Sunday, September 30, 2012

Οι εργαζόμενοι της Κύπρου απέναντι στο μνημόνιο της Τρόικας


Παρά το χαμηλό δημόσιο χρέος και δημοσιονομικό έλλειμμα στην Κύπρο, η αλόγιστη επέκταση και λανθασμένη επενδυτική πολιτική του τραπεζικού κεφαλαίου στο κυνήγι του εύκολου κέρδους οδήγησε την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Η Τρόικα είναι πλέον παρούσα και μελετά το κυπριακό μνημόνιο που σύντομα θα ρυθμίζει σε σημαντικό βαθμό τις τύχες του κυπριακού λαού. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου παρά την εγκληματική τους συμπεριφορά στον τραπεζικό τομέα, υποδεικνύουν σήμερα στην Τρόικα, μέσω των οργανώσεών τουςμείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση της ΑΤΑ και επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης, περικοπές επιδομάτων και διάφορα άλλα μέτρα λιτότητας που θα οδηγήσουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στη φτωχοποίηση. Η Τρόικα είναι το κατ’ εξοχήν εργαλείο προώθησης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι κάποια ουδέτερη υποστηρικτική δύναμη.

Ως Επιτροπή για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ) θεωρούμε όμως ότι υπήρχε και υπάρχει περιθώριο για μια αποτελεσματική, οργανωμένη αντίσταση μέσα από ένα ενωμένομέτωπο εργαζομένων και των συνδικάτων τους, μαζί με τις δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς. Στα πλαίσια αυτά διοργανώνουμε αυτή τη εκδήλωση για να συζητήσουμε την κατάσταση που έχουμε μπροστά μας ως εργαζόμενοι και το πως μπορούμε να αντισταθούμε αποφασιστικά απέναντι στην απειλή της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου της κυπριακής κοινωνίας.

Δημόσια συζήτηση της ΕΡΑΣ με θέμα:
Οι εργαζόμενοι της Κύπρου απέναντι στο μνημόνιο της Τρόικας

Πέμπτη, 4 Οκτώβρη, ώρα 6.00
Δημοσιογραφική Εστία

Ομιλητές

Σωτήρης Κάττος, (Πολιτικός Κοινωνιολόγος)

Πάμπης Κυρίτσης (Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ)

Φίλιος Φυλακτού (Πρόεδρος ΠΟΕΔ)

Σταύρος Τομπάζος (ΕΡΑΣ)

Συντονίζει ο Θέμος Δημητρίου (ΕΡΑΣ)

Friday, September 28, 2012

Δέφτερη Ανάγνωση - Ταξικά νέα


Η ΠΕΟ φαίνεται να αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο και για εργατικές κινητοποιήσεις. Βέβαια, μετά και από τη συνεδρία του Γενικού της Συμβουλίου αποδέχεται, επίσημα, ότι θα υπάρξουν και φέτος θυσίες από πλευράς των εργαζομένων αλλά ζητά οι περικοπές να είναι “δίκαιες και ισορροπημένες” και να μην πλήξουν “καίρια” το βιοτικό επίπεδο. Και δείχνει, πλήρως, συγκρατημένη, όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των οποίων ο συμβολικός χαρακτήρας προαναγγέλλεται. Ο στόχος είναι λέει ο Κυρίτσης βασικά “να δοθεί το μήνυμα πως οι εργαζόμενοι έχουν απαιτήσεις και δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μοιρολατρικά όσους και όποιους όρους θέλουν να τους επιβάλουν”. Να μην περάσει δηλαδή “μοιρολατρικά” το μνημόνιο. Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι «η τραγική κατάσταση της οικονομίας, η τραπεζική κρίση, το δημοσιονομικό αδιέξοδο και οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν σε κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις σπρώχνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό» και εκτιμά, παράλληλα, ότι «οι προτάσεις της τρόικας προοιωνίζουν ακόμα χειρότερες ημέρες για την απασχόληση εφόσον σ’ αυτές περιλαμβάνονται μέτρα λιτότητας που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη οικονομική ύφεση και συρρίκνωση της ανάπτυξης». Τα δεξιά συνδικάτα που έχουν και περισσότερα μέλη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα κτυπηθεί πρώτος, φαίνεται να διστάζουν προς το παρόν για κινητοποιήσεις και ζητούν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση. Παρόλο που συμφωνούν ότι τα μέτρα της τρόικας, θα επιδεινώσουν την κατάσταση συνολικά για τους εργαζόμενους. Η ΟΕΒ επαναλαμβάνει το τροπάρι της αναγκαιότητας θυσιών των εργαζομένων και επικαλούμενη την ανεργία απειλεί με νέες απολύσεις. Η ΠΑΣΥΔΥ τοποθετήθηκε χτες ρητά, ανοιχτά και επίσημα - “Η κυπριακή πολιτεία πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει το μνημόνιο της τρόικας”. Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο κ. Χατζηπέτρου δήλωσε ότι «πρέπει όλοι μας να κάνουμε το παν να αποφύγουμε το μνημόνιο, όπως πολύ σωστά πράττουν η Ισπανία και η Ιταλία». Θα ήταν άδικο να θυματοποιηθεί η Κύπρος εξαιτίας, όπως υποστηρίζει, «της μεγάλης και αλόγιστης έκθεσης των τραπεζών στην Ελλάδα σε ομόλογα και επισφαλή δάνεια».
ΠΕΟ και ΣΕΚ διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της ένταξης του Λιμανιού στο Βασιλικό στον νόμο Περί Λιμενεργατών και Αχθοφόρων όπως έχει συμφωνηθεί και με επιστολή τους στην κυβέρνηση προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Οι Κύπριοι Λιμενεργάτες και Σημειωτές - μέλη της ΠΕΟ συμμετείχαν στη Πανευρωπαϊκή στάση Εργασίας που διοργάνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC) στις 25.09.2012 από η ώρα 8,00 μέχρι τις 9,00π.μ. και στα δύο Λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας. Η Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν – ΠΕΟ αναφέρει ότι «με την Πανευρωπαϊκή στάση Εργασίας η συντεχνία μαζί με τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις μέλη του IDC θέλουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη και υποστήριξη τους, στον αγώνα που διεξάγουν οι λιμενεργάτες της Πορτογαλία ενάντια στο νέο νόμο για τα λιμάνια που προωθεί η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας, υπερασπίζοντας τους συμφωνημένους όρους και τις θέσεις εργασίας».
ΠΕΟ και ΣΕΚ προειδοποιούν με αυτόματα δυναμικά μέτρα στα λεωφορεία ,εάν με το τέλος κάθε μήνα δεν καταβάλλεται έγκαιρα ο μισθός σε όλους τους εργαζομένους, καθώς και οι εισφορές που αποκόπτεται για τα διάφορα ταμεία. Ταυτόχρονα, με επιστολή τους στις εταιρείες λεωφορείων τους καλούν να τερματίσουν άμεσα την εκμετάλλευση του προσωπικού, με την εξώθηση του σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να προωθηθούν τα συμφέροντα των εταιρειών.
Δίωρη, αυθόρμητη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι πολίτες εργαζόμενοι στις στρατιωτικές μονάδες Σ.Π.Τ.Χ και 691 ΑΒΠ στην Λεμεσό, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου. Αιτία, η απαράδεκτη συμπεριφορά του Ταξίαρχου, έναντι των Συνδικαλιστικών εκπροσώπων της ΠΕΟ και της ΣΕΚ, και κατ επέκταση των 120 πολιτών, εργαζομένων στα στρατόπεδα, ο οποίος αρνήθηκε να δεκτή την συνδικαλιστική αντιπροσωπεία, ανακοινώνοντας ότι ούτε αναγνωρίζει, ούτε συζητά με τις Συντεχνίες. Άμεση ήταν η αντίδραση του προσωπικού, το οποίο κατήλθε την ίδια ώρα σε δίωρη στάση εργασίας. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, έστειλαν επιστολή στον Γ.Δ του υπουργείου Άμυνας, με την οποία ζητούν όπως καθοριστεί συνάντηση στην παρουσία του Ταξίαρχου, για συζήτηση του θέματος. Σε αντίθετη περίπτωση, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί 24 απεργία.
Κλιμάκωση της ΑΤΑ - η αντιπρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα για την ΑΤΑ, που βασίζεται στη λογική της προηγούμενης πρότασης της Σωτηρούλας Χαραλάμπους για κλιμακωτή μείωση της ΑΤΑ στα εισοδήματα πέραν των 2400 μηνιαίων απολαβών που απορρίφθηκε, τότε από την ΟΕΒ και την Τρόικα που ζητούν την πλήρη κατάργηση της για όλα τα εισοδήματα. Βέβαια ,όσον αφορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους τραπεζικούς και πολλές εταιρείες, η ΑΤΑ είναι ήδη παγωμένη και πιθανότητα η περίοδος του παγώματος θα αυξηθεί λόγω της παρατεταμένης ύφεσης. Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος των ιδιωτικών υπαλλήλων που δεν υπάγονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δεν επωφελείται άμεσα από την ΑΤΑ. Όμως, αναμφίβολα, τυχόν επίσημη κατάργηση της θα έχει ευρύτερη συνέπειες από την μείωση των μισθών όσων την παίρνουν, καθότι θα οδηγήσει στην απόλυτη στασιμότητα όλων των μισθών εν μέσω της συνεχούς αύξησης των τιμών, με αποτέλεσμα την διάβρωση της αγοραστικής δύναμης όλων των μισθωτών.
Διαφωνίες με την τρόικα διατυπώνουν οι κυπριακές τράπεζες αναφορικά με την πρόταση να αυξηθούν τα ίδια κεφάλαια των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αλλά και για την πρότασή της να μειωθεί ο χρόνος εκποίησης των υποθηκευμένων ακινήτων. Ο κ. Κεραυνός είπε ότι η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων από 8% σε 10%, θα δημιουργήσει την ανάγκη εξεύρεσης πολλών εκατομμυρίων, ενώ είναι δύσκολη η προσέλκυση νέων κεφαλαίων σε περίοδο κρίσης και αν αυτά τα λεφτά έρθουν από το Μηχανισμό, τότε ολόκληρη η Κύπρος θα εισέλθει στον Μηχανισμό για πολλά χρόνια.

Thursday, September 27, 2012

Μία είναι η ουσία

Μία είναι η ουσία:
δεν υπάρχει αθανασία

Άιντε μία είναι η ουσία:
δεν υπάρχει αθανασία

Αχ και του παράδεισου η κοιλάδα
δεν χωράει την Ελλάδα

Να 'σουνα, Θεέ μου, πότης
να σωθεί η ανθρωπότης,
στο μεθύσι σου απάνω
να μαχαίρωνες το Χάρο.

Μία είναι η ουσία:
δεν υπάρχει αθανασία

Άιντε μία είναι η ουσία:
δεν υπάρχει αθανασία

Άιντε ν' αρρωστήσει ο Άγιος-Πέτρος
να τη βγάλουμε και φέτος.

Να 'σουνα, Θεέ μου, πότης
να σωθεί η ανθρωπότης,
στο μεθύσι σου απάνω
να μαχαίρωνες το Χάρο.


στίχοι Λευτέρης Χαψιάδης, μουσική Χρήστος Νικολόπουλος

Wednesday, September 26, 2012

Βάλτε να πιούμε...

Τα όνειρα που βυζάξαμε με της καρδιάς μας το αίμα
πέταξαν και χαθήκανε μες της ζωής το ρέμα.
Μα τάχα εμείς παντοτινά τ' άφταστα θα ζητούμε;

Βάλτε να πιούμε...

Τα περασμένα σβήσανε, το τώρα δε θα μείνει.
Τροφή των χοίρων έγιναν και οι πιο λευκοί μας κρίνοι.
Μα τάχα πρέπει τους νεκρούς αιώνια να θρηνούμε;

Βάλτε να πιούμε...

Αδέλφια κάτω η βάρκα μας στο μόλο μας προσμένει.
Ελάτε οι ταξιδιάρηδες να πιούμε συναγμένοι.
Στο περιγιάλι το φαιδρό ας γλεντοτραγουδούμε.

Βάλτε να πιούμε...

Τάχατε κι όποιος δε μεθά κι όποιος δεν τραγουδήσει
κι όποιος στ' αγκάθια περπατά μια μέρα δεν θ' αφήσει
τ' αγαπημένο μας νησί που έτσι γερά πατούμε.

Βάλτε να πιούμε...

Πες μας που πάει ο άνθρωπος τον κόσμο σαν αφήνει;
Πες μας που πάει ο άνεμος, που πάει η φωτιά σαν σβήνει;
Σκιές ονείρων είμαστε, σύννεφα που περνούμε.

Βάλτε να πιούμε...

Στο ξέχειλο ποτήρι μας είναι όλα εκεί γραμμένα.
Καπνοί 'ναι τα μελλούμενα κι αφρός τα περασμένα.
Καπνός κι αφρός το γέλιο μας κι εμείς που τραγουδούμε.

Βάλτε να πιούμε...

Άκουσε δε βιαζόμαστε να φύγουμε βαρκάρη.
Μα σαν είναι ώρα γνέψε μας, δε σου ζητούμε χάρη.
Μα όσο να φύγεις πρόσμενε κι αν θέλεις σε κερνούμε.

Βάλτε να πιούμε...

Saturday, September 22, 2012

Τα ριάλλια



http://paratiritirioergasias.blogspot.com/2012/09/blog-post_1752.html

Αν είσαι τζι αν δεν είσαι του δήμαρχου παιδί
του δήμαρχου παιδί, ω, ω
εγιώ ννα σε φιλήσω τζι ας κάμω φυλακή
Τα ριάλια, ριάλια, ριάλια
τα σελίνια μονά τζιαι διπλά
τα μονόλιρα, πεντόλιρα τζιαι πού 'ντα
ο ππεζεβέγγης που τα 'σιει στη πούγγα, ω, ω

Εσού 'σαι ο καθρέφτης, το καθαρόν γιαλίν
το καθαρόν γιαλίν, ω, ω
που φέγγει στην Ευρώπην τζιαι στην Ανατολήν
Τα ριάλια...

Ίντα τραούιν να σου πω, μάνα μου να σ' αρέσει
μάνα μου νa σ' αρέσει, ω, ω
πο σιεις αντζιελικόν κορμί τζιαι δαχτυλίιν μέση
Τα ριάλια...

την σκάλα που ξεβαίνεις, να ξέβαινα τζι εγιώ
να ξέβαινα τζι εγιώ, ω, ω
τζιαι κάθε σκαλοπάτιν να σε γλυκοφιλώ
Τα ριάλια...

Μιχάλης Βιολάρης

Friday, September 21, 2012

Δέφτερη ανάγνωση - Ταξικά νέα


ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΟΑΣ και ΕΔΕΚ εξέφρασαν ανοιχτά την διαφωνία τους με το προσχέδιο μέτρων που ζητά η Τρόικα όπως αυτό διέρρευσε. Η ΣΕΚ και η ΕΔΕΚ εκφράζουν, επίσης, την απαράσκεια τους για το ότι δεν άρχισε ακόμα ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και κοινωνικών εταίρων, η ΠΕΟ αναφέρεται σε νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία που προστατεύει τον πλούτο και φορτώνει την κρίση στον απλό λαό και η ΠΟΑΣ ζητά οι αντιδράσεις των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων να αποτελέσουν αντικείμενο ευρείας Πανσυνδικαλιστικής διάσκεψης το συντομότερο δυνατό. ΠΕΟ, ΠΟΑΣ και ΣΕΚ επισημαίνουν ότι τα μέτρα στρέφονται κατά της μισθωτής εργασίας και της καταναλωτικής δυνατότητας των νοικοκυριών, ενώ απουσιάζουν μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας και της συνεισφοράς του πλούτου για ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών. Προειδοποιούν ότι αυτή η λογική της σκληρής λιτότητας θα επιτείνει την ύφεση και ότι χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις, βασισμένες στις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι χρειαζόμαστε το δάνειο για βγούμε από την κρίση και όχι να μπούμε σε πιο βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση και ζητά ένα ισορροπημένο μνημόνιο.
Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει τις αντιπροτάσεις της στις προτάσεις της τρόικας που συνοψίζονται εδώ http://paratiritirioergasias.blogspot.com/2012/09/blog-post_4646.html
Αυτές κινούνται προς την αποδοχή μια σειρά μέτρων που προτείνει η τρόικα, όπως οι αποκοπές μισθών και η αύξηση των καταναλωτικών φόρων, αλλά και προς την απόρριψη άλλων όπως η αποκοπή του 13ου μισθού, η ολική κατάργηση της ΑΤΑ και οι οριζόντιες αποκοπές μισθών και συντάξεων. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία τουλάχιστον των πολύ χαμηλών μισθών και συντάξεων. Το κείμενο θα δοθεί αυτή τη βδομάδα στα κόμματα, στα οποία θα δοθεί χρόνος επτά ημερών για να το μελετήσουν και να καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις και προτάσεις.
Το ακριβές έλλειμα στα κεφάλαια των τραπεζών αναμένεται να προσδιοριστεί τον Δεκέμβριο του 2012, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ζήτησε να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των κρατών και των τραπεζών, ώστε να μη φορτώνονται στους ώμους των φορολογουμένων τρισεκατομμύρια ευρώ. Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπέδειξε αυτός ο φαύλος κύκλος έχει οδηγήσει στο να χρησιμοποιηθούν περισσότερα από τεσσεράμισυ τρισεκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων στην Ευρώπη για να διασωθούν οι τράπεζες. Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί από μόνη της, είπε ότι ένα τριετές πρόγραμμα, ίσως, δεν είναι αρκετό και δεν απέκλεισε να χρειαστούν τέσσερα ή πέντε χρόνια. Ο κύριος Δημητριάδης, εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχτεί συμφωνία με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, τον ερχόμενο μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της από τον Ιανουάριο του 2013.
Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αυξάνονται μέσα στην κρίση – κατά 9,4%, στους 2.160 ανθρώπους μόνο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Wealth X. η αξία της περιουσίας τους υπολογίζεται ότι αυξήθηκε κατά 760 δισ. δολάρια στα 6,2 τρισ. δολάρια. Σε αυτή την περίοδο, ο απόλυτος αριθμός των πλουσίων, δηλαδή των ατόμων με περιουσία μεγαλύτερη των 30 εκατ. δολαρίων, αυξήθηκε μόνο κατά 0,6%. Η υφήλιος «φιλοξενεί» 187.380 πολίτες, των οποίων κατά μέσο όρο η περιουσία ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια. Συνολικά, η περιουσία τους εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 1,8% στα 25,8 τρισ. Δολάρια. Στην Ασία, η αξία της περιουσίας των πλουσίων μειώθηκε κατά 6,8%. Στη Βόρεια Αμερική, όμως, αυξήθηκε κατά 2,8%, στα 8,88 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, έως το 2020, η Ασία θα έχει περισσότερους πλούσιους από ότι οι ΗΠΑ. Ειδικά για τη Γερμανία, κυβερνητική έκθεση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι το 53% των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα ανήκει στο 10% των πιο πλούσιων πολιτών. Λιγότερο από 1% ανήκει στο 50% των φτωχών. Παρά την παγκόσμια ύφεση, την οποία ακολούθησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, ο προσωπικός πλούτος στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ του 2007 και του 2012.
Σκηνικό σε επανάληψη είχαμε στις Βρυξέλλες σε σχέση με την Αριστερά και την φορολογία των κερδών των εταιρειών. Οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, καθώς και η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην οποία ανήκουν, υπερψήφισαν την περασμένη Τρίτη διάταξη έκθεσης της Ευρωβουλής, η οποία υποδεικνύει ότι «η Κομισιόν οφείλει να μεριμνήσει για την έγκαιρη θέσπιση ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας των εταιρειών». Το θέμα γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Κασουλίδης οδηγώντας τους δυο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ σε “διόρθωση ψήφου”. Έτσι, ανακουφίστηκε και η εφημερίδα Φιλελεύθερος, καθώς αποφεύχθηκε και η “οικονομική καταστροφή της Κύπρου” και προστατεύτηκε και το καθεστώς της Κύπρου, ως φορολογικού παραδείσου για το διεθνές κεφάλαιο (χαμηλότερος συντελεστής φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων (10%) σε όλη την Ε.Ε.)
Προς 600 απολύσεις κινείται η διεύθυνση της Λαϊκής Τράπεζας μέχρι το 2017, ενώ η ΕΤΥΚ με εγκύκλιο καλεί τα μέλη της να κωφεύσουν στις κινδυνολογίες και υπερβολές, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και απορρίπτοντας ως «αβάσιμους, λανθασμένους, επιπόλαιους και πρόχειρους τους υπολογισμούς για τις απολύσεις».
Η ΣΕΚ ανησυχεί για την πτώση της παραγωγικότητας στην Κύπρο και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και στους εργοδότες για την αδράνεια τους. Παράλληλα, αναφέρει ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν θα επέλθει μέσα από τη συρρίκνωση των μισθών και των ωφελημάτων που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, αλλά θα επέλθει μέσα από τη μείωση των επιτοκίων, μέσα από τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από τη χαλιναγώγηση της γραφειοκρατίας και κυρίως μέσα από την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία.
Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων Ημικρατικών τάσσεται η ΠΟΑΣ. “Οι Οργανισμοί αυτοί συνεισφέρουν ετήσια στο κράτος ουκ ολίγα εκατομμύρια. Αυτοί που ζητούν την ιδιωτικοποίηση τους έχουν ως στόχο τα εκατομμύρια αυτά να εισρέουν στα ταμεία των ιδιωτών. Προειδοποιούμε τα κόμματα που μεθοδεύουν την ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών ότι θα έχουν σοβαρό πολιτικό κόστος από τες επιλογές τους. Η ΠΟΑΣ μαζί με όλες τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις είναι έτοιμη να αντιδράσει με όλα τα νόμιμα μέσα για αποτροπή ενός τέτοιου απαράδεχτου ενδεχομένου.” 

Tuesday, September 18, 2012

Πιο δίκαιη κοινωνία δεν γίνεται

Τα πράγματα με το όνομά τους: 25 χιλιάδες ευρώ θα χρεωθεί έκαστος πολίτης από τη μέρα υπογραφης του μνημονίου, μόνο για τη διάσωση των τραπεζών.

Από τα τέλη δηλαδή του Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου μια τετραμελής οικογένεια θα χρωστά για τα μαυρα ματια της Λαικής 100 χιλιάδες έτσι για το καλό του...

Λένε πως είμαι γκαντέμης
Παλιοκουμούνι, ανάρχας
Χωρίς αιτία φρικάρω
Και άλλα πολλά εμπριμέ

Πιάσαν τα πόστα κοθώνια
Όλα τα ξέρουν, ξεράδια
Κι ήρθανε λέει να μας σώσουν,
Που να μην σώσουνε ποτέ

Να δεις που κάποτε
Θα μας πούνε και μαλάκες
Να δεις που κάποτε
Θα μας πούνε και χαζούς

Μου ‘ρχεται ρεύμα τριάντα
Του τηλεφώνου σαράντα
Νερό και νοίκι εξήντα
Και τα κοινόχρηστα δεκαεφτά

Γύρω σαΐνια κανάγιες
Τρώνε με δέκα μασέλες
Θέλουν βρεμένη σανίδα
Και τους φερόμαστε κι ευγενικά

Να δεις που κάποτε
Θα μας πούνε και μαλάκες
Να δεις που κάποτε
Θα μας πούνε και χαζούς

Κάνω εξετάσεις για κήλη
Όσοι γιατροί, τόσες γνώμες
Γρίπη, συκώτι, στομάχι
Πάω στο ΙΚΑ με βρίσκουν καλά

Άστα να πάνε στο διάλο
Κάθε καρέκλα και χάχας
Όλα πηγαίνουν στο φούντο
Κι αυτοί εκεί τη λιλής το χαβά

Friday, September 14, 2012

Δέφτερη Ανάγνωση - ταξικά νέα


Εγκληματική εργοδοτική αμέλεια στοίχισε την ζωή σε νεαρό εργάτη οικοδομών από τη Ρουμανία, την περασμένη Δευτέρα. Μετά το τραγικό ατύχημα, έχει εκδοθεί απαγορευτικό για την συγκεκριμένη οικοδομή, όπου υπήρχε παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Η Συντεχνία Οικοδόμων της ΠΕΟ εκφράζει την αγωνία της, για τις διαστάσεις που λαμβάνει, πλέον, το φαινόμενο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, τα οποία συνδέει με την παράνομη εργοδότηση και την έλλειψη συνδικαλιστικής προστασίας και ζητά διεξαγωγή συχνότερων και εντατικότερων ελέγχων με αυστηρότερες ποινές, περιλαμβανομένης και της αφαίρεσης αδειών Εργολήπτη. Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους, να διακόπτουν κάθε εργασία, όταν δεν εξασφαλίζονται απόλυτα οι συνθήκες ασφάλειας και υγείας.
Ενάντια σε σενάρια ιδιωτικοποιήσεων τάσσονται οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ και ζητούν μεταξύ άλλων απαλλαγή του οργανισμού από τον κομματικό παρεμβατισμό, διασφάλιση της αξιοκρατίας και εφαρμογή του `Πόθεν έσχες` στα μέλη των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά και στα ανώτατα και άλλα στελέχη που ενέχονται και στη διαχείριση σημαντικών κεφαλαίων. "Βιώνουμε", συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ, "πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπου η πολιτική ηγεσία λαμβάνει αποφάσεις για στήριξη των τραπεζών, οι οποίες, ενεργώντας σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσα από τους τραγικούς χειρισμούς τους, την ανοχή ή την ανικανότητα τους, οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα να ξεφύγει από το βασικό έργο χρηματοδότησης της παραγωγής και της οικονομίας του τόπου και να στραφεί στην κερδοσκοπία και στο εύκολο κέρδος". "Απώλεσαν δισεκατομμύρια", σύμφωνα με την ανακοίνωση, "αφού τα στελέχη τους φρόντισαν πρώτα απ` όλα τις περιουσίες και τις υπέρ-αμοιβές τους". "Προειδοποιούμε, λοιπόν, τους αρμοδίους", δηλώνουν οι εργαζόμενοι, "ότι θα μας βρουν απέναντί τους" και "σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα και όλοι οι εργαζόμενοι θα σταθούμε εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής αποκρατικοποιήσεων σε κερδοφόρους οργανισμούς δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι η ΑΤΗΚ.
Απλήρωτοι μένουν εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία της Λευκωσίας και της Λεμεσού, παρά το ότι έχουν φουλ πληρότητες , καθώς ο ξενοδοχειακός τομέας είναι ίσως ο μόνος που δεν κτυπήθηκε από την κρίση στην Κύπρο σήμερα. Στο Holiday Inn οι εργαζόμενοι απλήρωτοι για δυο μήνες προχώρησαν σε επ' αόριστον απεργία και κατάφεραν την Δευτέρα μετά από 5 μέρες απεργίας να πάρουν τελικά τα δεδουλευμένα τους. Εν τω μεταξύ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής των εργαζομένων στο ξενοδοχείο Poseidonia στη Λεμεσό, ξεκίνησε, από την Δευτέρα, απεργία διαρκείας. Και εδώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αφού δεν έχουν πληρωθεί τους μισθούς τους του προηγούμενου μήνα. Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται την Παρασκευή και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία Λεμεσού, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΟ και ΣΕΚ εκφράζουν τη λύπη τους προς το επιβατικό κοινό, που για τρίτη φορά φέτος υποχρεώνονται να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, αφού η εταιρεία αφήνει για άλλη μια φορά εκτεθειμένους τους υπαλλήλους της, στερώντας τους το εισόδημα τους.
Ενάντια στη πρόταση εθελούσιας αφυπηρέτησης υπαλλήλων στην Λαϊκή Τράπεζα τάσσεται η ΕΤΥΚ. Η ό,ποια πρόταση θα πρέπει να είναι επαρκώς μελετημένη και το σχέδιο να καταρτιστεί μετά από διαβούλευση με το συνδικάτο, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν αποδεκτοί εκβιασμοί – αν επιχειρηθούν θα υπάρξει αντίδραση, σημείωσε η ΕΤΥΚ.
Οι Τουρκοκύπριοι υπόκεινται περισσότερο τις συνέπειες του Κυπριακού προβλήματος, παρόλο που είναι πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει όλους τους Κύπριους, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους τα τ/κ συνδικάτα εργαζομένων στην εκπαίδευση KTÖS, KTOEÖS και DAÜ-SEN.
...Αγωνιζόμαστε για την αποτροπή του αφανισμού μας ως κοινότητα συνεπεία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής καταπίεσης στο βόρειο κομμάτι του νησιού μας. Οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών μας, οι οποίες ιδρύθηκαν το 1968 και είναι εγγεγραμμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν ανεξάρτητες μαζικές οργανώσεις. Είμαστε άκρως αντίθετοι στις προσπάθειες ποδηγέτησης ή και παρεμπόδισης των δράσεών μας από το κράτος. Οι συντεχνίες των Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών πρωτοστατούν στον κοινωνικό αγώνα και διαδραματίζουν ενεργό ρόλο, σε όλες τις κινητοποιήσεις για την επίτευξη ειρήνης και επανένωσης του νησιού μας, μέσα στα πλαίσια μιας ομοσπονδιακής λύσης στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ συμβαίνουν αυτά, αντιμετωπίζουμε τα ρατσιστικά και σοβινιστικά συνθήματα και πράξεις μιας ομάδας της ελληνοκυπριακής ελίτ, η οποία νέμεται από το 1964 την Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθώντας την πολιτική της άρνησης.
Τα τ/κ συνδικάτα αναφέρονται σε ομάδα της ε/κ ελίτ που σφετεριζόμενη τα αξιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρεμποδίζει όλες τις διεθνείς εκδηλώσεις στο βόρειο μέρος του νησιού (που είναι ευρωπαϊκό έδαφος) υπηρετώντας έτσι την διχοτόμηση και το διαχωρισμό. Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηρίζουν την απόπειρα να εμποδιστεί το διεθνές συνέδριο της ETUCE (Ευρωπαϊκό συνδικάτο εκπαιδευτικών) στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Βία στην Εκπαίδευση» στο βορρά και το κυνήγι μαγισσών σε σχέση με την πρόσληψη τ/κ στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως δείγματα ρατσισμού.
...Η προσπάθεια του πολιτικού κατεστημένου στο βορρά να παρεμποδίσει κάθε πρωτοβουλία των οργανώσεων μας, που πρωτοστατούν στον αγώνα για την επανένωση του νησιού και η παράλληλη προσπάθεια, αυτών που κατέχουν από το 1964 τα αξιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του συνεδρίου αποδεικνύει την αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ των κατεστημένων του διαχωρισμού των δυο πλευρών του νησιού μας...”

Thursday, September 13, 2012

ΕΡΑΣ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ



Αισθήματα οργής προκαλούν στον κυπριακό λαό τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα προκειμένου να συγκατανεύσει στην παραχώρηση δανείου προς την κυπριακή κυβέρνηση.

Παρά το ότι τα μέτρα που έχουν δημοσιοποιηθεί προήλθαν από ανεπίσημες διαρροές προς τον τύπο και επομένως υπάρχουν αμφιβολίες και στο περιεχόμενο τους και στην πληρότητα τους είναι σωστό κόμματα και οργανώσεις να πάρουν θέση και ειδικά όσοι θέλουν να στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας πρέπει να ορθώσουν ανάστημα. Πρόκειται για μέτρα που φορτώνουν την οικονομική κρίση στον λαό, μέσω μειώσεων μισθών, ΑΤΑ, 13ου, επιδομάτων, συντάξεων κλπ και αύξηση των φόρων. Η φορολόγηση του πλούτου είναι απειροελάχιστη ενώ προτάσσονται διάφορες περικοπές σε υψηλόβαθμους του δημοσίου οι οποίες είναι θεμιτές αλλά αφορούν ελάχιστες δεκάδες ανθρώπων και η προβολή τους αποσκοπεί στη συγκάλυψη του αντιλαϊκού, σε βαθμό εξόντωσης, εκκολαπτόμενου μνημονίου.
Η ΕΡΑΣ τάσσεται ανεπιφύλαχτα ενάντια στην υπογραφή ενός τέτοιου μνημονίου. Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει η πολιτική των μνημονίων της Τρόικας οδηγεί την οικονομία σε ύφεση και την κοινωνία σε φτωχοποίηση. Ταυτόχρονα εγκλωβίζει τις νέες γενιές σε ένα καθεστώς διεθνούς τοκογλυφίας από το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδράσουν.

Η ΕΡΑΣ θεωρεί ότι υπάρχει στην Κύπρο συσσωρευμένος πλούτος ο οποίος μάλιστα δημιουργήθηκε κάτω από ένα καθεστώς μόνιμης και νόμιμης υποφορολόγησης των κερδών. Υπάρχει ακόμα χρόνος να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα, μεταξύ άλλων, μέσα από την φορολόγηση του πλούτου και της μεγάλης ιδιοκτησίας. Είμαστε βέβαιοι ότι ακόμα και αυτή η εμφανιζόμενη ως κυβερνώσα και παντοδύναμη Βουλή θα βρεθεί στη θέση μιας σχεδόν ανύπαρκτης μειοψηφίας αν η Αριστερά αποτολμήσει να προτείνει μέτρα μιας δίκαιης κατανομής των βαρών της κρίσης σύμφωνα με την περιουσία του καθ’ ενός.

Δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή αμαχητί μια τόσο ξεδιάντροπη πολιτική εκμετάλλευσης των μισθωτών που οδηγεί την κοινωνία πίσω ξανά στο 1974.


Γραφείο Τύπου ΕΡΑΣ
Ανακοίνωση Τύπου - 13/9/2012

Σημειώσεις 24 - 13/9/2012


Αηδία εν άμαν ο κάθε νεοφιλελεύθερος γραφκιάς που κάμνει οικονομετρικά μοντέλα νομίζει ότι εν τζιαι επιστήμονας. Αηδία στο τετράγωνο εν άμαν λαλεί που πάνω τζιαι ψέματα για να προωθήσει τες θέσεις των μαστόρων του της ΟΕΒ για υποτίμηση της εργασίας παρόλο που υποτίθεται ότι η καρέκλα που κρατεί εν δημόσια. Αηδία στη τρίτη εν άμαν έσιει το θράσος να απαιτεί τζιαι μειώσεις στους μισθούς του νοσοκομειακού προσωπικού τζιαι άλλων μισθωτών στες μεσαίες κλίμακες γιατί ημίσιημου εν τούτοι που φταιν για τα δημοσιονομικά.  

Monday, September 10, 2012

Το ΑΚΕΛ και το επερχόμενο μνημόνιο λιτότητας


Η κυβέρνηση Χριστόφια τελειώνει την θητεία της χωρίς να έχει πετύχει όχι να προβεί σε κάποια έστω λίγο δικαιότερη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου αλλά χωρίς καν να πετύχει αυτό που ντε φάκτο έθεσε ως πρακτικό και υλοποιήσιμο στόχο – την διατήρηση τουλάχιστον του υφιστάμενου κοινωνικού στάτους κβο. Είναι αλήθεια ότι ανάλαβε την εκτελεστική εξουσία σε μια δύσκολη συγκυρία με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την παρατεταμένη ύφεση από την μια και την καταστροφική έκρηξη μεγατόνων ενός σαθρού και ανεξέλεγκτου ντόπιου τραπεζικού συστήματος. Είναι επίσης αλήθεια ότι δέχτηκε δριμεία επικοινωνιακή επίθεση από όλα τα άλλα κόμματα και τα ΜΜΕ. Όμως τίποτε από αυτά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις δικές της πράξεις και παραλήψεις. Επειδή ακριβώς ήταν η μετριοπαθής διαχειριστική στάση που επέλεξε να κρατήσει καθόλη τη διάρκεια της θητείας της που επέτρεψε στη δεξιά να την βάλει στην γωνιά και να την μετατρέψει σε σάκκο του μποξ.

Το ότι το ΑΚΕΛ δεν είχε την βούληση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αν αυτές συνεπάγονταν ρήξεις με το κεφάλαιο ή το βαθύ κράτος φάνηκε αρκετά νωρίς και αυτό ερμηνεύτηκε ως αδυναμία από τους αντιπάλους του και ως το ίδιο μαζί τους από μια σημαντική μερίδα του λαού που έλπιζε γενικά και αόριστα σε κάτι με την άνοδο της Αριστεράς στην εξουσία. Καθώς η θητεία Χριστόφια προχωρούσε, η οικονομική κρίση βάθαινε και η κυβέρνηση διαισθανόμενη την αδυναμία της και τον εγκλωβισμό της στους όρους ενός κρισιακού καπιταλισμού αποφάσισε την αδράνεια και την κωλυσιεργία ως την καλύτερη στάση έτσι ώστε να εμποδίσει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την λήψη μέτρων λιτότητας. Έτσι έδωσε άλλο ένα επικοινωνιακό πλεονέκτημα στην δεξιά που εμφανιζόταν ως “μεταρρυθμιστική” (χωρίς φυσικά να εξηγεί το είδος των μεταρρυθμίσεων που επεδίωκε) απέναντι σε μια “μη μεταρρυθμιστική” κυβέρνηση.

Βέβαια η κυβέρνηση αύξησε κάποια επιδόματα, περιόρισε τις προσλήψεις στο δημόσιο και προχώρησε σε κάποια αναπτυξιακά έργα όμως δεν ξέφυγε σε καμιά περίπτωση από την διαχειριστική λογική και δεν έδωσε το στίγμα μιας αριστερής κυβέρνησης διαφορετικής από τις προηγούμενες. Μόνο κάποιες ρητορικές και συμβολικές κινήσεις του Χριστόφια παρέπεμπαν σε κάποιο άλλο φαντασιακό και λειτουργούσαν ουσιαστικά ως υποκατάστατο μιας αριστερής πολιτικής. Όταν το 2011 η τραπεζική κρίση και η κρίση χρέους σε συνδυασμό με την ύφεση απείλησαν πλέον ανοιχτά και τα δημοσιονομικά, το ΑΚΕΛ υποχώρησε σχεδιασμένα και συντεταγμένα, με την ηγεσία του δήθεν να αποστασιοποιείται αρχικά από τα μέτρα λιτότητας Καζαμία αλλά μετά την απορρόφηση των κραδασμών και στα πλαίσια της εθνικής συναίνεσης να τα υιοθετεί και να τα υποστηρίζει με σθένος δικαιολογώντας ακόμα και την παράκαμψη των συντεχνιών πάνω στην οποία βασίστηκαν.

Το 2012 υποτίθεται ότι θα προχωρούσαν κάποια μέτρα για την συνεισφορά και του συσσωρευμένου πλούτου στα δημόσια ταμεία. Αντί αυτού έχουμε μπροστά μας την Τρόικα και το Μνημόνιο. Το ΑΚΕΛ συνεχίζει την ίδια στάση – επί της ουσίας καθυστέρηση και επικοινωνιακά προσεχτικές ρητορικές κινήσεις προετοιμασίας της κοινής γνώμης και προσπάθειες απορρόφησης των κραδασμών. Το ρωσσικό δάνειο για το κράτος αλλά η επαναβεβαίωση ότι θα ξελασπωθούν και οι τράπεζες, η εναντίωση σε σκληρό μνημόνιο αλλά η ετοιμότητα αποδοχής ενός “ήπιου” μνημονίου, η εναντίωση στην σκληρή λιτότητα αλλά η ετοιμότητα για περικοπές, περισυλλογή, κλιμακωτές μειώσεις μισθών κλπ εντάσσονται στο πλαίσιο αυτών των στόχων. Που είναι πιθανόν το ΑΚΕΛ να τους πετύχει. Και το σκληρό μνημόνιο να το καθυστερήσει υπογράφοντας ενδεχομένως κάτι συγκριτικά ήπιο και να μπλοκάρει ή έστω να περιορίσει και να εξουδετερώσει τις όποιες εσωτερικές αντιδράσεις.

Όμως μεσοπρόθεσμα τίποτε δεν θα είναι το ίδιο ούτε για την Κύπρο ούτε για το ίδιο το ΑΚΕΛ. Διότι το ήπιο μνημόνιο θα φέρει σύντομα ένα άλλο λιγότερο ήπιο μνημόνιο και μετά ένα άλλο καθόλου ήπιο και όπως το υφεσιακό σπιράλ θα εξελίσσεται με την κυπριακή οικονομία να συρρικνώνεται, την εργασία να υποτιμάται και το μικρό κεφάλαιο να απαξιώνεται μέσα σε μερικά χρόνια το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν το “οικονομικό θαύμα”. Οι κοινωνικές ανισότητες θα αυξηθούν και άλλο ενώ σε πολιτικό επίπεδο η περιορισμένη ανεξαρτησία που απολαμβάνουν τώρα οι ε/κ θα μειωθεί δραστικά. Αυτά δεν μπορεί να μην αφήσουν το στίγμα τους και στο ΑΚΕΛ ιδιαίτερα μάλιστα με δεδομένη την θεωρητική και επικοινωνιακή του ανεπάρκεια που του επιτρέπει να παθαίνει ζημιά ακόμα και στα πιο ανώδυνα. Βέβαια σε ζητήματα εσωτερικής συνοχής ο μηχανισμός του ΑΚΕΛ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός και στο πεδίο του κομματικού πατριωτισμού το ΑΚΕΛ έχει παράδοση πρωταθλητισμού οπόταν πιθανότατα να αποφευχθούν διασπάσεις. Αλλά το ΑΚΕΛ μετά το Μνημόνιο δεν θα έχει καν άλλοθι – ούτε ρητορικά, ούτε ιστορικά ούτε λόγω διεθνών σχέσεων καθώς θα έχει πλέον ολοκληρώσει την πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησης του και θα έχει σφραγίσει τον συμβιβασμό του με τον καπιταλισμό διεθνώς και την ε/κ αστική τάξη.

Βέβαια το ΑΚΕΛ από την ίδρυση του και παρά τον κεντρικό ρόλο της κομμουνιστικής προϊστορίας και ρητορικής του και παρά τον φιλοσοβιετισμό του δεν υπήρξε ποτέ του επαναστατικό ούτε και ιδιαίτερα ριζοσπαστικό σχήμα. Καλλιέργησε την κουλτούρα της κοινωνικής συναίνεσης, τον πολιτικό συμβιβασμό, τον πραγματιστικό υπολογισμό, τον ρεφορμισμό του ελάχιστου. Αυτά σε συνδυασμό με την θεωρητική υπανάπτυξη και την μικροαστικοποίηση των στελεχών του και την πιο έντονη συμμετοχή του ΑΚΕΛ στο αστικό κράτος τις τελευταίες δεκαετίες έφεραν την κυπριακή Αριστερά εδώ που βρίσκεται σήμερα. Η αναμενόμενη στήριξη δηλαδή του Μνημονίου και από το ΑΚΕΛ δεν είναι και τόσο κεραυνός εν αιθρία αν κοιτάξει κανείς λίγο πίσω στις ιστορικές ρίζες. Φυσικά η σταθερή πορεία του ΑΚΕΛ προς τα δεξιά δεν σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίζεται απρόσκοπτη χωρίς ζημιά για το ίδιο. Γιατί αυτό που επιτρέπει στο ΑΚΕΛ να διατηρεί την δύναμη του και την επιρροή του είναι σε σημαντικό βαθμό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άλλες ουσιαστικές ή πραγματικές αριστερές επιλογές στην Κύπρο – ούτε κομμουνιστικό κόμμα, ούτε σοσιαλιστικό, ούτε πράσινο υπάρχει εδώ σήμερα. Όταν όμως η κρίση βαθύνει και η κοινωνική αναταραχή και οι κοινωνικές συγκρούσεις ενταθούν όπως δεν θα είναι εύκολο για την Δεξιά δεν θα είναι ούτε και για την Αριστερά να ελέγξει την αυξανόμενη απαξίωση ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που προσπαθεί να διαχειριστεί ένα καταρρέον καπιταλισμό.

Friday, September 7, 2012

Δέφτερη Ανάγνωση - Οικονομία


Τι μπορεί να κρύβουν οι σκληροί δίσκοι των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Ορφανίδη
[Μερικές εκκρεμότητες του τέως Διοικητή]
Η πληροφορία ότι ο κ. Ορφανίδης είχε κατακρατήσει του σκληρούς δίσκους των υπηρεσιακών του υπολογιστών, είναι και αστεία, για το επίπεδο το οποίο αποκαλύπτει, αλλά ίσως να είναι και αποκαλυπτική για όσα μπορεί να κρύβει ένας σκληρός δίσκος - λ.χ. πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας που να θέλει κάποιος ή κάποιοι να εξαφανίσουν.
Διότι το να καταφεύγει ένας τέως Διοικητής της Κεντρικής σε κάποιας μορφής υφαρπαγή δημόσιας περιούσιας, είναι παράδοξο. Τί θα μπορούσε, λοιπόν, να θέλει να αποφύγει και αποκρύψει;
Αρκετά, αν κρίνει κάποιος από τα όσα έχουν διαρρεύσει πρόσφατα, αλλά και τους προηγούμενους μήνες. Και προφανώς, όπως λένε πολλοί, αυτά μπορεί να είναι μόνο η επιφάνεια.

