(έλαβα και δημοσιεύω)
........................................................
αλλά και ένα πραγματικό σώμα με όπλα, στρατιώτες και ιεραρχία το οποίο ιστορικά όχι μόνο είχε σκοπό να μας προστατεύσει από εχθρικές παρεμβάσεις αλλά ήταν και είναι σημείο αναφοράς για όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν ότι είμαστε περικυκλωμένοι από εχθρούς και η λύση των προβλημάτων μας έχει να κάνει με τη στρατιωτική μας ισχύ.
Τη δεκαετία του εξήντα ήταν αρκετοί οι οποίοι επιχειρηματολογούσαν για το ότι με τον στρατό μας θα πολεμούσαμε τους Τούρκους και θα τους νικούσαμε είτε λόγω της νοητικής μας ανωτερότητας είτε γιατί οι Τούρκοι είναι βάρβαροι και απολίτιστοι και ως τέτοιοι δεν ξέρουν να πολεμούν. Για την τότε περίοδο γι’ αυτούς που είχαν αυτή τη θεώρηση παρατηρώ μια ανεπαρκή κατανόηση πραγμάτων αλλά και λάθος προσανατολισμό στο πως πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα.
Το πραξικόπημα έδειξε ότι η εθνική φρουρά δεν ήταν όργανο προστασίας του κράτους αλλά όργανο κατάργησής του ως δημοκρατικός θεσμός, ενώ σε ότι αφορά την Τούρκικη εισβολή, ο στρατός ήταν ανύπαρκτος από το να προστατεύσει τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρέμεινε όμως ένα από τα σύμβολα εθνικής συσπείρωσης και ένα συμβολικό και ταυτόχρονα ιερό όπλο για τους εθνικιστές.
Ταυτόχρονα ο στρατός κατάφερε να εκπαιδεύσει νεαρούς όχι στο να είναι αποτελεσματικοί στρατιώτες αλλά στο να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα με ένα συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων με ρατσιστικό και σεξιστικό περιεχόμενο (και πολλά άλλα βέβαια), στο σημείο που κατέληξε να είναι ένα όργανο λανθάνουσας κοινωνικοποίησης των νέων.
Είχε όμως πάντα το τουπέ τoυ ως στρατός και στις παρελάσεις και στον εθνικό και εθνικιστικό λόγο. Είχε επίσης και τουπέ στο να γίνει ένας στρατός με υπερσύγχρονα όπλα όπως τους S-300 και τις επόμενες φουρνιές σύγχρονων πυραύλων και να απομυζά μεγάλο μέρος των κρατικών κονδυλίων. Τώρα πως ένας στρατός ο οποίος έλεγε ότι θα αναχαίτιζε αεροπλάνα τα οποία θα ξεκινούσαν από την Τουρκία και θα τα έριχνε κάτω λίγο μετά από την απογείωση τους να μην μπορεί να φυλάξει πυρίτιδα είναι κάτι το οποίο αναιρεί όλα περί αποτελεσματικού στρατού, αλλά επίσης δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά.
Εάν οι διάφοροι ιδεολογικοί οπαδοί του στρατού και των στρατών γενικά έχουν απογοητευτεί από τις επιδόσεις της Κυπριακής Εθνοφρουράς, τότε θα πρέπει να προσγειωθούν και να μην αναγκάζουν τους υπόλοιπους από εμάς να συντηρούμε με αστρονομικά ποσά ένα αξιολύπητο στρατό που τρώει ένα μεγάλο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού και λόγω ανικανότητας ανατινάζει τις εγκαταστάσεις ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μετά να επιμένουν ότι πρέπει να κατεβάσουμε τους μισθούς μας που είναι ήδη ανεπαρκείς για να στηρίζουμε ένα τέτοιο στρατό και μια τεράστια κρατική υποδομή η οποία σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετεί τη λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και οι οποίες έχουν απαλλαχτεί από τα βάρη της κρίσης δια μέσω δεξιάς κομματικής επέμβασης μέσα στην Κυπριακή βουλή ενάντια στους εργαζόμενους.
Χρίστος Α