Monday, June 22, 2015

Από τη Δέφτερη Ανάγνωση

...Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές – θεσμούς, μπήκαν πια στον 6ο  μήνα και επειδή πλησιάζουν και οι ημερομηνίες «αποπληρωμής» δανείων, οι μηχανισμοί εκβιασμού των ευρωπαίων φαίνεται να κάνουν ξανά και ξανά πρόβα το θέαμα του τρόμου [θα σας κόψουμε τα λεφτά, θα χρεοκοπήσετε, είναι τελευταία φορά που σας δίνουμε τελεσίγραφο, εντάξει άντε ακόμα ένα τελεσίγραφο κοκ] – σε βαθμό που αρχίζει να γίνεται κωμικό, πια. Το σαββατοκύριακο 19-20 Ιουνίου πρέπει να είναι η τέταρτη φορά που είχε ανακοινωθεί, μέσω των διαρροών στα ΜΜΕ [όπως και πριν], ότι δόθηκε τελεσίγραφο στην Ελλάδα. Βέβαια, το τελεσίγραφο είναι κάτι που το δίνεις μια φορά – και μετά προχωράς στην εφαρμογή. Αλλά η Ευρώπη δεν φαίνεται να μπορεί να προχωρήσει. Και έτσι, δίνει και άλλα νέα τελεσίγραφα. Και στον κωμικό χώρο των εκβιασμών ρίχνονται πια και οι εφεδρείες της ευρωπαϊκής εξουσίας – ο Σουλτς να εμφανίζεται ως εκβιαστής, ενώ ο Στουρνάρας ανέλαβε τον ακόμα πιο κωμικό ρόλο του εσωτερικού εκβιασμού: καθώς τα ΜΜΕ και οι οπαδοί του μνημονίου προσπαθούσαν να κινητοποιηθούν ο Στουρνάρας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου έλεγε ότι δεν θα φύγει απλώς από το ευρώ η Ελλάδα, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι να απορείς μερικές φορές με το σε πόσους εξευτελισμούς μπορούν να υποβληθούν οι άνθρωποι για να γαντζωθούν σε μια καρέκλα.

Η οργή της εξουσίας για την απομυθοποίηση: οι «θεσμοί» θέλουν να δώσουν λεφτά στον εαυτό τους, ξοφλώντας τα χρέη που οδήγησαν την Ελλάδα στην εξαθλίωση, και θέλουν την ελληνική υπογραφή ότι θα δεχτεί η κοινωνία και άλλη στέρηση για τα αρχικά λάθη του ΔΝΤ και τις λογιστικές ανάγκες της ευρωπαϊκής εξουσίας

Η οργή των μηχανισμών της ευρωπαϊκής εξουσίας έχει να κάνει ένα είδος διαπραγμάτευσης που ως de facto γεγονός πλέον αμφισβητεί την εξουσία τους ως τη μόνη υπαρκτή επιλογή. Η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν συμπεριφέρεται όπως ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος που έκαναν δηλώσεις και αμολούσαν αντί-μνημονιακές φούσκες, και μόλις τους έδωσαν μια καρέκλα, αμέσως έγιναν τόσο πειθήνιοι, που μπροστά τους ο Γ. Παπανδρέου φαινόταν τουλάχιστον αθώος στην αφέλεια του να πιστεύει τους δυτικούς μύθους και ρητορικές. Αλλά αντίθετα από τον περασμένο Φερβουάριο φαίνεται να κινείται με ένα είδος υπόγειας μαεστρίας στο να αποδομεί, όχι απλώς την ορολογία, αλλά και το πλαίσιο της ίδιας της διαπραγμάτευσης. Έτσι, από την αλλαγή των ονομάτων το θέμα πέρασε στο ότι "οι έλληνες αποφασίζουν", και τώρα τίθεται θέμα ορίων και εναλλακτικών επιλογών. Η ευρωπαϊκή εξουσία και η πολύ πιο διεφθαρμένη του ΔΝΤ, που οδήγησε δεκάδες κοινωνίες στην εξαθλίωση παγκόσμια, τώρα πια δεν φαίνεται να μπορεί να χρησιμοποιήσει τόσο άνετα το βασικό μηχανισμό που είχε – την εξαγορά. Να εξαγοράζει, δηλαδή, την πολιτική ελίτ.  Οι Τσίπρας και Βαρουφάκης φαίνονται αντίθετα να παίζουν ένα παιχνίδι που πάει παρά πέρα και απομυθοποιεί τη βασική δυτική ρητορική – ότι οι «τεμπέληδες έλληνες» τρώνε τα λεφτά των «καλών δυτικών νοικοκυραίων». Η βασική τους θέση ότι ουσιαστικά τα χρήματα που θα «δώσουν» οι δανειστές, θα τα πάρουν πάλι πίσω οι ίδιοι – είναι, δηλαδή, χρήματα για ξεπληρωθούν τα χρέη που επέβαλαν την ελληνική κοινωνία με τα μνημόνια- ξεσκεπάζει την ουσία των μνημονίων της λιτότητας: εκβιάζουν για να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση την μεταφορά χρημάτων από τους ίδιους στους εαυτούς τους, με αντίτιμο να υποστεί η ελληνική κοινωνία και άλλη λιτότητα. Οι έλληνες θα έπρεπε να υπογράψουν δικές τους στερήσεις για να κάνουν οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ άσκηση εσωτερικής λογιστικής μεταφοράς χρημάτων στους λογαριασμούς τους. Και αυτή η άσκηση είναι και πειθαρχική – να «διδάξουν» υπακοή και στους έλληνες και στους άλλους εξεγερμένους του ευρωπαϊκού νότου....

  • Χαρακτηριστική η αποκάλυψη της κωμωδίας του Eurogroup.  Απόρησε ο Ιρλανδός γιατί δεν δόθηκαν οι προτάσεις στους υπουργούς για να μπορούν να ξέρουν τι συζητούν [οι δημοσιογράφοι που αναπαράγουν ότι τους λένε για 18-1 ποτέ δεν κατάφεραν– δεν τόλμησαν σαν υπάκουα φερέφωνα-  να ρωτήσουν τι ακριβώς συζητούν εκεί μέσα]. Και ο Σοιμπλε είπε ότι δεν γίνεται γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να τους πάρει στην..γερμανικη βουλή. Δηλαδή οι υπουργοί οικονομιών συζητούν στα τυφλά με βάση το κριτήριο ..τί ξέρει η γερμανική βουλή. Και ποιό είναι το νόημα αυτής της φαιδρής συνομοταξίας τότε; Να επικυρώνει ότι της φέρουν οι γερμανοί – καλά τα στέλλουν με τον Ντάιζελμπλουμ σαν messenger. Τοπικό συμπέρασμα: ο Χάρης ποτέ δεν ξέρει τί γίνεται, απλώς σηκώνει το χέρι και ψηφίζει, κοιτάζοντας τί κάνουν οι άλλοι. Η πλάκα είναι ότι τον πληρώνουμε κιόλας.

  • Για την περίπτωση του Χάρη θα αντιγράψουμε και αυτήν την εβδομάδα τον Παπαδημήτρη – eloquent: «Τζαι η Μαριού τον άντρα της μες τους πραματευτάες» ήμαρτον σου Κύριε! Εδώ και μέρες που ασχολούμαστε με δισεκατομμύρια, ο Χάρης στον δικό του κόσμο: Κάμνει χαρούλες επειδή η Τρόικα αποφάσισε να εγκρίνει να μας εκταμιεύσει εκατόν ψωροεκατομμύρια.» Και άμα προσθέσεις και το γεγονός ότι ο Χάρης κτυπιόταν με ψέματα στάσης πληρωμών από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι την φετινή άνοιξη, αν δεν περάσει το δικό του σχέδιο για τις εκποιήσεις, το οποίο όχι μόνο δεν πέρασε αλλά πέρασαν και 10 μήνες για να εγκριθεί άλλο, τότε το επίπεδο της συζήτησης για το ρόλο του υπουργού οικονομικών και την "Μαριού με τον άντρα της" που νομίζει ότι είναι πραματευτής, είναι πιο σαφές..:)

  • Για το άγκρισμα της Λαγκάρντ και την ωριμότητα της εξαρτώμενης του Σαρκοζί. Ποιά μιλά. Μια τύπισσα που την διόρισε ο Σαρκοζί, όταν έστησαν το θέαμα σκανδαλολογίας του Στρως Καν..Και η «ενήλικη» κυρία δεν αντιλαμβανόταν σε τί φιλμ έπαιζε, σε τί στημένο σκηνικό βολέματος και ευνοιοκρατικών διορισμών συμμετείχε; Η ευνοούμενη του Σαρκοζί, υπό διερεύνηση και αυτή για σκάνδαλα μιλά για… ωριμότητα..:)

  • Όπως τον Σόιμπλε που απειλούσε θεούς και δαίμονες το περασμένο Φεβράρη ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην πληρωμή δόσης από την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν «χρηματοπιστωτικό γεγονός». Κατάπιε την γλώσσα του, όταν η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι θα πακετοποιήσει τις δόσεις.. Οι εκβιασμοί.. Ένας βασικός λόγος γιατί η Γερμανία πρέπει να πληρώσει πολεμικές αποζημίωσης είναι για να θυμούνται οι γερμανοί [ως λαός αλλά και ως ηγεσία] ότι αυτές οι «ηγεμονικές» αθλιότητες, πληρώνονται..Και η Δύση έχει πολλές αμαρτίες να ξεπληρώσει, καθώς συρρικνώνεται η επιρροή της..
http://2ha-cy.blogspot.com/2015/06/blog-post_33.html

http://2ha-cy.blogspot.com/2015/06/blog-post_74.html

No comments: