Tuesday, May 8, 2012

Μειώσεις μισθών, απλήρωτοι εργαζόμενοι, απεργίες, λιτότητα και ανεργία

Δέφτερη Ανάγνωση - Ταξικά



  • Στα συσκευαστήρια πατατών αναστάληκε η απεργία των εργαζομένων που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα μετά από την επιβολή μείωσης 22% στους μισθούς. Τα συνδικάτα είναι έτοιμα πάντως να συμβιβαστούν με κάποιες μειώσεις μισθών, όχι όμως τέτοιων μεγεθών και με τέτοιο τρόπο, ενώ η εργοδοτική πλευρά παραμένει άτεγκτη. Διεξάγονται ακόμα εντατικές διαβουλεύσεις με τη Μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

  • Την Τρίτη 8/5 θα διεξαχθούν γενικές συνελεύσεις του προσωπικού εδάφους στα αεροδρόμια για να αποφασίσουν απεργιακά μέτρα μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συλλογικών τους συμβάσεων. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε στην πράξη αν και πώς θα ερμηνευτεί ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος που περιορίζει δραστικά το δικαίωμα απεργίας στα αεροδρόμια που είχε επιβληθεί από την πολιτική ελίτ με αφορμή τις απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. 

  • Μετά τον Ολυμπιακό και τον Απόλλωνα και στη Νέα Σαλαμίνα οι παίκτες απέχουν από τις προπονήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Οι ποδοσφαιριστές των ερυθρολεύκων είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες με το σύνδεσμο ποδοσφαιριστών να εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του.
     
  • Στη βόρεια Κύπρο οι δημοτικοί υπάλληλοι της Λευκωσίας, απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες συνεχίζουν τις εκδηλώσεις παθητικής αντίστασης αρνούμενοι να παρέχουν διάφορες υπηρεσίες στη βιομηχανική περιοχή και εφαρμόζοντας επιβράδυνση των εργασιών μέχρι τις 9 Μαΐου, όταν θα κατέλθουν ξανά σε γενική απεργία. Το συνδικάτο BES διεξάγει έρανο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συνδικάτου Μποζάτ, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον το δημαρχείο που αθέτησε τις υποσχέσεις του και κάλεσε το δήμαρχο Μπουλουτογλουλαρί σε παραίτηση. Σε μια άλλη εξέλιξη το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κινείται νομικά ενάντια στο πρόσφατο νόμο που ψήφισε η τ/κ δεξιά για τις ιδιωτικοποιήσεις, ζητώντας την ακύρωσή του καθότι το μονοπώλιο που θα δημιουργηθεί θα αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας. 

  • Ο ΓΓ της ΣΕΚ δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι έδωσαν τον οβολό τους για τα δημόσια οικονομικά και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να φορολογηθεί ο συσσωρευμένος πλούτος, η αδρανής ιδιοκτησία και η πολυτέλεια.

  • Η ΟΕΒ σε απολογιστική ανακοίνωση της για το 2011 σημειώνει την αύξηση της ανεργίας και των μέτρων λιτότητας που υιοθετήθηκαν, που παρότι “προς τη σωστή κατεύθυνση” είναι “ανεπαρκή”. Σημειώνει τον τριπλασιασμό των απεργιών σε σχέση με το 2010 αλλά και την ικανοποίηση της ότι ο αριθμός τους παραμένει μικρός και το ότι δεν υπήρξε διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης παρά το ότι πολλές συλλογικές συμβάσεις έληξαν και δεν ανανεώθηκαν. Υπενθυμίζει ότι κατέθεσε πρόσθετες εισηγήσεις συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας αφυπηρέτησης και συνταξιοδότησης στο 65ο έτος, την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του θεσμού της ΑΤΑ και την αξιοποίηση των χιλιάδων εκπαιδευτικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

  • Τα 35.398 άτομα έφθασε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Απριλίου, καταγράφοντας αύξηση 31,5% σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο. Η καταγραμμένη ανεργία στην Κύπρο κυμαίνεται σήμερα στο 10%, περίπου στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 και λίγο πιο κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

No comments: