Thursday, March 26, 2009

Επιβάτης

Επιβάτης στην εξουσία αυτού του κράτους
που τα κάγκελά του χτίζει
υπογράφοντας θανάτους.
Επιβάτης στην υστερία αυτού του τόπου
που τα κόκαλα τσακίζει
και τα όνειρα του ανθρώπου.

Έβγαλα εισιτήριο
στο γήπεδο και στο νοσοκομείο
έβγαλα εισιτήριο στο κρατητήριο.
Έβγαλα εισιτήριο
σαν επιβάτης...
στη χώρα αυτή που τρώει τα παιδιά της.

Επιβάτης στην υποψία αυτή του πλήθους
που ζωές υποστηρίζει
ανατρέποντας τους μύθους.
Επιβάτης στη γεωγραφία αυτού του τόπου
που νεκρούς υπερασπίζει
στις φωτιές της λεωφόρου.

Από το δίσκο «Ο επιβάτης» του 1981.
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι: Κώστας Τριπολίτης
Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη

http://www.youtube.com/watch?v=rJf53sSHYCE

3 comments:

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=Iv2WaDZi7YQ



enjoy

gregoris said...

ευχαριστώ
τζιαι μιας τζιαι μιλούμεν για μπάτσους βασανιστές, τζιαι σε προετοιμασία για τες αυριανές κινητοποιήσεις...

http://www.youtube.com/watch?v=_OosevBNnSQ&feature=related

Anonymous said...

