Wednesday, February 17, 2010

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους Τούρκους εργάτες!

Εδώ και δυο μήνες οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της πρώην κρατικής εταιρείας παρασκευής καπνού και αλκοόλ TEKEL βρίσκονται στους δρόμους της Άγκυρας σε μια μεγάλη και διαρκή κινητοποίηση ενάντια στην κυβέρνηση Ερτογάν. Το κρατικό αυτό κονσόρτιουμ ιδιωτικοποιήθηκε το 2003 και από τότε άρχισε το κλείσιμο εργοστασίων και οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Στις 15/12/09 η κυβέρνηση του AKP πρότεινε μια καινούργια ρύθμιση με τον κωδικό 4-C σαν μεσοπρόθεσμη λύση για τους απολυμένους εργάτες προσφέροντας δεκάμηνα συμβόλαια εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη βάση του κατώτατου μισθού, (μείωση δηλαδή στο μισό του μισθού τους). Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των απολυμένων εργαζομένων που κατευθύνθηκαν από διάφορα μέρη της χώρας προς την Άγκυρα κατασκηνώνοντας διαμαρτυρόμενοι σε κεντρικούς δρόμους γύρω από το οίκημα της συνομοσπονδίας συνδικάτων Türk-İş δημιουργώντας έτσι ένα δημόσιο κέντρο αγώνα. Κάποιοι διεξάγουν απεργία πείνας.

Η αλληλεγγύη των Τούρκων εργαζομένων προς τους απολυμένους συναδέλφους τους υπήρξε εντυπωσιακή. Φοιτητές, πολίτες και ακτιβιστές συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενώ στις 4/2/10 πραγματοποιήθηκε γενική απεργία αλληλεγγύης με συμμετοχή εκατομμυρίων εργαζομένων. Οι απολυμένοι αυτοί εργαζόμενοι ήταν στην πλειοψηφία τους ψηφοφόροι του AKP αλλά τώρα που αντιμετωπίζουν την καταστολή του αστικού κράτους (είχαμε συγκρούσεις με την αστυνομία, τραυματισμούς, ρίψη δακρυγόνων, οδοφράγματα και συλλήψεις) που διαχειρίζεται ο Ερτογάν, έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί. Η φράση που κυκλοφορεί ευρέως αυτό το διάστημα στην Τουρκία είναι παρμένη από ένα εργάτη της TEKEL. “Πριν τις 15/12/09 ήμουν απλά ένας Μουσουλμάνος που προσευχόμουν πέντε φορές τη μέρα. Τώρα είμαι ένας εργάτης, πέντε φορές κομμουνιστής”. Η εικόνα του AKP ως ένα δήθεν υπερταξικό κόμμα, ουδέτερο στην σύγκρουση κεφαλαίου και εργασίας έχει θρυμματιστεί στους δρόμους της Άγκυρας. Όπως το θέτει ο Erinç Yeldan, (Bilkent University) “η ιστορία αναδεικνύει για άλλη μια φορά την πραγματική διαλεκτική του καπιταλισμού”.

3 comments:

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

μονο μια παγκόσμια μαζική διαδήλωση ενάντια σε τουτες ούλλες τες μαλακίες που μας γ****ν που ούλλες τες πάντες και εν εν μας αφήνουν ελεύθερους, εν να τους ταράξει για λίον τουλάχιστον.

gregoris said...

εκδήλωση αλληλεγγύης αύριο στις 10.00 το πρωί στο Κοουλού Παρκ, δίπλα που την πύλη της Κερύνειας, βόρεια Λευκωσία