Sunday, January 1, 2017

Δεν ξεχνούμε τον εθνικισμό και δεν θα του επιτρέψουμε να ξανα-καταστρέψει την χώρα!

Με αφορμή την υπενθύμιση της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων ΚΤΟS (και το ημερολόγιο που έκδωσε για το 2017 που τόσο δυσαρέστησε τους εθνικιστές) ξεκινούμε και εμείς μια σειρά αναφορών στην πρόσφατη ιστορία των συγκρούσεων. Θεωρούμε ότι ο δρόμος για το μέλλον της ειρήνης-επανένωσης στην Κύπρο περνά και μέσα από μια ειλικρινή και κριτική αποτίμηση της ιστορίας μας – αλήθειες που οφείλουμε να δούμε κατάματα και όχι να συνεχίσουμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί. Για να προχωρήσουμε μπροστά.

Αριστερή Κίνηση - Θέλουμε ομοσπονδία.
…………………………….
Προκήρυξη της «Οργάνωσις» (υπό την ηγεσία του ιδίου του Υπουργού Εσωτερικών του Κράτους Πολύκαρπου Γιωρκάτζη άλλως Ακρίτας) τέλος 1962 αρχές 1963…

«Με γνώμονα την πίστην προς το μέγα εθνικόν μας δίκαιον, με προσήλωσιν εις τον υπέροχο Αγώνα της ΕΟΚΑ και συνεχή ενατένισιν του Παρθενώνος θα γράψωμεν, και διά του αίματος μας εάν χρειασθή λαμπράν την περαιτέρω εθνικήν μας πορείαν. Τα ιδανικά μας δεν είναι ανάγκη να εκτεθούν σε διακηρύξεις και καταστατικά, ουδέ εις άρθρα, ουδέ εις προτάσεις. Μια μόνη λέξις δίδει εις αυτά την πλέον μεστήν επιγραμματικότητα. Ταύτα συνοψίζονται εις την μαγικήν λέξιν: ΕΛΛΑΣ!»

Παπαγεωργίου Σ. 1980. Από την Ζυρίχη εις τον Αττίλα, Τόμος Α, σελ. 201.
………………..
Διαταγή της «Οργάνωσις» (υπό την ηγεσία του ιδίου του Υπουργού Εσωτερικών του Κράτους Πολύκαρπου Γιωρκάτζη άλλως Ακρίτας) 30/12/1963

«Την 20ην Δεκεμβρίου σας είχον καλέσει εις συναγερμόν δια την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων της Κύπρου…Τώρα σας δίδω το παρέγγελμα ‘παύσατε πυρ’.
…Βασική γραμμή πολιτικής έναντι των Τούρκων παραμένει να κατανοήσουν ούτοι ότι δεν αποτελούν παρά μιαν απλήν μειονότητα και ότι επομένως δεν δικαιούνται να έχουν τα υπερπρονόμια τα οποία σήμερον έχουν.
….Η νίκη μας κατά των Τούρκων υπήρξε πλήρης και ολοκληρωτική….Τελικώς ο εχθρός ετράπη εις άτακτον φυγήν και αι δυνάμεις μας κατέλαβον ολόκληρον την πέριξ των τειχών περιοχή από του Παρθεναγωγείου Παλλουριωτίσσης μέχρι των κρασπέδων της οδού προς την Κυρήνιαν»

Σημείωση: στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η Οργάνωσις λειτούργησε με «παραδειγματικό ανθρωπισμό» σε σχέση με τους άμαχους Τουρκοκυπρίους. Ο ίδιος ο Σ. Παπαγεωργίου, θεωρητικός και πολιτικός εκπρόσωπος του ενωτικού εθνικισμού στην Κύπρο, παραδέχεται όμως ότι αυτό ήταν ψέμα, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο Γλαύκος Κληρίδης, χωρίς όμως να καταγράφει τα εγκλήματα της ε/κ πλευράς: “Ανεπήδησεν εις αμφοτέρας τόσον εκδικητικό πάθος, ώστε υπήρξε σειρά ολόκληρος ανεξελέκτων πράξεων, εντελώς ασυμβιβάστων προς τους κανόνες του πολέμου, αλλά και προς αυτάς ταύτας τας υπαγορεύσεις του ανθρωπισμού.»


Παπαγεωργίου Σ. 1980. Από την Ζυρίχη εις τον Αττίλα, Τόμος Α, σελ. 263-264.

No comments: