Monday, June 27, 2022

Η διαδοχή του βασιλιά των Σεϋχελλών* [δεν είναι αυτό που νομίζετε] επεισόδιο 3ο και 4ο

*Δεν πρόκειται για το γνωστό πραγματικό νησί των Σεϋχελλών, αλλά για το παρατσούκλι ενός φανταστικού νησιώτικου κράτους, του μυθικού Νότιου Ρότσου. Ο βόρειος Ρότσος ήταν πέραν από τον ελέγχο του βασιλείου καθότι η Κραμανία, μια μεγάλη δύναμη της περιοχής εκμεταλλευόμενη την βλακεία των Νοτιοροτσίτων όχι απλά το κατέχει αλλά είναι στα πρόθυρα και να νομιμοποιήσει την κατοχή του. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία που δεν θα μας απασχολήσει εδώ, γιατί αυτό το μπακ στόρυ εμπίπτει στην ουσία στο genre κοινωνικό δράμα έστω και αν κάποιοι την διηγούνται ως αστυνομική σειρά. Εμείς κινούμαστε σε πιο επικο-άκσιον κατευθύνσεις.

** Επειδή μεσολάβησε πάνω από ένας μήνας, συστήνω πριν διαβάσετε το 3ο και 4ο επεισόδιο να ξαναδιαβάσετε πρώτα τα προηγούμενα επεισόδια (λινκ στο 1ο σχόλιο) διότι η ιστορία μας δεν είναι παίξε γέλασε, και έχει συνέχεια, όπως εξάλλου και η βασίλεια των Σεϋχελλών.

Ο βασικός αντίπαλος της δυναστείας των Σεϋχέλληδων ήταν ένα παλαιό Σύνταγμα που βρισκόταν παραδοσιακά εκτός της δυναστείας παρότι μέσω διαφόρων συνεργασιών και συμμαχιών του στο παρελθόν είχε καταφέρει να υπάρξει και εντός του βασιλείου. Όμως τη πρώτη φορά που δοκίμασε και τα κατάφερε λίγο να μπει μπροστά μήπως και βελτιωθεί κάπως η κατάσταση των σχέσεων με το βόρειο Ρότσο τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά και έτσι η πορεία φθοράς του παλαιού Συντάγματος όχι μόνο συνεχίστηκε αλλά επιτυχύνθηκε μάλιστα. Με στόχους θολούς, πυξίδα χαλασμένη, ηγεσία απόμακρη από τους χωρικούς στους οποίους αναφερόταν, αξιωματικούς μέτριους και στρατιώτες χωρίς πάθος το Σύνταγμα οδηγούνταν από συρρίκνωση σε συρρίκνωση. Με αυτό το χάλι η παρέμβαση του στο ζήτημα της διαδοχής του βασιλιά των Σεϋχελλών ακόμα και μεσούσης της κόντρας της Μαφιόζας Αλεπούς και του Ευσεβή Μαθητευόμενου Μάγου ήταν δύσκολο εγχείρημα. Χρειαζόταν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στρατηγική σκέψη και καθαρότητα στόχων, έξυπνο πλάνο και μια ευέλικτη γραμμή μάχης. Ψιλά γράμματα δηλαδή.

Ο Ευσεβής Μαθητεύομενος Μάγος παρέμεινε σιωπηλός το τελευταίο διάστημα και απολάμβανε τα διόλου ευκαταφρόνητα αποτελέσματα που επέφερε η υπόγεια του δουλειά το προηγούμενο διάστημα. Ποια δουλειά θα μου πείτε αφού ήταν πλήρως αποτυχημένος ως Υπερπόντιος Καγκελλάριος. Αυτό δείχνει ότι δεν παρακολουθείτε προσεχτικά την εξέλιξη της ιστορίας. Είπαμε ότι οι νοτιοΡοτσίτες δεν ενοχλούνταν που δεν έπιαναν τα μάγια του επειδή τους άρεσε η αίσθηση του να έχουν ένα ωραίο παιδί, μοντέρνο και θεοσεβούμενο ταυτόχρονα, να τους κάνει τα κόλπα. Αφού τους κοροϊδεύουν που τους κοροϊδεύουν τους χωρικούς οι δυνάστες, τουλάχιστον ας το κάνει κάποιος με ένα στυλ μυστήριο και αεράτο παρά το ανιαρό αστικο-δικηγορίστικο ή το χωριάτικο πολιτικάντικο. Εδώ ήταν η δύναμη του Ευσεβή Μαθητευόμενου Μάγου – όχι τα μαγικά που δουλεύουν αλλά η εκτίμηση μιας ειλικρινούς προσπάθειας για μαγική κοροϊδία, μιας κοροϊδίας νέου τύπου, σύγχρονης, τολμηρής, με πίστη στις δυνάμεις της κόντρα στην πεζή και μουντή πραγματικότητα.

