Friday, May 8, 2009

Αγώνας για τη μείωση του εργασιακού χρόνου

"Μετά από πληροφορίες ότι ορισμένοι υπάλληλοι ήταν τόσο ανέντιμοι ώστε να κάνουν το ρολόι που χτυπάει τη λήξη της δουλειάς να πηγαίνει μπροστά με τη βοήθεια βαριδίων, και να κάνουν το ρολόι που χτυπάει την ώρα που ξαναπιάνουν δουλειά να πηγαίνει πίσω με την βοήθεια άλλων βαριδίων, καθώς και ότι τα δυο ελεεινά υποκείμενα ο Φόουλ κι ο Σκέλερν, άφησαν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να γίνει αυτό το έγκλημα, δια τούτο διατάσσω κανένα πρόσωπο, για κανένα λόγο, να μην παίρνει υπόψη του κανένα άλλο ρολόι τοίχου ή χεριού εκτός από το ρολόι του Επιστάτη, το οποίο θα ρυθμίζει αποκλειστικά ο τακτικός του συντηρητής..."
Χυτήρια Κρόουλεη, Νόμοι, άρθρο 31 Διάταξη για την Επίβλεψη, 18ος αιώνας, Αγγλία
παρατίθεται στο βιβλίο του E.P. Thompson, Χρόνος, εργασιακή πειθαρχία και βιομηχανικός καπιταλισμός, 1973

8 comments:

Κομσομόλος said...

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 8ωρο είναι κατάκτηση πολλών δεκαετιών πριν, σκεφτείτε πόσο πίσω είμαστε που ακόμα δουλεύουμε 8 ωρο. Και κανείς από τους εργατοπατέρες δεν διεκδικεί μείωση.

Το κεφάλαιο, με την τεχνολογία του '40 και με 8 ώρες εργασίας έβγαζε Χ κέρδος. Σήμερα, με την τεχνολογία του 2009 και με τον ίδιο χρόνο εργασίας των υπαλλήλων του βγάζει τα χιλιαπλάσια. Και κανείς από τους εργατοπατέρες δεν διεκδικεί μείωση.

Και ο έμμισθος της ΠΕΟ έρχεται κάθε 15 μέρες και μου φέρνει εφημερίδα και μου λέει "Don't worry, έρχονται επενδύσεις από το Κατάρ"...

Και μετά διαβάζω στο δήθεν εκφραστικό όργανο του κόμματος μου, που πλέον είναι το εκφραστικό όργανο της κυβέρνησης αυτό εδώ(http://www.haravgi.com.cy/site-article-24921-gr.php), και μου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο από την ειρωνία.

gregoris said...

τζιαμέ που έπρεπε να αγωνιζούμαστεν για το 6ωρο που λαλεί τζιαι ένας παρέας μου, καταλήγουμεν σήμερα να αποδεχούμαστεν το ευέλικτο ωράριο κάποτε 4ώρο τζιαι κάποτε 12ωρο ανάλογα με τες ανάγκες των μαστόρων, τζιαι αν δεν μας κανεί, υπάρχουν τα ψιλά του ανεργιακού...

Anonymous said...

εμενα δεν με νοιαζει ποσες ωρες δουλευουμε. ή το βρισκω ανησυχια πολυτελειας.

Το προβλημα ειναι ο καπιταλισμος. Δλδ οτι δουλευουμε και τα καρπωνονται αλλοι.

Δλδ αν δουλευαμε 4 ωρες και παλι ζουσαμε στις γαμημενες πολεις που δεν μπορεις να κανεις τιποτα, τι να το κανεις;;;;

Ουτε ενα λεπτο καπιταλιστικης υποταγης.

χαιρετισμα Γκρεγκ!

Anonymous said...

Pistevw oti to zoumi vriskete se mia paragrafo tou sxoliou apo ton neo ptoletariato

"Το κεφάλαιο, με την τεχνολογία του '40 και με 8 ώρες εργασίας έβγαζε Χ κέρδος. Σήμερα, με την τεχνολογία του 2009 και με τον ίδιο χρόνο εργασίας των υπαλλήλων του βγάζει τα χιλιαπλάσια. Και κανείς από τους "εργατοπατέρες" δεν διεκδικεί μείωση"

Stoxos mas prepi na einai i meiwsi tou ergasiakou xronou kai katepektasi apla i meiwsi twn kerdwn tou kefalaiou, i to ekaton tis ekaton apo tin a3ia paragogis?

Grigori i anartisis sou einai a3ies thavmasmou.

Anonymous said...

εισαστεν τζιεγκενοι.

δουλεφκεις οσο πρεπει σε χωρο με αρκοντισιο, εσιεις την ασφαλια ζωης σου, παεις εσσο σου(διαμερισμα cyfield) εσιεις τον καναπε σου που το ikea, το καταλογο με τα delivery μέσσε ένα που τα συρτάρκα - κανονίζεις ίντα που να φαεις, αφκεις τη τηλεοραση ξερεις ιντα κουρεμμα πρεπει να σιεις, ίντα αυτοκινητο να οδηγας, ίντα ρούχα να φορείς, πια μουσική εν καλή, πια έργα εν σκάρτα τζαι ποιες εν οι σωστες αποψεις. ίντα που παραποννιεστε, κάποτε οι αδρώποι υποχρεωτικά εσκέφτουνταν-εψάχναν-αμφισβητούσαν,εγυρεύκαν αλήθκειες, τωρά δουλεύκεις το 10ωρο σου τζαι το συστημα εσιει σου τα ουλλα ετοιμα τζιαμε, θέλεις να σε ευτυχισμένος-γωράζεις happy meal, θέλεις αλήθκειες-άψε τη τηλεόραση.

μια ζωή κουνόσιυλλοι κομμουνισται

Anonymous said...

To fai sou; tin TV sou; ainte kai gamisou

(sintoma k stous toixous tis l/sias)

hambos

Anonymous said...

giati prepi nan sta kalamaristika to grafiti

hambis

Anonymous said...

taxiki sinidisi uparxi i koinoniki sinidisi uparxi i sinidisi tis eleutheria uparxi eine apla egklovismenes piso apo tin idea tou katanalotismou

enos katanalotismou pou apla tha erimeneva os thn prokathorismeni arnisi tis fusikis uparxis enos atomou os pros tin oloklirotiki antikatastash tis apo mias allis diastasi pragmatikotita.

o kosmos olos einai mesa se ena kazani kai vrazei to xexilisma tha eine ekriktiko ,einai anapofexto.