"Η πρωτομαγιά είναι γιορτή της φτωχολογιάς όλου του κόσμου. Την μέρα αυτή οι εργάτες όλοι, σ' οποιανδήποτε φυλή, η θρησκεία κι αν ανήκουνε μαζεύονται αδερφωμένοι για να θυμηθούνε τα θύματα της εργατικής ιδεολογίας. Για να δείξουνε την δύναμη τους. Και να ζητήσουνε από τους δυνάστες τους τα δικαιώματα τους στη ζωή...
Κανένας εργάτης, κανένας φτωχός βιοπαλαιστής, κανένας ευσυνείδητος μορφωμένος που συμπαθεί τον εργατικό αγώνα δεν πρέπει να λείψει. Οι πιέσεις των αφεντικών μας, η εκμετάλλευση μας από τους πλουτοκράτες, πρέπει να μας ενώσουνε, Τούρκους και Χριστιανούς. Δεν μας χωρίζουνε πια φυλετικά μίση και θρησκευτικοί φανατισμοί. Αυτά ανήκουνε στο παρελθόν. Σήμερα πρέπει όλοι αδερφωμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα που έχουμε στη ζωή...
Ζήτω η αδερφοσύνη των Ελλήνων και Τούρκων εργατών. Ζήτω οι εργάτες όλου του κόσμου"
Εργατικό Κέντρο Λεμεσού,
Πρώτο κυπριακό Πρωτομαγιάτικο κάλεσμα, 1925
"...Στην εφετινή πρωτομαγιά κυριαρχεί και δεν μπορούμε δυστυχώς να το κρύψουμε, μεγάλη απογοήτευση για την πορεία του Κυπριακού. Δεν είναι μόνο η εκλογή Έρογλου, είναι πολύ περισσότερο η διαπίστωση ότι τα δύο χρόνια συνομιλιών Χριστόφια Ταλάτ άφησαν τις σχέσεις του κόσμου των δύο κοινοτήτων σχεδόν εκεί που τις βρήκαν. Αυτή η πρωτομαγιά θυμίζει τη θλίψη της πρωτομαγιάς του 2004. Τότε απερίσκεπτα για ακόμα μια φορά φανήκαμε ανέτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που επέβαλλε ο αγώνας ενάντια στη διχοτόμηση. Τότε εμείς είχαμε μαζέψει τα κομμάτια μας και δημιουργήσαμε τη δικοινοτική πλατφόρμα των εκπαιδευτικών. Τότε όπως και τώρα, θυμίζουμε στον εαυτό μας και σε όλους ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, σημαντικότερο ίσως από το 1964 τουλάχιστον και μετά, προσβλέπει σε ένα κυπριακό μέλλον συμβίωσης και ειρήνης. Χρειάζεται να πιστέψει όμως περισσότερο στον εαυτό του απ’ ότι μέχρι τώρα. Και χρειάζεται να συνδέσει τους αγώνες του με τα όμορα κινήματα του ευρωπαϊκού χώρου."
Πλατφόρμα Εκπαιδευτικών Ενωμένη Κύπρος
Πρωτομαγιά 2010
"...Το σημερινό διακύβευμα εν μέσω της εμβάθυνσης και εξάπλωσης της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης είναι η πολιτική και οργανωτική συγκρότηση των δυνάμεων της εργασίας σε μια τροχιά επιθετικών συλλογικών διεκδικήσεων που θα αμφισβητήσουν ανοιχτά και την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και την μισθωτή εργασία. Αν τα συνδικάτα, ακόμα και αυτά της Αριστεράς δεν μπορούν ή και δεν θέλουν να αποτελέσουν τους φορείς αυτών των αγώνων τότε να φτιάξουμε καινούργια δημοκρατικά συνδικάτα που θα λειτουργούν έξω από λογικές διαμεσολάβησης και αντιπροσώπευσης. Η αυτονομία της συνδακαλιστικής οργάνωσης δεν συνεπάγεται ούτε με την τοπικοποίηση ούτε με την περιθωριοποίηση των ταξικών αγώνων. Αντίθετα οι δυο τελευταίες απεργίες στο Jumbo και το Cafe la mode τοπικοποιήθηκαν, περιθωριοποιήθηκαν και ηττήθηκαν παρά το ότι ήταν καθοδηγούμενες από ΠΕΟ-ΣΕΚ το 2008 και ΠΕΟ το 2009. Το ζήτημα της μαζικότητας και της δημοσιότητας των ταξικών αγώνων είναι και πολιτικό και οργανωτικό. Μέσα από τα κοινωνικά μας δίχτυα και χρησιμοποιώντας την φαντασία μας μπορούμε να διεξάγουμε και μικρούς και μεγάλους αγώνες που δεν θα χειραγωγούνται και δεν θα αναβάλλονται από κανένα γραφειοκράτη. Υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα μαζικού, εθνικού και διεθνούς αυτόνομου συνδικαλισμού (ΗΠΑ 1900, Ισπανία 1930, Ιταλία 1970) όπου το πολιτικό διεκύβευμα του σοσιαλισμού τέθηκε με αποφασιστικότητα μέσα από την οπτική της ταξικής πάλης. Το ζητούμενο στην Κύπρο όπως και στον κόσμο παραμένει η συγκρότηση της κοινωνικής δυναμικής που θα το επιτρέψει και να το υλοποιήσει."
Πρωτομαγιά 2010, Λευκωσία,
Φάλιες – Συντακτική Ομάδα
17.30 Συγκέντρωση στην Φανερωμένη για να πάμεν στην τ/κ πορεία-εκδήλωση (Πύλη Τζιερύνειας 18.30)
21.00 Προβολή της ταινίας του Αιζενστάιν, "Απεργία" στην Φανερωμένη.
(πρώιμη σοβιετική παραγωγή, 1924)
1 comment:
Αύξηση του κατώτατου μισθού σε... 53 ευρώ διεκδικούν οι εργάτες στο Μπανγκλαντές!
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη...
Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές υποσχέθηκε ότι θα γίνουν αυξήσεις μισθών για τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην ένδυση και την υφαντουργία προχθές, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν νέα μαζική διαδήλωση διακόπτοντας την κυκλοφορία στον κύριο οδικό άξονα της χώρας. Ο Μουσάραφ Χουσαΐν, υπουργός Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, δήλωσε ότι συστάθηκε ένα νέο σώμα που θα διαπραγματευτεί το νέο μισθολογικό καθεστώς, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών, εκπροσώπων της βιομηχανίας και ειδικών, με πρώτο σκοπό να καθοριστεί ο βασικός μισθός. «Θα αυξήσουμε τους μισθούς μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Θα υπάρξει ουσιώδης αύξηση των μισθών», δήλωσε ο Χουσαΐν, σημειώνοντας ότι στη διαπραγμάτευση θα ληφθεί υπόψη το αυξανόμενο κόστος ζωής λόγω του πληθωρισμού.
Το Μπανγκλαντές είναι ένας από τους φθηνότερους προορισμούς για τη διεθνή βιομηχανία, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 18 ευρώ! Αυτό θεσπίστηκε μετά από μια σειρά αιματηρών διαδηλώσεων το 2006, στις οποίες δεκάδες άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο κι εκατοντάδες εργοστάσια είχαν υποστεί βανδαλισμούς και πυρπολήσεις! Φέτος, οι διαδηλώσεις για το μισθολογικό σημαδεύτηκαν επίσης από μια σειρά επεισοδίων στις βασικότερες βιομηχανικές πόλεις της χώρας.
Την Τρίτη, τουλάχιστον 35.000 εργαζόμενοι απέκλεισαν τον κύριο οδικό άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα Ντάκα με την πόλη-λιμάνι Τσίταγκονγκ, απαιτώντας να αυξηθεί ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στα 53 περίπου ευρώ. Τα συνδικάτα έχουν καλέσει επανειλημμένα την κυβέρνηση και τις βιομηχανίες ένδυσης -που διαθέτουν την πιο ισχυρή ένωση στη χώρα- να αυξήσουν τους μισθούς στα 53 ευρώ και προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.
Τα ενδύματα αποτέλεσαν σχεδόν το 80% των εξαγωγών του Μπανγκλαντές, οι οποίες ανήλθαν σε 15,5 δις δολάρια το 2009. Τα περίπου 4.500 εργοστάσια του τομέα αυτού στη χώρα απασχολούν περίπου το 40% των βιομηχανικών εργατών στο Μπανγκλαντές, στην πλειοψηφία τους γυναίκες.
Σε επιστολή τους προς την πρωθυπουργό της χώρας τον Ιανουάριο, πολυεθνικές εταιρείες περιλαμβανομένων των Wal-Mart, H&M, Carrefour και Levi Strauss, είχαν καλέσει «να υπάρξουν αυξήσεις των μισθών, που σήμερα βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, κάτι που συμβάλλει στο ξέσπασμα ταραχών».
Κωδικός άρθρου: 943395
ΠΟΛΙΤΗΣ - 30/04/2010, Σελίδα: 8
Post a Comment