Sunday, October 17, 2010

Τα μμάθκια στραμμένα στη Γαλλία - Παναπεργία την Τρίτη

Συνεχίζεται στη Γαλλία η μάχη των εργαζόμενων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Σαρκοζί, με τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια της χώρας να κόβουν τον εφοδιασμό των αεροδρομίων του Παρισιού με καύσιμα και τους μαθητές να έχουν κατακλύσει τους δρόμους. Πρόκειται για την 5η συνεχή ημέρα κινητοποιήσεων, με τα συνδικάτα να πραγματοποιούν 264 συγκεντρώσεις σε όλη τη Γαλλία. Ακόμη μία φορά μεγάλη τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας έχουν μεγάλη απόκλιση από αυτά που δίνουν τα Συνδικάτα. Ειδικότερα η αστυνομία υποστηρίζει πως οι διαδηλωτές ανήλθαν σε 825.000, ενώ το CGT και το CFDT, δύο από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι οι διαδηλωτές ανήλθαν σε 2,5 με τρία εκατομμύρια.Μια νέα ημέρα κινητοποιήσεων σε πανεθνική εμβέλεια έχει προγραμματιστεί την Τρίτη, παραμονές της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου στη Γερουσία.....

.......Σημειώνεται ότι και τα 12 διυλιστήρια της χώρας απεργούν, 10 από τα οποία έχουν σταματήσει να λειτουργούν πλήρως. Οι διαδηλωτές μετέφεραν την κινητοποίησή τους σε άλλες περιοχές. Στη δυτική Γαλλία, οι εργαζόμενοι των διυλιστηρίων έστησαν οδόφραγμα από καμένα λάστιχα....

.......Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέες απεργίες και διαδηλώσεις την ερχόμενη Τρίτη, μία ημέρα πριν τη ψήφιση του συνταξιοδοτικού νόμου στη Γερουσία.
Μαζική είναι και η συμμετοχή των μαθητών στις κινητοποιήσεις που παραλύουν τη Γαλλία. Τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, χθες, Παρασκευή. Περισσότερα από 300 σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν επηρεαστεί από τις κινητοποιήσεις, δήλωσε αξιωματούχος.
«Θέλουμε να πούμε στον Σαρκοζί ότι έχει σοβαρό πρόβλημα, η νεολαία είναι έτοιμη να κινητοποιηθεί με το υπόλοιπο 70% του πληθυσμού που αντιτάσσεται στη μεταρρύθμιση» δήλωσε μαθητής. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή των νέων στις κινητοποιήσεις θα αποτελέσει το κλειδί για την επιτυχία τους.
Στη Λυόν, η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων για να διασπάσει τον κλοιό των νεαρών διαδηλωτών. «Δεν έχουμε δει τόσους διαδηλωτές στους δρόμους από το 1995... και από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα και τώρα από όλες τις γενιές» δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT. «Αυτή η κυβέρνηση αναμένει την εξασθένιση του κινήματος αυτού, ακόμη και την κατάρρευσή του. Θεωρώ ότι έχουμε τα μέσα να την απογοητεύσουμε».
Το 1995, ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ οπισθοχώρησε σχετικά με τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούσε, έπειτα από 3 εβδομάδες απεργιών στον τομέα των μεταφορών που παρέλυσαν τη χώρα. Η σημερινή κυβέρνηση, ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες απεργίες, δεν δείχνει – μέχρι στιγμής τουλάχιστον - κανένα σημάδι υπαναχώρησης.

16/10/2010
από TVXS

3 comments:

Anonymous said...

Τα μάθκια στραμμένα στην Γαλλία για πολλούς λόγους Γρηγόρη. Πρώτα για να δούμε τηνέκβαση του αγώνα, οι πιέσεις εν πολλές γιατί οι Γάλλοι αντιστέκονται την ώρα που έχουν το πιο χαμηλό όριο συνταξιοδότησης, άρα η επιτυχία του αγώνα τους εν φκει έξω που τα Γαλλικά σύνορα. Δεύτερο, για πολλούς λόγους που εν της ώρας το Γαλλικό συνδικαλιστικό κίνημα ιστορικά έχει να δείξει όχι μόνο αγώνες αλλά τζαι νίκες. Τρίτο εν ορατή η προοπτική για τα Γαλλικά συνδικάτα τζαι ειδικά η CJT να επανακτήσουν λλίη που την παλια τους αίγλη. ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ, ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΕΔΩΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ :-)

gregoris said...

μπορείς να αναπτύξεις λλίον το τελευταίο για την Κύπρο;

Anonymous said...

Εν σαφέστατα ειρωνικό το σχόλιο μου για την Κύπρο. Η αύξηση στα όρια αφυπηρέτησης σε δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, δεν προήλθε μόνο ως απαίτηση των τότε κυβερνήσεων αλλά ήταν τζαι αίτημα κάποιων εκ των Συντεχνιών. Η ΣΕΚ π.χ στους ημικρατικούς, ΠΑΣΥΔΥ στο δημόσιο. Το χειρότερο ήταν με την ΟΕΛΜΕΚ όπου η βάση το απόρριψε με δημοψήφισμα τζαι ήβρα τον τρόπο να το περάσουν. Η αντίφαση ένει στο ότι δεν νομίζω να έχει προηγούμενο αύξησης όρίων συνταξιοδότησης ως αποτέλεσμα συνδικαλιστικού αιτήματος. Επί της ουσίας υπάρχει ένας τεράστιος μυθος για το θέμα, ότι π.χ θα σώσει τα ταμία κλπ (εν τζαι τυχαίο ότι εν μες τες μαγικές συνταγές Πισσαρίδη - άλλο θέμα τούτο :-) κάτι που δεν τεκμηριώνετε, αντίθετα υπάρχουν σοβαρές μελέτες που συνυπολογίζοντας το μικρό και πρόσκαιρο όφελο των ταμίων με τις αρνητικές ςπιπτώσεις στην ανεργία των νέων τζαι τα άλλα αρνητικά δείχνει στην πράξη την ζημιά που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες συνταγές. (εν μεγάλο θέμα φίλε εν τζαι μπορεί να αναλυθεί ούλλο δαμε) Χ.Τ