊκό κανονισμό όσο στη δυσμενή διάκριση έναντι πολιτών της Κυπριακής δημοκρατίας μέσα από την παρεμπόδιση της διακίνησης.

Σημειώνουμε επίσης τις υποτιμητικές αναφορές στον κόσμο που διασταυρώνει τα οδοφράγματα από απορριπτικούς πολιτικούς τις οποίες η ΕΡΑΣ θεωρεί σκοταδιστικές και καταδικαστέες.

Η ΕΡΑΣ υποστηρίζει ότι η επαφή ανάμεσα στις δυο κοινότητες θα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα. Το άνοιγμα και άλλων οδοφραγμάτων αποτελεί εποικοδομητική κίνηση στην πορεία για τη συνολική λύση. Η ΕΡΑΣ καλεί τους υποστηρικτές της ειρηνικής συμβίωσης και στις δυο κοινότητες να πυκνώσουν τις γραμμές της αντίστασης ενάντια στον εθνικισμό και τις δυνάμεις της διχοτόμησης που επιχειρούν να κλείσουν τις γραμμές επικοινωνίας των πολιτών.



Γραφείο Τύπου ΕΡΑΣ
3 Οκτωβρίου 2012

No comments: