Saturday, January 21, 2017

Ομοσπονδιακή επανένωση τώρα

«ένας άνθρωπος, μία ψήφος»: το πρόταγμα όσων θέλουν να διατηρήσουν το προνόμιό τους να μονοπωλούν το αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο τζαι να επιβάλλουνται πάνω στες μειοψηφίες.
Η εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο διαφυλάσσει την πολιτική ισότητα, επιτρέπει τη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων τζαι επομένως αποκλείει τους εθνικιστές τζαι των δύο κοινοτήτων που την εξουσία. Ε, ίντα που άλλο θέλουμε; :)

3 comments:

Aceras Anthropophorum said...

Είναι λάθος να πιάννετε τον όρον των πολέμιων της δικοινοτικής ομοσπονδιακής προεδρίας τζ̆αι να την λαλείται εκ περιτροπής. Το εκ περιτροπής είναι έναν χαραχτηριστικόν, το πιο αρνητικόν για τους πολέμιους του δικοινοτισμούς τζ̆αι τους παραπέμπει στην φοβίαν ότι θα μας κυβερνά ο Τούρκος. Πράμαν εντελώς ανυπόστατον τζ̆αι που παραμορφώννει την φύσην του σύνθετου αλλά genous συστήματος της από κοινού διακυβέρνησης. Κατ΄εμέ δεν θα έπρεπεν να λαλείτε εκ περιτροπής προεδρία. Ο πρόεδρος της δικονοτικής ομοσπονδίας δεν θα μοιάζει με τον πρόεδρον "δικτάτοραν" που έχουμεν σήμμερα ή με τον πρόεδρον "διακόσμησην" που έχουν οι τουρκοκύπριοι. Ο αντιπρόεδρος δεν θα είναι γλάστρα, έσ̆ει καθήκοντα, τζ̆αι οι αποφάσεις πρέπει να εγγρίνονται με πλειοψηφίαν που το υπουργικόν συμβούλιον του οποίου 6 στους 9 εν ελληνοκύπριοι.

Άρα μιλούμεν για:

δικοινοτικήν ενωτικήν συλλογικήν προεδρίαν, με ισότιμην πολιτικά αλλά σταθμισμένην αναλογικά εκπροσώπησην, ψήφον τζ̆αι περιτροπήν των καθηκόντων, τζ̆αι όπου οι αποφάσεις του προέδρου θα υπόκεινται στην πλειοψηφίαν στου υπουργικού συμβουλίου.

Το σχεδιούδιν εν πολλά κατατοπιστικόν τζ̆αι σπάζει την επικοινωνιακήν διαστρέβλωσην τζ̆αι δαιμονοποίησην που εκαταφέραν οι απορριπτικοί, περνώντας ακόμα τζ̆αι στους υποστηριχτές του συστήματος τον μειωτικόν όρον εκ περιτροπής προεδρία. Θέλει επικοινωνιακόν δούλεμαν η επεξήσηση τούτου του λεπτά έξυπνου τζ̆αι ισοζυγισμένου συστήματος που εν η μόνη απάντηση στην δύσκολην κατάστασην να έχεις δύο μεγάλες κοινότητες με σημαντικά άνισην αριθμιτικήν αναλογίαν πλυθισμού.

Anonymous said...

έσιεις δίκαιον γενικά. αλλά δυστυχώς εν επιλέγουμεν εμείς την ορολογία. έχουμεν μεν κάποιο ρόλο στην διαμόρφωση της, αλλά οφείλουμεν επίσης να λαμβάνουμεν υπόψη τους συσχετισμούς που την διαμορφώνουν πραγματικά αν θα παρέμβουμεν πάνω στην νοηματοδότηση των εννοιών. τον χαρακτηρισμό "σταθμισμένη" επαλέψαμεν τον τζιαι νομίζω εκερδίσαμεν το να γίνει κατανοητόν ότι εν το "διασταυρούμενη" που εν η ουσία τζιαι το περιεχόμενο τζιαι ότι η στάθμιση εν απλά η μορφή.
το "εναλλασσόμενη" ακόμα. έσιει δρόμο μπροστά. :)
προφανώς εν θα πρόκειται για πρόεδρο με τες εξουσίες του σημερινού - οι εξουσίες του θα είναι ούτως ή άλλως περιορισμένες λόγω της ύπαρξης των δυο κρατιδίων. αλλά ακόμα δεν εξεκαθαρίσαν ακριβώς τα δεδομένα στο επίπεδο εκετλεστικής ομοσπονδιακής εξουσίας τζιαι ούτε επαναβεβαιώθηκεν σήμερα η τότε σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ.
σημειώνουμεν όμως το σχόλιο σου για πάρακατω.
Γ.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.