Tuesday, May 29, 2012

Η δέφτερη ανάγνωση έχει τώρα την ιστοσελίδα της

Δέφτερη Ανάγνωση
Εναλλακτική Πληροφόρηση

Online εβδομαδιαίο Κυπριακό Περιοδικό

http://www.defterianaynosi.com/

Η Δέφτερη Ανάγνωση είναι προϊόν συλλογικής εργασίας: συντάσσεται από μια ομάδα και εκφράζει ένα χώρο ευρύτερου προβληματισμού για τον Δημόσιο Λόγο.
Οι βασικοί άξονες αυτού του προβληματισμού είναι:

1. Η Δημόσια Σφαίρα, η χειραγώγηση και ο ανισομερής δημόσιος διάλογος


Διαπιστώνεται ότι τα υφιστάμενα ΜΜΕ λειτουργούν μέσα παό τη χειραγώγηση, την επιλεκτική λογοκρισία και τις επικοινωνικαές επιθέσεις/ υστερίες με στόχο την «κατασκευή της κοινής γνώμης» παρά στη παροχή πληροφόρησης και ίσων ευκαιριών για δημόσιο διάλογο εξυπηρετώντας αυτονόητα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.. Το Δελτίο Εναλλακτικής Πληροφόρησης στοχεύει να λειτουργήσει ως μηχανισμός αντίστασης στην λογοκρισία και ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της ισομερούς δημόσιας συζήτησης, ώστε να εκδημοκρατικοποιηθει ο διάλογος καιη λογική των «ίσων αποστάσεων» διασαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένος ο δημόσιος διάλογος και όχι να νομιμοποιείται η υπάρχουσα δομή χειραγώγησης.

2. Η Εναλλακτική οπτική και η αποκωδικοποίηση του θεάματος


Το Δελτίο προσδιορίζεται ως «εναλλακτικό» με την ιστορική έννοια του όρου. Προσδιορίζει, δηλαδή, τις αρχές, οι οποίες λειτουργούν ως εστίες έμφασης για την επιλογή και τον σχολιασμό της επικαιρότητας: εστιάζει σε θέματα τα οποία σχετίζονται με προσπάθειες διεύρυνσης του «χώρου της ελευθερίας» και την υπονόμευση ή αντικατάσταση δομών και συστημάτων, τα οποία στηρίζονται στην ιεραρχία και την εξουσία όπως ο καπιταλισμός, η πατριαρχία, ο ρατσισμός, οι αποικιακές επεμβάσεις, η οικολογική καταστροφή κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιμονή σε ορθολογικό φιλτράρισμα και συνειδητή καχυποψία απέναντι στο θέαμα των ΜΜΕ, είναι απελευθερωτική επειδή σκοπεύει να εμπλέξει το «δέκτη» σε ένα ενεργητικό ρόλο αμφισβήτησης του λόγου, τον οποίο προσπαθεί να επιβάλει το Θέαμα. Ο στόχος δεν είναι μόνο η εναλλακτική πληροφόρηση, αλλά και αποκωδικοποίηση του κόσμου της εξουσίας πίσω από το Θέαμα.

3. Οι εν δυνάμει προοπτικές/δυναμικές


Ως εγχείρημα, το Δελτίο δεν έχει ως στόχο μόνο την καταγραφή και ανάλυση τάσεων. Στοχεύει, επίσης, στην ανάδειξη ριζοσπαστικών δυναμικών σε διάφορους χώρους - πολιτικούς, πολιτισμικούς, οικονομικούς, οικολογικούς- οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην κοινωνική μεταμόρφωση.

4. Το Τοπικό και το Παγκόσμιο


Το Δελτίο θεωρεί την ανάλυση των διεθνών δυναμικών, στην περιοχή και το παγκόσμιο σύστημα, ως το ευρύτερο πλαίσιο, μέσα στο οποίο διαδραματίζονται και οι τοπικές εξελίξεις.

 

Saturday, May 26, 2012

Στης γοργόνας το φτερό


Άλκης Αλκαίος, Θάνος Μικρούτσικος

Ώρες αργόσυρτες σα φορτωμένα κάρα,
απ’ τα ηχεία ψιχαλίζει μια κιθάρα.
Φύτρωσαν κάκτοι και λωτοί στην κορδιλιέρα,
κι εσύ κλειστός σε μια καμπίνα φεύγεις πέρα.

Οι έρωτες σου καρυδότσουφλα στο κύμα,
μα στον ασύρματο καιρό δεν πέφτει σύρμα.
Ο τόπος σου σ’ ακολουθεί όπου κι αν πας,
σ’ ένα παιχνίδι για χαμένους ξενυχτάς.

Άστρο του Ωρίωνα, φεγγάρι του Τοξότη,
είπαν μια άγνωστη φωτιά σ’ έχει δεσμώτη.
Που δεν τη σβήνουν χίλια κολασμένα μπάρκα,
μα στης γοργόνας το φτερό η αιώνια τσάρκα.

Στον Ινδικό πλοία παλιά φουνταρισμένα,
ιθαγενείς μασάνε φύλλα ξεραμένα.
Και για μουσώνες σου μιλούν στο νότιο σέλας,
ναύτες που πέρασαν τα σύνορα της τρέλας.

Μια σούπα ο κόσμος και ο νους τρύπιο κουτάλι,
κι εσύ στης θάλασσας για πάντα την αγκάλη.
Δακρύζεις κήπους με παράξενα λουλούδια,
για μάτια πρόστυχα κεντάς άγια τραγούδια.

Κι εγώ που ξέχασα ποιος είμαι που πηγαίνω,
λαθρεπιβάτης σ’ ένα πλοίο παροπλισμένο.
Απόψε σ’ άκουσα να λες απ’ τα ηχεία,
για να χαράξεις μες στο πουθενά πορεία,
χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία.


Friday, May 25, 2012

Σημειώσεις 20 – 25/5/2012


τζιαι το τελευταίο της τριλογίας σημειώσεων στη Περσιάνικη πέννα γιατί έχουμεν τζιαι πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθούμεν

Πολλύς θόρυβος γίνεται σήμερα για την ανάγκη έρευνας. Ναι θα ήταν καλό να γίνει έρευνα για να μάθουμε όλοι τι έγινε – και εγώ ειλικρινά ενδιαφέρομαι γιατί οι πληροφορίες που μου διαρρέουν για να πλασάρω στο τύπο τα στελέχη της δεξιάς μέσα στον κρατικό μηχανισμό, το υπουργείο οικονομικών και την κεντρική τράπεζα δεν είναι πλήρη και θα ήθελα να μάθαινα και την άλλη άποψη. Βέβαια κανείς παράγοντας δεν θέλει πραγματικά να γίνει έρευνα γιατί μετά πιθανότατα θα βγει πολλύ βρώμα και σίγουρα οι δικοί μου δεν το θέλουν αυτό. Αλλά ούτε το ΑΚΕΛ το θέλει αυτό γιατί μετά δεν θα ξέρει τι να κάνει – το ΑΚΕΛ θέλει ένα πόρισμα ενάντια στους δικούς μου για το ανεμίσει λίγο προεκλογικά να πάρει μερικούς ψήφους αλλά ως εκεί. Εν πάση περιπτώσει το ΑΚΕΛ χρειάζεται την έρευνα γιατί είναι κυβέρνηση και αν δεν γίνει τότε οι δικοί μου όχι μόνο θα καλύψουν τους κώλους τους αλλά θα της φορτώσουν και την συγκάλυψη. Άρα αφού τελικά θα γίνει η έρευνα είναι χρήσιμο να λέω και εγώ ότι θέλω έρευνα.

Βέβαια η έρευνα δεν μπορεί να γίνει τώρα. Αφού όχι μόνο δεν χώνεψαν ακόμα το δημόσιο χρήμα οι τράπεζες κάποιες μέχρι στιγμής δεν το πήραν καν. Να περιμένουμε το φθινόπωρο. Έτσι τότε θα μπορούμε να λέμε πιο πιστευτά ότι η έρευνα εξυπηρετεί αριστερές εκλογικές σκοπιμότητες. Αν τα πράματα γίνουν σκούρα, να μπορέσει τουλάχιστον και ο Ορφανίδης να πάει στην Αμερική και να μην επιστρέφει για δίκη όπως τον Τσαλικίδη. Λοιπόν τι λέγαμε; Α ναι, να γίνει έρευνα όχι όμως υπό την ευθύνη του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, όχι πως υπάρχει πρόβλημα με τον άνθρωπο αλλά αφού τα στελέχη της Κεντρικής είναι μπλεγμένα όπως ξέρουμε. Άρα από το εξωτερικό να γίνει η έρευνα. Και να ελεγχθεί φυσικά και ο συνεργατισμός έτσι ώστε να υπάρχει αντίβαρο και οι πολιτικοί δηλαδή η κυβέρνηση Χριστόφια. Για να μην παραγίνει όμως το πράμα και επεκταθεί και στους άλλους πολιτικούς η έρευνα, να κάμει και μια έρευνα η βουλή, η επιτροπή οικονομικών ας πούμε όπου προεδρεύει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, άτε να μεν λαλείται ότι είμαι υπέρ του ΔΗΣΥ εγώ.
Επίσης, το ΓεΣΥ πρέπει να προχωρήσει με την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και το ΜΔΠ να γίνει δεσμευτικό. Και, προς Θεού, μακριά τα λεφτά από το αέριο από τα χέρια των πολιτικών. Εν τζιαι εννά παίζουμε τωρά με τα συνολικά συμφέροντα του κεφαλαίου – οι πολιτικοί μπορεί να κάμνουν την δουλειά της αστικής τάξης αλλά έχουν τζιαι κάποια πίεση που τους πολίτες που τους ψηφίζουν. Έννεν τζιαιροί για χαλαρότητες τωρά. Χρειάζονται ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιονομική πειθαρχία, τζιαι τεχνοκρατικός έλεγχος κατευθείαν που τα αστικά επιτελεία.


Thursday, May 24, 2012

Σημειώσεις 19 – 25/5/2012


Να συνεχίσουμε την περιδιάβαση στην Περσιάνια σκέψη..

Το 1936 ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς που ξανακέρδισε τις εκλογές στην Ισπανία είχε πολύ ωραίες ιδέες – να κάνει αναδιανομή γης στην Ανδαλουσία, να επαναφέρει το σύστημα μεσολάβησης και διαιτησίας στις εργασιακές συγκρούσεις αντί να τις θεωρεί πρόβλημα δημόσιας τάξης και να καλεί την χωροφυλακή και τον στρατό σε κάθε απεργία όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, να συνεχίσει την προσπάθεια εκκοσμίκευσης του κράτους και της παιδείας που είχε διακοπεί το 1933 με την νίκη του συντηρητικού συνασπισμού και άλλα πολλά προοδευτικά μέτρα. Το θέμα όμως δεν είναι το τι είναι (ή ακούγεται) ωραίο αλλά το τι είναι εφικτό.

Έτσι και σήμερα το κυβερνών κόμμα ΑΚΕΛ που λέει ότι θέλει να φορολογήσει τον πλούτο και την πολυτέλεια, να μην αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, να μην μειώσει τους μισθούς. Κανένας στα αλήθεια δεν διαφωνεί με αυτά. Το θέμα όμως είναι αν είναι εφικτά και ποιες θα είναι οι συνέπειες αν εφαρμοστούν. Αν οι κάτοχοι του πλούτου εξαναγκαστούν να πληρώσουν φόρους (δεν εξετάζω εδώ καν αν τέτοιο μέτρο μπορεί να υιοθετηθεί στα αλήθεια) τότε τι θα γίνει; πολύ απλά θα σηκώσουν τα λεφτά τους και θα τα επενδύσουν αλλού σε μια οικονομία που είναι πιο φιλική για αυτούς. Με ποιο αποτέλεσμα για την Κυπριακή οικονομία; ύφεση, ανεργία και χαμηλά έσοδα και για το κράτος. Ανάλογα ισχύει και για τα θέματα της ηλικίας της σύνταξης και των μισθών. Όλοι θα θέλαμε να σταματούσαμε την δουλειά πριν γεράσουμε και να παίρνουμε ψηλούς μισθούς. Δυστυχώς αυτό απλά δεν γίνεται. Δεν γίνεται σας λέω και πρέπει να με πιστέψετε αφού εγώ ξέρω. Πρέπει να παίρνουμε σύνταξη όταν είμαστε στα βαθιά γεράματα και να μάθουμε να ζούμε με πιο χαμηλούς μισθούς. Μόνο έτσι θα αντέξει το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και μόνο έτσι μπορεί να διατηρήσει η κυπριακή οικονομία την ανταγωνιστικότητα της και την βιωσιμότητα της. Μπορεί η αλήθεια να μην αρέσει, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει την ίδια (πάντως στα αφεντικά μου εμένα αρέσουν αυτά που γράφω και έτσι δεν έχω πρόβλημα...)


Σημειώσεις 18 – 24/5/2012


Ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκος Ορέλιος είχε κάποτε μια πολύ ωραία ιδέα – αν δώσω αύξηση στους μισθοφόρους της λεγεώνας μου, σκέφτηκε, τότε αυτοί θα είναι πιο ευχαριστημένοι μαζί μου και θα δουλεύουν πιο σκληρά τόσο στον πόλεμο όσο και στην ειρήνη. Ανοησίες, όπως αποδείχτηκε στην πράξη. Η αύξηση μισθών που δόθηκε λειτούργησε ως αντικίνητρο καθώς οι λεγεωνάριοι επαναπαύτηκαν και έγιναν λιγότερο αποδοτικοί στις εργασίες της ειρήνης ενώ πολεμούσαν με λιγότερο πάθος στον πόλεμο αφενός επειδή ήταν λιγότερο έτοιμοι να ρισκάρουν να πεθάνουν και αφετέρου δεν είχαν και τόση ανάγκη τις λεηλασίες που θα ακολουθούσαν μια νικηφόρα μάχη ως συμπλήρωμα του εισοδήματος τους.

Έτσι και η κυβέρνηση Χριστόφια με την ΑΤΑ – είναι ωραία ιδέα η αύξηση των μισθών στη βάση του πληθωρισμού αλλά αναμφίβολα δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και αγνοεί τους βασικούς παράγοντες της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων διατηρώντας και διαιωνίζοντας με αναχρονιστικές ρυθμίσεις χαμηλή απόδοση για την κυπριακή οικονομία. Επιπλέον είναι και άδικη – αφού αυτοί που παίρνουν ψηλούς μισθούς παίρνουν και ψηλή ΑΤΑ. Και οι ψηλοί μισθοί είναι πρόβλημα βέβαια – συνιστούν αδικία. Να παίρνουν όλοι χαμηλούς έτσι ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη. 

Επίσης να προωθηθεί το ΓεΣΥ αλλά φυσικά μόνο μέσα από ιδιωτικοποιήσεις, και λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων στα πρότυπα επιχειρήσεων. Και πάνω από όλα τα κέρδη από το φυσικό αέριο να κρατηθούν μακριά από τους πολιτικούς και κοντά στους επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και τους τεχνοκράτες τους.

Οποιαδήποτε ομοιότητα στο επίπεδο, το ύφος και το πολιτικό περιεχόμενο του σύντομου αυτού σημειώματος με τα άρθρα του Μιχάλη Περσιάνη της Καθημερινής δεν είναι καθόλου τυχαία.

Tuesday, May 22, 2012

Δέφτερη Ανάγνωση - 2 ειδήσεις


Ένα «ελληνικό ζήτημα» και πάλι

Από τον 19ο αιώνα, κάθε λίγες δεκαετίες εμφανίζεται ένα είδος «ελληνικού ζητήματος». Οι πιο πρόσφατες εκδοχές αυτού του «ζητήματος», ήταν ο εμφύλιος και μετά η χούντα – στη μια περίπτωση το ελληνικό ζήτημα είχε γίνει το οριακό σημείο γύρω από το οποίο σφραγίστηκαν τα σύνορα του ψυχρού πολέμου στην Δύση. Στην δεύτερη περίπτωση, το ελληνικό ζήτημα σηματοδότησε την κατάρρευση των ακροδεξιών δικτατοριών στην βόρεια Μεσόγειο. Σήμερα, το αντίστοιχο ζήτημα είναι οικονομικό – το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών του Μαΐου άφησε και πάλι την ευρωζώνη και την Ε.Ε., ευρύτερα, σε μια αμήχανη κατάσταση. Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θεωρείται, πια, μια ρεαλιστική πιθανότητα, η οποία συζητείται ανοικτά. Ταυτόχρονα, όμως, συζητείται ανοικτά και το κόστος μιας τέτοιας αποχώρησης, το οποίο προσδιορίζεται σε ένα τουλάχιστον τρισεκατομμύριο. Προφανώς, το επιχείρημα των αντί-μνημονικών ότι η αποχώρηση της Ελλάδας θα είχε ευρύτερο κόστος, ήταν σωστό.

Η βιομηχανία πιέσεων και εκβιασμών έχει, ήδη, ξεκινήσει – από την Ευρώπη αφήνεται, μεν, να διαρρεύσει ότι μπορούν να γίνουν κάποιες προσαρμογές στον χρόνο αποπληρωμής - κάτι το οποίο θεωρείται ένα είδος υποχώρησης από τους «δανειστές»- ενώ, ταυτόχρονα, υπάρχει μια σαφής βόρεια χορωδία η οποία τονίζει εμφαντικά ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στο μνημόνιο. Η επίσκεψη Σουλτς, αλλά και το «τυχαίο», ταυτόχρονο τηλεφώνημα της Μέρκελ ήταν απλώς το συμπλήρωμα των δηλώσεων του Σόϊμπλε. Το ότι επανήλθε η εισήγηση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα για το ευρώ, είναι χαρακτηριστικό του πώς βιώνεται το όλο θέμα – ως αντίστοιχο του περασμένου φθινοπώρου.

Από την άλλη, διστακτικά εμφανίζονται και φωνές διαφοροποιήσεις, όπως του Μόντι της Ιταλίας, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει σε κάποιου είδους συμφωνία. Σύμφωνα με τον Economist από την άλλη, αρχίζουν να ωριμάζουν και σενάρια ευρύτερων αποχωρήσεων – με την πιθανότητα να δημιουργηθούν δύο μπλοκ μέσα στην Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό ζήτημα θα επιταχύνει τις διαδικασίες συγκρότησης ενός σκληρού πυρήνα του ευρώ, καθώς η κρίση δείχνει ότι τα ημίμετρα της ευρωζώνης, δεν μπορούν να απαντήσουν στα προβλήματα της εποχής.

Στο εσωτερικό της Ελλάδας, ο Σαμαράς φαίνεται να ολοκληρώνει μια πλήρη μεταμόρφωση πάλι – τώρα εμφανίζεται ως ο μνημονικός υπερασπιστής του ευρώ. Οι επιθέσεις ενάντια στον Τσίπρα, πάντως, δεν φαίνεται να επηρεάζουν, μέχρι στιγμής, την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων επιμένουν ότι τα «υπόγεια ρεύματα» που προκάλεσαν τον σεισμό της 6ης Μάιου συνεχίζουν να είναι κυρίαρχα.

Και παρά το ότι όλοι, πλην του ΚΚΕ, επιμένουν στο ευρω, αρχίζουν, πλέον, και οι συζητήσεις για την πιθανότητα δύο νομισμάτων ή κάποιας μορφής συγκροτημένης αποχώρησης – αφού η πιθανότητα ελληνικής εξόδου παραμένει διπλή: μπορεί να είναι εθελοντική μπορεί και όχι.

................................
 
Πεδίο μάχης η βόρεια Λευκωσία - δυναμική η αντίδραση του εργατικού μετώπου
 
Την περασμένη βδομάδα, είχαμε πρωτοφανείς συγκρούσεις στη βόρεια Λευκωσία, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των δημοτικών εργαζομένων και των αρχών κορυφώθηκε. Οι εργαζόμενοι, όχι μόνο συνέχισαν να παραμένουν απλήρωτοι, αλλά το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε και κήρυξε την απεργία τους παράνομη και η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει την συγκέντρωση τους. Οι απεργοί αντέδρασαν με πετροβολισμούς και άναψαν φωτιές και υπήρξαν εκτεταμένες συμπλοκές, συλλήψεις και τραυματισμοί. Το αριστερό συνδικάτο δημοτικών υπαλλήλων BES εξασφάλισε τη στήριξη της τ/κ συνδικαλιστικής πλατφόρμας και την επόμενη μέρα, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους, στους για μήνες απλήρωτους υπαλλήλους του δήμου Λευκωσίας. "Αν συνεχίσεις να σιωπάς, θα έρθει και η σειρά σου" φώναζε το πλήθος των τ/κ εργαζομένων που συγκρούστηκε με την αστυνομία έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο με αποτέλεσμα και άλλους τραυματισμούς και συλλήψεις. Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΟ αναφέρει ότι "παρακολουθεί με θαυμασμό τον αγώνα" και ότι βρίσκεται δίπλα στους απεργούς "αλληλέγγυα μέχρι τη δικαίωση". 

Monday, May 21, 2012

Κράτα το σόου μαϊμού

1994, ΕΔΩ

Εδώ δεν πιάνουν οι κατάρες δεν πιάνουν οι ευχές
εδώ το τώρα ζητιανεύει λίγη πίκρα απ' το χτες
εδώ οι άγγελοι δεν κλαίνε ούτε γλύφουν πληγές
εδώ η θλίψη δεν κερδίζει ποτέ

Εδώ οι μέρες ταξιδεύουν σαν χελώνες νεκρές
κι εγώ τρικλίζοντας τις ακολουθώ
εδώ οι σκέψεις ζωντανεύουν ναυάγια πυρκαγιές
καίγομαι ολόκληρος εδώ και ξανασβήνω εδώ

Εδώ οι νύχτες δεν διψάνε γι' άλλες άγριες γιορτές
μονάχα σκιάχτρα τραγουδάνε με καρδιές δανεικές
εδώ πεθαίνουν νυσταγμένοι οι τελευταίοι εραστές
εδώ η θλίψη δεν κερδίζει ποτέ

Monday, May 14, 2012

Δέφτερη Ανάγνωση - Οικονομία


Σκληρή αντίσταση στο κοινοβούλιο, μεγάλες διεκδικήσεις και προειδοποιήσεις για δυναμικά μέτρα... από το κεφάλαιο

Ο σκληρός πυρήνας εκπροσώπησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, που έδειξε εδώ και καιρό ότι ελέγχει απόλυτα τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ και άρα έχει και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, συνεχίζει να μπλοκάρει την ψήφιση νομοσχεδίων που το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) θεωρεί απαραίτητα για να μπορέσει να εισπράξει τις εκατοντάδες εκατομμύρια οφειλών που διάφοροι μεγαλο-επιχειρηματίες και μεγαλο-απατεώνες αρνούνται να πληρώσουν. Το θέμα της φοροδιαφυγής είναι βέβαια διαχρονικό όπως βέβαια και οι πολιτικές πλάτες στις οποίες βασίζεται, όμως σήμερα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, διαδοχικών μέτρων λιτότητας και πτώσης του βιοτικού επιπέδου των μισθωτών, η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή των εκατοντάδων εκατομμυρίων δεν είναι απλώς σκανδαλώδεις αλλά και πρόκληση του δημόσιου αισθήματος. Ειδικά μάλιστα όταν η κυβέρνηση εξαναγκάζεται κάθε μερικά χρόνια στον εξευτελισμό της “αμνηστείας” για να καταφέρει να μαζέψει έστω ένα μικρό μέρος από τα χρωστούμενα ξεπλένοντας έτσι τις περιουσίες που κάποιοι κτίζουν στην πλάτη του δημοσίου. Να σημειωθεί εδώ ότι ήδη οι προηγούμενες νομοθεσίες σε σχέση με τη δυνατότητα συλλογής στοιχείων που υποτίθεται όπλισαν κάπως το ΤΕΠ πέρασαν πολύ δύσκολα και αφού νερώθηκαν αρκετά – αυτές που αφορούν μεταξύ άλλων το ζήτημα εταιρικών και διευθυντικών ευθυνών φαίνεται ότι δεν θα περάσουν καν.

Όσον αφορά το ΦΠΑ, η ΟΕΒ με τον πιο επίσημο πλέον τρόπο ζητά κατάργηση της τελευταίας τροποποίησης που εφαρμόστηκε μόλις πριν από 2 μήνες επικαλούμενη τώρα προβλήματα ρευστότητας στην κατασκευαστική βιομηχανία. Δεν αναφέρεται τώρα ενάντια στην αύξηση 2% που ούτως ή άλλως μεταφέρεται στον καταναλωτή, αλλά ενάντια στη σμίκρυνση της περιόδου κατά την οποία οι επιχειρηματίες μπορούσαν να κρατούν το ΦΠΑ πριν την πληρωμή του. “Στις άλλες χώρες αυξάνεται αυτός ο χρόνος από τους 3 στους 6 μήνες, εδώ γίνεται το αντίθετο”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒ και ότι το κράτος θα χάσει αντί να κερδίσει λεφτά από αυτή την κίνηση. Ο πρόεδρος του συνδέσμου εργολάβων οικοδομών ήταν πιο σαφής δηλώνοντας ότι προτίθενται να προχωρήσουν σε αγορές υλικών από τα “κατεχόμενα” όπου ο ΦΠΑ είναι 0%.

Το ΚΕΒΕ τάσσεται ενάντια στην προτεινόμενη ρύθμιση για τα ξεπουλήματα θεωρώντας ότι είναι δικαίωμα των επιχειρηματιών πότε να προχωρούν σε μειώσεις των τιμών και θεωρεί τον θεσμό του ξεπουλήματος παρωχημένο και αναχρονιστικό. Επίσης, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι για να λυθούν τα προβλήματα της οικονομίας πρέπει να μειωθεί ο αριθμός και οι μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να προωθηθεί η εναλλαξιμότητα και να θεσμοθετηθούν ακόμα χαμηλότερες κλίμακες εισδοχής των νεοεισερχομένων στο δημόσιο.

Ξεκινά και επίσημα ο διάλογος για την “αναδιάρθρωση” της ΑΤΑ μέχρι το τέλος Ιουνίου, δέσμευση που ΟΕΒ-ΚΕΒΕ κατάφεραν να εξασφαλίσουν ήδη από τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών, αλλά που τώρα μετά και το ευρωπαϊκό σύμφωνο για υποχρεωτικό ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αλλά και τις προβλέψεις της ΕΕ για σημαντικά μεγαλύτερο έλλειμμα της ΚΔ από όσο αρχικά αναμενόταν, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Αν ληφθούν υπόψη βέβαια από την μια η έλλειψη βούλησης και δύναμης από πλευράς πολιτικής ελίτ να διατηρηθεί καν η υφιστάμενη συνεισφορά του κεφαλαίου στα δημόσια οικονομικά, πόσον μάλλον να αυξηθεί, και από την άλλη η αποτυχία των συνδικάτων να διατηρήσουν το ανάλογο της ΑΤΑ για τους εργαζόμενους στα επαγγέλματα του κατώτατου μισθού, κάποιος μπορεί να υπολογίσει τουλάχιστον την κατεύθυνση στην οποία δύναται να οδηγηθεί το ζήτημα.


Εκτός νόμου και ελέγχου

Με αφορμή τις τελευταίες απολύσεις Κυπρίων ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Πάφο και την αναμενόμενη πρόσληψη κοινοτικών που θα τους αντικαταστήσουν με πολύ χαμηλότερους μισθούς ,τα συνδικάτα καταγγέλλουν, ζητούν παρεμβάσεις από το Υπουργείο και καλούν σε τους εργαζόμενους σε ενότητα. Με αφορμή το γεγονός αυτό η ΔΕΟΚ θέτει γενικότερα το θέμα της εφαρμογής των εργατικών νομοθεσιών που παραβιάζονται κατάφωρα με το Υπουργείο Εργασίας να έχει βασικά ρόλο “στατιστικής απεικόνισης” των παρανομιών. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για το 2011, οι αδήλωτοι εργαζόμενοι ξεπερνούν το 20%, ενώ το 60% των εργοδοτών δεν έχει προβεί σε γραπτή ενημέρωση των εργοδοτουμένων για τους όρους απασχόλησης τους, το 30% δεν τηρεί πίνακα προγράμματος εργασίας, το 72% δεν τηρεί πίνακα δικαιώματος υπηρεσίας, και το 44% δεν τηρεί πίνακα ετήσιων αδειών του προσωπικού.

