Wednesday, October 21, 2009

Όχι στον καφέ της αδιαλλαξίας και του αυταρχισμού - έμπρακτη συμπαράσταση στους απεργούς του Cafe la mode

1.Η απεργία στο Cafe la mode στην Λεωφόρο Ακροπόλεως στη Λευκωσία δεν είναι ούτε μικρή ούτε ασήμαντη. Δεν αφορά μόνο τους απεργούς, ή μόνο τους υπαλλήλους του συγκεκριμένου εργοδότη. Αφορά άμεσα όλους τους υπαλλήλους των κέντρων αναψυχής και κατ' επέκταση ολόκληρη την εργατική τάξη καθώς το διακύβευμα δεν είναι απλά η μισθοδοσία στη συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά το ίδιο το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης και της εφαρμογής της υφιστάμενης κλαδικής συλλογικής σύμβασης.
2.Ως μια απεργιακή κινητοποίηση που διεξάγεται από μια μιχτή ομάδα εργαζομένων, ειδικευμένων και ανιδείκευτων, Κυπρίων και μεταναστών, αντρών και γυναικών έχει την ιδιαίτερη της σημασία. Αποτελεί παράδειγμα υπέρβασης των εσωτερικών διαχωρισμών της εργατικής τάξης μέσα από τις διαδικασίες της οργανωμένης πάλης.
3.Η αδιαλλάχτη στάση της εργοδοσίας μέσα από την άρνηση της να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και μέσα από την προσπάθεια της να ποινικοποιήσει την απεργία συνιστά πρόκληση, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Δεν πρόκειται για κάποια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, αλλά για τον όμιλο εταιρειών Voici la mode (6 καταστήματα Marks and Spencer, 3 καταστήματα CELIO στην Λευκωσία και 2 στην Λεμεσό, 4 Cafe la mode και άλλες μικρές επιχειρήσεις) που εργοδοτεί συνολικά 300 ανθρώπους. Και έχοντας επίγνωση της οικονομικής της εξουσίας η εργοδοσία συμπεριφέρεται με αυταρχισμό. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η γλώσσα του κέρδους. Ας της μιλήσουμε με αυτή τη γλώσσα αφού δεν σέβεται αυτούς που παράγουν τα κέρδη της.

Καμιά ενίσχυση στις επιχειρήσεις του ομίλου εταιρειών Voici la mode.

Για την πρόταση στήριξης της απεργίας στο Cafe la mode – Συντακτική ομάδα φάλιες

7 comments:

Anonymous said...

ine keros nomizo na asxolithi kai euriteros xoros me ta eragasiaka provlimata tu topou i simasia sumparastasis tze topothetisis ine angkaia. I politiki topothetisi guro apo ta ergasiaka themata ine simio klidi tze tin anaptuxi mias topikis antikapitalistikis propagandas.

As arxisi i propaganda gia tin enisxisi tou agona ton ergazomenon

kato i misthoti sklavia

boykotaz st 'afentika tis exousias

oloi mazi ston agona ton ergazomenon

boykotaz tora

the Idiot Mouflon said...

Να σερβίρεται δωρεάν καφές πόξω που τα μαγαζιά τους με ενημερωτικά φυλλάδια για χαρτομάντηλα.

Όι, α;

osr said...

νομίζω πρέπει να οργανωθεί άμεσα συνέλευση και έμπρακτη συμπαράστση στον χώρο της απεργίας

και ανάδειξης της γύμνιας όλων των εμπλεκομένων φορέων

αφού το δίκαιωμα του συνεταιρίζεσθαι δηλαδή του να οργανώνεσαι συνδικαλιστικά είναι κατοχυρωμένο και συνταγματικά και από την ευρωπαική σύμβαση ανθρωπινων δικαιωμάτων με πολλές σχετικές αποφάσεις του εδαδ

προτείνω να γίνει άμεσα συνέλευση

gregoris said...

συγκέντρωση αλληλεγγύης στο χώρο της απεργίας το Σάββατο ώρα 11.00 το πρωί. όσοι μπορείτε ελάτε. οι απεργοί θα εκτιμήσουν την παρουσία μας

gregoris said...

Η απεργία στο Voici la mode αγώνας για όλους

Ο δίκαιος αγώνας των απεργών του Cafe Voici la mode θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί μέχρι τη δικαίωση.
Ο δίκαιος αγώνας των απεργών του Cafe Voici la mode είναι πλέον αγώνας όλων των εργαζομένων.
Η καταπίεση, η εκμετάλλευση και οι μισθοί πείνας αφορούν όλη την κοινωνία μας.
Συμπεριφορές παρόμοιες με του εργοδότη μας τείνουν να γίνουν κανόνας, οδηγώντας σε πισωδρόμηση, κοινωνική αδικία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση μεγάλου ποσοστού του λαού, ενώ οι εκατομυριούχοι στοιβάζουν με τον ιδρώτα μας μεγαλύτερα πλούτη.
Αγαπητοί συμπολίτες, φίλοι και φίλες,
Δεν είμαστε τρομοκράτες, ούτε παράνομοι όπως προσπαθεί να μας παρουσιάσει ο εργοδότης μας. Είμαστε απλοί οικογενιάρχες εργαζόμενοι που δεν αποδεχόμαστε την αδικία και αγωνιζόμαστε για το δίκαιο μας.
Εκφράστε την αλληλεγγύη σας στο δίκαιο αγώνα μας αποφεύγοντας να επισκευτείτε το Cafe Voici la mode.
Διαμαρτυρηθείτε μαζί μας για το ξήλωμα του κοινωνικού ιστού.
Το πρόβλημα μας είναι πρόβλημα για κάθε υγειώς σκεπτόμενο πολίτη.
Σήμερα εμείς, αύριο εσείς, μεθαύριο τα παιδιά μας.