Αρχικά υπάρχουν τα τρία πρόσφατα σκάνδαλα:
1. Uniastrum. Η εξαγορά της ρωσικής τράπεζας το 2009 έγινε, παρά τις εκκλήσεις του υπουργού οικονομικών, Χ. Σταυράκη και παρά το ότι εξόφθαλμα η άμεση εξαγορά δεν εξυπηρετούσε τα κυπριακά συμφέροντα. Το ότι αποκαλύφθηκε τώρα, ότι η λειτουργία της ρωσικής τράπεζας χαρακτηριζόταν από διαπλοκή και ύποπτα δάνεια που στοίχισαν στην τράπεζα Κύπρου, δείχνει ότι μάλλον υπήρχαν και αλλά συμφέροντα στην επείγουσα έγκριση. Προφανώς, θα ήταν καλά να μην έμενε τεκμήριο σε κάποιο σκληρό δίσκο.
2. Η υπόθεση της αγοράς των ελληνικών ομολόγων είναι ακόμα πιο κραυγαλέα για την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του τέως διοικητή της κεντρικής: φαίνεται να επιβεβαιώνονται, πλήρως, οι καταγγελίες του ΠΑΣΕΧΑ ότι μετά από την δήλωση της τράπεζας, το Δεκέμβριο του 2009 ότι είχε μειώσει την έκθεση της σε ελληνικά ομόλογα, κάποιοι - οι καταγγελίες λένε οι κκ. Ηλιάδης και Καρυδάς - αγόρασαν μαζικά ομόλογα αξίας 2 δις μέχρι τον Απρίλιο. Το ότι υπήρχε και προμήθεια 5% για την εξαγορά, θέτει σαφώς ευρύτερα ζητήματα. Αλλά, τίθεται και τεράστιο θέμα για την αδράνεια του κ. Ορφανίδη. Άκουσε και αυτός, προφανώς, τη δήλωση της τράπεζας Κύπρου το Δεκέμβρη ότι ξεφορτώθηκε τον κύριο όγκο των ελληνικών ομολόγων. Παρακολουθούσε αδρανής την διαδικασία των μαζικών αγορών και μόλις τον Μάρτιο έστειλε μια γενική επιστολή σε όλες - όχι ειδικά στην τράπεζα Κύπρου - για τα ελληνικά ομόλογα. Και ενώ είχε στείλει την έστω καθυστερημένη και ασαφή επιστολή, δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων που συνεχίστηκε μέχρι τον Απρίλιο. Το ότι το συμβούλιο ειδοποιήθηκε μετά το γεγονός και το ότι ο ίδιος δεν ζήτησε κάποια έρευνα για το τί έγινε εκείνο το τετράμηνο είναι όντως ενδιαφέρον. Υπήρξε εξαπάτηση του κοινού. Αλλά ίσως για τον τέως, το θέμα της εξαπάτησης του κοινού ή των μικροεπενδυτών, να μην ήταν σημαντικό. Το γιατί είναι ενδιαφέρον. Όπως ενδιαφέρον θα είναι να τεκμηριωθεί, αν έκανε ο,τιδήποτε όταν έγιναν καταγγελίες.
3. Οι συγκρούσεις συμφερόντων του κ. Σαρρή. Όταν αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Σαρρής ήταν μέλος των Συμβουλίων 8 εταιρειών, ανάμεσα τους και εταιρείες, οι οποίες είχαν δάνεια από τη Λαϊκή, ενώ είχε αναλάβει επικεφαλής της τράπεζας, ένα ιδιαίτερα επίμαχο σημείο ήταν ότι η εποπτική αρχή της κεντρικής τράπεζας έθεσε θέμα στον κ. Ορφανίδη, ο οποίος το άφησε να περάσει στέλνοντας μια τυπική επιστολή στην οποία δεν πήρε απάντηση – και δεν έκανε τίποτα για τους επόμενους μήνες. Προφανώς, σχόλια ή αλλά στοιχεία για το θέμα, θα ήταν ενδιαφέροντα.

Πέρα, όμως, από αυτά υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες:
1. Αξίζει λ.χ. να δημοσιοποιηθούν τα οποιαδήποτε στοιχεία για τη θέση του διοικητή στη διευκόλυνση των τραπεζών να πάρουν τα 2.3 δις από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα το 2009 – και πως έδρασε (ή δεν έδρασε) όταν οι τράπεζες διέθεσαν αυτό το πόσο με απαγορευτικά υψηλό επιτόκιο στην κυπριακή αγορά – και έτσι διέθεσαν το απόθεμα στην ελληνική επέκταση σε δάνεια και ομόλογα. Γιατί δεν παρενέβη;
2. Επειδή είχε δημοσιοποιηθεί ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να πουληθεί μέρος του χρυσού της κεντρικής για να αντιμετωπιστεί η κρίση, όταν ήταν πρόεδρος ο Τ. Παπαδόπουλος και μετά αρνήθηκε κάθε συζήτηση του θέματος, όταν εκλεγηκε ο Χριστόφιας, θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να μάθει κάποιος το τί λένε τα αρχεία – αν έχει απομείνει κάτι.

Το κλίμα στην οικονομία
[ η συνέντευξη Σιαρλή και η ρωσική στήριξη στις Τράπεζες]
Στην συνέντευξή του, ο Σιαρλή φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι οι πιέσεις, οι οποίες προέκυψαν στην αρχή του καλοκαιριού με τις τράπεζες να ζητούν βοήθεια από το κράτος και την υποβάθμιση από τους Fitch είχαν υποχωρήσει. Τότε, η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς η ρουτίνα της ανανέωσης βραχυπρόθεσμων δανείων μετατράπηκε σε ανοικτό ζήτημα, αφού οι κυπριακές τράπεζες φαίνονται να έχουν ανάγκη τα κεφάλαια τους, ενώ δεν υπήρχε και δυσκολία στο εξωτερικό λόγω της νέας υποτροπής της κρίσης στην ευρωζώνη. Σε εκείνο το κλίμα, η συμμαχία των τοπικών νεοφιλελεύθερων με τους εργοδότες προσπάθησε, με πρώτο τον Πολίτη, να καλλιεργήσει ένα κλίμα υστερίας για στάση πληρωμών, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση να αποδεχτεί τους όρους της Τρόικας. Ο Σιαρλή επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα της ανανέωσης των χρεογράφων είχε διευθετηθεί, ενώ έθεσε ως ρεαλιστικό στόχο των μέτρων που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση τον περιορισμό του ελλείμματος στο 3.5% - κάτι το οποίο είναι μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια. Υπενθυμίζεται ότι και εδώ υπήρχαν έντονες πιέσεις για μέτρα εναντίον των εργαζόμενων στο δημόσιο, με την δικαιολογία ότι έπρεπε να διατηρηθεί το έλλειμμα στο 2.5% - την στιγμή που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και στις χώρες με μνημόνιο, το έλλειμμα είναι πάνω από 4 -5%.

Το δεύτερο ενδιαφέρον δεδομένο της εβδομάδας, ήταν η ανάλυση του Φιλελευθέρου για την κατάσταση των καταθέσεων. Σύμφωνα με την ανάλυση, τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια αύξηση της απόσυρσης καταθέσεων ή δανείων εκ μέρους Κυπρίων πολιτών – με αυτό το ρυθμό καταγράφεται για πρώτη φορά ανισορροπία με τις καταθέσεις. Η διάφορα, ωστόσο, αποσύρσεων-δανείων και καταθέσεων γεφυρώνεται από τη ροή ρωσικών καταθέσεων. Προφανώς, η ρωσική ροή στηρίζει, ήδη, την κυπριακή οικονομία, όπως και ο ανάλογος τουρισμός.

Wednesday, September 5, 2012

Άσ' τον τρελό στην τρέλα του

Στίχοι: Άκης Πάνου
Μουσική: Άκης Πάνου
Πρώτη εκτέλεση: Μανώλης Μητσιάς
Άλλες ερμηνείες: Γιάννης Κότσιρας

Άσ' τον τρελό στην τρέλα του
και μη τον συνεφέρεις
Τι κρύβει μέσα το μυαλό
ενός τρελού δεν ξέρεις

Μπορεί να βρει στην τρέλα του
αυτά που 'χει ποθήσει
και που δεν αξιώθηκε
να δει και ν' αποκτήσει

Βρε άσ' τον τρελό στην τρέλα του
άσ' τονε στο όνειρό του
Τον κόσμο αυτό σιχάθηκε
κι έφτιαξε ένα δικό του