Στη βόρεια Λευκωσία συνεχίζεται η απεργία των δημοτικών υπαλλήλων που παραμένουν απλήρωτοι για 2 ½ μήνες. Σε δυναμική εκδήλωση τους έξω από το κτήριο της “προεδρίας κυβέρνησεως” συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έσπασαν τον κλοιό και άφησαν σκουπίδια στο προαύλιο, ενώ μετά πορεύτηκαν και προς τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Ενότητας ρίχνοντας και εκεί σκουπίδια και αυγά.

Saturday, May 12, 2012

Παράγκα

Όπου κοιτάζω να κοιτάζεις
όλη η Ελλάδα ατέλειωτη παράγκα
παράγκα, παράγκα, παράγκα του χειμώνα
κι εσύ μιλάς σαν πτώμα

Ο λαός,ο λαός στα πεζοδρόμια
κουλούρια ζητάει και λαχεία
κοπάδια, κοπάδια, κοπάδια στα υπουργεία
αιτήσεις για τη Γερμανία

Κυράδες,φιλάνθρωποι παπάδες
εργολαβίες,ψαλμωδίες και καντάδες
Η Ευανθούλα κλαίει πριν να κοιμηθεί
την παρθενιά της βγάζει στο σφυρί

Στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει
στα καφενεία μπιλιάρδο,καλαμπούρι και χαρτί
Στέκει στο περίπτερο διαβάζει
φυλλάδες με μιάμιση δραχμή

Όχι, όχι αυτό δεν είναι τραγούδι
Είναι η τρύπια στέγη μιας παράγκας
Είναι η γόπα που μάζεψε ένας μάγκας
Κι ο χαφιές που μας ακολουθεί...




Διονύσης Σαββόπουλος, Δέκα χρόνια κομμάτια
 

Friday, May 11, 2012

Ελλάδα - Ο Σύριζα πάει για πρώτο κόμμα

όμως παρά το ότι φαίνεται πλέον καθαρά ότι [είναι σέξυ είναι σέξυ να ψηφίζεις τον Αλέξη :) ]
η κατάσταση είναι πάρα πάρα πολύ ρευστή και οι παράγοντες πολλοί και αστάθμητοι, τόσο για το μόρφωμα Σύριζα όσο και πιο σημαντικά για τις ελπίδες των λαικών στρωμάτων που σήμερα στράφηκαν σε αυτό...

δεν θα πω κάτι άλλο, να παραθέσω αντί αυτού κάποια κείμενα

Το Ομιχλώδες Ξημέρωμα της 7ης Μαίου

http://classwar.espiv.net/?p=3129 

Το εκλογικό αποτέλεσμα ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία...

http://thetrim1.blogspot.com/2012/05/blog-post_10.html 


Η Αλίκη στη χώρα του ονείρου και του εφιάλτη, όπως την είδε στις αντανακλάσεις του εκλογικού καθρέφτη


http://wwwpraxisred.blogspot.com/2012/05/blog-post_8302.html

Wednesday, May 9, 2012

Σημειώσεις για τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών



αδυναμία της τυπολογίας εν η γενικότητα της που οδηγεί σε συνύπαρξη διαφορετικών ιδεολογικών κατευθύνσεων τζιαι εμφάσεων σε μια κατηγορία αλλά τούτον εν μάλλον αναπόφευκτο γιατί στο κάτω κάτω ιδεολογικές διαφοροποιήσεις υπάρχουν τζιαι εντός όι μόνο μεταξύ των κομμάτων αλλά τζιαι όι τόσο σημαντικό που πολιτικής σκοπιάς αφού το ζητούμενο δαμέ εν η γενική εκτίμηση των συσχετισμών παρά η λεπτομέρεια στη χαρτογράφηση

2012 Ψήφοι περίπου %

Αριστερά (ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν πληρώνω, μλ κλπ) 28
Κεντροαριστερά (ΔΗΜΑΡ, +ΟΙΚ, κοινωνική συμ κλπ) 10

Δεξιά+ακροδεξιά (ΝΔ, ΑΝ ΕΛ, ΧΑ +ΛΑΟΣ, απόστρ κλπ) 40
Κεντρο+κεντροδεξιά (ΠΑΣΟΚ+ δήσυ, δράση, δημιουργία κλπ ) 21

…..................................

Υπήρξε όντως ανατροπή και σημαντικές ανακατατάξεις ταυτόχρονα ελπιδοφόρες αλλά και σαφώς επικίνδυνες. Η συρρίκνωση των δυο κεντρικών παιχτών της μεταπολίτευσης, του λεγόμενου δικομματικού συστήματος, είναι πλέον ιστορικό δεδομένο. Τόσο η παραδοσιακή δεξιά όσο και η καθεστωτική, ήδη από το 1990 τουλάχιστον, σοσιαλδημοκρατία έχουν πλέον χρεοκοπήσει, με αυτή τους την μορφή πιθανότατα οριστικά. Αλλά την μεγαλύτερη ήττα σημείωσαν οι δυνάμεις της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς του “καθαρού” νεοφιλελευθερισμού, τα κόμματα των οποίων δεν συγκέντρωσαν μαζί ούτε καν 6% μένοντας όλα εκτός βουλής.

Η εκτίναξη της ακροδεξιάς και η ένταξη των νεοναζί στην βουλή είναι βέβαια σοβαρό ζήτημα και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποτιμάται, αλλά ούτε και να προκαλεί πανικό και να επισκιάζει τα υπόλοιπα δεδομένα. Πρέπει όμως σύσσωμη η αριστερά και όσες λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις είναι διαθέσιμες να αναλάβουν αντιφασιστική δράση, κάτι που ουσιαστικά παραμέλησαν για πολλά χρόνια με εξαίρεση βέβαια τον ριζοσπαστικό και αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η άνοδος της αριστεράς είναι σαφώς η πιο σημαντική εξέλιξη και αυτό συνιστά γεγονός πολιτικής αλλαγής – η ανάγνωση του ΚΚΕ ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν σημειώθηκαν ουσιαστικές αλλαγές και ότι ο Σύριζα είναι απλά η νέα σοσιαλδημοκρατία είναι στατική και πρόωρη αν όχι εν γένη προβληματική αφού νομιμοποιεί την αδράνεια του και λειτουργεί ως αυτο-εκπληρούμενη προφητεία. Όσον αφορά την τάση/στάση του ΚΚΕ για περαιτέρω εσωστρέφεια, αοριστολογία και ανέξοδη συνθηματολογία, την οποία ήδη πλήρωσε με την εκλογική ήττα, πιθανότατα ο τελικός λογαριασμός να μην έχει έρθει ακόμα. Αν δεν αλλάξει στρατηγική και τακτική δεν έχει μόνο να υποστεί απώλειες το ίδιο αλλά και η υπόλοιπη κοινωνία. Δεν εισηγούμαι φυσικά την ένταξη του ΚΚΕ στην ενδεχόμενη και επερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά τον αναπροσδιορισμό της στάσης του συνολικά και στην βουλή και στο δρόμο. Βελτίωση της σχέσης του με τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και τα λαϊκά στρώματα που αποτελούν πλέον και εκλογική βάση του Σύριζα και άσκηση πραγματικής αριστερής κριτικής και πίεσης στην θέση των ανιστόρητων, φυγόπονων, απλοικών και εν πολλοίς ισοπεδωτικών θέσεων που εκφράζει τώρα. Το μονοπώλειο της αλήθειας που θεωρεί ότι κατέχει και η αδυναμία του ΚΚΕ να λειτουργήσει εντός ενός κινήματος που δεν ελέγχει είναι το ζήτημα εδώ και όχι κάποια ιδεολογική καθαρότητα ή κάποια ασυμβίβαστη στάση. Βέβαια δεν είναι ψέμα ότι ένα σημαντικό τμήμα του Σύριζα είναι σοσιαλδημοκρατικό και ότι υπάρχουν ασάφειες, αυταπάτες, αφέλειες και μεγάλα ρίσκα στο τι πάει να κάμει. Και φυσικά τεράστιες δυσκολίες και είναι αμφίβολο το τι μπορεί να επιτύχει. Αλλά αν το ΚΚΕ ακολουθούσε λενινιστική τακτική του 1917 και όχι Σταλινική του 1932 θα έπρεπε να έδινε κριτική στήριξη στον σύριζα και όχι να του έκανε την άτσαλη επίθεση που του κάνει που προκύπτει όχι μόνο από αγκύλωση αλλά και από αμηχανία. Δεν θα το προεκτείνω άλλο αυτό. Αντί αυτού θα παραθέσω το εξής κείμενο http://mygranma.wordpress.com/2012/05/09/lets_play_ball_comrades/

