Thursday, April 15, 2010

Απεργιακές κινητοποιήσεις φοιτητών, καθηγητών και δασκάλων ενάντια στον τερματισμό λειτουργίας της παιδαγωγικής Ακαδημίας βορείου Κύπρου

αναδημοσίευση από τις Φάλιες

Αποχή από τα μαθήματα, απεργία και καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιούν εδώ και δυο-τρεις εβδομάδες, οι φοιτητές και καθηγητές της Ακαδημίας εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της βορείου Κύπρου, που λειτουργεί από το 1937, ενάντια στην άκρος επιθετική απόφαση της «κυβέρνησης» να αναθέσει την εκπαίδευση των δασκάλων σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και καθηγητών της Ακαδημίας στηρίζει εδώ και μια εβδομάδα και η συντεχνία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαιδ. KTÖS με δυναμική απεργία σε πάνω από 50 σχολεία. Η «κυβέρνηση», εκμεταλλευόμενη το γεγονός της απαγόρευσης της πολιτικής προπαγάνδας, λόγω των εκλογών της Κυριακής, απαγόρευσε την απεργία της συντεχνίας και απείλησε με συλλήψεις, φοβούμενη το χάος μιας απεργίας σε τόσα σχολεία, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση εκλογών. Οι εκπαιδευτικοί της KTÖS, σε πρόσφατη ανακοίνωση τους, δηλώνουν πως είναι πολύ σημαντικός ο αγώνας γιατί είναι δικαίωμά τους να απεργούν και δεν δέχονται τέτοιες φασιστικές μεθόδους απαγόρευσης από την «κυβέρνηση» ή όπως την ονομάζουν, «κατώτερη τοπική τουρκική διοίκηση».

Η καθιστική διαμαρτυρία γίνεται κυρίως από τους φοιτητές της Ακαδημίας, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά κατασκηνώσει και σε βάρδιες βρίσκονται όλο 24ώρο σε ένα από τα μεγάλα κεντρικά ράουνταμπαουτς της βόρειας Λευκωσίας, δίπλα στο πάρλιαμεντ και την πρεσβεία της τουρκίας. Αν και το σημείο είναι λίγο ανθυγιεινό και μες το καυσαέριο, τα παιδιά με τα πανό, τα πλακάτ και οι σημαίες τραβούν το ενδιαφέρον του κόσμου της βόρειας Λευκωσίας που πηγαινοέρχεται κυρίως με αυτοκίνητο -φυσικά- στην πόλη.

Οι φοιτητές αντιδρούν γιατί, αν μη τι άλλο, αρνούνται να πληρώνουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία θεωρούν αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας και στηρίζουν την τοπική Ακαδημία δασκάλων. Βέβαια το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις, όπως αυτή προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμα πιο σημαντική όμως, είναι αυτή προς την συνεχιζόμενη επίθεση της εξουσίας της τουρκίας προς την διαφορετικότητα του πολιτισμού των τουρκόφωνων κυπρίων. Το γεγονός της λειτουργίας μιας κυπριακής τουρκόφωνης Ακαδημίας δασκάλων με παράδοση από το 1937, είναι πολύ σημαντικό για τον πολιτισμό και την διαφορετική ταυτότητα των κυπρίων της βόρειας Κύπρου.

Κάθε απόπειρα να κλείσει η Ακαδημία ισοδυναμεί με επίθεση προς τον τοπικό πολιτισμό, την τοπική παράδοση και την διαφορετικότητα της Κύπρου.

Είμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια, κάθε «κυβέρνησης» -γιατί όλες θα έπρεπε να είναι σε εισαγωγικά!- καταστολής της τοπικής παράδοσης και διαφορετικότητας οποιουδήποτε λαού και ομάδας.

1 comment:

gregoris said...

σήμερα μέλη της ΚΤΟΣ κατελαβαν το υπουργείο παιδείας για 5 ώρες και συγκρούστηκαν με την αστυνομία