Saturday, February 28, 2009

Ρατσιστική και διχοτομική η ανακοίνωση της ΠΟΕΔ. Δικοινοτική Πορεία για την αλήθεια και την ελπίδα

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔ (4/2/2009), στην οποία διατυπώνεται η αντίθεση της οργάνωσης στην πραγματοποίηση επαφών ε/κ και τ/κ σχολείων, συνιστά μια πολιτική πρόκληση στις δυνάμεις της επαναπροσέγγισης και του κινήματος για την επανένωση της χώρας. Η ΠΟΕΔ φαίνεται να αδυνατεί να κατανοήσει την προοπτική μιας επανενωμένης Κύπρου και τη συνεπακόλουθη αναγκαιότητα προετοιμασίας των παιδιών για την ειρηνική συμβίωση στην κοινή μας πατρίδα. Παραμένει προσκολλημένη στο παρελθόν και με τη στάση της διαιωνίζει τη σύγκρουση και το διαχωρισμό.

Οι επαφές Ε/κ και Τ/κ δασκάλων και μαθητών δεν είναι απλώς χρήσιμες. Είναι αναγκαίες αν θέλουμε πραγματικά την επανένωση και τη συμφιλίωση, καθώς μέσα από αυτές μπορούμε να κτίσουμε το κλίμα και την κουλτούρα του αλληλοσεβασμού, της συνύπαρξης και της συνεργασίας. Η ΠΟΕΔ με την αρνητική της στάση όχι μόνο δεν βοηθά στη διαδικασία της επανένωσης αλλά μάλιστα συνιστά εμπόδιο σε αυτήν.

Ελπίζω ότι οι δάσκαλοι δεν θα ακολουθήσουν τις προτροπές της ηγεσίας της οργάνωσης τους και θα αντισταθούν στην πράξη σε ενέργειες που αναπαράγουν τον διαχωρισμό στην βάση της εθνότητας. Οι τ/κ εκπαιδευτικοί ηγήθηκαν του κινήματος της επανένωσης στο βορρά 2002-2004 που άνοιξε τα οδοφράγματα. Είναι ντροπή για τους ε/κ το 2009 να αρνούνται να δεχτούν επισκέψεις τ/κ δασκάλων και μαθητών.

...............................................................................................................................................................

Το Σάββατο 7 του Μάρτη η Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ διοργανώνει μαζική δικοινοτική εκδήλωση στο οδόφραγμα της Λήδρας για την αλήθεια και την ελπίδα.
Προ-συγκεντρώσεις 11.00 Πλατεία Ελευθερίας και Πλατεία Ινονού.
Παράλληλες πορείες και ξετίλυγμα της μάυρης κορδέλας του πένθους μας και από τις δυο πλευρές του οδοφράγματος.
Δικοινοτική συγκέντρωση στο οδόφραγμα της Λήδρας και δέσιμο της μαύρης κορδέλας. Σύντομες ομιλίες και μουσική.
Θεματικές ενότητες – συνθήματα:
Δάσκαλε μην αφήνες να κρύβουν την αλήθεια
Όσοι γνωρίζετε δώστε πληροφορίες για τους αγνοούμενους
Η γυναίκα το πρώτο θύμα του εθνικού και του ανδρικού σοβινισμού
Κανεί πιον! Λύση τώρα!

7 comments:

Anonymous said...

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Λεωφ. Μακαρίου Γ΄ 18, 1065 Λευκωσία – Κύπρος, Τηλ. : 22817585 – Φαξ : 22817599, E-mail : poed@cytanet.com.cy

Λευκωσία, 4.2.2009

Διευθυντές/Διευθύντριες
Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων

Θέμα: Στόχοι υπό έμφαση – Αποστολή σημειωμάτων για διάφορες δράσεις

Διευκρινίσεις

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σχετικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας Αρ. Φακ. 7.1.05.21/1 και ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2009 παρακαλούμε όπως σημειώσετε τα εξής:

1. Η ΠΟΕΔ συμμετείχε σε Επιτροπή προώθησης του στόχου για καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συνύπαρξης με τους Τ/Κ και συνέβαλε στη διαμόρφωση της τελικής εγκυκλίου.

2. Η ΠΟΕΔ διαφώνησε με την αναφορά στη σελίδα 2 σχετικά με επισκέψεις Τ/Κ εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία μας σε σχέση με τη Δημοτική Εκπαίδευση. Θέση της ΠΟΕΔ (όπως εξάλλου αναφέρεται και στην εγκύκλιο του Υπουργείου) είναι πως, στο παρόν στάδιο, δεν μπορεί να γίνονται τέτοιες επισκέψεις, ενώ παρόμοια είναι και η σχετική θέση των Οργανωμένων Γονιών Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου αναμένουμε από τους συναδέλφους να τηρήσουν σχολαστικά τη θέση της Οργάνωσης, έτσι που να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα.

3. Πιστεύουμε πως οι συνάδελφοι, με υπευθυνότητα, θα επιλέξουν δραστηριότητες που προτείνονται, έτσι ώστε να συμβάλουν στην επιτυχή υλοποίηση του στόχου.