Η δεξιά και η κεντροδεξιά έσπασε μεν σε διάφορα κόμματα αλλά συνολικά διατήρησε την δύναμη της και δεν είναι απίθανο να υπάρξει εκ νέου ενοποίηση ή συστράτευση της αν τελικά ενταθεί η κρίση, δυναμώσει το κίνημα και αν το Σύριζα δεν κινηθεί αμέσως προς το κέντρο. Φυσικά η όποια ελπίδα για καλύτερες μέρες υπάρχει, αυτή θα καθοριστεί τελικά από συσχετισμούς δύναμης που είναι διεθνείς. Και όσο και αν ακουστεί τετριμμένο, αν το σύστημα δεν μπορεί να δώσει νέα σοσιαλδημοκρατική λύση που δείχνει σήμερα ότι δεν μπορεί, τότε το δίλημμα παραμένει απλό και αδυσώπητο– ανατροπή και σοσιαλισμός ή φασισμός και βαρβαρότητα.

Tuesday, May 8, 2012

Μειώσεις μισθών, απλήρωτοι εργαζόμενοι, απεργίες, λιτότητα και ανεργία

Δέφτερη Ανάγνωση - Ταξικά



  • Στα συσκευαστήρια πατατών αναστάληκε η απεργία των εργαζομένων που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα μετά από την επιβολή μείωσης 22% στους μισθούς. Τα συνδικάτα είναι έτοιμα πάντως να συμβιβαστούν με κάποιες μειώσεις μισθών, όχι όμως τέτοιων μεγεθών και με τέτοιο τρόπο, ενώ η εργοδοτική πλευρά παραμένει άτεγκτη. Διεξάγονται ακόμα εντατικές διαβουλεύσεις με τη Μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

  • Την Τρίτη 8/5 θα διεξαχθούν γενικές συνελεύσεις του προσωπικού εδάφους στα αεροδρόμια για να αποφασίσουν απεργιακά μέτρα μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συλλογικών τους συμβάσεων. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε στην πράξη αν και πώς θα ερμηνευτεί ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος που περιορίζει δραστικά το δικαίωμα απεργίας στα αεροδρόμια που είχε επιβληθεί από την πολιτική ελίτ με αφορμή τις απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. 

  • Μετά τον Ολυμπιακό και τον Απόλλωνα και στη Νέα Σαλαμίνα οι παίκτες απέχουν από τις προπονήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Οι ποδοσφαιριστές των ερυθρολεύκων είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες με το σύνδεσμο ποδοσφαιριστών να εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του.
     
  • Στη βόρεια Κύπρο οι δημοτικοί υπάλληλοι της Λευκωσίας, απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες συνεχίζουν τις εκδηλώσεις παθητικής αντίστασης αρνούμενοι να παρέχουν διάφορες υπηρεσίες στη βιομηχανική περιοχή και εφαρμόζοντας επιβράδυνση των εργασιών μέχρι τις 9 Μαΐου, όταν θα κατέλθουν ξανά σε γενική απεργία. Το συνδικάτο BES διεξάγει έρανο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συνδικάτου Μποζάτ, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον το δημαρχείο που αθέτησε τις υποσχέσεις του και κάλεσε το δήμαρχο Μπουλουτογλουλαρί σε παραίτηση. Σε μια άλλη εξέλιξη το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κινείται νομικά ενάντια στο πρόσφατο νόμο που ψήφισε η τ/κ δεξιά για τις ιδιωτικοποιήσεις, ζητώντας την ακύρωσή του καθότι το μονοπώλιο που θα δημιουργηθεί θα αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας. 

  • Ο ΓΓ της ΣΕΚ δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι έδωσαν τον οβολό τους για τα δημόσια οικονομικά και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να φορολογηθεί ο συσσωρευμένος πλούτος, η αδρανής ιδιοκτησία και η πολυτέλεια.

  • Η ΟΕΒ σε απολογιστική ανακοίνωση της για το 2011 σημειώνει την αύξηση της ανεργίας και των μέτρων λιτότητας που υιοθετήθηκαν, που παρότι “προς τη σωστή κατεύθυνση” είναι “ανεπαρκή”. Σημειώνει τον τριπλασιασμό των απεργιών σε σχέση με το 2010 αλλά και την ικανοποίηση της ότι ο αριθμός τους παραμένει μικρός και το ότι δεν υπήρξε διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης παρά το ότι πολλές συλλογικές συμβάσεις έληξαν και δεν ανανεώθηκαν. Υπενθυμίζει ότι κατέθεσε πρόσθετες εισηγήσεις συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας αφυπηρέτησης και συνταξιοδότησης στο 65ο έτος, την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του θεσμού της ΑΤΑ και την αξιοποίηση των χιλιάδων εκπαιδευτικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

  • Τα 35.398 άτομα έφθασε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Απριλίου, καταγράφοντας αύξηση 31,5% σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο. Η καταγραμμένη ανεργία στην Κύπρο κυμαίνεται σήμερα στο 10%, περίπου στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 και λίγο πιο κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Monday, May 7, 2012

Εφτά. Σε παίρνει αριστερά, μην το ζορίζεις.

τζιαι τούτη η ανάρτηση που τες Γραμμές των οριζόντων του 1991,
τζιαι οι εφτά νάνοι όπως τζιαι το καραντί έχουν νομίζω να πουν κάτι για τζιαι στην ευρωπαϊκή Ελλάδα του Μάη 2012

.......................
Εφτά. Σε παίρνει αριστερά, μην το ζορίζεις.
Μάτσο χωράνε σε μια κούφιαν απαλάμη.
Θυμίζεις κάμαρες κλειστές, στεριά μυρίζεις.
Ο πιο μικρός αχολογάει μ' ένα καλάμι.

