Thursday, August 16, 2012

Μας έσφιξε σαν μια ζώνη

αφιερωμένο σε ότι αριστερό επιβιώνει ακόμα μέσα στο ΑΚΕΛ...

Πρώτο ταξίδι έτυχε ναύλος για το Νότο,
δύσκολες βάρδιες, κακός ύπνος και μαλάρια.
Είναι παράξενα της Ίντιας τα φανάρια
και δεν τα βλέπεις, καθώς λένε με το πρώτο.

Πέρ' απ' τη γέφυρα του Αδάμ, στη Νότιο Κίνα,
χιλιάδες παραλάβαινες τσουβάλια σόγια.
Μα ούτε στιγμή δεν ελησμόνησες τα λόγια
που σου 'πανε μια κούφια ώρα στην Αθήνα

Στα νύχια μπαίνει το κατράμι και τ' ανάβει,
χρόνια στα ρούχα το ψαρόλαδο μυρίζει,
κι ο λόγος της μες' το μυαλό σου να σφυρίζει,
"ο μπούσουλας είναι που στρέφει ή το καράβι; "

Νωρίς μπατάρισε ο καιρός κ' έχει χαλάσει.
Σκατζάρισες, μα σε κρατά λύπη μεγάλη.
Απόψε ψόφησαν οι δυο μου παπαγάλοι
κι ο πίθηκος που 'χα με κούραση γυμνάσει.

Η λαμαρίνα! ...η λαμαρίνα όλα τα σβήνει.
Μας έσφιξε το kuro siwo σαν μια ζώνη
κ' συ κοιτάς ακόμη πάνω απ΄το τιμόνι,
πως παίζει ο μπούσουλας καρτίνι με καρτίνι.

Στίχοι: Νίκος Καββαδίας
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος


11 comments:

Anef_Oriwn said...

Gregoris,

Εν μας κάμνεις σε eurocents τι είναι αυτό «…το αριστερό [που] επιβιώνει ακόμα μέσα στο ΑΚΕΛ»;

Bananistanos said...
This comment has been removed by the author.
Bananistanos said...

"ο μπούσουλας είναι που στρέφει ή το καράβι; " ή ο καπετάνιος;

gregoris said...

τα μέλη τζιαι στελέχη που δεν υποτακτήκαν ακόμα/πλήρως στην κοματικά κυρίαρχη λογική της σοσιαλδημοκρατίας τζιαι του αστικοδημοκρατικού κυβερνητισμού τζιαι για τους οποίους ο προσδιορισμός "αριστερά" σημαίνει κάτι παραπάνω που ρητορικό πλαίσιο ή κομματική ταυτότητα.

gregoris said...

μιας σοσιαλδημοκρατίας που είναι μάλιστα ήδη θεωρητικά, ιδεολογικά τζιαι πολιτικά ξοφλημένη τζιαι ανάπηρη που την δεκαετία του 1990 έχοντας αποδεκτεί την λογική της καπιταλιστικής διαχείρισης, τες νεοφιλελεύθερες αρχές τζιαι τα προτάγματα (αλλά χωρίς τες ακρότητες τζιαι τες υπερβολές των νεοφιλελευθέρων) τζιαι με ανθρώπινο πάντα πρόσωπο...

Anef_Oriwn said...

Gregoris,

Η επεξηγηματική τοποθέτηση σου είναι γενική, αόριστη και συνθηματολογικής φύσεως, άσε που στο δεύτερο μέρος της είναι και ακαταλαβίστικη [εκεί που μιλάς για «ανθρώπινο πρόσωπο»], εκτός κι είναι και ειρωνική…
Συγκεκριμένα παραδείγματα Σύντροφε, για το τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε μέσα στα πλαίσια ενός αναπόφευκτου «αστικοδημοκρατικού κυβερνητισμού» μια και δεν υπήρχε ευρύτερη πολιτική και κοινωνική στήριξη!

gregoris said...

εννάρτει τζιαι η ώρα του μεγάλου αναλυτικού κειμένου.
προς το παρόν κανούν τα τραούθκια τζιαι τα συνθήματα...

Aceras Anthropophorum said...

Για να έχει μια "βέρα" (κατά Γρηγόρην) αριστερή κυβέρνηση, με πολιτικήν στήριξην που μιαν πλειοψηφίαν, θα πρέπει πέραν του 80% του λαού να εξαθλιωθεί τζιαι να πιάσει κούσπον ή να είναι άνεργος, ή να γίνει σκατωμαζώχτρης των λίγων πλουσίων που θα έχει, ή καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο πανεπιστήμιον.