Με την ευκαιρία αυτή επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά ότι:

1. Σχετικά με τον πρώτο στόχο της φετινής χρονιάς για καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συνύπαρξης με το σύνοικο στοιχείο, επίσημη θέση της ΠΟΕΔ είναι πως δε θα δεχθούμε να ζητηθεί από τα σχολεία μας οποιοσδήποτε γραφειοκρατικός σχολαστικός έλεγχος από πλευράς προϊσταμένης Αρχής (λογική αρχείων, τεκμηρίων, χρονοδιαγραμμάτων) και ως εκ τούτου κρίνουμε πως σε καμία περίπτωση θα πρέπει τα σχολεία μας να θέσουν την εφαρμογή του στόχου υπό άμεση ή έμμεση αξιολόγηση.

2. Γενικότερα, είναι θέση της ΠΟΕΔ πως οι διευθυντές μας θα πρέπει να αποφεύγουν την αποστολή αναλυτικών σημειωμάτων για οποιοδήποτε στόχο ή δράση ζητηθεί, αφού κάτι τέτοιο απλώς επιβαρύνει το ήδη βαρυφορτωμένο έργο των σχολείων και δεν εξυπηρετεί κανένα ουσιαστικό σκοπό. Αναμένουμε από τους διευθυντές μας ότι οι ίδιοι, με την πλήρη κάλυψη της Οργάνωσής τους, θα διαφυλάξουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων και θα προστατεύσουν όλους στο σχολείο από αχρείαστη πίεση και άγχος, έτσι που να μπορούν οι συνάδελφοι να επιτελούν το πραγματικό έργο του σχολείου αποτελεσματικά.

3. Τέλος, υπενθυμίζουμε τους συναδέλφους πως με βάση το υφιστάμενο Αναλυτικό Πρόγραμμα, αλλά και τις πραγματικότητες που βιώνει η πατρίδα μας, ο στόχος «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι» παραμένει μόνιμος στόχος υπό έμφαση, για να τονίζει την αγωνιστική πτυχή της εκπαίδευσής μας, μέχρι την ποθητή απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Δημήτρης Μικελλίδης Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου Γ. Γραμματέας

Μαππατζιης said...
This comment has been removed by the author.
gregoris said...

ti ennoeis en fenete. emenan annoiei mou to kanonika

Anef_Oriwn said...

Gregoris,
Σε χαιρετώ!

Πως μπορώ να έχω ένα email (address) σου;

Anef_Oriwn
Δευτέρα /3/2009 – 10:10 μ.μ.

Eva Neocleous said...

Οι διευκρινίσεις της ΠΟΕΔ νομίζω πως περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.Πολλά τα ερωτήματα που αναφύονται και δε νομίζω να αποτελούν μια πειστική απάντηση για όσους επέκριναν την απόφαση.
.....
Η πορεία πρέπει να πετύχει!

gregoris said...

eurogregory@gmail.com

Anonymous said...

έβλεπα χτες την εξαιρετική εκπομπή από το μεγκα ελλάδος "εμπόλεμη ζώνη"
όπου αληθινοί ήρωες απλοί άνθρωποι ισραηλινοί αμφισβητούν την δογματική αντίληψη του επίσημου ισραήλ και της προπαγάνδας του

που λέει ότι σκοτώνουμε και κάουμε πόλεμο για την ειρήνη

πόλεμος=ειρήνη


και ότι οι παλαιστίνιοι γίνονται ανθρώπινες βόμβες γιατί τάχα το έχουν στο αίμα τους να είναι τρομοκράτες

και λένε ότι υπάρχει κατοχή ανήθικη ότι το ισραήλ είναι ο επιτιθέμενος σφαγέας

ότι οι παλαιστίνιοι υποφέρουν λόγω της πολιτικής του ισραήλ για εξόντωση τους και πλέον χωρίς ελπίδα δεν έχουν τίποτα να χάσουν και γι αυτό οι άνθρωποι γίνονται ανθρώπινες βόμβες

οδήγουμενοι από το μίσος το οποίο κάθε χρόνο φροντίζουν να μεγαλώνουν ολοένα

αφού το παιδάκι που του σκότωσαν την μανα τον πατέρα τα αδέλφια την γιαγιά τον παππού και συνεχώς βόμβες πέφτουν για να το σκοτώσουν κι αυτό

΄βλέπει στους ισραηλινούς μονο το μίσος και ανταποδίδει με μίσος

οι αντιρησίες συνείδησης του ισραήλ ει΄ναι οι αληθινοι ήρωες της εποχής μας

η συνεύρεση είναι απαραταίτητο συστατικό για την αλληλοκατανόηση

αν δεν υπάρχει συνεύρεση και συνάντηση με τον "άλλο" δεν μπορείς να συμφιλιωθείς μαζί του δεν μπορείς να διαπιστ΄σεις ότι δεν σας χωρίζεις τίποτα επί της ουσίας παρά μόνο εθνικιστικές αρλούμπες που εξυπηρετούν οικονομικά και πολιτικά συμφέρονται των αλητων πολιτικών

η συνάντηση είναι το πρώτου που πρέπει να υπάρξει, ειδικά στον χώρο της παιδείας όπου πρέπέι να υπάρξει πραγματικά συνεννόηση

ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση στο κάλεσμα για την πορεία