Γυαλίζει ο Σημ της μηχανής τα δυο ποδάρια.
Ο Ρεκ λαδώνει στην ανάγκη το τιμόνι.
Μ' ένα φτερό ξορκίζει ο Γκόμπυ τη μαλάρια
κι ο στραβοκάνης ο Χαράμ πίτες ζυμώνει.

Απ' το ποδόσταμο πηδάνε ως τη γαλέτα.
-Μπορώ ποτέ να σου χαλάσω το χατήρι;
Κόρη ξανθή και γαλανή που όλο εμελέτα
ποιος ρήγα γιός θε να την πιεί σ' ένα ποτήρι.

Ραμάν αλλήθωρε, τρελέ, που λύνεις μάγια,
κατάφερε το σταυρωτό του νότου αστέρι
σωρός να πέσει να σκορπίσει στα σπιράγια,
και πες του κάτω από ένα δέντρο να με φέρει.

Ο Τοτ, του λείπει το ένα χέρι μα όλο γνέθει,
τούτο το απίθανο σινάφι να βρακώσει.
Εσθήρ, ποια βιβλική σκορπάς περνώντας μέθη;
Ρούθ, δε μιλάς; Γιατί τρεκλίζουμε οι διακόσιοι;

Κουφός ο Σάλαχ το κατάστρωμα σαρώνει.
- Μ' ένα ξυστρι καθάρισέ με απ' τη μοράβια.
Μα είναι κάτι πιο βαθύ που με λερώνει.
- Γιέ μου πού πας; Μάνα, θα πάω στα καράβια.

Κι έτσι μαζί με τους εφτά κατηφοράμε.
Με τη βροχή, με τον καιρό που μας ορίζει.
Τα μάτια σου ζούνε μια θάλασσα, θυμάμαι...
Ο πιο στερνός μ΄έναν αυλό με νανουρίζει.

Κουφός ο Σάλαχ το κατάστρωμα σαρώνει.
- Μ' ένα ξυστρι καθάρισέ με απ' τη μοράβια.
Μα είναι κάτι πιο βαθύ που με λερώνει.
- Γιέ μου πού πας; Μάνα, θα πάω στα καράβια.

Νίκος Καββαδίας, Θάνος Μικρούτσικος

Sunday, May 6, 2012

Γραμμές των οριζόντων - Το καραντί

Μπάσες στεριές ήλιος πυρρός και φοινικιές
ένα πουλί που ακροβατεί στα παταράτσα
γνέφουνε δυο στιγματισμένα μαύρα μπράτσα
που αρρώστιες τα 'χουνε τσακίσει τροπικές

Παντιέρα κίτρινη σινιάλο του νερού
φούντο τις δυο και πρίμα βρέξε το πινέλο
τα δυο φανάρια της νυκτός κι ο Πιζανέλο
ξεθωριασμένος απ' το κύμα του καιρού

Το καραντί το καραντί θα μας μπατάρει
σάπια βρεχάμενα τσιμέντο και σκουριά
από νωρίς δεξιά στη μάσκα την πλωριά
κοιμήθηκεν ο καρχαρίας που πιλοτάρει

Όρντινα δίνει ο παπαγάλος στον ιστό
όπως και τότε απ' του Κολόμπου την κουκέτα
χρόνια προσμένω να τυλίξεις την μπαρκέτα
χρόνια προσμένω τη στεριά να ζαλιστώ

Φωτιές ανάβουνε στην άμμο ιθαγενείς
κι αχός μας φτάνει καθώς παίζουν τα όργανά τους
της θάλασσας κατανικώντας τους θανάτους
στην ανεμόσκαλα σε θέλω να φανείς

Φύκια μπλεγμένα στα μαλλιά στο στόμα φύκια
έτσι ως κοιμήθηκες για πάντα στα βαθιά
κατάστιχτη πελεκημένη απο σπαθιά
διπλά φορώντας των Ίνκας τα σκουλαρίκια

Το καραντί το καραντί θα μας μπατάρει
σάπια βρεχάμενα τσιμέντο και σκουριά
από νωρίς δεξιά στη μάσκα την πλωριά
κοιμήθηκεν ο καρχαρίας που πιλοτάρει

1991, Γραμμές των οριζόντων



Στίχοι: Καββαδίας Νίκος
Μουσική: Μικρούτσικος Θάνος
Πρώτη εκτέλεση: Κώστας Θωμαΐδης
Άλλες ερμηνείες: Γιώργος Νταλάρας

Thursday, May 3, 2012

Η κόκκινη οπτική στις ελληνικές εκλογές

  ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. 
οι αγώνες και οι κοινωνικές αλλαγές βέβαια ούτε ξεκινούν ούτε τελειώνουν με εκλογικές αναμετρήσεις αλλά οι εκλογές έχουν ένα συμβολικό βάρος και ένα ρόλο στην διαμόρφωση της δημόσιας συζήτησης και στη δημιουργία του πολιτικού κλίματος που στη σημερινή συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες. 
προτεραιότητα του κινήματος σήμερα δεν μπορεί να είναι άλλη από την εκλογική ενίσχυση των τριών κομμάτων της αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 
........................................................................................................................................................................
Η Επιτροπή για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ)
διοργανώνει δημόσια πολιτική συζήτηση 

Κρίση και αριστερά στην Ελλάδα ενόψει εκλογών:
η κόκκινη οπτική 

Παρασκευή 4 Μαϊου, ώρα 7.00 αίθουσα Ειρήνης 
(τέρμα Λήδρας)


Ντίνος Αγιομαμμίτης (ΕΡΑΣ)
Πάνος Κοσμάς (δημοσιογράφος, ΣΥΡΙΖΑ)
Αντώνης Μπαλασόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Συντονίζει ο
Γιώργος Χαραλάμπους (Ειδικός επιστήμονας, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Frederick University)

Tuesday, May 1, 2012

Δεύτερη Ανάγνωση - Οικονομία


Το ελάχιστο μέγεθος των συντεχνιών

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που συζητείται στην επιτροπή εργασίας της βουλής αυξάνεται ο ελάχιστος αριθμός μελών για την εγγραφή συντεχνίας από 20 σε 100. Αυτή η σημαντική τροποποίηση σαφέστατα ευνοεί τις μεγάλες κλαδικές συντεχνίες και κατ' επέκταση τις ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες συντεχνιών στις οποίες υπάγονται και δυσκολεύει σημαντικά τις πιο μικρές επαγγελματικές συντεχνίες και τις ανεξάρτητες συντεχνίες σε επίπεδο επιχείρησης. Με αυτό το νόμο κάποιες συντεχνίες εντός δυο χρόνων από την ψήφιση του νόμου θα αναγκαστούν να συγχωνεφθούν ή να υπαχθούν σε άλλες μεγαλύτερες έτσι ώστε να διατηρήσουν την εγγραφή τους στον κατάλογο του εφόρου συντεχνιών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας Ανδρέα Φακοντή, η προτίμηση των μεγάλων συντεχνιών γίνεται επειδή διαχρονικά έδειξαν “οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα με υπευθυνότητα και σωφροσύνη γι’ αυτό και η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τις λιγότερες χαμένες ώρες από απεργίες”. Οι δυο λόγοι που αναφέρονται για την αύξηση του ορίου μελών είναι να αποφεύγεται ή να δυσκολεύεται η δημιουργία εργοδοτικών “κίτρινων” συντεχνιών και η δημιουργία “ευκαιριακών” συντεχνιών που αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά κάποια στενά επαγγελματικά συμφέροντα.

Παρά το ότι και οι δυο λόγοι που αναφέρονται είναι βάσιμοι δεν είναι βέβαιο ότι τα φαινόμενα των κίτρινων συντεχνιών και των συντεχνιών αποκλειστικών συμφερόντων μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτόν τον τρόπο. Ήδη υπάρχει επιφύλαξη και κατάθεση τροπολογίας από τον ΠΟΑΣ για κάποιες εξαιρέσεις ενώ σε σχέση με τα ζητήματα των εργοδοτικών συντεχνιών και των ειδικών επαγγελματικών συντεχνιών οι σημερινοί και αυριανοί συσχετισμοί δύναμης ενδέχεται να προκαλέσουν συνέπειες που θα καταργούν το πνεύμα αν όχι και το ίδιο το γράμμα του νόμου όπως γίνεται ήδη με μια σειρά από άλλους εργατικούς νόμους. Η πιο άμεση συνέπεια αυτής της τροποποίησης πιθανότατα θα είναι η απώθηση ή και η καθυστέρηση της εμφάνισης και θεσμοθέτησης καινούργιων συντεχνιών, ανεξάρτητων από τις υφιστάμενες ομοσπονδίες.

Η τροποποίηση αυτή συνοδεύει τις άλλες τροποποιήσεις που δημοσιοποιήθηκαν πριν ένα περίπου μήνα που αυξάνουν τις εξουσίες του εφόρου (απευθείας διάταγμα αναγνώρισης συντεχνιών όταν 50% είναι μέλη συντεχνιών και μετά από απλή πλειοψηφία σε μυστική ψηφοφορία που θεωρείται έγκυρη με την συμμετοχή του 40% του συνόλου) και που δίνουν το δικαίωμα στα συνδικάτα για προσφυγή στα δικαστήρια όταν παραβιάζονται οι συλλογικές συμβάσεις.

Περικοπών και λιτότητας συνέχεια και οι εργατικοί αγώνες προσεχώς

Μετά την προσωρινή αποτυχία των εκπροσώπων του κεφαλαίου να ξεκινήσουν την διαδικασία για την αύξηση της ηλικίας στην οποία θα παίρνουν οι εργαζόμενοι την σύνταξη τους, στράφηκαν ξανά στο στόχο της μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων. Μετά τις περικοπές στους μισθωτούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ακολούθησαν οι περικοπές στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα – τώρα πέντε μήνες μετά ξεκινά ο νέος γύρος για περικοπές στους μισθωτούς του δημοσίου. Μετά την παρέλαση των διάφορων παραγόντων του κεφαλαίου στα ΜΜΕ που “εξηγούσαν” δήθεν τεχνοκρατικά και ουδέτερα την αναγκαιότητα να μειωθούν τα εισοδήματα, αφέθηκε να διαρρεύσει όταν οι 13οι μισθοί για το 2012 μπορεί και να μην δοθούν. Ο τραπεζίτης που ασκεί τα καθήκοντα του υπουργού οικονομικών δεν το διέψευσε – αλλά μετά από έντονες αντιδράσεις των συντεχνιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ακολούθησε το γνωστό πλέον τροπάρι στον αστικό τύπο – ότι το Υπουργείο Οικονομικών ξέρει, θέλει και μπορεί (να σώσει την οικονομία) αλλά το ξεροκέφαλο Προεδρικό δεν το αφήνει. Το ενδιαφέρον όμως σε σχέση με τους μισθοφόρους του κεφαλαίου, που αποστολή τους είναι να προλειάνουν το έδαφος στην δημόσια σφαίρα μέσα από τις “αποκλειστικές τους πληροφορίες” και τις σοβαροφανείς τους αναλύσεις είναι η εμφανής τους πλέον ανησυχία καθώς η τραπεζική κρίση κορυφώνεται προσεχώς. Η τελευταία θεωρία που πλασάρεται από τις οικονομικές στήλες των αστικών εφημερίδων, ενδεικτική της αμηχανίας τους αν όχι του πανικού τους ενόψει και της αναζήτησης των ευθυνών για την κρίση, είναι ότι η αριστερά θέλει να επιδεινώσει την κρίση για να την εκμεταλλευτεί προεκλογικά. Η ΣΕΚ όμως στην τελευταία της ανακοίνωση αναφέρεται σε έκθεση της εργατικής τάξης στην “χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσαν τα γεράκια του εύκολου πλουτισμού”...

Στο συσκευαστήριο πατατών στις Βρυσούλες ξεκίνησε την Δευτέρα επ' αόριστον απεργία των εργαζομένων των οποίων μειώθηκαν μονομερώς οι μισθοί κατά 22% ενώ σημειώθηκαν και μικρο-επεισόδια όταν φορτηγά επιχείρησαν να περάσουν μέσα από τις γραμμές των απεργών για να μεταφέρουν τις πατάτες σε άλλα ιδιωτικά συσκευαστήρια που εργοδοτούν κοινοτικούς εργάτες.

Τα συνδικάτα με αφορμή και την πρωτομαγιά επαναλαμβάνουν ότι δεν μπορεί να φορτώνεται το κόστος της οικονομικής κρίσης στους εργαζομένους που δεν ευθύνονται καθόλου για αυτήν και ότι θα αντιδράσουν σε επιβολή μονομερών μέτρων. ΠΕΟ και DEV-IS σε κοινή τους ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι το “κεφάλαιο και οι εκπρόσωποι του χρησιμοποιούν την κρίση ως πρόσχημα για να καταργήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις που κερδήθηκαν μέσα από σκληρούς και πολύχρονους αγώνες” και τονίζουν την αναγκαιότητα της συνδικαλιστικής οργάνωσης ως αντίσταση στις αντεργατικές πολιτικές και την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η ΣΕΚ τονίζει την ανάγκη προστασίας των μισθωτών νοικοκυριών και μεταξύ άλλων “προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει δυναμικά με πανεργατικές κινητοποιήσεις” αν επιβληθούν νέες φορολογίες στους μισθωτούς και ότι δεν θα ανεχθεί “πολιτικές που φτωχοποιούν το λαό και περιθωριοποιούν τη νέα γενιά”.

Οι εργαζόμενοι στο δημαρχείο της βόρειας Λευκωσίας, που ανέστειλαν την απεργία την οποία διεξήγαγαν για σχεδόν ένα μήνα, παρέμειναν τελικά και πάλι απλήρωτοι. Η απεργία που στηρίζεται από το αριστερό συνδικάτο δημοτικών υπαλλήλων της BES ξεκίνησε στις αρχές του Απρίλη όταν οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν λόγω οικονομικών δυσκολιών του τ/κ δήμου και το πρόβλημα δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να επικρατεί αναβρασμός καθότι δεν έχουν λάβει τους δυο τελευταίους μισθούς τους.