Tuesday, May 22, 2012

Δέφτερη Ανάγνωση - 2 ειδήσεις


Ένα «ελληνικό ζήτημα» και πάλι

Από τον 19ο αιώνα, κάθε λίγες δεκαετίες εμφανίζεται ένα είδος «ελληνικού ζητήματος». Οι πιο πρόσφατες εκδοχές αυτού του «ζητήματος», ήταν ο εμφύλιος και μετά η χούντα – στη μια περίπτωση το ελληνικό ζήτημα είχε γίνει το οριακό σημείο γύρω από το οποίο σφραγίστηκαν τα σύνορα του ψυχρού πολέμου στην Δύση. Στην δεύτερη περίπτωση, το ελληνικό ζήτημα σηματοδότησε την κατάρρευση των ακροδεξιών δικτατοριών στην βόρεια Μεσόγειο. Σήμερα, το αντίστοιχο ζήτημα είναι οικονομικό – το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών του Μαΐου άφησε και πάλι την ευρωζώνη και την Ε.Ε., ευρύτερα, σε μια αμήχανη κατάσταση. Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θεωρείται, πια, μια ρεαλιστική πιθανότητα, η οποία συζητείται ανοικτά. Ταυτόχρονα, όμως, συζητείται ανοικτά και το κόστος μιας τέτοιας αποχώρησης, το οποίο προσδιορίζεται σε ένα τουλάχιστον τρισεκατομμύριο. Προφανώς, το επιχείρημα των αντί-μνημονικών ότι η αποχώρηση της Ελλάδας θα είχε ευρύτερο κόστος, ήταν σωστό.

Η βιομηχανία πιέσεων και εκβιασμών έχει, ήδη, ξεκινήσει – από την Ευρώπη αφήνεται, μεν, να διαρρεύσει ότι μπορούν να γίνουν κάποιες προσαρμογές στον χρόνο αποπληρωμής - κάτι το οποίο θεωρείται ένα είδος υποχώρησης από τους «δανειστές»- ενώ, ταυτόχρονα, υπάρχει μια σαφής βόρεια χορωδία η οποία τονίζει εμφαντικά ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στο μνημόνιο. Η επίσκεψη Σουλτς, αλλά και το «τυχαίο», ταυτόχρονο τηλεφώνημα της Μέρκελ ήταν απλώς το συμπλήρωμα των δηλώσεων του Σόϊμπλε. Το ότι επανήλθε η εισήγηση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα για το ευρώ, είναι χαρακτηριστικό του πώς βιώνεται το όλο θέμα – ως αντίστοιχο του περασμένου φθινοπώρου.

Από την άλλη, διστακτικά εμφανίζονται και φωνές διαφοροποιήσεις, όπως του Μόντι της Ιταλίας, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει σε κάποιου είδους συμφωνία. Σύμφωνα με τον Economist από την άλλη, αρχίζουν να ωριμάζουν και σενάρια ευρύτερων αποχωρήσεων – με την πιθανότητα να δημιουργηθούν δύο μπλοκ μέσα στην Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό ζήτημα θα επιταχύνει τις διαδικασίες συγκρότησης ενός σκληρού πυρήνα του ευρώ, καθώς η κρίση δείχνει ότι τα ημίμετρα της ευρωζώνης, δεν μπορούν να απαντήσουν στα προβλήματα της εποχής.

Στο εσωτερικό της Ελλάδας, ο Σαμαράς φαίνεται να ολοκληρώνει μια πλήρη μεταμόρφωση πάλι – τώρα εμφανίζεται ως ο μνημονικός υπερασπιστής του ευρώ. Οι επιθέσεις ενάντια στον Τσίπρα, πάντως, δεν φαίνεται να επηρεάζουν, μέχρι στιγμής, την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων επιμένουν ότι τα «υπόγεια ρεύματα» που προκάλεσαν τον σεισμό της 6ης Μάιου συνεχίζουν να είναι κυρίαρχα.

Και παρά το ότι όλοι, πλην του ΚΚΕ, επιμένουν στο ευρω, αρχίζουν, πλέον, και οι συζητήσεις για την πιθανότητα δύο νομισμάτων ή κάποιας μορφής συγκροτημένης αποχώρησης – αφού η πιθανότητα ελληνικής εξόδου παραμένει διπλή: μπορεί να είναι εθελοντική μπορεί και όχι.

................................
 
Πεδίο μάχης η βόρεια Λευκωσία - δυναμική η αντίδραση του εργατικού μετώπου
 
Την περασμένη βδομάδα, είχαμε πρωτοφανείς συγκρούσεις στη βόρεια Λευκωσία, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των δημοτικών εργαζομένων και των αρχών κορυφώθηκε. Οι εργαζόμενοι, όχι μόνο συνέχισαν να παραμένουν απλήρωτοι, αλλά το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε και κήρυξε την απεργία τους παράνομη και η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει την συγκέντρωση τους. Οι απεργοί αντέδρασαν με πετροβολισμούς και άναψαν φωτιές και υπήρξαν εκτεταμένες συμπλοκές, συλλήψεις και τραυματισμοί. Το αριστερό συνδικάτο δημοτικών υπαλλήλων BES εξασφάλισε τη στήριξη της τ/κ συνδικαλιστικής πλατφόρμας και την επόμενη μέρα, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους, στους για μήνες απλήρωτους υπαλλήλους του δήμου Λευκωσίας. "Αν συνεχίσεις να σιωπάς, θα έρθει και η σειρά σου" φώναζε το πλήθος των τ/κ εργαζομένων που συγκρούστηκε με την αστυνομία έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο με αποτέλεσμα και άλλους τραυματισμούς και συλλήψεις. Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΟ αναφέρει ότι "παρακολουθεί με θαυμασμό τον αγώνα" και ότι βρίσκεται δίπλα στους απεργούς "αλληλέγγυα μέχρι τη δικαίωση". 

No comments: