Thursday, April 8, 2010

Διαμαρτυρία Ε/Κ και Τ/Κ πυροσβεστών στις Βρετανικές Βάσεις Μαζί για το μεροκάματο

Εκατόν είκοσι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι πυροσβέστες στις Βρετανικές Βάσεις, κατήλθαν χθες το πρωί σε δίωρη στάση εργασίας, απαιτώντας όπως οι εργοδότες τους σεβαστούν τους όρους εργασίας που προβλέπονται από τις συμβάσεις τους.
Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στη Βάση της Επισκοπής, διαδηλώνοντας για δύο ώρες με πλακάτ κι αξιώνοντας να διαβουλευτούν με τους εργοδότες τους στη λεπτομέρεια για τα νέα σχέδια που θέλουν να εφαρμόσουν «προς βελτίωση των ικανοτήτων τους». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων της συντεχνίας ΣΕΚ στις Βάσεις, κ. Χρίστο Τζιαπούρα, οι Βρετανοί προβαίνουν μόνο σε ανακοινώσεις κι αρνούνται να συζητήσουν με τους ενδιαφερόμενους κι επηρεαζόμενους τα σχέδιά τους σε όλες τις φάσεις.
Στην ουσία, κατά τον συντεχνιακό, καταστρατηγούν ετσιθελικά όσα μέχρι τώρα προβλέπονται στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.
Οι πυροσβέστες, που εξαναγκάζονται να συμπληρώσουν και να καταθέσουν φόρμες βελτίωσης των ικανοτήτων τους, αντιδρούν στο «εργασιακό τους φακέλωμα», υποψιασμένοι πως έντεχνα οι Βρετανοί προωθούν αυτές τις διαδικασίες, που θα τους διευκολύνουν στην απόλυση αριθμού εργαζομένων.
Με το ίδιο «σύστημα» καταγγέλλεται, επιχειρείται να γίνει κι ο εσωτερικός διακανονισμός και των άλλων υπηρεσιών εντός των Βρετανικών Βάσεων. Πρόσφατα με ανακοίνωσή τους, οι Βάσεις έκαναν γνωστές τις εξελίξεις σε σχέση με το Project WAVELL για τις Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου (BFC), που αποσκοπεί στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών επιχειρησιακής στήριξης μέσα από την ανάθεση εργασιών σε αναδόχους.
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως αναπόφευκτα θα υπάρχουν ορισμένες απώλειες σε θέσεις εργασίας προκειμένου να επιτευχθεί η αποδοτικότητα, αλλά οι περιπτώσεις αυτές θα περιοριστούν στο ελάχιστο και θα τύχουν ευαίσθητου χειρισμού σύμφωνα με τους Κανονισμούς Απασχόλησης Πολιτών.
Οι διαμαρτυρόμενοι πυροσβέστες, σύμφωνα με τον κ. Τζιαπούρα, θα επανέλθουν με κλιμάκωση των μέτρων διαμαρτυρίας τους, αν δεν επιδειχτεί καλή θέληση για διάλογο από την πλευρά των Βάσεων. Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται κατά τον συντεχνιακό να κινηθούν κι οι 600 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στις Βάσεις, αφού φαίνεται να ακολουθείται η ίδια τακτική καταπάτησης των συμφωνηθέντων στις συμβάσεις τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κωδικός άρθρου: 939171
ΠΟΛΙΤΗΣ - 08/04/2010, Σελίδα: 40

No comments: