Sunday, April 27, 2014

Η Αριστερά που χρειάζεται να υπάρξει

Για πρώτη φορά Ε/κ και Τ/κ κατεβαίνουν με μικτό, ακομμάτιστο πολιτικό σχήμα

Μια συνομιλία με την Ντενίζ Μπιριντσί και τον Κωστή Αχνιώτη της Δικοινοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συνεργασίας (ΔΡΑΣυ-Eylem), για την κάθοδό της στις Ευρωεκλογές

ΘΕΛΟΥΜΕ
μιαν άλλη Ευρώπη, όχι αυτήν που έχουμε σήμερα, δεν είμαστε αντιευρωπαϊκή δύναμη, ξεκαθαρίζει η Ντενίζ


Νωρίς την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να γίνουν γνωστά, σε διάσκεψη Τύπου, τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στη Δικοινοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία (ΔΡΑΣυ-Eylem), ένα ανεξάρτητο, δικοινοτικό κίνημα, που ήδη ανακοίνωσε την κάθοδό του στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου 2014 με δικό του ψηφοδέλτιο. Για πρώτη φορά μετά το 1974, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κατεβαίνουν σε εκλογές σε ένα μικτό, ακομμάτιστο πολιτικό σχήμα, κι αυτό έχει τη σημασία του στην παρούσα χρονική στιγμή.

Τέσσερις Ελληνοκύπριοι και δύο Τουρκοκύπριοι θα είναι οι υποψήφιοι του κινήματος. «Προέρχονται από τον χώρο της Αριστεράς και εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα της πολιτικής και από τις δύο κοινότητες», όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση στις 15 Απριλίου 2014. Σε αυτήν, κατονομάζονται μόνο δύο από τους έξι, η 33χρονη Ντενίζ Μπιριντσί (Deniz Birinci) και ο 62χρονος Κωστής Αχνιώτης, που τους συναντήσαμε και κουβεντιάσαμε μαζί τους την περασμένη Πέμπτη στο Σπίτι της Συνεργασίας, στη Νεκρή Ζώνη στη Λευκωσία.

Αγώνας για «μιαν άλλη Ευρώπη»

Τους ρωτήσαμε πώς αντιλαμβάνονται την Αριστερά. «Εμείς την αντιλαμβανόμαστε ως μιαν Αριστερά που χρειάζεται να υπάρξει», μας είπε ο κ. Αχνιώτης, «μιαν Αριστερά που αντιδρά δυναμικά, με κινητοποιήσεις ενάντια στο μνημόνιο. Θεωρώ ότι η κυπριακή οικονομία δεν πάει καλά, γιατί οι βιομήχανοι επέλεξαν να επενδύσουν τα λεφτά τους στα χρηματιστηριακά παιγνίδια και στη φούσκα των ακινήτων, αντί να αναπαράγουν τις επιχειρήσεις τους. Στη δική μου αντίληψη, θεωρώ γενικότερα την κρίση του συστήματος ως κρίση παραγωγής, αφού η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να απορροφήσει τα προϊόντα που παράγει και ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου καταλήγει σε χρηματιστήρια και σε παιγνίδια με τράπεζες».
Η Ντενίζ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν είμαστε αντιευρωπαϊκή δύναμη, απλώς θέλουμε μιαν άλλη Ευρώπη, όχι αυτήν που έχουμε σήμερα. Εμείς, ως τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεν έχουμε εμπειρίες με την Ευρώπη σαν εσάς, αλλά έχοντας πολλούς Ελληνοκύπριους φίλους, μπορώ να καταλάβω ότι όλα στη ζωή σας επηρεάζονται από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Προσωπικά πιστεύω σε ένα σύστημα ισότητας όλων των πολιτών, με τα ίδια δικαιώματα, με την ίδια πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, στα δημόσια σχολεία… ένα σύστημα κοντά στο σκανδιναβικό κοινωνικό μοντέλο.
Εγώ, ως Τουρκοκύπρια, θέλω να ακουστεί στην Ευρώπη και η δική μου φωνή, για την καθημερινή ζωή της κοινότητάς μου. Εμείς οι Τουρκοκύπριοι ως άτομα θεωρούμαστε Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά δεν ακούγεται στην Ευρώπη η φωνή της κοινότητάς μας, κι αυτό δεν είναι δίκιο και πρέπει ν’ αλλάξει».

«Περιμένοντας, τίποτα δεν γίνεται»