Η δικαιοσύνη της Δικαιοσύνης

Στις 20 Δεκεμβρίου 2005, «όργανα της τάξης» ξυλοκοπούν βάναυσα δύο Κύπριους φοιτητές. Παρά την ύπαρξη του γνωστού αποκαλυπτικού βίντεο για την αποτρόπαια δράση τους, στις 19/03/2009 το Μόνιμο Κακουργοδικείο Λευκωσίας αθωώνει και απαλλάσσει από κάθε κατηγορία τους 10 μπάτσους που σχετίζονται με την υπόθεση. Μετά την κοινοποίηση της απόφασης, τα κόμματα, ο πρόεδρος, ο δικηγορικός σύλλογος και ο φιλοαστυνομικός σύνδεσμος Κύπρου εκφράζουν την διαφωνία τους, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοινώνει πως θα την εφεσιβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Πέραν όμως της αναμενόμενης τυπικής αντίδρασης των επίσημων θεσμών, πρωτοφανείς για τα κυπριακά δεδομένα είναι οι αυθόρμητες, σχεδόν ενστικτώδεις και αρκετά μαζικές κινητοποιήσεις της κοινωνίας που, απ’την επόμενη εβδομάδα, αρκετές φορές, διαμαρτύρεται στα δικαστήρια με πανό και συνθήματα και όχι μόνο. Το απόγευμα του Σαββάτου, δυο μέρες μετά το συκέ δικαστήριο, θα μαζευτούν στη Φανερωμένη γύρω στα 200 άτομα από διάφορες ομάδες και ανεξάρτητοι πολίτες, που σε μια υπαίθρια συνέλευση θα αποφασίσουν τις μετέπειτα κινήσεις τους. Η συζήτηση θα οδηγηθεί αυθόρμητα σε πορεία με συνθήματα και μπλοκάρισμα κεντρικών δρόμων της Λευκωσίας και θα καταλήξει σε καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τον αστυνομικό σταθμό Λυκαβητού. Την Τρίτη θα οργανωθεί επίσης πορεία, με αρχή την πλατεία Ελευθερίας και τέρμα το χώρο στάθμευσης του ΟΧΙ, όπου θα πραγματοποιηθεί με επιτυχία μαζική συναυλία και ενημέρωση με φυλλάδια και πανό. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με προγραμματισμένη μεγάλη πορεία το Σάββατο 28/03/2009 με προσυγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 11π.μ.
Η υπόθεση του ξυλοδαρμού και η δικαστική απόφαση με τις ακόλουθες αντιδράσεις του κόσμου, αναδεικνύει στοιχεία, άλλα προβληματικά και άλλα ενθαρρυντικώς θετικά για τις κυπριακές κινηματικές δυνατότητες, αλλά παράλληλα φέρνει στο φώς τη σαπίλα των θεσμών, τη διαφθορά και την αδικία καθώς και τα βαθιά συντηρητικά χαρακτηριστικά της πλειοψηφίας της κυπριακής κοινωνίας.
Το βίντεο της βιαιοπραγίας των μπάτσων ξεσκέπασε ένα μικρό μόνο κομμάτι της αυθαιρεσίας και της ωμότητας των οργάνων καταστολής που σε άπειρες περιπτώσεις καταπατούν, προσβάλλουν και εξευτελίζουν τον πολίτη περισσότερο δε τον μετανάστη. Ένα πρόσφατο παράδειγμα η επιχείρηση σκούπα εναντίον των μεταναστών, στην οποία κρατήθηκαν 150 μετανάστες και θα απελαθούν οι 60. Τέτοιες ενέργειες όμως δεν πρέπει να γίνονται αποδεχτές από το κοινωνικό σύνολο. Δεν είναι λίγες φορές που οι πραίτορες της εξουσίας κακοποίησαν, είναι απλώς άγνωστες. Δυστυχώς δεν τυχαίνει πάντα κάποιος να βιντεοσκοπεί (αν και τώρα που έτυχε συνέβαλε κάπου;). Βέβαια, να μη ξεχνάμε πως στα πλαίσια της καταστολής τους είναι και οι στοχοποιήσεις, παρακολουθήσεις και παρενοχλήσεις ατόμων που παρεκκλίνουν από το πρότυπο του φιλήσυχου πολίτη.
Στα πλαίσια της καταστολής έρχεται και η σύλληψη δύο ατόμων που το βράδυ της 21/3 προσπάθησαν να εκφράσουν την οργή τους ρίχνοντας συμβολικά μαύρη μπογιά στους τείχους των δικαστηρίων. Η πράξη αυτή οδήγησε πλήθος κόσμου και οργανώσεις να καταδικάσουν την ενέργεια και να γυρίσουν την πλάτη σε ανθρώπους που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό, με διαφορετικούς τρόπους, κάνοντας λόγο για «καλές» και «κακές» εκδηλώσεις. Με τον ίδιο τρόπο φυσικά που τα κόμματα και το κράτος καταδικάζουν τις αυτόνομες και εξωκοινοβουλευτικές δράσεις ως «οχλαγωγία και ανώφελες». Η καταστολή εμπεριέχεται στα όργανα και τους θεσμούς του ίδιου του κράτους, της εκκλησίας, των ΜΜΕ και δυστυχώς πέφτουμε θύματα του συντηριτισμού και υιοθετούμε τις ιδέες του.
Δεν έχουμε παρά να διακρίνουμε τον κοινό μας εχθρό και να εστιάσουμε εναντίον του, με ένα ενιαίο και ριζοσπαστικό μέτωπο, ανεξάρτητο από ηγεσίες και κόμματα και με αμεσοδημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες, να οργανώνεται, να αποφασίζει και να ενεργεί. Αυτά που συνέβησαν έδειξαν πως πραγματική δικαιοσύνη είναι η λαϊκή δικαιοσύνη και πως ο κάθε θεσμός χωρίς το αντίκρυσμα της κοινωνίας είναι άκυρος. Έδειξαν επίσης, πως όσο επιβλητικά και αν επιδρά το σύστημα επάνω μας, παραμένουμε άνθρωποι, αντιλαμβανόμαστε την αδικία και κάπου μέσα μας βρίσκονται τα αντανακλαστικά για να πολεμήσουμε. Σήμερα βγαίνουν στην επιφάνεια και μας δείχνουν την δύναμή μας.

• ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
• ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
• ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΡΙΞΙΜΟ ΜΠΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
• ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙ «ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΟΒΑΡΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΣΕ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΕΣ» ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
• ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΑΥΛΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ



ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ 10 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 30/03/09 Η ΩΡΑ 12:00 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ (Ηροδότου 16, Κολωνάκι)




Πρωτοβουλία Κυπρίων Ενάντια στην καταστολή