Η Μαφιόζα Αλεπού βέβαια ήξερε ότι τα αεριτζίδικα κόλπα είχαν ταβάνι και ότι καθώς πλησιάζε η στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της Φρουράς θα πειθαρχούσε και θα δήλωνε την υπακοή της στην επίσημη διαδικασία διαδοχής της δυναστείας που προέβλεπε ότι ο έμπειρος Φρούραρχος θα κληρονομούσε το βασίλειο και όχι ένας νεαρός αρριβίστας από τους Ιερούς Κήπους με αμφιλεγόμενα μαγικά και ανίερες συμμαχίες με τοπικούς βαρώνους, λόρδους και πολέμαρχους που έστησε εκμεταλλευόμενος το πόστο του ως πρώην Υπερπόντιος Καγκελλάριος. Που θα πάει, θα ξεφουσκώσει το μπαλόνι έλεγε και ξαναέλεγε στον Κομψό Κυνηγό (δεν θα ξαναγράψω ‘με τα μεγάλα αυτιά’, θα λέω Κομψός Κυνηγός σκέτο από εδώ και πέρα). Να και αν ξεφουσκώσει, να και αν δεν ξαφουσκώσει απαντούσε ο Κυνηγός. Ούτως ή άλλως με τα χάλια που έχει το Σύνταγμα το βασίλειο δεν απειλείται. Και εγώ θα είμαι σίγουρα ό,τι και να γίνει ο νέος Φρούραρχος. Στα τέτοια μου και μένα και του βασιλιά αν θα πας εσύ ή ο Μάγος για σύνταξη. Μουάχαχα.

Είχε δίκαιο ο Κομψός Κυνηγός. Το Σύνταγμα ήταν στα χάλια του τα μαύρα. Για να καταλάβετε έκανε συμβούλια και παρασυμβούλια αξιωματικών για να καταλήξει να διαλέξει ένα βοηθό καρδιναλίου της Υπερπόντιας Καγκελλαρίας, τον Μαυροπρεσβύτερο, που υπηρετούσε ως Κογκλαβιστής στην αυλή του βασιλιά των Σεϋχελλών με αρμοδιότητα τις διπραγματεύσεις με τους βορειοΡοτσίτες και την Κραμανία. Καλός άνθρωπος έλεγαν όλοι, αλλά του έλειπε ο δυναμισμός και η τσαχπινιά και κυρίως η δυνατότητα πρόσβασης στους χωρικούς. Μάταια φώναζαν διάφοροι αντίπαλοι της δυναστείας, βρε Συνταγματιστές που πάτε ξυπόλυτοι στα αγκάθια και που μας παίρνετε στην σφαγή, τίποτα αυτοί. Η απόφαση επάρθειν, ο κύβος ερίφθειν, διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα απαντούσαν αυτοί ανένδοτοι, ακόμα και αυτοί που είχαν διαφωνήσει στα συμβούλια και τα παρασυμβούλια με την επιλογή του Κονκλαβιστή της Δυναστείας ως υποψήφιου Διαδόχου της.

 

Ο Ευσεβής Μάγος χαιρόταν περισσότερο από όλους το στραβοπάτημα του Συντάγματος. Διότι εκτός των άλλων τον απάλλαξαν και από την ανάγκη να δικαιολογείται για την μαντάρα που έγινε με τον βόρειο Ρότσο και την Κραμανία. Τουλάχιστον θα κοπάσουν τώρα οι Συνταγματικοί μουρμουρούσε παρηγορώντας τον εαυτό του για την μπανανόφλουδα που πάτησε με την κλοπή φράσεων για τον πανηγυρικό του από τον κύριο Πουθενά. Όση ευθύνη εχει ο Καγκαλλάριος έχει και ο Κονκλαβιστής μονολογούσε – να μην πούμε και παραπάνω. Και όσο για τους χωρικούς, τι μπορούν να κάνουν; Θα προτιμήσουν τώρα ένα κονκλαβιστή όταν έχουν ενώπιων τους καρδινάλιους; Με την Αλεπουδίτσα θα παιχτεί το παιχνίδι.

Καλά δεν θα με βοηθήσεις έτσι και αλλιώς, ρώτησε η Μαφιόζα Αλεπού τον Κομψό Κυνηγό; Τι σόι συμμαχία έχουμε;  Λυκοσυμμαχία αλεπουδίτσα μου, λυκοσυμμαχία απάντησε αυτός με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά. Τι βοήθεια θέλεις βρε; Αφού οι άλλοι πάνε με μπας κλας άλογο, τι θες από μένα; Να κάψω τις γέφυρες με τον Μάγο; Που δηλώνει μάλιστα ακόμα μέλος της Φρουράς; Και θα τον ανεχτούμε να κάνει παιχνίδι με τους εξωφρουρικούς Κυνηγότατε μου, επέμεινε η Αλεπού; Βρε μην επιμένεις σου λέω. Αυτά είναι υστερινά θέματα. Προς το παρόν κάτσε να απολαύσουμε το χαντάκωμα του Συντάγματος. Πάω στον βασιλιά απόψε για tea party εις υγεία του βασιλείου και της δυναστείας.  Έλα και εσύ και τα λέμε και εκεί. Κοίτα διάδοχο Φρούραρχο να μην τον νοιάζει η κατάσταση της Φρουράς που θα παραλάβει, σκέφτηκε η Αλεπού – με τους αξιωματικούς και τους χωρικούς δεν θα βρω άκρη τώρα, πρέπει να πάω στους δούκες, ψιθύρησε.

 

Τι λες εκεί στα μουλαωχτά κύριε Αλεπουδότατε; ρώτησε με κάποια ειρωνεία ο Κυνηγός. Τίποτα, τίποτα, απάντησε η Αλεπού με ένα πονηρό μειδίαμα. Θα τα πούμε στου Μεγαλειότατου λέω. 

Συνεχίζεται...

...............................................

Η διαδοχή του βασιλιά των Σεϋχελλών* [δεν είναι αυτό που νομίζετε]

Ιούνιος 2022 – Επεισόδιο 4ο**

 

Όλα κυλούσαν ομαλά στον Νότιο Ρότσο και σιγά σιγά η διαδοχή άρχισε να αποσχολεί και μερίδα χωρικών διότι μπήκε το καλοκαίρι και κάτι έπρεπε να κουβεντιάζουν καθώς έπιναν τις μπίρες τους. Το άγχος της Μαφιόζας Αλεπούς παρέμεινε σε ψηλά επίπεδα διότι το αναμενόμενο ξεφούσκωμα του Ευσεβούς Μαθητευόμενου Μάγου αργούσε. Ο μπαγάσας χωρίς να λέει τίποτε συνέχιζε να προηγείται παρά το ότι το επιτελείο του έκανε την μια ματσαράγκα πάνω στην άλλη. Και ακόμα οι διάφορες φρουρές των άλλων τοπικών βαρώνων, λόρδων και πολέμαρχων με τις οποίες είχε συμφωνίες μόλις τώρα άρχισαν να εκδηλώνονται επίσημα. Πρώτη μεγάλη δήλωση στήριξης ήρθε από τον Τελετάρχη Βρωμόστομο τον Β’ που παρομοίωσε μάλιστα το μαγάκι μας με τον Ροτσάριο, τον ιστορικό ηγέτη του Ρότσου πριν καν αυτός μοιραστεί και γίνει απλά Νότιος Ρότσος. Θα βασιλεύει ο Ευσέβιος Μαγότατος είπε ο Βρωμόστομος χωρίς καν να έχει δική του Φρουρά. Διότι ο καλός ο βασιλέας, την Φρουρά την κάνει πέρα. Είπε και διάφορες άλλες αρλούμπες όπως συνήθιζε αλλά το μαγάκι κάτι έπιασε από την παραμοίωση κάνοντας την Μαφιόζα Αλεπού να σκάσει από το κακό της.

Με τον γέρο βασιλιά Σεϋχέλλα ουδέτερο και τον Κομψό Κυνηγό αδιάφορο η Αλεπού είχε πρόβλημα. Έτρεξε στους δούκες αλλά ούτε από εκεί πήρε κανένα χέρι βοήθειας. Και αυτοί εφυσηχασμένοι με την ηλιθιότητα των Παλαιοσυνταγματικών που έβαλαν ένα ψόφιο άλογο να τρέξει και άρα δεν απειλούνταν από τίποτα, έστελναν την αλεπουδίτσα μας στους χωρικούς – μην μας ενοχλείς τώρα της έλεγαν, παίξει μπάλα μόνη σου και όταν έρθει η ώρα βλέπουμε. Είδε και απόειδε η Αλεπού, τι να κάνει; Μα αυτό που ξέρει καλύτερα – κανένα θεαματικό θεατρικό να ξανα-ανακατέψει την τράπουλα. Φέρνει ξανά κάτι εκπρόσωπους μεγάλων δυνάμεων, τον αρχηγό της μητερο-αδερφο-ξαδερφικής χώρας, βγάζει κάτι πύρινους λόγους για τις καρδιές και τα σπίτια, ντάξει κάτι θα μάζεψε. Αλλά η Αλεπουδίτσα ήταν εργατική – δεν ήταν όλοι οι χωρικοί έτοιμοι να πέσουν στην γραμμή απλώς με τις φανφάρες των μεγαλείων που εξάλλου δεν τρώγονται, και μάλιστα σε εποχές που σφίγγουν τα ζωνάρια. Ούτως ή άλλως στα καπνογόνα είχε πλεονέκτημα ο Μαθητεύομενος Μάγος. Έτσι η Αλεπού κατάληξε στο στόρυ του φτωχού χωρικού που ξεκίνησε ξιπόλυτη από τα χωράφια και κλαψ, και αχ ο μπαγλαμάς και λοιπά. Για να απαντήσει ο Μάγος με το εξής βαρύγδουπο «αν ξεχνάς από που ξεκινάς δεν ξέρεις που πηγαίνεις». Πππςςςς. Μαγεία λέμε.

Αλλά μιλώντας για βαρύγδουπες δηλώσεις δεν είχαν την αποκλειστικότητα η Αλεπού και ο Μάγος. Και οι άλλοι δεν πήγαιναν πίσω. Αυτός που δεν κατάφερε να κερδίσει την στήριξη του Παλαιού Συντάγματος βγήκε με σύνθημα ‘τίμιο βασίλειο’, αυτός που παλαιότερα δεν κατάφερε να ψηφιστεί εκπρόσωπος αυλικός και πήγε κόντρα στον βαρώνο του, βγήκε να πει ότι αυτός ήταν ο εκλεκτός των χωρικών και ας μην το έχουν καταλάβει αυτοί ακόμα. Ο καλύτερος βέβαια ήταν ο άλλος που πρυτάνευσε παλιά στην Βασιλική Σχολή και ανέπτυξε εκεί πληθώρα πρωτοποριακών θεσμών όπως το ‘1+1 δούλος δωρεάν’, το ‘πληρώνεις έρευνα παίρνεις και δωρεάν διδασκαλία’, το ‘πληρώνεις διδασκαλία παίρνεις και δωρεάν έρευνα’, το ‘δώσε μια εισφορά δούκα και πάρε όνομα κτηρίου΄, το ‘δώσε μια εισφορά δούκα και εμείς θα πάρουμε δούλο στην μισή τιμή’, το ‘τσιφλίκι, τσιφλικάκι μου, σκαλάκι για προεδράκι μου’, και διάφορα άλλα, που βγήκε και είπε εγώ θα φτιάξω το Βασίλειο όπως έφτιαξα και την Βασιλική Σχολή. Όλα τα νούμερα κερδίζουν σας λέω. Και δεν μιλώ καν για άλλα μικρότερα φρούτα που την είδαν και αυτά υποψήφιοι βασιλιάδες.

Η τελευταία μεγάλη ατάκα του επεισοδείου όμως ανήκει στον Μαυροπρεσβύτερο τον Κογκλαβιστή που κατάφερε να επικρατήσει τελικά ενάντια στον κανένα στην εσωΠαλαιοσυνταγματική διαδικασία και να χριστεί και επίσημα υποψήφιος βασιλέας. Του ζήτησαν που λέτε να σχολιάσει μια δήλωση ενός Βαρώνου ότι ο Μάγος ήταν ο μοναδικός ΝοτιοΡοτσίτης καρδινάλιος που εμπόδισε τον Νότιο Ρότσο να γίνει ολόκληρος. Ήταν προφανώς ένα σχόλιο παγίδα διότι αυτός τάχα ήταν απλός κονκλαβιστής και όχι καρδινάλιος, ενώ στην κούρσα τον είχε βάλει τον Παλαιό Σύνταγμα που θεωρητικά ενδιαφέρεται για την επανένωση του Ρότσου. Ποιος Μάγος και μαγουφέξαλλα, κύριοι – εγώ είμαι αυτός που πάλεψα πιο σκληρά από όλους αποκρίθηκε. Κοιτάξτε κυρίες μου, τον Μαυροπρεσβύτερο τον Παλαιστή.***

*** Δηλώνω υπευθύνως ότι κατοχυρώνω δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του επιθέτου/χαρακτηρισμού ‘ο Παλαιστής’ για τον υποψήφιο βασιλέα Μαυροπρεσβύτερο. Διότι δεν την πάθω όπως με τον ‘Μαθητευόμενο Μάγο της Γεροσκήπου’ και τη ‘Συμμορία’ που δεν πρόλαβα να τα κατοχυρώσω και πρόλαβαν και τα χρησιμοποίησαν σε εκδόσεις τους άλλοι.

1 comment:

Anonymous said...

https://nekatomata.blogspot.com/2022/05/1-2.html?fbclid=IwAR0g7UspibyU5il7BPuwZkOhi2rjO1Sy07c_ocGBtRHvpzOQBSz0CqMO_mY