Αλλιώς θα θέλει επανάστασην από την ελίτ των λίγων που εκαταλάβαν.

Εγώ, νοού θένκς,

τον Σταυρόν του Νότου αφιερώννω τον εγώ εις του λλίους αριστερούς που τραβούν κουπίν να κρατήσουν το κράτος τζαι τους εργαζομένους μακρυά που τα νύσια του νεοιμπεριαλιστικού χρηματηστιριακού κεφαλαίου, που τραβούν τζιαι θα τραβήσουν κουπίν για να πείσουμεν τζιαι να κερδίσουμεν μιαν πλειοψηφίαν τουρκοκύπριων να κάμουμεν κοινόν κράτος, που τραβούν τζιαι θα τραβήσουν κουπίν οι φυσικοί πόροι τζιαι οι μεγάλες δημόσιες τζιαι ιμικρατικές υπηρεσίες να υπάρχουν για να εξυπηρετούν το κοινόν καλό τζιαι όχι την πούγκαν 5 ντόπιων ή ξένων μεγιστάνων. Αφιερώννω τους το διότι πραγματικά δύσκολες οι βάρδιες, κακός ο ύπνος τζιαι η μαλάρια παντού, τζιαι τα φανάρια της Ίντιας είναι παράξενα που δεν τα βλέπεις, καθώς λένε, με το πρώτο.

gregoris said...

ασέρα μιλάς αυθαίρετα τζιαι πολεμάς ανεμόμυλους.
την συζήτηση για την αριστερά, την κοινωνία τζιαι την κυβέρνηση θα την κάμουμεν αναλυτικά, λεπτομερειακά τζιαι στην ώρα της.

gregoris said...

τζιαι για να μεν παρεξηγηθώ οι ανεμόμυλοι εν "οι ελιτιστές επανάστατες" που τους λαλείς τζιαι νόου θενκς...διότι όσον αφορά τον ιμπεριαλισμό τζιαι τες χρηματιστηριακές αγορές που έννεν ανεμόμυλοι...
άσε καλλίττερα, θα τα πούμεν πάρακατω.

Aceras Anthropophorum said...

Το νόου θένκς δεν το είπα για σέναν, είπα το στην εξαθλίωσην για να "μας θέλουν οι μάζες". Γιατί έχει "επαναστάτες" που σιέρουνται επειδή "έχουν ή είχαν δίκαιον" που παττίζει η Ελλάδα (τζιαι ίσως προσεχώς τζιαι η Κύπρος) κάτω που την πίεσην του καπιταλισμού σε νέο στάδιο. Σιέρουνται που την μαλάρια διότι νομίζουν πους εν να πεθάνουν οι εχθροί τους. Φαντάζουνται ότι που την καταστροφήν θα φκούν πουπάνω πολιτικά τζιείνοι.

Είπα νόου θένκς σε μεταλλαγήν της κοινωνίας μέσω μιας επανάστασης 20 κοπελλουθκιών που θα πάρουν τα όπλα για να ηγηθούν των "αγανακτισμένων μαζών" όπως έκαμεν κάποτε ο Κάστρο τζιαι ο Τσέ.

Λέω νόου θένκς, διότι θα έλεα yes σε μιαν επανάστασην που θα έρκεται τζιαι θα λαλεί του άλλου "έτο!!!" τζιαι ο άλλος θα βρίσκει τόσον ωραίον τζιαι τόσον ελκυστικόν αυτόν που θα του πει, που η υλοποίηση του στην ζωήν θα είναι η πιό αυτονόητη σκέψη, ο πιο αυτονόητος πόθος.

άρα μεν φαντάζεσαι ότι πολεμώ σε για ανεμόμυλον. Μπορεί τζιαι να είμαστιν μες την ίδιαν βάρκαν. Εγώ όμως τους ακελικούς που δεν σ΄αρέσκουν τζιαι θέλεις να τους πικκάρεις με έναν τόσον ωραίον ποίημαν, με το ίδιον ποίημαν, θέλω να τους πω κρατάτε καλά. Γιατί αν πουκουππιστεί το καράβιν τους, η βάρκα θα έιναι τζιείνον που λαλούσιν "κλπ".