Thursday, February 2, 2012

“Οι ξένοι εργαζόμενοι,

νόμιμοι ή παράνομοι, δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Να το θυμάσαι”
λαλεί το σποτάκι του Άστρα.

Εν γεγονός ότι εκτός που το κυπριακό τζιαι στο μεταναστευτικό εν η ακροδεξιά που βάλλει το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκάζονται να τοποθετούνται τζιαι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Τούτο το κυρίαρχο πλαίσιο κυμαίνεται περίπου που την ξενοφοβία ως τον ρατσισμό. Οι μετανάστες θεωρούνται ως απειλή, ως εσωτερικός εχθρός, ως φυσιολογικά ή πολιτιστικά κατώτεροι έτσι ώστε να δικαιολογείται τζιαι η υποδιαίστερη θέση στην οποία τους τοποθετεί η πολιτική οικονομία.

Η Αριστερά τζιαι το Άστρα ως η έκφραση του πιο προχωρημένου κομμαθκιού της, διαφοροποιείται κάπως που το ηγεμονικό πλαίσιο τζιαι απορρίπτει τες ρατσιστικές του συνέπειες – όμως η εθνοκεντρική τζιαι θεσμική βάση της διάκρισης αποτελεί ένα σκληρό πυρήνα που έννεν εύκολο να αμφισβητηθεί. Ειδικά σήμερα που λόγω της κρίσης τζιαι της αυξημένης ανεργίας, περίπου η θέση ότι “οι ξένοι πιάννουν μας τες δουλειές μας” (κεντρικό τζιαι διαχρονικό ακροδεξιό σύνθημα) περνά μέσα στα αυτονόητα στη δημόσια σφαίρα, όσες έρευνες τζιαι να φκουν για την συνεισφορά των ξένων εργαζομένων στην οικονομία ή για τες νέες τζιαι διαφορετικές θέσεις εργασίας που καταλαμβάνουν σε σχέση με τους Κυπραίους εργαζομένους.

Το σποτάκι του Άστρα μέσα σε τούτα τα δεδομένα φαντάζει προοδευτικό. Αλλά άμαν το αναλύσει κάποιος εν θλιβερό το πόσο λλίον εν το περιεχόμενο του, τζιαι το πόσο αμυντικό τζιαι ταπεινό εν το σύνθημα που περιορίζεται τελικά στο να πει ότι “εν τζιαι οι ξένοι άνθρωποι, ακόμα τζιαι οι παράνομοι”. Η αναφορά σε εργαζόμενους τζιαι όι απλά ξένους/μετανάστες φυσικά εν θετική αλλά μεινίσκει μετέωρη – δεν αποτελεί ταξική θέση τζιαι δεν παραπέμπει σε ταξική ενότητα. Μπορεί να πει κάποιος ότι τούτον εν υποχώρηση ακόμα τζιαι με την ρητορική θέση της κυβέρνησης το 2008-2009 διά στόματος Συλικιώτη ότι “δεν υπάρχουν παράνομοι εργαζόμενοι αλλά παράνομοι εργοδότες”. Δεν μιλά καν ρητά για ισότητα στην πράξη καθώς δεν αναφέρεται σε εργασιακές συνθήκες, δικαιώματα ή συμβάσεις. Ούτε εγκαλεί τους εργοδότες ούτε τους Κυπραίους εργαζόμενους. Απλά με την μεταφορά “δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού” υπονοεί ότι δεν πρέπει να θεωρούνται εξ υπαρχής κατώτεροι από την κυπριακή κοινωνία συνολικά.

Ας κάμουμεν μια σύγκριση με άλλα πιθανά σποτάκια.

“Οι ξένοι εργαζόμενοι, νόμιμοι ή παράνομοι, δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Να το θυμάσαι”

“Οι ξένοι εργαζόμενοι, είτε εργάζονται νόμιμα είτε παράνομα, είναι αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης. Να το θυμάσαι”

“Οι ξένοι εργαζόμενοι, είτε με χαρτιά είτε χωρίς χαρτιά, δεν πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους. Να το θυμάσαι.”

“Οι ξένοι εργαζόμενοι, είτε εργάζονται τυπικά είτε παράτυπα, πρέπει να έχουν ίσα εργασιακά δικαιώματα και συνθήκες εργασίας με τους συναδέλφους τους. Να το θυμάσαι.”

Να μεν το κουράσω άλλο. Ναι μπροστά στην ακροδεξιά υστερία εν προτιμόττερη η φιλελεύθερη φιλανθρωπία τζιαι ο ουμανισμός. Αλλά εν άλλον η αριστερή, ταξική θέση τζιαι η ταξική αλληλεγγύη.

5 comments:

Aceras Anthropophorum said...

Πήαιννε εδώ

http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=216027&-V=articles

και θκιάβασε τα σχόλια

Φκαίννει η βρώμα ως δακάτω. Έρκουνται νέου είδους μέρες.

gregoris said...
This comment has been removed by the author.
gregoris said...

έσιει που το 2010 που τούτη η υστερία ενάντια στους ξένους "που πιάννουν τες δουλειές μας, τα ριάλλια μας, που εννά μας εξισλαμίσουν, που εν τρίτος αττίλας κλπ κλπ" βρίσκεται σε κορύφωση τζιαι συντηρείται τζιαι αναπαράγεται που τα ΜΜΕ τζιαι που μερίδα βουλευτών. τζιαι εν μεινίσκει ανεπηρέαστος τζιαι αμέτοχος που την υστερία ακόμα τζιαι κόσμος που τη βάση του ΑΚΕΛ σύντροφε ασέρας...[τα σχόλια που κάτω που τα άρθρα του Πολίτη, πάλε έσιει 1-2 χρόνια που βρωμούν ακροδεξιά...]

επ' ευκαιρίας να πω ακόμα κάτι. το ότι η ακροδεξιά βάλλει το πλαίσιο στο μεταναστευτικό εν τζιαι εν κυπριακό φαινόμενο. εν ευρωπαικό. κάθε χρόνο οι συνοριακοί φύλακες της ευρώπης φρούριο σκοτώνουν σιηλλιάες μετανάστες που προσπαθούν να μπουν μέσα. όι πως το να είσαι μέσα σημαίνει πλεον τίποτε. η ανεργία εκτοξέυκεται σε επίπεδα μεσοπολέμου καθότι το βάθος της κρίσης ήδη εν μιαλλύττερο που τζείνο του 1929-1933 τζιαι η ευρωζώνη είναι σε σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης. ήδη που το 2009 τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ ελαλούσαν για 115 εκατομύρια κάτω που το όριο της φτώχειας.

Anonymous said...

E, ναι, εν να μας εξισλαμισουν και θα μας καταστρεψουν ομως ναι στις επενδυσεις και τα πετροδολλαρα. Ναι στο χολιγουντ που μας εχει στο μαντρι της Δυσης. Οχι στους ξενους, ναι στην ΕΕ και την Μερκελ. Αυτα ειναι τα ιδανικα των ξενοφοβικων, που ουτε συνεπεις με τον εαυτο τους δεν ειναι- αν δεν ηταν οι συνεπειες του εθνικισμου, θα ειχαν πλακα οι "λογικες" καταληξεις του ξενοφοβικου.

Plaisio said...

Πρώτα ευχαριστώ που μοιραστήκατε αυτό το ιστολόγιο. Περιέχει πολλές πληροφορίες για Πλαισιο εργαζομενοι