Αναπόφευκτα η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το Κυπριακό. «Πρέπει να έχουμε μια λύση στο Κυπριακό, αμέσως», μας είπε η Ντενίζ. «Σαράντα χρόνια ακινησίας είναι αρκετά. Περιμένουμε τα τελευταία δέκα χρόνια μετά το Δημοψήφισμα του 2004 να γίνει κάτι, αλλά δεν έγινε τίποτε… και νομίζω ότι περιμένοντας, τίποτα δεν θα γίνει. Τα τουρκοκυπριακά κόμματα περιμένουν να δώσει η ΕΕ ένα δώρο στους Τουρκοκυπρίους, επειδή είχαν πεί “Ναι”, πριν από δέκα χρόνια. Αλλά αυτό είναι ένα όνειρο και δεν θα γίνει πραγματικότητα. Αν θέλεις κάτι, πρέπει να αγωνίζεσαι γι’ αυτό… κι αυτό θέλω να κάνω εγώ… να ανοίξω τον δρόμο για να έρθουν και άλλοι δίπλα μου…
Τα μεγάλα τουρκοκυπριακά κόμματα μποϊκοτάρουν τις Ευρωεκλογές κι εγώ νιώθω ότι είμαι μόνη, κόντρα στο ρεύμα. Αλλά κάποτε κάποιος πρέπει να πάει κόντρα στο ρεύμα. Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα θα έχω την υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων πολιτών στον αγώνα αυτό, αλλά προς το παρόν υπάρχει στη δική μου κοινότητα ένας δισταγμός και μια επιφύλαξη, για την πρωτοβουλία μου να συμμετάσχω στις Ευρωεκλογές με το “ΔΡΑΣυ-Eylem”.
Είμαι όμως σίγουρη ότι αυτός ο δρόμος της συνεργασίας θα είναι θετικός, όχι μόνο για εμένα προσωπικά, αλλά για όλους τους Τουρκοκυπρίους. Για πρώτη φορά στην Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμμετέχουν μαζί, σε μια μικτή, ανεξάρτητη λίστα και η κυπριακή κοινωνία έχει άλλη μια επιλογή, πέρα από το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ, που έκαναν αρκετή ζημιά στην Κύπρο μας αυτά τα χρόνια. Είναι σημαντικό ότι είμαστε μια καθαρή και διαφανής ομάδα».

Από τη δική του πλευρά, ο Κωστής Αχνιώτης ανέφερε ότι «εμείς στηρίζουμε τη λύση Ομοσπονδίας, όχι ως έναν οδυνηρό συμβιβασμό. Θεωρούμε ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα, όταν λειτουργούσε ως πλειοψηφία, το 1963, είχε τη δυνατότητα να μην προσπαθήσει να περάσει ζητήματα που ενοχλούσαν σοβαρά την τουρκοκυπριακή μειονότητα. Ή θα μπορούσε να μην εγκλωβίσει το 18% που ήταν οι Τουρκοκύπριοι, μέσα σε θυλάκους του 3% του κυπριακού εδάφους. Οι άνθρωποι ήταν σχεδόν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης...».

Η Ντενίζ ανέφερε ότι ο πατέρας της Κούφι Μπιριντσί, που κατάγεται από το πρώην τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Νικόλαος Πάφου, «έζησε αυτές τις καταστάσεις». Μας πληροφόρησε ότι ο δίδυμος αδελφός του πατέρα της, ο Μεχμέτ Μπιριντσί, συμμετέχει επίσης στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, με το τουρκοκυπριακό «Κυπριακό Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Μια αποδεκτή, δημοκρατική διευθέτηση

ΣΤΗΝ ανακοίνωση του ΔΡΑΣυ-Eylem αναφέρεται ότι «οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι συνομιλίες και οι προοπτικές λύσης που διαφαίνονται, κάνουν αναγκαία τη συνεργασία πολιτών και από τις δύο κοινότητες, με στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου δικοινοτικού κινήματος, που να συμβάλει δυναμικά στην επίτευξη μιας δημοκρατικής διευθέτησης του Κυπριακού, κοινά αποδεκτής και από τις δύο πλευρές, και στη μελλοντική βιωσιμότητά της». Προστίθεται ότι «η οικονομική κρίση, η φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, η ανεργία και η εξαθλίωση στην οποία μας οδήγησαν οι τραπεζίτες, οι κερδοσκόποι της αγοράς και οι πολιτικές ελίτ με τις αποφάσεις τους, κάνουν ακόμη πιο αναγκαία αυτήν τη συνεργασία σε ένα κίνημα που να αποτελέσει πόλο αντίστασης στα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας».

Ποιοι είναι ο Αχνιώτης και η Μπιριντσί

Η ΝΤΕΝΙΖ, που μιλά πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, ήταν μέχρι σήμερα η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Βοηθός Γενικός Γραμματέας του τουρκοκυπριακού σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) με ηγέτη τον Μουσταφά Ακιντζί. Μας είπε ότι την περασμένη Τετάρτη, ενόψει της υποψηφιότητάς της στις Ευρωεκλογές, έδωσε την παραίτησή της από το αξίωμά της αυτό και παρέμεινε απλό μέλος, αφού το κόμμα της δεν συμμετέχει στις εκλογές. Η Ντενίζ εργάζεται ως Συντονίστρια Διεθνών Σχέσεων στην Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ενώ μέχρι τον Νοέμβριο 2013 εργαζόταν στο Τουρκοκυπριακό Δημαρχείο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Ο Κωστής Αχνιώτης, στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής Επιτροπής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης, ήταν τα τελευταία 13 χρόνια καθηγητής Χημείας στη Μέση Εκπαίδευση και αφυπηρέτησε πρόσφατα. Πριν από αυτήν την περίοδο, εργάστηκε ως δημοσιογράφος, «πότε έμμισθος, πότε τελείως ολιγόμισθος και πότε άμισθος», όπως μας είπε χαρακτηριστικά, εκδίδοντας με άλλους περιοδικά όπως το «Εντός των Τειχών», το «Εξ υπαρχής», το δικοινοτικό «Hade-Χάτε», το «Καλέμι» (της δικοινοτικής οργάνωσης «Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών Ενωμένη Κύπρος»).

http://www.sigmalive.com/simerini/news-asset/120859

1 comment:

Anonymous said...

Να δούμε τζαι το περιεχόμενο όξα να σεβαστούμε την προσπάθεια που όντως εν πολλά καλή? :) Πάντος έν τζαι λίο πράμα να σε κάμνει φοινιτζιά ο αντικομμουνιστής δημητρίου