Οι απεργοί του Cafe Voici la mode

gregoris said...

σήμερα ήρθε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ και βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπης Κυρίτσης, και εξέφρασε την στήριξη του στους απεργούς με δηλώσεις στο Άστρα, την τηλεόραση του ΡΙΚ και το Πλας Τιβι.
η ΠΕΟ έδωσε επίσης οικονομική ενίσχυση στους απεργούς ενώ αυξηθήκαν και οι επισκέψεις αλληλεγγύης από μέλη και στελέχη της ΠΕΟ. το ηθικό των απεργών είναι αναπτερωμένο. αντίθετα οι απεργοσπάστες δείχνουν εκνευρισμένοι.
ο διαπραγματευτής της ΠΕΟ, γραμματέας της κλαδικής συντεχνίας, ζήτησε όμως κάποια αυτοσυγκράτηση το σαββατοκύριακο. ως μέτρο καλής θέλησης οι απεργοί θα σταματήσουν να ανεβαίνουν πάνω στο εστιατόριο για το σαββατοκυρίακο παροτρύνοντας τους συναδέλφους τους να απεργήσουν έτσι ώστε να δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει την απαρχή του αναμένου διαλόγου. αν όμως η εργοδοσία διατηρήσει την αδιάλλαχτη στάση της την Δευτέρα, ο αγώνας θα κλιμακωθεί.

Anonymous said...

Όταν κάποιος δεν ξέρει μια ιστορία και υποθέτει πως κατι δεν είναι σωστο τότε είναι βλάκας. Αυτός ο κύριος που έγραψε αυτό το άρθρο και φανατίζεται "πολύτιμη βοήθεια της ΠΕΟ" υποθέτει πως κάθε εργοδότης πρέπει να δέχετε τους όρους της ΠΕΟ η οποιασδήποτε άλλης συντεχνίας. Αυτές τις αισχρότητες που έγιναν αυτες τις δυο βδομάδες αποδείχνουν πως ζούμε σε μια χώρα μπανανίας με ένα πρόεδρο υποτιθέμενο κουμουνιστή. Αυτο που δεν ξέρει ο κάθε απλός πολίτης και όχι τα πιόνια της ΠΕΟ, είναι πως αυτοί όλοι που οργάνωσαν όλο αυτό, το είχαν προσχεδιασμένο όταν τους είπαν πως δεν δέχονται συντεχνιες στο cafe la mode. Αυτοί όλοι ήταν η μοιονότητα 15 άτομα απο τα 90!! που ήταν γραμμένα στη ΠΕΟ και σε συμφωνία με την πολυαγαπημένη τους συντεχνία( αρνιά του ΑΚΕΛ) αποφάσησαν όλοι ότι πρέπει να παρέμβει το κομα για να έχει ώφελος. Αλλά αυτά που δεν ξέρει ο απλός πολίτης είναι οτι η ΠΕΟ προσπάθησε να καταστρέψει 90 άτομα. Αυτή είναι η ΚΥΠΡΟΣ. Συχγαρητήρια. Αλλα και μετά απο αυτό, όταν τα υπόλοιπα 90 άτομα που δούλευαν κανονίκα απύβδησαν και δεν άντεχαν άλλο πήγαν να διαμαρτηρηθούν έξω απο το υπουργείο εργασίας έξω η πεο! Η ΠΕΟ με δική της απόφαση σκαρφήστικε να πεί ότι φτέναι οι εργοδότες! Είμαστε σε μια χώρα όλοι αρνιά! ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΜΗΝ ΜΗΛΑΤΕ! Η ΠΕΟ παλαιότερα προσπάθησε να καταστρέψει και το jumbo και τον ορφανίδη χωρίς έλεος αλλα δεν ήταν στη κυβέρνηση. Φέτος είναι ακόμα πιο φανατισμένη! Και όταν τερματίστηκε το όλο σκηνικό η ΠΕΟ σε διάφορα blogs και ιστοσελίδες προσπαθεί να αποκτήσει και άλλα μέλη μαζί της. Η πιο φανατισμένη, αισχρή οργάνωση που θέλει να ονομάζετε και συντεχνία τώρα βγήκε στην κυβέρνηση και κάνει ότι θέλει. ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ! Μία εκ των οποίων απεργούσαν αυτές τις μέρες έπερνε 1800 ευρώ το μήνα!!Ήθελε να βάλει το κόμα της μέσα! ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ! Μην γίνετε αρνιά οποιουδήποτε κόμματος ή οργάνωσης. ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΡΙΣΗ και όταν δεν ξέρετε τι συμβαίνει απλά κλείστε το στόμα σας!